به نام خدا
تا بارگذاری کامل تصاویر شکیبا باشید
درود به همه دوستان گلم
به مناسب ریلیس نسخه جدید یکی از توزیعهای مورد علاقم تصمیم گرفتم که ریویویی هر چند مختصر در موردش بنویسم و در اختیار دوستان قرار بدم، مطمئنم شما هم بعد از خوندن ریویو مشتاق این توزیع خواهید شد و امتحانش میکنید.
همونطور که از عنوان تاپیک پیداست این توزیع تحفهایست از دیار همسایهی شمال غربیمون ترکیه به اسم پردوس. پردوس برگرفته شده از نام لاتین و علمی پلنگ آناتولیان یعنی Panthera PARDUS tulliana هست. این پلنگ بومی جنوب غربی ترکیه بوده که متاسفانه نسلش منقرض شده (مثل ببر مازنداران خودمون
).
بزرگترین ویژگی پردوس مستقل (Independent) بودنشه، یعنی جزو اندک توزیعهایی هست که از پایه (اسکرچ) ساخته شده اومده بالا و بر اساس هیچ توزیع دیگری نیست. در واقع یک Linux From Scratch هست به علاوه ابزارهای جانبی از جمله پکج منجر.
میریم به دیدار پردوس 2011:
ابتدا زبان و بعد هم Pardus 2011 رو انتخاب میکنید:
اندکی صبر(سحر نزدیک است!!):
نصاب پردوس یعنی YALI که مخفف Yet Another Linux Installer هست رو خواهید دید:
YALI در پردوس 2011 بسیار سریع، شیک، تر و تمیز، ساده و یوزر فرندلی طراحی شده، جزو بهترین نصابهاییست که تا کنون دیدم.
مراحل نصب رو دنبال کنید:
در آخر سیستم رو ریاستارت کنید.
قبل از اولین ورود به DE، یالی به شما امکان میده که هر تعداد یوزر خواستید بسازید و همچنین پسوورد روت و نام کامپیوتر رو هم باید تعیین کنید:
و بعد از دیدن Splash Screen به DE که همون KDE 4.5.5 هست هدایت میشین:
به محض ورود به KDE با کاپتان (کاپیتان) رو به رو میشین، کاپتان وظیفه شخصی سازی محیط KDE رو طبق علاقه شما به عهده داره:
تنظیم عملکرد ماوس:
انتخاب پلاسما تم، رنگ و استایل دسکتاپ به همراه انتخاب ست آیکان که میتونید از بین Oxygen که آیکان ست دیفالت KDE هست و Milky که آیکان ست مخصوص پردوس هست یکی رو انتخاب کنید (Milky واقعا فوقالعاده و خاصه، در یک کلام معرکست):
منوی دلخواه رو از بین سه منوی Simple یا Kickoff و یا Lancelot یکی رو انتخاب کنید (پیشنهاد میکنم Lanclot رو انتخاب کنید تا معنای واقعی Menu رو درک کنید! البته Lancelot متعلق به KDE هست و نه مخصوص پردوس):
انتخاب والپیپر:
انتخاب آواتار:
تعیین اینکه آیا آپدیتها در سیستم تری نمایش داده بشن و هر از چند ساعت آپدیتها رو چک کنه:
ازتون درخواست میشه که برای کمک به بهبود پردوس profile statisticsتون رو برای دولوپرهاش بفرستید، که میتونید بفرستید یا نفرستید!:
در آخر بعد از Apply Settings محیط دسکتاپتون به دسکتاپ مورد علاقتون تغییر میکنه:
یه تصویر از رخ کلی پردوس بعد از تغییرات!:
پکجهای از پیش نصب شده روی پردوس:
اگر بخوایم پکجهای از پیش نصب نشده رو نام ببریم کمتر طول میکشه!
تعدادی از برنامههای موجود در پردوس 2011 عبارتند از (غیر از برنامههایی که معمولا به صورت پیشفرض جزو مجموعه KDE هستن، مثل KDEPIM، دقت کنید که خود KDE به تنهایی بسیار کامله و برای کارهای روزمره به برنامه اضافی احتیاج نداره):
Firefox 4.0 beta 9, BlueDevil, Choqok, KPPP, AcquireImages, digiKam, DjView, DNGConverter, ExpoBlending, GIMP, Kfax, KolourPaint, showFoto, Skanlite, Clementine, GNOME Mplayer, K3b, KAudioCreator, Kdenlive, KsCD, SMPlayer, LibreOffice, Htop, KDE Partition Manager, KDiskFree, QuickFormat, Yakuake …
پردوس همچنین تمام کدکها و جاوا و فلش پلیرو دیگر پلاگینها رو کامل به همراه داره و از این نظر هم عالیه و شما محتاج به نصب اونها نیستید.
