سلام به همگی.
اول یه عذر خواهی بکنم چون به نظرم این تاپیک جاش اینجا نیست. ولی هیچ جای مربوطی هم براش پیدا نکردم. مدیران هر جور صلاح میدونن منتقلش کنن.
خب اینم یه بررسی کامل از اوبونتو 10.10 یا همون Maverick Meerkat خودمون.
بیاید ببینیم که این میمون پوزه دراز میتونه از سیاه گوش بهتر باشه؟
توی این بررسی سعی شده همه مسائل در نظر گرفته بشه.
از وایرلس گرفته تا سرویس MMS و پرینتر زمان بوت و مصرف مموری و...
حالت دیسک زنده - بهتر از قبلمیز کار با ترکیبی از رنگ های مشکی و بنفش و مقدار کمی نارنجی طراحی شده که اولین بار در 10.04 معرفی شد. در کل حرفه ای به نظر میرسه.
امکانات جدیداوبونتو 10.10 تغییر چندانی نداشته ولی یه سری فیکس های کوچک انجام شده که واقعاباعث بهبودش شده ولی ما درباره این موضوع بعد از نصب صحبت خواهیم کرد.
فونت ها عوض شدن و همینطور کلید های Minimize و Maximize تغییر کردن. ماوریک حالا از فونت هایی به نام Droid استفاده میکنه که قبلا در Moblin و Meego مشاهده شده بود.تغییر خوبیه. دکمه ها هم ملایم تر شدن.
درایور های سخت افزاری حالا دیگه Restricted نامیده نمیشن , بلکه نام اونا به Addition Drivers تغییر کرده خب حداقل دیگه احساس بیخودی رو منتقل نمیکنه.
در اوبونتو 10.10 یه نرم افزار مدیریت تصاویر جدید جایگزین شده به نام Shotwell که به نظر من به خوبی قبلی کار نمیکنه ولی حداقل آراسته تر شده که انتظارش میرفت.
Ubuntu Software Center هم متحمل تغییراتی شده. حالا روان تر کار میکنه. همینطور سریع تر و هوشمند تر شده که واقعا عالیه.
نصب - یک انتقلاباگر فقط یک جنبه در اوبونتو واقعا تغییر کرده باشه اون روال نصب هست. نصاب جدید نصبت به قبل بهتر به نظر میرسه , بعلاوه نصاب هوشمند تر شده و بهتر مدیریت میشه و دیگه چندان خبری از پیغام های حرفه ای و گیج کننده نیست.بیاید یه نگاه بهش بندازیم
آماده برای نصب - آپدیت ها و کدک ها رو دریافت کنید!به جای انتخاب کیبرد و منطقه زمانی بعنوان مرحله 2 و 3 , شما به یک منوی پیکر بندی منتقل میشین که بهتون اجازه میده نصب رو با یک روش جالب مدیریت کنید. اول اینکه شما میتونید آپدیت ها رو در طول نصب دانلود کنید. بدین معنی که شما در اولین راه اندازی به روز ترین سیستم رو خواهید داشت که پچ های امنیتی و باگ فیکس های مهم در اون قرار داره. دوم اینکه شما میتونید نرم افزارهای اضافی رو مثل فلش و کدک ها رو نصب کنید.
واقعا نصب کدک ها مشکل بزرگی برای بسیاری از کاربران بود که بالاخره این مشکل در 10.10 حل شد.
این هوشمندانه ترین نصبی هست که من تا حالا دیدم. من متعجبم که چرا تا حالا این کار رو نکرده بودن؟ شاید میخواستن یه تاثیر درست و حسابی و غافلگیر کننده بزارن.
پارتیشن بندیمراحل پارتیشن بندی ساده تر شدن. نوار های رنگی که میتونستن باعث گیج شدن کاربرا بشن کمتر شدن. در کل اقدام هوشمندانه ای بوده که استفاده رو ساده تر کرده و ترس از نصب رو کم میکنه.
برخلاف اپن سوزه هنوز پارتیشن بندی پیش فرض اتوماتیک برای home ایجاد نمیشه. فکر میکنم این چیزیه که باید انجام بشه و در این صورت فکر میکنم نصاب اوبونتو بهترین نصاب دنیای لینوکس میشه.
در حال حاضر در این مورد opensuse 11.3 با مدیریت پارتیشن بهترش پیش قدمه.
سایز نصاب ثابته و شما نمیتونید لیست دستگاه ها (device list) رو تغییر سایز بدید. چیزی که در توزیع های RedHat-Base مانند Centos و فدورا هم وجود داره. این ممکنه از نظر شما آزار دهنده باشه اگر دنبال مسائل زیبایی شناسی باشید. مورد بزرگی نیست ولی ارزش اهمیت دادن رو داره.
اینجا BTRFS هم در دسترسه گرچه امکان داره با پایداری که انتظار دارید نباشه. قرار دادن این اختیارات با ارزشه ولی میتونه برای کاربرای تازه کار مخصوصا وقتی اوبونتو برای خلاص شدن از ویندوز و بعنوان جایگزین اون انتخاب میشه خطرناک باشه.
