خود سیستمعامل هم از یک سری اجزای کنار هم تشکیل شده. اون چیزیه که لایهٔ روی همه، اجزای رایانه، مثل سختافزار، سیستمعامل و نرمافزار کاربردین.
هر جایی من به چشمم خورده که مثلاً glibc رو به عنوان یک wrapper برای کرنل در نظر گرفتهن. یعنی یک لایه بالاتر از کرنل. مشخصاً ممکنه در هر لایه به طور عرضی هم اجزایی در کنار هم باشن. اما در کل لایههای سیستمعامل، یه مفهوم جاافتاده و پرتکراره. اصلاً همین که اسم کرنل، کرنله، خودش به خوبی نشون میده کرنل رو در لایهی پایینی، یا مرکزی سیستمعامل در نظر میگیرن.
بله. هم لینوکس، هم کتابخونهٔ سی گنو، هم گراب و… جزهایی از کل سیستمعامل گنو هستن.
این همون سیستمعاملیه که همه بهش میگن لینوکس، اما افراطیها اصرار دارن بهش بگن گنو.
لطف ممن و هرچی بلدی یا فکر میکنی بلدی رو کامل و دقیق توضیح بده تا سیهروی شود هر که در او غش باشد. چون چیزی که به نظر همه میرسه، اینه که فهمیدی اشتباه کردی و فقط چون میخوای تو بحث کم نیاری، داری ادامه میدی. ما قول میدیم با اعتراف به پذیرفتن حقیقت، نهتنها هیچ چیزی ازت کم نمیشه، که احترام بیشتری هم برات قایل میشیم.
چی شده؟! 😂 کلاً در برعکس کردن وقایع تخصص دارید.
قضیه اینه که از دید من یه سری آدم افراطی دارن به دیگران امر و نهی میکنن و خودشون رو نخود هر آشی میکنن و دیگران رو مجاب میکنن که به «سیستمعامل لینوکس» بگن گنو. تنها دلیلی که من دارم الان بحث میکنم اینه که دلم میخواد جلوی افراطیبازی گرفته بشه.
اما از دید شما یه سری آدم دارن «اشتباه» میکنن که به سیستمعامل لینوکس میگن لینوکس. خیلی اصرار دارید به دیگران اثبات کنید «اشتباه» میکنن. به دیگران انواع برچسبهایی مثل «بیسواد یا بیاطلاع یا سودجو» میزنید. شاید از دید شما بحث سر «درست یا اشتباه» بودن باشه. اما از دید من اصلاً مهم نیست کی درست میگه کی اشتباه. فقط و فقط خوبه که افراطیگری کمتر بشه.
خب اگه اینقدر از مرحله پرته که فرق بین سیستمعامل و توزیع رو نمیدونه که اصلاً چرا داری به چنین آدم بیئوادی استناد میکنی؟
برچسب جدید به نویسندهی وبسایت معتبر tomshardware: «از مرحله پرته»
به نظر میاد از نظر شما تنها کسانی که از مرحله پرت نیستند، افراطیها هستند!
کی خواسته اسمش رو بذاره لینوکس؟ اون زمان که گنو داشت استفاده میشد و طبیعتاً اسم هم داشت، لینوکس توروالدز بچه مدرسهای بود و هنوز لینوکسی وجود نداشت. ده پونزده سال بعدش تازه چیزی به اسم لینوکس میآد و بخشی از سیستمعامل گنو میشه. الآن من بیام یه بارکنندهٔ راهآندازی جدید برای سیستمعامل گنو بسازم،نمیتونم بگم اسم این سیستمعامل دانیاکسه که!
اصلاً موضوع این نیست که تاریخ چی بوده. واقعیت حال حاضر دنیا اینه که به این سیستمعامل میگن لینوکس. همین.
همونطور که گفتم چیزی به اسم سیستمعامل لینوکس وجود نداره. بنیاد لینوکس دو تا محصول اصلی در حوزهٔ سیستمعامل داره. یکی یه کرنله به نام لینوکس و یکی یه سیستمعامله به اسم تایزن. این شمایی که باید بگی منظورت کدومه.
منظور من همون سیستمعاملیه که این توسعهدهندههای توزیعهای لینوکس منظورشونه:
چی شد؟ من دایهٔ مهربانتر از مادرم، ولی خود مادر افراطی و تفرقهاندازه؟ لااقل کاربرد ضربالمثلها رو یاد بگیر
صحیح.
فکر میکنم همه با دیدن صحبتهای شما، خودشون متوجه میشن کی بچهٔ لوس و ننره. قضاوت رو به خود مردم بسپاریم!
در واقع چیزی که همه دارن میبینن اینه که یه سری کاربر افراطی، پای هر پستی، بحث نامرتبط «سیستمعامل لینوکس» یا «سیستمعامل گنو» رو راه میندازن و به خودشون اجازه میدن به دیگران امر و نهی کنن که چه شکلی باید سیستمعامل لینوکس رو صدا کنن. این شمایید که شاید حداقل ۱۰ درصد ارسالهاتون داخل انجمن مربوط به اینه که دیگران رو مجبور کنید سیستمعامل خودشون رو به یه اسم دیگه صدا بزنن.
