۱
یعنی مجبورم یه M$ windozd نصب کنم فقط برای ریکاور؟
این کار خیلی خطرناکه, اگه میخوای ریکاوری کنی همین الان هم نباید با کامیوتر روشن کار کنی.
اگه بتونی هاردت رو با یه کامیوتر دیگه slave بیاری بالا بهتره
حواسم هست به این قضیه. اون پارتیشن رو کاملا دستنخورده گذاشتمش و حتی مونتش هم نکردهام. یعنی باز هم مشکلی ممکنه پیش بیاد؟
تا وقتی چیز جدید روش ننویسی هیچ مشکلی پیش نمیاد.
میدونید برای چی بعد از پاک کردن اطلاعات هنوز شانس بازیابی اونها وجود داره؟
هارد دیسک سرعت خیلی پایینی داره, اگه بخواد عمل حذف رو به طور کامل انجام بده کاربر خیلی باید منتظر بمونه.
برای همین وقتی فرمان پاک کردن صادر میشه اطلاعات به صورت منطقی پاک میشه نه به صورت فیزیکی. یعنی فقط یک بیت رو تبدیل به صفر میکنه که اون بیت صفر نشون دهنده ی اینه که این اطلاعات باید سر فرصت پاک بشه.
معمولا سرفرصت یعنی زمان بیکاری سیستم.
اگه دقت کرده باشید حتمی شما هم دیدید که مثلا دو ساعت کامپیوتر رو روشن رها کردید ولی وقتی برگشتید با تعجب دیدید که چراغ مربوط به هارد روشنه و داره پردازش میکنه.
این فقط یک مثال بود, در واقع ساختاری که هارد داره با اون چیزی که تو ذهن ماست فرق داره, وقتی کامپیوتر روشن باشه مدیریت حافظه ممکنه مشغول هر کاری باشه. شاید مشغول دیفرگ کردن هارد باشه. هر چیزی ممکنه اتفاق بیافته.
بهتره وقتی یه چیزی رو میخوایم از یه هاردی ریکاوری کنیم زیاد اون هارد رو انگولک نکنیم.
این تفکر شما کاملا اشتباهه، اما بذارین قضیه رو براتون روشن کنم؛
اصلا حذف کردن یک چیز از هارد دیسک معنی نداره، هد هارد دیسک تنها میتونه بنویسه (فقط صفر و یک) یا بخونه.
اما طریقه حذف کردن یک فایل متفاوته، این تفاوت برمیگرده به فایل سیستم یک پارتیشن.
ساده ترین نوع فایل سیستم، یک جدوله با حداقل دو ستون. یک ستون شامل عنوان فایل و ستون دوم شامل آدرس اون فایل (البته فایل سیستم در گنو/لینوکس یک ستون اضافه برای ثبت مجوزهای دسترسی هم داره، همینطور ntfs و fat که ممکنه چندین ستون دیگه هم داشته باشن).
اما ساختار یکیه!
شما وقتی یه فایل رو از هارد حذف میکنی در واقع هیچ تغییری تو محل اون فایل روی هارد اعمال نمیشه بلکه ردیف مربوط به اون فایل از جدول فایل سیستم حذف میشه. به عبارت دیگه سیستم عامل اون فایل رو گم میکنه! و آدرس اون فایل رو به عنوان فضای خالی تلقی میکنه.
به همین خاطره که میگن برای اینکه شانس ریکاوری اطلاعات پایین نیاد روش چیزی ننویسین.
این ساختار در مورد فرمت کردن یک پارتیشن هم صادق هست!
دو نوع فرمت داریم:
۱. فرمت سطحی و سریع: در این نوع فرمت فقط جدول موجود حذف شده و یک جدول خالی جدید برای فایل سیستم ساخته میشه!
۲. فرمت عمیق و کند: در این نوع فرمت علاوه بر اینکه جدول جدید ساخته میشه، تمام فضایی که برای پارتیشن تخصیص داده شده به بیت های یکسان (یا صفر و یا یک) تبدیل میشه.
سیستم حذف امن اطلاعات (wipe) هم همین ساختار رو داره با این تفاوت که این عمل چندین بار تکرار میشه یعنی ابتدا همه سکتورها تبدیل به صفر و در مرحله بعد تبدیل به یک میشن و این عملیات همینطور ادامه داره...
اما اینکه گاها تو ویندزد میبینیم سیستم مثلا نیم ساعته بیکاره اما هارد همینطوری درگیر هست، خب مطمئنا ویندوز احمق نیست بیاد و اون فایل هایی رو که قبلا از جدول پاک شده رو کلا wipe کنه، چون اولا راه ریکاوری رو به روی کاربرش بدون اجازه بسته و ثانیا این عمل هیچ فایده ای به جز کاهش طول عمر هارد دیسک نداره. اما پس داره با هارد چیکار میکنه؟
همونطور که می دونیم فایل سیستم مایکروسافت ضعف های زیادی از جمله fragment شدن اطلاعات داره. این مشکل کی پیش میاد؟ خب ویندزد برای سریعتر صورت گرفتن عمل نوشتن روی هارد میاد یه فایل رو تقسیم بندی میکنه و به صورت همزمان هر قسمت رو یه جا مینویسه این عمل در دراز مدت باعث پراکندگی اطلاعات میشه و نهایتا نتیجش پایین اومدن سرعت خواندن از هارد هستش. ویندزد در مواقع بیکاری میاد و این قسمتهای پراکنده رو کنار هم میچینه (اصطلاحا defrag میکنه).
همینطور یکی دیگه از عوامل مشغولیت هارد ایندکس کردن فایلها هست. ویندوز در مواقع بیکاری برای افزایش سرعت جستجو فایل های هارد رو میگرده و محتواشون رو به صورت طبقه بندی شده تو یه دیتابیس قرار میده که نهایتا باعث میشه نتایج جستجو سریعتر نمایان بشن!
از دیگر عوامل مشغولیت هارد عملیات های مختلف زمانبندی شده توسط ویندزد یا برنامه های نصب شده روش هست، مثل اسکن خودکار آنتی ویروس، آپدیت ویندزد یا برنامه های ویندزد، بهینه سازی رجیستری و از این قبیل...
ولی تو فایل سیستم گنو/لینوکس fragment معنایی نداره، همینطور گنو/لینوکس به صورت پیش فرض فایل ها رو اسکن نمیکنه (برای ایندکس کردن) و در معماری گنو/لینوکس برای انجام عملیات های پایه بدون اجازه مدیر عملیاتی انجام نمیشه برای همینه که گنو/لینوکس ۱۰۰ سال هم بیکار باشه کاری با هاردتون نداره!
موفق باشید.