انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۴٫۱۰ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: چند نکته و روش برای افزایش عمر باتری لپتاپ (و موبایل!)  (دفعات بازدید: 3231 بار)

0 کاربر و 5 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
من لپتاپم معمولاً ثابته و جابجاش نمی‌کنم و برای راحتی بیشتر، همیشه به برق وصله. خب احتمال زیاد می‌دونید که اگه باتری‌های لیتیومی مدت طولانی شارژ ۱۰۰ درصد داشته باشن، به خاطر تنش و فشاری که تحمل می‌کنن عمرشون به شدت کم میشه. لپتاپ‌های ideapad لنوو یه قابلیتی که دارن اینه که می‌تونیم از طریق بسته‌ی tlp تنظیم کنیم شارژ باتریشون رو بین دو تا مقدار خاص نگه دارن. مثلاً ۷۰ تا ۸۰ درصد می‌تونه بازه‌ی خوبی باشه. اما مابقی لپتاپ‌های این کمپانی (کمپانی‌های دیگه رو نمی‌دونم) چنین امکانی ندارن. (خوش به حال شمایی که چنین شانسی داری دوست عزیز خوش‌شانس :) )

اما نباید ناامید بشیم! احتمال زیاد دیدید وقتی یه لپتاپ یا گوشی موبایل نو (آک بند!) رو از جعبه درمیارید، شارژش حوالی ۶۰ درصده. علتش اینه که این میزان، بهترین سطح شارژ واسه نگهداری بلند مدت باتری‌های لیتیومیه. یعنی محصولی که قراره مدت‌ها در مسیر حمل‌ونقل و انبار و فروشگاه باشه تا برسه دست شما، نباید با شارژ ۱۰۰ درصد از کارخونه خارج بشه. خب یه امکانی فراهمه، اونم اینکه حالا که نمی‌تونیم بازه‌ی شارژ تعریف کنیم، لااقل بیشینه‌ی مقدار شارژ رو تنظیم کنیم روی همین ۶۰ درصد طلایی. پس بعد از نصب بسته‌ی tlp در ترمینال وارد کنید:
sudo tlp-stat -b
در خروجی دنبال چنین چیزی بگردید:
Driver usage:
* vendor (ideapad_laptop) = active (charge threshold)
Parameter value range:
* STOP_CHARGE_THRESH_BAT0: 0(off), 1(on) -- battery conservation mode

/sys/bus/platform/drivers/ideapad_acpi/VPC2004:00/conservation_mode = 1 (60%)

همونطور که می‌بینید من این قابلیت رو قبلاً فعال کرده‌م پس مقدار battery conservation mode شده 1 (برای شما باید 0 باشه) و charge threshold هم فعاله. حالا کافیه همون فایلی که آدرسش رو نوشته رو با عدد 1 پر کنید:

echo "1" | sudo tee /sys/bus/platform/drivers/ideapad_acpi/VPC2004:00/conservation_modeاین آدرس رو نمی‌دونم همه جا مشابه باشه یا نه. از خروجی tlp-stat -b بخونیدش و جایگذاری کنید.

یه بار دیگه tlp-stat -b بگیرید تا مطمئن بشید conservation mode فعال شده. از این به بعد شارژ لپتاپ از ۶۰ درصد بیشتر نمیشه. برای غیرفعال کردنش هم کافیه فایل رو با 0 پر کنید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نکته‌ی مهم بعد اینکه اگه به طور مکرر اجازه میدید شارژ لپتاپ یا موبایل یا هر دستگاه با باتری لیتیومی که دارید صفر بشه و خاموش بشه، دارید حتی از نگهداری دائمی اون وسیله در شارژ ۱۰۰ درصد هم بیشتر بهش ظلم می‌کنید! صفر شدن مکرر باتری لیتیومی عمرش رو تصاعدی کاهش میده. چون در فرایند مصرف شدن شارژ، یون‌های لیتیوم از مایع الکترولیت عبور می‌کنن و به قطب کاتد (اکسید کبالت) میرن. با خالی کردن کامل باتری، مقدار بسیار زیادی یون لیتیوم از جا کنده میشه که می‌تونن با اکسیژن چسبیده به کبالت واکنش بدن و تبدیل به لیتیوم اکسید بشن. یعنی با خالی کردن کامل باتری، احتمال اینکه یون‌های لیتیوم و کبالت رو از دست بدیم و ظرفیت باتری کم و کمتر بشه رو خیلی زیاد می‌کنیم.

