انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۴٫۱۰ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: چگونه میتوان در لینوکس با لاتک فارسی نوشت؟ (حل شد)  (دفعات بازدید: 8019 بار)

0 کاربر و 2 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 47
درورد بر شما
به دنبال راهی هستم که بتونم با لاتک (در محیط آرچ لینوکس) فارسی بنویسم. بسته‌هایی مثل زی‌پرشین موجوده ولی درباره‌ی طریقه‌ی نصبشون روی لینوکس چیزی نمی‌دونم. آیا راهی موجود هست؟
« آخرین ویرایش: 04 شهریور 1390، 07:25 ب‌ظ توسط atralheaven »

آفلاین sisyphus

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 76
باید TeXLive رو نصب کنی. اگر از طریق مخازن توزیعت قصد نصب کردنش رو داری، اول باید مطمئن شی که نسخه‌ی مناسب توی مخازنت هست. راه بی درد سر تر، دانلود DVD آخرین نسخه (TeXLive 2011) و نصب اونه. باقی سوال‌هات رو توی parsilatex.com بپرس.

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
دی‌وی‌دی؟! مگه حجمش چه‌قدره؟؟
دنبال بسته‌ی texlive گشتم، توی مخازن هرچی پیدا شد نصب شده بودن. منظورتون از نسخه‌ی مناسب چی‌ه؟ و اگر نصب بود می‌تونم با برنامه‌ای مثل ‌kile خروجی فارسی بگیرم؟
ممنون

آفلاین sisyphus

• Jr. Member
  • *
حجمش چند گیگه. TeX Live یه توزیع TeX هستش و شامل تمام ابزار و بسته و فونت و ... که ممکنه برای کار با TeX/LaTeX لازم داشته باشی. برای همینه که نصب از طریق DVD بی درد سر تره. ولی در عمل ممکنه قسمت بزرگی از این‌ها رو برای کارهای محدودت لازم نداشته باشی.

اما اگر می‌خوای از مخازن توزیع لینوکست اقدام به نصب کنی، قاعدتاً دنبال بسته‌های مربوط به XeTeX باید بگردی (چیزی شبیه texlive-xetex). از اونجایی که XePersian به صورت مداوم در حال توسعه هستش، باید به نسخه‌ی TeX Live هم دقت کنی. هر چی جدیدتر باشه معنیش اینه که باگ‌های بیشتری رفع شدند و امکانات بیشتری بهش اضافه شده. البته امکان بروز کردن بسته‌های XePersian و bidi مستقل از باقی ابزارهای TeX Live وجود داره، ولی ممکنه بین نسخه‌های جدیدتر XePersian یا bidi با نسخه‌های قدیمی‌تر بسته‌های دیگه ناسازگاری پیش بیاد.

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
اگه مجبور به استفاده از این چند گیگ باشم بی‌خیال قضیه می‌شم و یه‌جوری کار خودم رو بدون استفاده از لاتک راه می‌ندازم. تقریبا تمام بسته‌های texlive نصب هستند ولی درمورد xetex چیزی توی مخازن پیدا نکردم. این‌طور که پیداست بیشتر از تمرکز روی نوشتن متن باید دنبال جفت و جور کردن لاتک باشم! بعد از آماده شدن لاتک لازم‌ه که دستوراتش رو یاد بگیرم و... فکر نمی‌کردم دردسرش زیاد باشه، با این شرایط از لاتک منصرف شدم. حتما ابزار جایگزینی پیدا می‌شه که خروجی مناسبی به من بده.
ممنونم از شما برای راهنماییتون

آفلاین sisyphus

• Jr. Member
  • *
الان می‌تونی امتحان کنی دیگه. xelatex رو توی ترمینالت بزن، ببین همچین چیزی داری یا نه. اگر بود، یه پرونده نمونه از parsilatex.com یا از راهنمای XePersian پیدا کن و با
xelatex file.texپردازشش کن. اگر همه چیز درست باشه باید یه file.pdf ساخته بشه برات (البته قاعدتاً بهت اخطارهایی در مورد فونت می‌ده اگر فونت‌های تعیین شده توی اون پرونده رو روی لینوکست نداشته باشی).

در مورد Kile توجه کن که فقط یه محیط integrated هستش. یعنی یه ویرایشگر به همراه یه سری دکمه برای پردازش کردن پرونده‌ات در حالت‌های مختلف و یه سری shortcut برای دستورهای TeX/LaTeX. یعنی برای کار با XePersian فقط کافیه تنظیمش کنی که پرونده‌ات رو با xelatex پردازش کنه. اما مشکلی که وجود داره، ویرایشگرشه! برای فارسی نوشتن نیاز داری که ویرایشگرت بتونه به درستی متن‌های دوجهته رو نمایش بده. نسخه‌های قدیمی Kile این قابلیت رو نداشتند، اما اطلاعی از وضعیت فعلیش ندارم. من به شخصه از gedit استفاده می‌کنم، و بیشتر افراد از TeXMaker که با یه patch قابلیت پیشتیبانی از متن‌های دوجهته رو داره استفاده می‌کنن.

