انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: مشکل با فلش مموری (بسته شد.)  (دفعات بازدید: 1006 بار)

0 کاربر و 3 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 784
  • Debian + Mate
مشکل با فلش مموری (بسته شد.)
« : 16 امرداد 1402، 02:19 ب‌ظ »
با سلام،

یکی از مشتریان یک فلش مموری داده که می گوید احتمالا ویروسی شده است و از من می خواهد که ویروس و تمام فایل های داخل فلش ( آهنگ ها ) را برایش پاک کنم.
فلش مموری در فایل منیجرم و همچنین gparted قابل شناسایی نیست و چیزی نشان نمی دهد.
با دستور  sudo fdisk -l  هم چیزی نشان داده نمی شود.
تنها در نرم افزار  Disks  نشان داده می شود ولی گزینه ها غیرفعالند و نمی شود کاریش کرد.
« آخرین ویرایش: 30 امرداد 1402، 08:25 ب‌ظ توسط norouzi90 »

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 36
پاسخ : مشکل با فلش مموری
« پاسخ #1 : 16 امرداد 1402، 02:26 ب‌ظ »
دستور lsusb را تو ترمینال اجرا کن ببین خروجی چی می‌ده (ببین آی‌دی سی‌پی‌یو رو داری)
البته احتمالش هست فلش سوخته باشه.
sudo mkfs.vfat /dev/sd اینجا را تو ترمینال بنویس بعد تپ رو بزن ببین چه گزینه‌هایی داری
« آخرین ویرایش: 16 امرداد 1402، 02:34 ب‌ظ توسط Qozhy »

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #2 : 16 امرداد 1402، 03:40 ب‌ظ »
باید توی دیسک‌ها، سه‌تقطهٔ بالا رو بزنی، نه چرخ‌دنده‌های پایین رو.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #3 : 16 امرداد 1402، 05:12 ب‌ظ »
دستور lsusb را تو ترمینال اجرا کن ببین خروجی چی می‌ده (ببین آی‌دی سی‌پی‌یو رو داری)

آره خروجی مربوطه را دارد ولی نمی دانم با آن چکار کنم.عکس 1 .
Bus 001 Device 010: ID 1005:b113 Apacer Technology, Inc. Handy Steno/AH123 / Handy Steno 2.0/HT203

sudo mkfs.vfat /dev/sd اینجا را تو ترمینال بنویس بعد تپ رو بزن ببین چه گزینه‌هایی داری
نشد، عکس 2 .

باید توی دیسک‌ها، سه‌تقطهٔ بالا رو بزنی، نه چرخ‌دنده‌های پایین رو.
نشد، عکس 3 .

آفلاین Qozhy

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 36
« پاسخ #4 : 16 امرداد 1402، 06:12 ب‌ظ »
فکر کنم فریمور فلش خراب شده، چون تو Disks هم فقط می‌زنه یه چیزی به نام یواس‌بی وصله، ولی اصلا دسترسی به فریمور نداره تا بگه چه فضایی داره.

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #5 : 17 امرداد 1402، 11:30 ق‌ظ »
بله. به نظر ثابت‌افزارش از دست رفته.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
« پاسخ #6 : 17 امرداد 1402، 07:26 ب‌ظ »
ببینید lsblk اون فلش رو شناسایی می‌کنه یا نه.
یه بار از طریق /sys/ هم بررسی کنید.
ls -l /sys/block/
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #7 : 17 امرداد 1402، 08:36 ب‌ظ »
آیا Dragon- عزیز، متاسفانه نه با این فرمان نه با خیلی از فرمان های دیگر در حیطه گنو/لینوکس به نتیجه ای نرسیدم.
بلاخره من توانستم با نرم افزارهای ویندوزی با هزار زحمت این مشکل را حل کنم(چون در این حیطه ناآشنا هستم)، خوشحال از اینکه این مشکل حل شد ولی ناراحت از اینکه گنو/لینوکس نتوانست کمکی برای من در این مورد داشته باشد.
چون از ابزارهای ویندوزی استفاده کردم، بدون اجازه ناظرین محترم نخواستم مطلبی در این مورد در اینجا درج نمایم.
اگر ناظرین بخواهند، می توانم روشی که برای حل این موضوع  از طریق نرم افزارهای ویندوزی بکار بردم در اینجا توضیح دهم، صرفا برای اینکه دوستان گرامی راهنمایی بفرمایند که آیا در طیف مقابل در گنو/لینوکس ابزاری یا راهکارهای متقابلی در این مورد وجود دارد یا نه؟

