عنوان تایپیک درست عنوان مطلب نوشته شده در کلیک هست
بخونید و نظر بدید
************************************************************************************
بررسي وضعيت پروژه گنو و تاثيرگذاري آن در دنياي منبعباز
گنو، هدفي رو بهفراموشي
ساده است اگر بخواهيم دنيا را به همان شكلي كه هست قبول و فرض كنيم كه هميشه همينطور باقي ميماند، اما گاهي اوقات پيش ميآيد كه يك تلنگر كوچك ميتواند آدم را دگرگون كند. براي مثال بياييد اطلاعات زير را بررسي كنيم كه از وبلاگ يك توسعه دهنده لينوكسي برداشته شده است: «بعد از آنكه زيرساختهاي لازم را براي تحليل كد در توزيع اوبونتو ايجاد كردم، كنجكاويام برانگيخته شد و تصميم گرفتم بدانم چقدر از نرمافزارهاي آزاد گنو در بخشي از سيستم عامل مدرني همچون اوبونتو وجود دارد. معيار را هم تعداد خط كد نوشته شده قرار دادم و تنها مخزن اصلي اوبونتو را انتخاب كردم كه شامل هسته توزيع و بستههاي همراه با آن بود.»
در نتيجه «سهم نرمافزارهاي گنو تنها 8 درصد است كه اگر بخواهيم پروژه گنوم را هم به آن اضافه كنيم (كه در عمل در حال فاصله گرفتن از گنو است) اين رقم به 13درصد از كل كد نوشته شده ميشود.» منبع:
http://pedrocr.net/text/how-much-gnu-in-gnu-linux
بنابراين از يك طرف ميدانيم كه گنو در سيستم عامل گنو/لينوكس بخش كوچكي از كل كد يك توزيع پيشرفته را تشكيل ميدهد (كه تقريبا فقط در هسته لينوكس وجود دارد) و از طرف ديگر، بهنظر ميرسد كه مجوزهاي آسانگير در حال رشد هستند و در مقايسه با آنها، پروژههايي كه از كپيلفت استفاده ميكنند، به كمتر از نصف تقليل يافتهاند.قرار دادن اين اطلاعات تقريبا متصل به يكديگر، گواهي ميدهد كه جنبش نرمافزارهاي آزاد حركتي نامانوس دارد كه تاكنون نگاهها به آن، بهعنواني اصلي ثابت و از بين نرفتني بود. بياييم به سه عنصر كليدي دخيل در اين ماجرا نگاهي بيندازيم FSF، GNU و GPL.
بنياد نرمافزارهاي آزاد (FSF) نگهبان پروژه اصلي گنو است كه همه چيز را آغاز كرد. هر چند كه خيلي علاقه دارد GNU/HURD را برجسته كند، اما توزيعهاي لينوكسي يكي از فوايدي كه دارند، پر كردن سوراخي است كه گنو/هرد نتوانست در مورد گنو انجام دهد. بنابراين، پروژه گنو تاكنون كامل شده و حتي فهرستي معدود از توزيعهاي لينوكسي وجود دارد كه رهنمودهاي پروژه گنو را بهطور كامل پياده كردهاند. به نوشتار زير كه در راس اين فهرست قرار دارد دقت كنيد:
در ادامه، فهرستي از توزيعهاي گنو/لينوكس را مشاهده خواهيد كرد كه ميدانيم قوانين سفت و سختي براي قرار دادن نرمافزارهاي آزاد در خود دارند. اين توزيعها برنامههاي غيرآزاد، بسترهاي غيرآزاد برنامهنويسي، درايورهاي غيرآزاد و... را رد ميكنند و اگر به اشتباه آنها را به سيستم خود وارد كردند، آن را حذف ميكنند.وجود چنين فهرستي باعث ميشود نقش FSF را بيشتر متوجه شويم: بنياد نرمافزارهاي آزاد، داوري است كه قضاوت ميكند چه نرمافزاري بهطور كامل آزاد است، حالا چه اين قضاوت را قبول داشته باشيم يا خير، نميتوان اين موضوع را رد كرد و بهتر است اين قضيه را گوشه ذهن داشته باشيم.
همچنين پروژههاي زيادي خلق شدهاند تا نرمافزارهاي كليدياي غيرآزادي چون Skype را بگيرند، اما بهتر است يادآوري كنيم كه نميتوان با پيادهسازي نرمافزارهاي صددرصد رايگان با دنيا ارتباط برقرار كرد. بنابراين از اين نظرها پروژه گنو هنوز ناقص است و بنياد نرمافزارهاي آزاد بهدنبال هدف بزرگتر و مفيدتري است.
اين بنياد همچنين باعث شده بنيادهاي مستقل ديگري از جمله FreedomBox تشكيل شوند كه هدفشان، توسعه ايدهآلهاي بنياد نرمافزارهاي آزاد است. ايبن ماگلن، يكي از اعضاي اصلي اين پروژه و مشاور عمومي سابق FSF اين مساله را روشن كرده است:
دستگاههاي هوشمندي كه با هدف همكاري با يكديگر ايجاد شدهاند تا ارتباطات رايگان را بهطور امن در اختيار مردم قرار دهند، فراتر از هرگونه قدرتي هستند كه دستكاري شوند و آزاد بودن جريان اطلاعات را ضمانت خواهند كرد.
****************************************************************************************************
من که خوشم نیومد زیاد یک طرفه نوشته
لینک منبع
http://www.jamejamonline.ir/papertext.aspx?newsnum=100847157533