به نظر میاد به طور پیشفرض، firmware فقط چیزی رو بوت میکنه که توسط کلید secure boot مایکروسافت امضا شده. فقط اون کلیدی که مایکروسافت برای امضا محصولا خودش استفاده میکنه.
مایکروسافت دوتا کلید secure boot داره. با یکی از اونها محصولات خودش رو امضا میکنه و با اون یکی، فایلهای بقیه رو امضا میکنه.
یکی از اینها سال ۲۰۱۱ لو رفت ولی منتشر نشد. هرچند یه بدافزار که با اون امضا شده وجود داره.
ببخشید ولی همین الآن هم فقط ویندوز را بوت میکنند و این قضیه مال قدیم است.
باید برای نصب لینوکس گزینه security boot را غیر فعال کنیم تا لینوکس بوت بشه
نه. برای بعضی توزیعها لازم نیست secure boot رو غیرفعال کرد. اوبونتو از نسخه ۱۲.۰۴، دبیان فکر کنم از نسخه ۹ یا ۱۰ از secure boot پشتیبانی میکنه.
فدورا، rhel و opensuse هم باید پشتیبانی کنند.
آرچ به طور پیشفرض پشتیبانی نمیکنه ولی shim توی aur هست و میشه با نصب اون، پشتیانی از secure boot رو به آرچ اضافه کرد.
نحوه بوت به این شکل هست که firmware اول shim رو اجرا میکنه، بعد shim سعی میکنه بوتلودر (در بیشتر مواقع گراب) رو اجرا کنه. بوتلودر کرنل و initramfs رو توی حافظه بارگذاری و کرنل رو اجرا میکنه.
البته کارها یکم پیچیدهتر از این هستند، ولی به طور کلی، این مسیر طی میشه.
حتی میشه کلا کلیدهای secure boot رو تعویض کرد. من که همین کار رو کردم. ولی اینکار توی بعضی لپتاپها میتونه مشکل درست کنه.
خراب نیست، بعضی توزیع ها یه بوتلودر ساین شده دارن که گراب رو بوت میکنه که اگه سکیور بوت فعال باشه هم بالا بیاد.
معمولا بوتلودر با کلید مایکروسافت امضا نشده. بلکه با یه کلید مربوط به توزیع امضا شده. اون shim هست که با کلید مایکروسافت امضا میشه.
به preloader هم هست که کار همین shim رو انجام میده، ولی فکر کنم دیگه توسعه پیدا نمیکنه و توسعهدهندههاش رفتند سراغ shim.