تفاوت TeX/LaTeX با بقیه ابزارها یه چیز تو مایه‌ی تفاوت Linux با Windows ME ئه  :)
« آخرین ویرایش: 04 شهریور 1390، 02:23 ب‌ظ توسط sisyphus »

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
مثل این که مجبور به دریافت اون چند گیگ نیستم، xelatex نصبه :)
فایل پی‌دی‌اف هم ساخته می‌شه که خبر خوبی‌ه. فقط یه سوالی دارم، usepackage چه‌کاری می‌کنه؟ آیا استفاده ازش ضروری‌ه؟ اگه جواب مثبته چه بسته‌ای رو باید بهش معرفی کنم؟ درضمن یه متن فارسی نوشتم حروف فارسی توی خروجی دیده نمی‌شن ولی مثلا «!» دیده می‌شه. مشکل از کجاست؟ مگه xelatex با فارسی سازگار نیست؟؟

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
مشکل رو تا حد زیادی حل کردم!  ;D
زی‌پرشین رو توی مسیری که فایل tex قرار داشت قرار دادم و توی usepackage معرفیش کردم. فونت رو هم Zar معرفی کردم و اعمال شد (کارکترهای فارسی هم دیده می‌شن) :)
به‌نظرم فقط یه مشکل مونده باشه اونم این‌ه که مثلا شهریور رو می‌نویسه شهری‌ور (شبیه این)
این مشکل هم مثل بقیه حل بشه فکر کنم بتونم کار رو با لاتک شروع کنم :)
شدیدا ممنون از @sisyphus

آفلاین G99057G1HGEQ

• Full Member
  • *
  • ارسال: 173
    • دالبا.وردپرس.کام
زی‌پرشین رو توی مسیری که فایل tex قرار داشت قرار دادم و توی usepackage معرفیش کردم. فونت رو هم Zar معرفی کردم و اعمال شد (کارکترهای فارسی هم دیده می‌شن) :)
به‌نظرم فقط یه مشکل مونده باشه اونم این‌ه که مثلا شهریور رو می‌نویسه شهری‌ور (شبیه این)
شدیدا ممنون از @sisyphus

به احتمال زیاد مشکل از قلمیه که انتخاب کردین (Zar)، توصیه می‌کنم بجاش این فوت رو از روی اینترنت دریافت و استفاده کنین: XB Zar
(برای دریافتش می‌تونین به اینجا مراجعه کنین: http://wiki.irmug.org/index.php/%D9%82%D9%84%D9%85%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B3%D8%B1%DB%8C_%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D8%B3_%D9%86%D8%B3%D8%AE%D9%87%D9%94_%DB%B2)

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
مشکل رو تا حد زیادی حل کردم!  ;D
شدیدا ممنون از @sisyphus

الان فهمیدم که خیلی عجولانه عمل کردم. تا به یه مشکلی بر خوردم اومدم این‌جا نوشتم یه‌کم بعدش راه حلش رو پیدا کردم  ;D
الان هم همین‌طور شد، خودم جوابم رو پیدا کردم، باید فونت XB Zar رو نصب می‌کردم به جای Zar. شرمنده از این که بدون جستجو سوال کردم. باز هم لازم می‌دونم که از @sisyphus به خاطر راهنمایی‌هاش شدیدا تشکر کنم. sisyphus جان اگه اون پست آخر رو نفرستاده بودی الان احتمالا با abiword یا یه چیزی مثل اون داشتم سر و کله می‌زدم  ;D
باز هم ممنون، برم یه (حل شد) بزنم آخر عنوان!
« آخرین ویرایش: 04 شهریور 1390، 07:25 ب‌ظ توسط atralheaven »

آفلاین atralheaven

• Jr. Member
  • *
شدیدا ممنون از @sisyphus

به احتمال زیاد مشکل از قلمیه که انتخاب کردین (Zar)، توصیه می‌کنم بجاش این فوت رو از روی اینترنت دریافت و استفاده کنین: XB Zar
(برای دریافتش می‌تونین به اینجا مراجعه کنین: http://wiki.irmug.org/index.php/%D9%82%D9%84%D9%85%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B3%D8%B1%DB%8C_%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D8%B3_%D9%86%D8%B3%D8%AE%D9%87%D9%94_%DB%B2)

درسته، مشکل از فونت بود، داشتم می‌نوشتم که شما گفتید :)
ممنون

آفلاین سلمان م.

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4106
  • GNU Operating System - سیستم عامل گنو
این جا هم می‌تونید یه سری بزنید:

http://wiki.ubuntu.ir/tex