در ضمن دو تا سوال دیگر هم داشتم:

۱- آیا در گنو/لینوکس، می توان firmware  مربوط به یک فلش مموری را خواند که در داخلش چی نوشته شده است؟ آیا می توان از محتوبات آن firmware یک نسخه پشتیبان تهیه کرد؟

۲- فرض کنید که یک فلش مموری سالم باشد، بدون استفاده از ویروس های ویندوزی و ...  من با گنو/لینوکس  چگونه می توانم،  firmware مربوط به این فلش مموری را خراب کنم؟ می خواهم با گنو/لینوکس، firmware فلش مموری مال خودم را خراب کنم و بعد رویش تحقیق کنم. مال آن بنده خدا درست شد و به ایشان برگرداندم.

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #8 : 23 امرداد 1402، 11:50 ق‌ظ »
تحقیقی در مورد همین موضوع  انجام داده ام، برای استفاده دوستان در همین جا قرار میدهم.
وقتی فلش مموری معیوبی بدستمان رسید، اگر بخواهیم Framware آن فلش مموری را دوباره نصب کنیم، اولین کاری را که بایستی انجام بدهیم، بدست آوردن اطلاعاتی در مورد آن فلش مموری می باشد. در ویندوز می توانیم هم توسط خود ویندوز  و هم توسط نرم افزارهای ویندوزیی مانند  ChipEasy  و ... این عمل را انجام بدهیم.
مثلا من توسط نرم افزار  ChipEasy  ، اینکار را انجام داده ام. عکس  1_ChipEasy .
اطلاعاتی که به ما می دهد، عبارتند از:

Dvice ID , Device SN , Device version , Device model , Protocol , Max power , Partition type , Controller , Controller model , Flash Vendor , Firmware

مهمترین اطلاعات از بین اینها اول از همه: Controller  و   Controller model  میباشد.
در درجه بعد Device ID که عبارتند از VID و PID میباشد و همچنین Device SN  می تواند برایمان مهم باشد.( توجه شود که  Device SN  همان Serial Number  میباشد.)

VID  : مخفف Vendor ID  یا همان شناسه فروشنده.
PID  : مخفف Product ID  یا همان شناسه محصول می باشد.

یادتان باشد که ChipEasy کار خاصی نمیکند و فقط اطلاعاتی در مورد فلش مموری امان به ما می دهد.
الان نگاهی می کنیم به گنو/لینوکس تا ببینیم آیا واقعا این اطلاعات را نمی توانیم از ابزارهای  گنو/لینوکس بدست بیاوریم و بایستی از ویندوز و نرم افزارهای ویندوزی برای اینکار استفاده نماییم؟

lsusb  :
اگر این دستور را در ترمینال اجرا کنید با خروجی مشابه عکس  2_lsusb  مواجه خواهید شد:
lsusb
بعد از اینکه فلش مموری امان را از لیست مربوطه پیدا کردیم ، مشاهده خواهیم کرد که عدد 1005 نشانگر VID و عدد b113 نشانگر PID میباشد.
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید چیزی راجع به Controller  و   Controller model  و Serial Number   نوشته نشده است.

debug :
دستور زیر را در  ترمینال بزنید:
sudo cat /sys/kernel/debug/usb/devices
اگر این دستور را در ترمینال اجرا کنید با خروجی مشابه عکس  3_debug  مواجه خواهید شد، بعد از اینکه فلش مموری امان را از لیست مربوطه پیدا کردیم ،  مشاهده خواهیم کرد که این اطلاعات به ما داده شده است   VID  ,  PID  ,  SerialNumber .
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید چیزی راجع به Controller  و   Controller model  نوشته نشده است.

نرم افزار hardinfo  :

ابتدا این نرم افزار که بسته اش به همین نام است را نصب نمایید و سپس نرم افزار مربوطه گرافیکی اش را باز نمایید.  با خروجی مشابه عکس 4_hardinfo  مواجه خواهید شد.
بعد از اینکه فلش مموری امان را از لیست مربوطه پیدا کردیم ،  مشاهده خواهیم کرد که این اطلاعات به ما داده شده است:   VID  ,  PID   .
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید چیزی راجع به Controller  و   Controller model  و  SerialNumber  نوشته نشده است.