یکی از مهمترین ابزارهای هر توزیعی پکج منجر اونه، پکج منجر پردوس جناب PiSiه که مخفف Packages Installed Successfully as Intended هست، از اونجایی که Ş (البته اینجا S هست ولی برای راحتی خودمون Ş در نظر میگیریم!) در ترکی ش خونده میشه، PiSi میشه همون پیشی خودمون! پیشی با پایتون نوشته شده و بسیار سریع و همچنین باهوشه، در پردوس 2011 پیشی مثل پکمن از آلگورتیم فشردهسازی XZ استفاده میکنه، برخی ویژگیهای پیشی عبارتند از:
Uses LZMA
Implemented in Python
Efficient and small
Package sources are written in XML and Python
Fast database access implemented with Berkeley DB
Integrates low-level and high-level package operations (dependency resolution)
Framework approach to build applications and tools upon
Comprehensive CLI and a user-friendly Qt GUI (distributed separately)
Extremely simple and fast package construction
ترجمه:
از LZMA بهره میبره
با پایتون نوشته شده
کارا و سبکه
سورس پکجها با XML و پایتون نوشته شده
دسترسی سریع به دیتابیس که با استفاده از Berkeley DB فراهم شده
عملیاتهای مربوط به پکج را در سطح پایین و سطح بالا با هم ادغام میکنه (دقت در دیپندنسی)
رویکرد فریم ورکی که بشه بر اساس اون برنامه و ابزار ساخت
CLI جامع و GUI یوزر فرندلی بر پایه Qt
ساختار پکج فوق العاده ساده و سریع (شبیه آرچ)
تصاویر پیشی!:
تجربه شخصی من با پیشی بسیار لذت بخش بود و GUI کامل و بدون نقصی داره، مثل سیناپتیک اوبونتو میمونه، مخصوصا این قسمتش که هنوز اسم پکج رو کامل ننوشتی خودش تمام مواردی که با حروف نوشته شده شروع میشن رو براتون نمایش میده و لازم نیست شما نام دقیق و کامل پکج رو بدونید. در پردوس 2011 شما میتونید به هر پکج رای بدین و اسکرینشاتهایی از پکج مورد نظر رو هم ببینید. پیشی توی سیستم تری هم وجود داره و متناسب با کار در حال انجام، انیمیشنهای جالبی رو در سیستم تری مشاهده خواهید کرد.
نرم افزارهای GTK هم از لحاظ ظاهری بسیار زیبا و هماهنگ با بقیه دسکتاپ KDE هستن:
و بالاخره چیزی که مدتها توی KDE در انتظارش بودم، و اون چیزی نیست جز یک نتورک منجر کامل که درست کار کنه و همه کانکشنها رو از جمله کانکشنهای DSL نمایش بده، پردوس 2011 از نتورک منجر گنوم به عنوان backend استفاده میکنه و بسیار روی KDE Network Management tool and plasmoid کار کرده و بهبودش داده، دلیل درست کار کردن نتورک منجرشم همینه. در تصویر زیر یک کانکشن DSL رو در network manager applet plasmoid مشاهده میکنید!!!
نتیجه گیری:
پردوس توزیعی بسیار کامل، زیبا، یوزر فرندلی و سریعه، از زمانی که توی VM بوتش کنید تا زمانی که کامل وارد KDE بشید کمتر از 15 ثانیه طول میشکه که فوقالعادست. در پردوس مگر برای کامپایل شما احتیاجی به ترمینال پیدا نمیکنید و از این نظر کاملا مناسب تازه کارها و افراد مبتدیه. کرنل پردوس 2011 آخرین کرنل هنگام ریلیسش هست؛ یعنی Linux Kernel 2.6.37 که صدها باگ فیکس به علاوه ساپورت جدیدترین سخت افزارهای روز رو به همراه داره. در کل من نقصی توی پردوس ندیدم و به عنوان یک توزیع کامل KDE Based برای استفاده روزمره پیشنهادش میکنم (منظورم استفاده به عنوان توزیع اصلیه).
دانلود و نصب کنید و لذت ببرید...
راستی اون والپیپر هم روستای تاریخی حسنکیفه که یکی از مناطق تاریخی و جاذبههای گردشگردی ترکیه هست:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hasankeyfتصاویر هم کلی سعی کردم کوچیک بشن که مثل اینکه نشدن آخر! رزولوشن صفحه نمایشتون رو ببرید بالا
نویسنده : پیروزان
Pyruzanانتقال از انجمن آرچ به منظور مطالعه کاربران انجمن اوبونتو
http://www.pardus.org.tr/eng