آغاز نصبوقتی شما پارتیشن ها و بوت لودر رو تنظیم میکنید دکمه Install Now روال نصب رو آغاز خواهد کرد. چیزی برای نگران شدن وجود نداره , شما تنظیمات کیبورد و منطقه زمانی و User Settings رو در زمانی که فایل ها در حال کپی شدن هستند خواهید داشت.این تغییر باعث کاهش زمان نصب و صرفه جویی در وقت میشه.
شما میتونید منطقه زمانی خودتون رو از روی نقشه انتخاب کنید که جایگزین خیلی خوبی برای اسکرول بار هست.بطور مشابه اینجا یک عملکرد پیشنهادی برای کیبرد شما هم وجود داره.که در صورتی که اطلاعی از Dvorak یا QWERTY نداشته باشین کمکتون میکنه.
اوبونتو حالا نام های هوشمندانه تری رو بعنوان نام سیستم برای شما انتخاب میکنه
این میتونه برای کسانی که از لپ تاپ استفاده میکنن و میخوان hostname مشابهی داشته باشنمفید باشه.
مثال دیگری در مورد سیستم RD510 من :
پس از کلیک بر ر.وی Forward نصاب شروع میکنه به نشون دادن اسلاید شو ها و تنظیمات اضافی .
اسلاید شو های نصب هم بهبود یافتن. اول اینکه شما میتونید بین اسلاید شو ها حرکت کنید و اگر یک اسلاید شو رو تا آخر نخوندید برگردید و اونو کامل بخونید. دوم اینکه به شما در هر دسته یه سری نرم افزارهای جایگزین هم معرفی میشه که میتونید در صورتی که از نرم افزارهای پیش فرض خوشتون نمیاد به راحتی اونا رو نصب کنید. اگر شما آشنایی زیادی با نرم افزارهای لینوکس نداشته باشید این میتونه خیلی براتون مفید و کمک کننده باشه.
نصب بسته های زبان هنوز هم چند دقیقه از وقت با ارزشتون رو میگیره . من که نمیدونم چرا این مورد اینقدر طول میکشه در حالی که میتونه خیلی بهتر باشه.
شما همونطور که گفته بودم آپدیت ها رو دریافت خواهید کرد :
روال نصب واقعا عالیه. ماوریک میرکت واقعا در این مورد شاهکار کرده و هیچ حرفی برای گفتن باقی نذاشته. اوبونتو 10.10 واقعا تجربه ی خوبی از نصب رو بهتون میده. شما انتخاب های هوشمندانه تری رو پیش رو دارید , و بهره وری بهتر و موثر تری رو نسبت به framework های مشابه خواهید داشت.
شما حالا آپدیت های امنیتی و کدک های مولتی مدیا و محیط نصب جذاب تر و زیباتری رو دارید.
کاربران با اطلاعات کمتر فرآیند نصب راحت تر و سر راست تری رو خواهند داشت . واقعا عالیه .
بعد از نصبدر اولین بوت هر اطلاعاتی که شما در حالت دیسک زنده استفاده کردید اجرا خواهند شد بجز تنظیمات وایرلس. اگر یه اسکریپت کوچک این تنظیمات مربوط به وایرلس رو هم در پوشه ی خانه قرار میداد کاربر رو خوشحال تر میکرد!
مولتی مدیا
بوسیله ی کدک هایی که بصورت آماده نصب شدند و تنظیماتی که در طول نصب انجام شد اوبونتوی شما حالا دیگه فلش و MP3 رو هم ساپورت خواهد کرد و هیچ گونه ناهماهنگی رو مشاهده نخواهید کرد . همه چیز یکپارچه هست.
شما نیازی به جستجو برای پلاگین ها و یا هیچ چیز دیگه ای از هر نوعی ندارید. همه چیز همینجاست.
در زیر ظاهربدون لیست کردن کوچک و بزرگ های نسخه کرنل سیستم بهتر از منابع استفاده میکنه . با Powe Management بهتر , اشغال حافظه کمتر و فشار کمتر به CPU. عملکرد های ACPI بهبود پیدا کردن. پایداری سیستم فوق العاده اس. بدون بروز هیچ خطایی . Suspend و Resume هم عالی کار میکنن که حدود 3 ثانیه طول میکشه که sleep بشه و حدود 1 ثانیه طول میکشه تا resume بشه.
مصرف حافظه حدود 250 مگابایت برای نسخه 32 بیتی هست که بسیار معقول هست.
در سیستم 64 بیتی با درایور نصب شده ی Nvidia مصرف حافظه حدود 400 مگابایت هست که مشابه نسخه قبلی اوبونتو هست.
زمان بوتبه نظر میرسه بر خلاف تبلیغاتی که شده سرعت بوت در 10.10 چند ثانیه بیشتر از نسخه قبل شده.
در سیستم T60 از 15 ثانیه به 21 ثانیه رسیده. که به نسبت قواعد موجود زیاده.
نرم افزارهادر این مورد اوبونتو مثل نسخه قبلیه.