نرم افزار lshw  :
ابتدا این نرم افزار که بسته اش به همین نام است را نصب نمایید. هر چند که می توان با استفاده از بسته lshw-gtk  محیط گرافیکی این بسته را نصب کرد ولی برایم بسته گرافیکی اش جالب نبود.
برای اینکه از این نرم افزار خروجی بهتری بگیریم، از این دستور استفاده می کنیم تا خروجی را بصورت یک فایل html به ما بدهد:
sudo  lshw  -html  >  lshw.html
با خروجی مشابه عکس 5_lshw  مواجه خواهید شد.
بعد از اینکه فلش مموری امان را از لیست مربوطه پیدا کردیم ،  مشاهده خواهیم کرد که این اطلاعات به ما داده شده است:  serial   .
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید چیزی راجع به Controller  و   Controller model  و VID  و  PID   نوشته نشده است.

نرم افزار  inxi  :
ابتدا این نرم افزار که بسته اش به همین نام است را نصب نمایید.
برای اینکه از این نرم افزار خروجی بهتری بگیریم، از این دستور استفاده می کنیم:
inxi  -Fx
با خروجی مشابه عکس 6_inxi مواجه خواهید شد.
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید، اطلاعات چندانی به ما نمی دهد.

dmesg  :
می توانید یکی از دو دستور زیر را بکار ببرید:
dmesgیا
sudo dmesg | grep usb
خروجی دستور اولی شکل 7_dmesg  و  خروجی دستور دومی شکل 8_dmesg  خواهد بود.
 بعد از اینکه فلش مموری امان را  پیدا کردیم ، که معمولا سطور مورد نظرمان آخرهای خروجی خواهد بود.  مشاهده خواهیم کرد که این اطلاعات به ما داده شده است:
idVendor
idProduct
SerialNumber
(و همچنین Devce Version که در اینجا PMAP می باشد.)
ولی همانطور که مشاهده می فرمایید چیزی راجع به Controller  و   Controller model  نوشته نشده است.

نرم افزار usbview  :
که این نرم افزار گرافیکی را می توانید توسط بسته ای به همین نام نصب نمایید.
با خروجی مشابه عکس 9_usbview مواجه خواهید شد.
مشاهده خواهیم کرد که این اطلاعات به ما داده شده است:

Serial Number
Vendor Id
Product Id

نتیجه :
اگر بخواهیم در گنو/لینوکس از فلش مموری اطلاعاتی بدست بیاوریم می توانیم از خود گنو/لینوکس و نرم افزارهای مرتبط با آن، این اطلاعات را بدست بیاوریم:
Vendor Id
Product Id
Serial Number
و سپس از آنها برای جستجو در اینترنت و یافتن نرم افزارهای مناسب برای فلش مموری امان استفاده نماییم.
ولی در گنو/لینوکس من نتوانستم چیزی که بتواند داده های مرتبط با  Controller  و   Controller model  را نشان بدهد، پیدا کنم.
یعنی اگر بخواهیم در جستجویمان تنها از این کانال (داده های مرتبط با  Controller  و   Controller model  )  وارد بشویم، مجبوریم از ویندوز و نرم افزارهای مرتبط با آن استفاده نماییم.

تا اینجا بحث بر سر بدست آوردن اطلاعات مرتبط با فلش مموری بود.
و مقایسه بر سر نحوه عملکرد Firmware زدن در ویندوز و گنو/لینوکس در مطالب آینده خواهد بود.
اگر مطالب بالایی را اصلاح و ارتقا بفرمایید، خوشحال خواهم شد.
« آخرین ویرایش: 23 امرداد 1402، 11:59 ق‌ظ توسط norouzi90 »

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #9 : 23 امرداد 1402، 11:52 ق‌ظ »
ادامه عکس ها.

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #10 : 25 امرداد 1402، 09:05 ب‌ظ »
۲- فرض کنید که یک فلش مموری سالم باشد، بدون استفاده از ویروس های ویندوزی و ...  من با گنو/لینوکس  چگونه می توانم،  firmware مربوط به این فلش مموری را خراب کنم؟ می خواهم با گنو/لینوکس، firmware فلش مموری مال خودم را خراب کنم و بعد رویش تحقیق کنم. مال آن بنده خدا درست شد و به ایشان برگرداندم.

