حدود ۱۵ سال پیش که از فناوری متنباز سخن به میان آمد قابل تصور نبود که این فناوری جدید بتواند به جایگاه امروزی خود دست یابد.
اما خبرها و گزارشهای امروزی بیانگر این حقیقت است که متنباز و حامیان آن توانستهاند در طول ۱۵ سال گذشته اقدامات موثر و مثبتی را در راستای معرفی و استفاده از آن داشته باشند؛ به گونهای که بسیاری از شرکتهای شناخته شده در حوزههای مختلف به این نتیجه رسیدهاند که باید استفاده از این فناوری را در استراتژی خود تعریف کنند.
اما گـزارش سایـت InfoWorld دربـاره متنباز و جامعه کاربری آن نشاندهنده آن است که فضای حرفهای استفاده از این فناوری هنوز در جهان نهادینه نشده است.
متنبازهای غیرواقعی
در این گـزارش به این نکته اشاره شده است که برخی از برنامهنویسـان و شرکـتها با سوءاستفاده از نام و نشان متنباز تلاش میکننـد تا از میزان مقبولیت این فناوری در جامعه کاربری سوء استفاده کرده و محصولات خود را با نام متنباز به آنهـا ارائه کنند در صورتی که این محصولات بر پایه استانـداردها و معیارهای متنباز طراحی نشده و تنها اثری که از خود بر جای میگذارد ایجاد شناخت نامناسب و غیر واقعی کاربران عام از این فناوری است. این موضوع میتواند به عنوان تهدیدی برای جامعه متنباز به شمار آید. تهدیدی که فرصتهای رشد و توسعه این فناوری را با مشکل مواجه خواهد کرد.
اما کور سوی امید
اما از سوی دیگر بایـد به گزارش دیگـری که سایت PCworld منتشر کرده است نیز توجه کرد. گزارشی که پیشبینی میکند مهمترین شغلهای درآمدزا در سال ۲۰۱۳ میلادی مشاغل مرتبط با متنباز خواهند بود. در این گزارش آمده است که فعالان حوزه توسعه سیستمهای تلفن همراه، منهدسان شبکههای بیسیم، تحلیلگران اطلاعات و مدیران پورتالهای مجازی امیدوارکنندهترین مشاغل از نظر حقوق و مزایا و همچنین جایگاه شغلی را در سال آینده میلادی به خود اختصاص خواهند داد و نکته مهمی که درباره تمامی این مشاغل ذکر شده این است که این افراد برای دستیابی به این موفقیت باید به دانش لینوکس و فناوری متنباز مسلط باشند.
افزایش فرصتهای شغلی متنباز
موضوع قابل اشاره دیگر در این گزارش به گزارشهای سایتهای دیگری همچون ITworld مربوط میشود. در ایـن گزارشهـا که در سایـت PCworld به طور نمونه به برخی از آنها اشاره شده است این واقعیت نمایان است که با وجود افزایش مشکلات و بحرانهای اقتصادی در جهان امروز، سازمانها و شرکتهای فعال در حوزه نرمافزارهای متنباز همچنان با ثبات به کار خود ادامه میدهند و در حال فعالیت هستند. بر اساس این گزارشها هم اکنون بیشترین آمار جذب نیروهای کاری به حوزه متخصصان متنباز اختصاص دارد و فعالان این حوزه آینده روشن و اطمینانبخشی را در زمینه کاری پیش رو خواهند داشت. آمارهای مربوط به استخدام نیروهای کاری نشان میدهد که پس از مشاغلی که به آنها اشاره شد، متخصصان آندروید، JBoss و امنیت اطلاعات نیز با اقبال مناسبی برای آینده کاری روبهرو خواهند بود.
آینده روشن
با توجه به تمامی این گزارشها میتوان به این نتیجه رسید که آینده متنباز آیندهای روشن و قابل اعتماد خواهد بود. تلاشهای کشورها و دولتها برای طراحی و پیادهسازی سیستمعاملهای ملی بر پایه لینوکس، گسترش ضریب نفوذ سیستمعامل متنباز تلفنهای همراه همچون آندروید، قابل توجه بودن سرعت رشد و ارتقاء نرمافزارهای متنباز و بسیاری دلایل دیگر نشان میدهد که متنباز و کاربران آن میتوانند به آینده این فناوری امیدوار باشند. هر چند در این میان تهدیدهایی همچون آنچه که به آن اشاره شد نیز وجود دارد اما بدون تردید راهکارهای مقابله با آن نیز توسط فعالان حوزه متنباز ارائه خواهد شد تا از میزان آسیبها و صدماتی که این مشکلات برای جامعه متنباز به همراه دارد جلوگیری شود.
اما یک توصیه
در اینجا شاید توجه به یکی از توصیههای مرکز مهار (مقابله هماهنگ امنیت رایانهای) درباره نرمافزارهای متنباز برای شما مخاطبان عزیز جالب باشد. در یکی از مطالب ارائه شده توسط این مرکز آمده است: «» با وجود تصور اشتباهی که درباره ناایمن بودن نرمافزارهای متنباز مطرح میشود، این نرمافزارها دارای ضریب امنیتی بسیار بالاتری نسبت به نرمافزارهای معمولی هستند «». بر اساس این گزارش هر چند رایگان بودن و نامشخص بودن درجه اعتبار طراحان و برنامهنویسان متنباز ذهنیتی منفی را درباره ایمن بودن آنها ایجاد میکند اما در حالت کلی و بدون در نظر گرفتن موارد استثناء باید گفت نرمافزارهای متنباز به طور بالقوه دارای امنیت بالاتری هستند.
مجله بایت، مورخ چهارشنبه ۱۳۹۱/۰۸/۰۳ شماره انتشار ۱۸۲۵۱، مصطفی عبدالهی