من فقط برای بار چندم حوصلهم سر رفته از این رفتار و به همین دلیله که دارم بحث میکنم.
عجب… پس من هم از امروز میگم اسم تو آرمان نیست، جمشیده و اگه باهاش مخالفت کنی، یه بچهٔ لوس و ننری. خیلی منطق خوبیه! هیچکسی جز سازندهٔ اون سیستمعامل (ریچارد استالمن) حق نام گذاشتن روی اثر خودش رو نداره. شما هم اگه میخوای یه «سیستمعامل لینوکس» داشته باشی، یه سیستمعامل بنویس و این اسم رو بذار روش. چرا سیستمعاملدزدی میکنی؟
هرچند این عقاید افراطی شماست که چنین مسائلی ایچاد میکنه. وگرنه خود بنیاد لینوکس هم سیستمعامل ساخت (خرید در واقع) و اسمش رو نذاشت «سیستمعامل لینوکس»، گذاشت «سیستمعامل تایزن».
شما هر زمان اون چیزی که بهش میگید gnu os رو بدون کرنل لینوکس و مابقی بستهها استفاده کردید، اون موقع بهش هر چیزی دوست داشتید بگید.
این سیستمعاملی که شما دارید استفاده میکنید (به همراه کرنل لینوکس و مابقی اجزا)، اسمش هست «سیستمعامل لینوکس». و این توزیعی که استفاده میکنید اسمش هست «توزیع لینوکس».
تا پیش از جملهٔ آخرت حرفت درست بود. ولی نکته اینه که اگه یه مدل چرخ چدید برای ۲۰۶ بیاد، یا یه نفر بره تو بازار یه چرخ جدید براش بخره، ماهیت ۲۰۶ عوض نمیشه. اسمش همون ۲۰۶ است که بود.
آهان یعنی الان دارید اصرار میکنید من حرفام «اشتباهه»؟! 😂
با عرض پوزش، از دید من بحث این نیست کی اشتباه میکنه. بلکه به نظرم خوبه اگه افراطیگری رو کمتر ببینم.
ایشالا میدونی اجزای پروژهٔ گنو جزو سیستمعامل نیستن دیگه؟ پروژهٔ گنو اجزایی مثل پوستهٔ bash، موتور بازی gnubg و اینها رو توسعه میده.
خود شما داخل ارسال قبلیتون روی نوشتهی من که گفته بودم اکثر اجزای پروژهی گنو (هر چیزی که گنو توسعه میده. من چیزی به اسم سیستمعامل گنو نمیشناسم که بخوام پروژهی گنو رو از سیستمعامل گنو جدا بدونم) از لایهی سیستمعامل جدا هستن، ریپلای زدید. یعنی حتی ارسال قبلی خودتون رو هم به یاد نمیارید؟!
سیستمعامل گنو دارای کرنلهای مختلفیه که میتونی از بینشون انتخاب کنی. لینوکس هم یکی از این انتخابهاست. مثل ۲۰۶ که میتونی تیپ ۱ انتخاب کنی یا تیپ ۲. پیش از این که لینوکسی به وجود بیاد، محبوبترین کرنل موجود روی گنو،تریکس بود که بیشتر افراد اون رو انتخاب میکردن. اتّفاقاًقدمت تریکس خیلی بیشتر از سیستمعامل گنوست؛ ولی هیچکس به سیستمعامل گنو نمیگفت سیستمعامل تریکس!
شما اصرار دارید یه سیستمعامل رو بدون یک کرنل، کامل در نظر بگیرید. در صورتیکه یک مجموعهی نرمافزار، بدون یک کرنل نمیتونه عنوان یک سیستمعامل رو یدک بکشه. اجزای پروژهی گنو تنها در کنار کرنل و به اضافهی کرنل میتونن تشکیل یک سیستمعامل بدن. اون چیزی که بهش میگید گنو، بدون یک کرنل هیچ وقت نمیتونه اسمش بشه سیستمعامل. اون فقط یه مجموعهی نرمافزاره.
یه ماشین هیچ وقت بدون موتور، یک «ماشین» نیست. بلکه فقط یه مجموعهی قطعات و فلز و شیشه و... است.
در حال حاضر به سیستمعاملی که از گنو به اضافهی کرنل لینوکس بوجود اومده، میگن «سیستمعامل لینوکس». این فقط اسم این سیستمعامله و هیچ ربطی به این نداره که کرنلش چیه. به هر حال طبق یه سری اتفاقات اسم کرنل رو گذاشتهن روی کل سیستمعامل. هر اسم دیگه هم میتونست داشته باشه.
نه. پروژهٔ گنو، یک سال بعد از انتشار نخستین سیستمعامل گنو شروع به کار کرد و از همون ابتدا هدفش ایجاد نرمافزارهای کاربردی آزاد برای سیستمعامل گنو بود. اون چیزی که یادته، مربوط به پیش از انتشار نخستین سیستمعامل گنو بود که اجزایی که هنوز نوشته نشده بودن یا آزاد نشده بودن رو از یونیکس قرض میگرفتن.
اون مجموعهی نرمافزاری که کرنل خودش رو نداشته، در نهایت فقط یک مجموعهی نرمافزار بوده. نه یک سیستمعامل کامل.