بهترین عادت استفاده می‌تونه این باشه که همیشه شارژ دستگاه رو بین ۲۰ تا ۸۰ درصد حفظ کنید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نکته‌ی بعد اینکه در موبایل‌های اندرویدی هم چنین امکانی فراهمه (به طور غیر رسمی). یعنی تنظیم کردن بیشینه و کمینه‌ی شارژ. اگه کاستوم رام داشته باشید که بعضیشون چنین امکانی رو از اول دارن. اما اگه رامتون این قابلیت رو نداره کافیه دسترسی ریشه رو فعال کرده باشید:
این اپلیکیشن فوق‌العاده کاربردی رو نصب کنید. با استفاده ازش می‌تونید برای میزان شارژ Threshold تعیین کنید، برای دمای باتری حدود تعریف کنید (باتری‌های لیتیومی رو در هنگام شارژ دماهای بالا ۵۰ درجه و حین دیسشارژ دمای بالای ۶۰ درجه می‌تونه در لحظه خرابشون کنه. چون مایع الکترولیت به سرعت تبخیر میشه و باتری باد می‌کنه) یا حتی مقدار ولتاژ و جریان شارژ رو دستکاری کنید. طبق راهنمای خود اپ هر ۰.۱ ولت (یک دهم) که از بیشینه‌ی ولتاژ شارژ کم کنید، می‌تونید دو برابر چرخه‌ی شارژ از اون باتری بگیرید! به بهای کمتر شدن سرعت شارژ. حتی اگه کرنل رام شما پشتیبانی کنه، می‌تونید Bypass کردن باتری رو فعال کنید. به این صورت که وقتی گوشی به برق وصله، باتری از مدار خارج میشه و فقط از برق آداپتور استفاده میشه. این قابلیت بسیار برای مواقعی که بار زیادی رو گوشی هست (مثل بازی کردن) مناسبه و هم چرخه‌های عمر باتری مصرف نمیشه، هم بالا رفتن دمای باتری نمی‌تونه بهش صدمه بزنه.

« آخرین ویرایش: 17 فروردین 1401، 07:50 ب‌ظ توسط آرمان اسماعیلی »
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3095
  • :(){ :|:& };:
یکی از بهترین تاپیک های این انجمن ! عالی بود بزرگوار ، البته ن آموزش باتری لپ تاپ بکارم میاد ، ن گوشیم روته ! ولی خیلی چیزا یاد گرفتم ! میگم پیشنهاد شما اینه بعد از اتمام دریافت آپدیت و گارانتی گوشی ، از اونجایی که رام اصلی بهترین و پایدار ترین وضعیت رو داره ، بجای استفاده از رام های دیگه ، روتش کنم و از این نرم افزار استفاده کنم ؟
آرچ و گنوم!

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
واسه لپتاپ چرا به کارت نمیاد؟ لپتاپ نداری یا لنوو نیست؟ اگه مورد دومه به هر حال اون tlp رو نصب کن. کمک می‌کنه. یه gui کامل هم داره. همچنین دستوری که نوشتم رو وارد کن شاید واسه لپتاپت کار کنه و حتی بتونی بیشینه و کمینه تنظیم کنی.
خب آره اگه روت کنی که می‌تونی از این اپ استفاده کنی. کافیه فقط گارانتیت تموم بشه. من هیچ وقت طرف سامسونگ نرفتم و نمی‌دونم از لحاظ پشتیبانی کاستوم رام چطوریه، ولی چون چیپ اگزینوس داره هکرهای معروف‌تر سمتش نمیان و رام‌های معروف کمتری واسه‌ش هست.
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
منم لپ تاپم لنوو عه ( از نوع ضعیفش ! ) و مثل pc عمل میکنه برام ، همش یه جاس ! چون باتری لپ تاپم جون نداره و همینجوریش ، زیاد دووم نمیاره و قدیمی و ضعیفه ، واسه همین درش آوردم و همش وصلم به برق !
« آخرین ویرایش: 20 اسفند 1400، 12:26 ق‌ظ توسط / sudo rm -rf »
آرچ و گنوم!

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1923
عالی بود فقط حیف گوشی منم نمیتونم روش کاستوم رام بریزم یا روتش کنم(حداقل تا الان)
لپ تاپم هم که باتری نداره((: ولی مفید بود و واقعا کاربردی دمت گرم

چون باتری لپ تاپم جون نداره و همینجوریش ، زیاد دووم نمیاره و قدیمی و ضعیفه ، واسه همین درش آوردم و همش وصلم به برق !
همونش هم قدر بدون لپ تاپ منم باتریش ۵ دقیقه هم دووم نمی‌آورد گرفتم بازش کردم عوض کنم باتریش اشتباهی خرابش کردم، حالا کمبود همونم خیلی حس میکنم، مثل یه کامپیوتر وقتی برق بره درجا خاموش میشه و یه suspend هم حتا وقتش نمیرسه کنم :)

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 5100
  • اممم . اره دیگه! mehr32
مگه نمیخواستی عوض کنی خوب خراب شده باشه باتری های نو رو بزار
دیگر به انجمن باز نخواهم گشت شاید جایی با این نام پیدام کنید اگه کاری با من دارید : qxc9966@protonmail.com

