سلام
این مطلب رو تا آخرش بخونید---------------
ویندوز 8 چند روز پیش طی مراسمی رسمی از سوی مایکروسافت به جهانیان معرفی شد که مهمترین ویژگی جدید آن رابط کاربری جدید و متفاوت آن بنام مترو می باشد. هرچند که در کنار رابط کاربری کلاسیک ویندوز یعنی صفحه دسکتاپ دکمه استارت و ... ارائه شده است. کاربرد رابط کاربری مترو در تبلتها و کامپیوترهایی که دارای صفحه نمایش قابل لمس هستند، می باشد. آنچه که از مراسم پیش نمایش ویندوز 8 می شد استنباط کرد اینست که مایکروسافت برنامه ای بسیار مفصل برای این رابط کاربری جدید یعنی مترو دارد.
انتشار خبر ارائه نسخه پبش نمایش ویندوز 8 و مترو برای همه خبر خوبی بود اما برنامه نویسان و کاربران در ایران کمی با نگرانی به استقبال آن می روند. این نگرانی ناشی از محدودیتهایی است که برنامه نویسان ایرانی را برای ارائه برنامه های خود در بازار جهانی و کاربران ایرانی را در استفاده از برخی برنامه های مترو، احاطه کرده است.
محدودیت اول: با توجه به گرایش روز افزون مردم به کامپیوترهای کم مصرف و قابل حمل نظیر تبلتها، مایکروسافت از همین ابتدا باید به فکر افزایش محبوبیت مترو باشد. یکی از کارهایی که مایکروسافت می خواهد در این زمینه انجام دهد تکرار کار رقیب دیرینه خود یعنی اپل است. مایکروسافت هم مانند اپل می خواهد یک فروشگاه کاملا" اختصاصی برای سیستم عامل جدید خود ایجاد کند و در آن انواع برنامه های مبتنی بر رابط گرافیکی مترو را در اختیار همگان قرار دهد. مایکروسافت قرار است تا در این فروشگاه از همه پتانسیلهای ریز و درشت در دنیا دعوت کند تا برنامه های خود را به نام خود در این فروشگاه آپلود کرده و آن را در اختیار همه علاقه مندان در سراسر جهان قرار دهند.
صاحبان کامپیوترهای مجهز به مترو نیز تنها را قانونی استفاده و نصب برنامه ها را رجوع به این فروشگاه و دانلود آنها از آنجا می یابند. برنامه هایی که یا بصورت رایگان دانلود می شوند یا اینکه مبلغی را برای آن باید پرداخت کرد.
windows 8 store اگر سیستم عامل مایکروسافت برای تلفنهای همراه یعنی ویندوز فون 7 را دنبال کرده باشید،دیده اید که در آنجا نیز همچین سیستمی بر قرار است.
اینکه هر کسی بتواند برنامه نوشته شده توسط خود را با قرار دادن در این فروشگاه به معرض دید میلیونها بازدیدکننده و خریدار از سرار دنیا قرار دهد برای برنامه نویسان مستقل و آنهایی که سرمایه چندانی برای معرفی برنامه خود در این سطح بسیار بزرگ ندارند، فرصتی ایده آل محسوب می شود. فرصتی که یک شرکت کوچک فنلاندی به درستی از آن استفاده کرد و با استفاده از فروشگاه اپل (App Store) که سیستمی مشابه را شامل می شود یک بازی ساده اما کاملا" خلاقانه را در آن ارائه کرد که ظرف مدت کمی با سیل تعدا خریدها مواجه شد و توانست یک شبه ره صدساله را طی کند. صحبت از بازی محبوب پرندگان خشمگین و شرکت سازنده آن یعنی روویو است.
اما آیا آپلود کردن برنامه ها و به فروش رساندن آنها در فروشگاه مایکروسافت برای مترو به این سادگیست؟
برای پاسخ به این سؤال به فروشگاه مشابهی که مایکروسافت برای برنامه های ویندوز فون 7 تحت عنوان MarketPlace در نظر گرفته، سری می زنیم. البته نه برای دیدن آیتمهای موجود در آن بلکه برای آگاهی یافتن از چند و چون آپلود یک برنامه در آن.
در MarketPlace قرار دادن برنامه ها در ابتدا برای برنامه نویسان چند کشور خواص در نظر گرفته شده است که به تدریج تعداد این کشورها افزایش می یابد. در اینجا اولین محدودیت برای برنامه نویسان ایرانی خودش را نشان می دهد. چرا که کشور ایران در بین کشورهایی که برنامه نویسان آن مجاز به افزودن برنامه هایشان به فروشگاه هستند، نیست و با توجه به مسائل سیاسی هم بعید به نظر می رسد که به آن لیست اضافه شود.
از این مرحله که بگذریم و به مرحله مالی کار برسیم می بینیم که در آنجا نیز با توجه به مسائل سیاسی و محدودیتهایی که برای انتقال درآمد حاصل از فروش برنامه های برنامه نویسان ایرانی وجود دارد به مانع برمی خوریم. داشتن یک کارت اعتباری بین المللی با قابلیت واریز وجه به آن برای ثبت نام در MarketPlace الزامیست که چنین چیزی فعلا" در کشور مهیا نیست.
پیش بینی ما بر آن است که همین سیاستها در قبال فروشگاه مایکروسافت برای برنامه های Metro Style نیز اعمال شود.