Gimp برای یه مدتی به نظر غیب شده و دیگه توی اوبونتو نیست. ولی خوشبختانه همه چیز توی رپوزیتوری موجوده . استفاده از sofware cener هم که واقعا لذت بخشه و سرگرم کننده.
دوباره Addition drivers + Compiz effectsدر RD510 کارت گرافیک nvidia بصورت خودکار تشخیص داده شده. با این حال شما آخرین نسخه درایور رو دریافت خواهید کرد که همون 260.190.06 هست. هیچ مشکلی نیست , بعلاوه compiz هم به خوبی کار میکنه.
پرینتخیلی نسبت به قبل ساده تر شده. قبلا شما مجبور بودید بصورت دستی پورت ها و پروتوکل ها رو تعیین کنید که یه کار آزار دهنده برای بیشتر کاربرا از جمله خود من بود ولی Maverick Meerkat یک عملکرد ساده و راحت در این مورد داره.
فقط hostname یا ip address رو وارد کنید و اون خودش پرینتر رو پیدا میکنه. حالا ممکنه شما شانس اینو نداشته باشید که دستگاهتون بصورت خودکار شناسایی بشه. ولی شناسایی سخت افزاری بشدت بهبود پیدا کرده. برای انواع بسیاری از پرینتر ها بصورت خودکار شناسایی انجام میشه. اگر هم مشکلی داشتید اشخاص زیادی هستند که در این زمینه به شما کمک کنند. کافیه در انجمن های مربوطه مشکلتون رو مطرح کنید.
عملکرد رادیوی زندهیکی از بچه ها از من در مورد رادیو استریمینگ ها با استفاده از Microsoft Media Service سوال کرد و گفت که در گذشته درگیری زیادی باهاش داشته. اوبونتو در مورد این قضیه چه فکری کرده؟
خوب شما نمیتونید چیزی رو خارج از باکس عملکرد پیش فرض بگیرید ولی اگر VLC پلیر و پلاگین فایرفاکس رو نصب کنید میتونید ازش استفاده کنید. در این حالت کنترلی برای رادیو وجود نداره ولی شما استریم رو میتونید دریافت کنید.
کامل نیست ولی بصورت معقولی خوب کار میکنه.
Help CenterSystem Help تمامی اطلاعاتی رو که نیاز دارید در اختیارتون میزاره که شامل چگونگی پرینت گرفتن , اینترنت و موسیقی و... میشه ولی همه اینها بصورت لینک های آبشاری و بدون هیچ تصویری مرتب شدن که چندان مورد انتظار کاربرای معمولی نیست.
میتونست با تصویر بهبود پیدا کنه و باعث سادگی رساندن مفهوم بشه. میتونست به صورت یک راهنمای کاربر ( user guide ) در فرمت pdf باشه و یا حتی میتونست حاوی screenshot هایی باشه.
درست مثل mint 10 که تقریبا همه اینها رو به شکل زیبایی فراهم کرده.
نتیجه گیری :در کل من بشدت تحت تاثیر اوبونتو Maverick Meerkat قرار گرفتم. این نسخه بعضی از نواقص نسخه قبلی رو تصحیح کرده ولی چیز جدیدی معرفی نکرده. به هر حال خوبه . حالا روال نصب یک ستاره ی بزرگ در بین توزیع های فصله. این نسخه هوشمندتر و روان تر از همگی نسخه های قبلیه , بعلاوه به کاربران اجازه دریافت آپدیت ها و چیزهای پرطرفدار رو در مراحل نصب میده. برای هرکس که قبلا اوبونتو رو نصب کرده تغییرات باعث طراوت اوبونتو شده و قابل تحسینه. برای کاربران جدید ای نسخه بلافاصله قابل استفاده هست. خواهش میکنم خوتون اونو با نصب ویندوز مقایسه کنید و تفاوت ها رو ببینید!
اقدامات آینده از نظر من : تثبیت grub و تصحیح زبان ها باید باشد. به هر حال مشکلات کوچک همیشه هستند و هیچ گاه کاملا از بین نمیرن. با وجود این مشکلات هنوز هم Maverick یک توزیع عالی و معقوله. این نسخه در حقیقت همان سیاه گوش درخشان بعلاوه ی رفع اکثر مشکلات و اضافه شدن چندین ابتکار عمل فوق العاده هست. ولی با این حال هنوز هم جای زیادی برای پیشرفت وجود داره و اوبونتو میتونه باز هم بهتر باشه. اگر شما اوبونتو رو دوست دارید مطمئنا این نسخه رو بیش از همه دوست خواهید داشت. اگر شما بخاطر این از اوبونتو استفاده نمیکردید که نصب کدک ها و... آزارتون میداد این مشکل در این نسخه حل شده و شما میتونید با خیال راحت ازش استفاده کنید.
نمره رضایت کلی من : 9.983 از 10 !!
موفق باشید.
منبع : ترجمه شده از بررسی سایت dedoimedo.com + تجربیات و بررسی های خودم
ترجمه : خودم دی:
دیگه شرمنده اگر خوب نبود. یکم عجله ای ترجمه کردم.