فعلا تنها روشی که به ذهنم می رسد، تغییرات در Hex فلش مموری می باشد.
در اینترنت در جستجویی که کردم به این نکته رسیدم:
نقل‌قول
wxHexEditor is not an ordinary hex editor, but could work as low level disk editor too. If you have problems with your HDD or partition, you can recover your data from HDD or from partition via editing sectors in raw hex. You can edit your partition tables or you could recover files from File System by hand with help of wxHexEditor. Or you might want to analyze your big binary files, partitions, devices... If you need a good reverse engineer tool like a good hex editor, you welcome. wxHexEditor could edit HDD/SDD disk devices or partitions in raw up to exabyte sizes.

https://askubuntu.com/questions/602531/hex-editor-for-open-drives

تا جایی که فهمیدم اکثر ادیتورهای Hex منحصر به فایل هستند. ولی بنظر می رسد که نرم افزار
 wxhexeditor هم توانایی تغییر در فایل و همچنین در هارد دیسک و فلش مموری را هم دارد.
ولی مشکلی که دارم این است که برای کار با Devices ها در نرم افزار
 wxhexeditor نیازمند نصب gksu و یا gnomesu می باشد که متاسفانه هیچیک از آنها فعلا در مخازن دبیان تا جایی که می دانم نیستند.
عکس ۱ و 2 .

انگار خراب کردن علم بیشتری به ترمیم کردن می طلبد! گیجم کرد.

آفلاین norouzi90

• Hero Member
  • *
  • Debian + Mate
« پاسخ #11 : 30 امرداد 1402، 08:25 ب‌ظ »
چهار تا مطلب :

۱- قبل از اینکه با مشکل مطرح شده در اینجا و جوانب جانبی آن (در حد سواد کم خودم) درگیر بشوم، یک مخالف 100 %  فلسفه اسنپ بودم ولی الان بایستی اعتراف کنم بعد از مشکلی که با  wxhexeditor مواجه شدم که در ارسالی قبلی ام توضیح داده ام، متوجه شدم که اسنپ نه تنها یک چیز آشغالی نیست بلکه در کنار apt و امثال آن، یک فرآیند ضروری و کارگشا می باشد.
 سر و کله زدن با وابستگی هایی که در مخازن اصلی توزیع مثل دبیان نیست، آدم بیسوادی مثل مرا دیوانه می کند!!
ولی بهر حال کلا از اسنپ استفاده نمی کنم به دلایلی که خودتان بهتر می دانید.
اسنپ یک چیزی در حد معجزه است. حیف که تنها برای اندکی از برنامه ها، نرم افزار های اسنپ وجود دارد. مثلا اگر برای نرم افزار  wxhexeditor ، برنامه اسنپ با هر ورژنی بود، خیلی راحت نصبش می کردم و این برنامه با تمام وابستگی هایش نصب می شد و دیگر لازم نبود بروم ناصر خسرو دنبال gksu یا gnomesu بگردم!!
الان یک مخالف 50 % فلسفه اسنپ هستم!!!

۲- همچنین قبل از اینکه با مشکل مطرح شده در اینجا درگیر بشوم، تنها  دبیان را می دیدم و لاغیر.
الان AUR را هم می بینم.
بعنوان فردی که از آپدیت گریزان است، نمی خواهم بعنوان سیستم اصلی ام آرچ را داشته باشم،  ولی می توانم در ماشین مجازی ام آرچ و دریای نامطمن AUR را داشته باشم.

۳- خیلی در این مورد در  اینترنت جستجو کردم، گفتم شاید مطلب زیر برای عده ای از دوستان جالب باشد:

نقل‌قول
Firmware location

For where the firmware is stored, different brands of hard drives vary. Some hard drives are partially saved in the chip of the board and partially saved in the negative track, the track before the zero track, while others save all firmware information in the negative track.

https://www.diskmfr.com/what-is-the-firmware-of-the-hard-drive/

نقل‌قول
Firmware files are getting increasingly larger with the development in hardware technology, which makes ROM space on circuit board insufficient to hold those files. Firmware was held on circuit board previously, then partially on circuit board and partially on disk, and entirely on disk by now. Depending on different brands, some disks are holding partial firmware files on circuit board of the chip and partial on negative tracks (tracks before zero track), and others entirely on negative tracks.

https://blog.salvationdata.com/2017/05/02/file-recovery-and-extraction-for-wd-hard-disk-with-damaged-firmware/

۴-تنها چیزی که در خود مخازن دبیان یافتم بسته ای بنام flashrom  است.
flashrom ابزاری برای شناسایی، خواندن، نوشتن، تأیید و پاک کردن، flash chips  است.
 تا جایی که فهمیدم زمانیکه فریمور بر روی چیپ نصب شده باشد (نه بر روی دیسک) می توان از این نرم افزار استفاده کرد.
کار با این نرم افزار برایم سخت بود ونتوانستم ازش استفاده کنم.

خلاصه این تاپیک را فعلا می بندم، شاید بعدا یک الهامی بهم شد و دیدم نسبت به این موضوع بازتر و بهتر شد. فعلا این آخرین ارسالی ام برای این موضوع می باشد.