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
گذاشتم منتها نمیدونستم انقدر راحت خراب میشه نمیدونم دقت نکردم یا چجوری خراب شد ولی ماژولش خراب شد فک کنم
یکی میشناختم اون رشتش هم تو این چیزا(درست یادم نیست چی بود دقیق ولی با همین ساخت مدار اینا سرکار داشت) بود اونم من درموردش گفتم هوایی شد رفت باز کرد اونم اتفاقا ماژولش خراب شد(((:
باتریاش که قشنگ چند سال بود خراب بود امیدی بهش نبود چندتا دیگه خریدم ولی حیف خراب شد ماژولش((:

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
پیدا نمیشه کلا عوض کنی ؟ روی برده یا جدا ؟
دیگر به انجمن باز نخواهم گشت شاید جایی با این نام پیدام کنید اگه کاری با من دارید : qxc9966@protonmail.com

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
جدا میشه ولی چه فایده؟ اگه بخوام باتریش بخرم باید کامل بخرم با قابش و باتری پک کامل، ماژول تنهاش ندیدم جایی بدن تازه بیا پیدا کن  دقیقا همین مدل...
خلاصه باید باتری کاملش بخرم که سر کیسم شل نمیشه، چند باری این لپ تاپ دم مرگ رفت برگشت همین الانم پورت usb مشکل داره و برق رسانی نمیکنه یدونش(هم آسیب دیده درگاهش هم نیاز به یه آداپتور داره!) دوتای دیگشم بزور کار میکنن(:  کیبوردشم که مال خودش خرابه.. کلا با این پول کمی که دارم و وضع خرابش برا همین نخریدم انقدر صبر میکنم تا یه روز مرگ خاموشش ببینم(خدا نکنه باز باید احیا بشی) :)

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1609
  • Windows 7 - Windows xp - Windows 11
من لپ تاپم کم کم ظرفیت باتریش کم شد و دیگه بالای ۸۰ نمی رفت.
کالیبره هم نمیشد کرد چون بالای ۸۰ نمی رفت.
الان دیگه کلا باتریش از کار افتاده و باید تو شارژ فقط کار کرد.
جالبه که حتی توی منجارو (اوبونتو یادم نیست) آیکون باتری نمایش داده نمیشد  ???
مطمئنید که استفاده در شارژ به باتری آسیب نمی زنه؟ (البته یک بار چای ریخت روش شاید بخاطر اون باتریش اینجوری شده  ;D)
قبلنا یک بار ازین تبلت های ساخت چین (با نام ایران) خریده بودم که من کلا تو شارژ باهاش کار می کردم الان باتری اونم اینجوری شده و در عرض ۱۰ ثانیه از ۱۰۰ درصد میشه ۰.
خداحافظ لینوکس!

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
فک میکنم اینکه قاطی کرده بخاطر همون چای یا یه خرابی که پیش اومده باشه
چون من چند سال باتریم در عرض چند دقیقه 100 میشد
و برای استفاده بعضی موقع روی 90 خاموش میشد کلا دور بر 5 دقیقه دووم داشت((: ولی اینکه نمایش نده باتری و از این مشکلات نداشتم

آفلاین mamadism

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 712
    • راه های ارتباطی
سلام خیلی خوب بود ممنون بابت اطلاعات خوبی که به ما دادید
فقط سوالی که دارم این ادرسی که وارد کردید برای ما نیست چطور ادرس درستشو پیدا کنیم ؟ این بخش رو میگم :
نقل‌قول
همونطور که می‌بینید من این قابلیت رو قبلاً فعال کرده‌م پس مقدار battery conservation mode شده 1 (برای شما باید 0 باشه) و charge threshold هم فعاله. حالا کافیه همون فایلی که آدرسش رو نوشته رو با عدد 1 پر کنید:

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
نوشته ک ! از خروجی tlp-stat -b پیداش کن !
آرچ و گنوم!

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
جدا میشه ولی چه فایده؟ اگه بخوام باتریش بخرم باید کامل بخرم با قابش و باتری پک کامل، ماژول تنهاش ندیدم جایی بدن تازه بیا پیدا کن  دقیقا همین مدل...
خلاصه باید باتری کاملش بخرم که سر کیسم شل نمیشه، چند باری این لپ تاپ دم مرگ رفت برگشت همین الانم پورت usb مشکل داره و برق رسانی نمیکنه یدونش(هم آسیب دیده درگاهش هم نیاز به یه آداپتور داره!) دوتای دیگشم بزور کار میکنن(:  کیبوردشم که مال خودش خرابه.. کلا با این پول کمی که دارم و وضع خرابش برا همین نخریدم انقدر صبر میکنم تا یه روز مرگ خاموشش ببینم(خدا نکنه باز باید احیا بشی) :)
خوب مشکلات شدیدی نیست که پورت های یو اس بی که چهر تا پایه بایل لحیم بشه که کار سختی نیست باتری هم کلا با جاش باسد عوض بشه با کیبورد همین  :D فقط نمایشگر سالمه پس  ;D

آفلاین mamadism

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 712
    • راه های ارتباطی
نوشته ک ! از خروجی tlp-stat -b پیداش کن !
درسته حواسم نبود خوب نخوندم
مرسی