محدودیت دوم: محدودیت دوم به اندازه محدودیت اول نیست و در واقع یک محدودیت فنی است که بیشتر، کاربران را نشانه رفته است البته کاربران در ایران.
با ارائه ویندوز فون 7 مفهوم ابر برای کابران ملموس تر شد. اکثر برنامه های Data Driven در ویندوز فون 7 که در آن استفاده از یک دیتابیس غیر قابل اجتناب باشد آن دیتابیس در ابر قرار می گیرد. یعنی اینکه برنامه ها با داده ها در یک Data Service در ارتباط هستند.
هر چند مایکروسافت SQL Azure را برای استفاده برنامه نویسان پیشنهاد می کند اما کلا" از هر سرویس داده ای می توان استفاده کرد. فقط کافیست که دیتابیس در یک سرور قرار داشته باشد و بتوان از طریق اینترنت از آن استفاده کرد.
این به این دلیل است که مایکروسافت تاکنون هیچگونه برنامه مدیریت پایگاه داده را برای استفاده در دستگاههای تلفن همراه ارائه نداده است. البته حدود یک سال پیش آنها 4 SQL Server Compact Edition را ارائه دادند که گزینه بسیار مناسبی برای پایگاه داده های کم حجم می باشد ولی نسخه ای از آن که در ویندوز فون 7 بکار رود را هنوز ارائه نداده اند و همچنان بر حرف خود مبنی بر استفاده از ابر برای برقراری ارتباط با پایگاه داده اصرار می ورزند.
در ایران با توجه به وضعیت تأسف بار اینترنت GPRS و همچنین جا نیفتادن اینترنت WiFi، برنامه هایی که دیتابیس آنها تنها از طریق اتصال به اینترنت قابل دسترسی باشد، مورد استقبال قرار نمی گیرند. لذا برنامه نویسان در ایران نیز اکثرا" قید طراحی و توسعه اینگونه برنامه ها را می زنند. برنامه هایی که می توانند کاربردهای فراوانی داشته باشند.
در اینجا نیز پیش بینی ما وضعیت مشابهی برای برنامه های Metro Style در ویندوز 8 می باشد. در ویندوز 8 حتی در استفاده از ابر توصیه های بیشتری شده است.
البته همانطور که جایگزینهایی برای SQL در ویندوز فون 7 معرفی شدند نظیر استفاده از فایلهای xml و نرم افزار مدیریت داده Perst، به احتمال فراوان شرکتها برای پر کردن این خلأ برای برنامه های مترو بیکار نخواهند نشست.
این دو محدودیت ممکن است استفاده از برنامه های مترو و همچنین توسعه آنها توسط برنامه نویسان ایرانی را با مشکل مواجه کند اما باید دید که چگونه می توان بر این محدودیت ها غلبه کرد. در مورد محدودیت اول می توان از دوستان و آشنایان در کشورهای دیگر کمک گرفت و در مورد محدودیت دوم نیز فعلا" می توان از نرم افزار های مدیریت داده که توسط سایر شرکت ها ارائه می شوند استفاده نمود و به انتظار ویرایشهای بعدی SQL Server CE بنشینیم.
------------------------
خوندید؟ خوب.
به هرحال شرایط کنونی ما این هست و تغییر چندانی پیش بینی نمیشه.
ببینید این قضیه هیچ ربطی به سیاست نداره. حداقل من نمیخوام روی ابعاد سیاسی قضیه تمرکز کنم.
ببینید این روزها این رسانه ها چه سروصدایی راه انداختند که ملت بشتابید که ویندوز 8 متولد شد.(حتی رسانه های داخلی که بی جیره و مواجب واسه مایکروسافت تبلیغ میکنه. خداییش تا به حال به این موضوع دقت کردید که چرا رسانه های ما مجانی واسه مایکروسافت تبلیغ میکنند؟ از روزنامه و مجله بگیر تا صداوسیما...)
البته از مردم عادی مثل یه کارمند ساده که از کامپیوتر فقط برای کارش استفاده میکنه انتظاری ندارم اما از متخصصین حوزه آی تی ایران انتظار میره که به خودشون احترام بزارن و کمی هم به این موضوع فکر کنند که به هرحال ما از ویندوز مایکروسافت به صورت غیرقانونی استفاده میکنیم. البته عبارت درست دزدی هست.
تا کی باید به روی خودمون نیاریم و خودمون رو بزنیم به اون راه؟
- شمایی که متخصص شبکه هستید!
- شمایی که برنامه نویس هستید و برنامه های اتوماسیون و امثال اون رو مینویسید!
کمی فکر کنید.
اگر شما خدمات خودتون رو به گنولینوکس منتقل کنید بعد ازمدتی بسیاری از مردم عادی هم مجبور میشن مهاجرت کنند.
من نمیدونم آخه لینوکس چی کم داره که همش میرن سراغ ویندوز؟
توی بحث شبکه که نظیر نداره.
توی بحث برنامه نویسی هم اگه برنامه نویسی با سی یا سی پلاس پلاس براتون سخته خوب جاوا که هست.
ویندوز رو بزارید برای کسانی که میخوان بازی کنند. البته اگر کمی لینوکس یاد بگیرن خودشون بازی رو توی لینوکس نصب و استفاده میکنند.
نظرتون چیه؟