مدتهاست در توزیعهای با دسکتاپ گنوم (و دسکتاپهای مبتنی بر گنوم شل، یعنی سینامون و ماتِی)، قابلیت تصویر زمینهی پویا (dynamic wallpaper) وجود داشته:
اما من تا بحال به جز در پسزمینهی پیشفرض دسکتاپ گنوم (و توزیع زورین) ندیدهم جایی درست از این قابلیت استفاده بشه. در واقع انتظار میره چند تصویر زمینه با طیفهای رنگی مختلف و بر اساس زمان، به طور خودکار تغییر کنن و بیانگر هر ساعت و زمان خاص شبانهروز باشن.
در اوبونتو اگر این مدل تصویر زمینه رو انتخاب کنیم، فقط یک اسلایدشو از ۲ تصویر زمینهی بیارتباط فعال میشه و همین!
اما اپل در ۳ نسخهی اخیر macos، این قابلیت رو کپی کرده و اتفاقاً تصاویر زمینهی پویای پیشفرض بسیار باکیفیت و زیبایی رو هم تدارک دیده.
خب در دنیای لینوکس برای هر کاری حداقل ۱ راه حل وجود داره! از روز اولی که توزیع Manjaro Linux رو نصب کردم، متوجه وجود برنامهای به اسم
Dynamic Wallpaper Editor شدم. در تنظیمات دسکتاپ اختصاصی این توزیع (Layouts) هم دکمهای برای باز کردنش تعبیه شده بود. اوایل یک بار این برنامه رو اجرا کردم و کمی باهاش کار کردم اما متوجه نشدم میتونه چه قابلیت جالبی داشته باشه و کامل رهاش کردم. گذشت تا اینکه اخیراً دوباره چشمم بهش خورد و این بار کنجکاو شدم بفهمم دقیقاً به چه درد میخوره و مگر چی داشته که پیشفرض در توزیع منجارو موجوده.
الف) عملکرد این برنامه به این صورته که یک فایل xml از تصویر زمینهی پویا، قابل درک برای دسکتاپهای بر پایهی گنوم شل میسازه و اون رو بر روی دسکتاپ، تنظیم میکنه. کار با این ابزار خیلی راحته و بیشتر لازمه که روش کارکرد این مدل تصاویر زمینه رو درک کنیم:
۱) پوشهی حاوی تصاویر زمینهی دلخواه (که از قبل نامگذاری و مرتبشون کردید) رو با دکمهی Add Folder درونریزی کنید.
۲) تصاویر رو دستی، یا با دکمهی "sort by name" مرتب کنید.
۳) با این دکمه زمان شروع رو مشخص کنید.
تاریخش مهم نیست، همچنین دقیقه و ثانیه. فقط ساعت شروع اسلایدشو رو به انتخاب خودتون تنظیم کنید.
۴) حالا باید زمانها رو بر حسب ثانیه، تنظیم و ۲۴ ساعت شبانهروز رو پر کنید. از روی کانفیگ خودم مثال میزنم:
الان ۸ تا عکس دارم. تصویر شب، از ۱۲ نیمهشب تا ۱۰ صبح نمایش داده میشه. مابقی ۷ تا تصویر، هر کدوم ۱ ساعت و نیم به نمایش در میان و نیم ساعت هم طول میکشه تا گذار کنن به تصویر بعدی. فکر میکنم Transition از نوع Fade باشه.
۵) دکمهی Apply رو بزنید و Set as wallpaper.
اینم ۴ تا اسکرینشات از دسکتاپ خودم:
ب) منبع این تصاویر کجاست؟
اینجا!
فرمت تصاویر heic است که پیشفرض سیستمعامل مک اپله. برای استخراج پروندههای jpg، ابتدا heif-convert رو نصب کنید:
# On Archlinux
$ sudo pacman -Sy libheif
# On Ubuntu or Debian
$ sudo apt install libheif-examples
سپس دستور زیر رو در دایرکتوری حاوی پروندهی heic اجرا کنید:
$ for file in *.heic; do heif-convert $file ${file/%.heic/.jpg}; done
معمولاً یکی دو تا عکس تکراری ساخته میشه که علتش رو نمیدونم. خودتون باید مرتبشون کنید.
اینجا چند تا wallpaper خوب و باکیفیت معرفی کرده که برای شروع مناسبه. اسم اونها رو داخل سایت dynamicwallpaper.club جستوجو کنید.