ممنون امیرمسعود که وقت گذاشتی و دلایلت رو توضیح دادی
یکی این که فکر میکنم امکان موفقشدنمون زیاد نیست. این قلم از همیشه در اوبونتو قلم پیشفرض فایرفاکس نبود. فکر کنم از نسخهٔ حدود 9.10 این جوری شد. همون موقع هم یه سری اعتراض کردن. حتی یادمه یه گزارش باگ از طرف یه کاربر چینی دیدم که اون هم به شکل زشت نویسههای زبون خودش اعتراض داشت. ولی لابد دلیل محکمی داشتند که این تصمیم رو گرفتند و تغییرش ندادند. شاید روی آوردن به این قلم برای بعضی از زبونهای دیگه (برعکس زبون فارسی) یه پیشرفت بوده. شاید گستردگی قلم براشون از زشتبودن نویسهها مهمتر بوده: با خودشون گفتند اگه خط فارسی و عربی و چینی زشت باشه بهتر از اینه که برای خط بنگالی مربع نشون بده. حالا به هر دلیلی.
کاش به گزارش باگ لینک میدادی تا از دلایل کنونیکال مطلع میشدیم. با وجود FontConfig همه جور تنظیمی برای انتخاب فونتها میشه نوشت. گلیفهای FreeSans برای زبون بنگالی مناسبه؟ خب ما میگیم فقط برای اسکریپت عربی از یه فونت دیگه استفاده کنه. با این سیستم اگر تنها یک فونت هم glyph مربوط به یک کارکتر رو داشته باشه بلاخره تو سیستم سلسله مراتبی FontConfig انتخاب میشه و مربع به نمایش درنمیاد.
دلیل دیگه اینه که شخصاً ترجیح میدم به جای این که وقت و انرژیام رو روی مسایل سیاسی بگذارم (یعنی قانعکردن یه گروه که «ای داد و بیداد این قلم بده و باید عوضش کنین») روی یه کار فنی تمرکز کنم. با خودم فکر میکنم حتی اگه این قلم پیشفرض فایرفاکس در اوبونتو نبود، باز هم درستکردنش کار خوبی بود. دوست دارم یه قلم با مجوز GPL به مجموعهٔ قلمهای فارسی افزوده بشه و دایرهٔ انتخاب کاربران فارسیزبان رو بازتر بکنه.
فکر کنم تصمیمت رو گرفتی و نتونم تغییرش بدم ولی به نظرم وقتی میخوایم مشکلی رو حل کنیم بهتره اول مساله رو کاملا بشناسیم و بعد موثرترین راهحل رو انتخاب کنیم. برای بهبود تایپوگرافی پارسی در گنو / لینوکس یا کلا محیط رایانهای باید فراتر از اوبونتو یا صرفا یه فونت فکر کنیم. چی اگر کنونیکال نخواست نسخه جدید فونت رو استفاده کنه؟ (فرض محال) چی اگر یک سال دیگه کاربرهای عرب زبان طراحی ما رو نپسندیدن و به چیزی تغییر دادن که ما دوست نداریم؟ و احتمالات دیگه که بهبود این فونت رو به گزینه مناسبی برای بهبود تایپوگرافی تبدیل نمیکنه.
البته به نظرم FreeSerif پروژه محترمی هست و حقش داشتن گلیفها بهتره برای همین دوست دارم مشارکت کنم.
دلیل آخر من هم همون طور که پیشتر گفتم اینه که به نظر من این قلم از نظر متریک خیلی قلم خوبی هم هست اتفاقاً. هر چهقدر که نمونهٔ نوشتهها رو با این قلم و با قلمهای دیگه مقایسه میکنم بیشتر به این نتیجه میرسم.
متخصص طراحی فونت نیستم ولی فکر نکنم اصلاح متریک فونتها کار سختی باشه. ما اطلاعات outline رو داریم، نسبت هم درسته پس مساله خاصی نیست.
دارم کپیرایت فونتها رو بررسی میکنم و گویا تنها خود فایل فونت به عنوان نرمافزار تحت حمایته و نه طرح هنری کاراکترها. اگر اینطوری باشه دست آدم بازتر میشه.
توی اکثر کشورها از جمله ایالات متحده اینطوریه. منطقی هم هست چون در غیر این صورت با چاپ یک نوشته از فونتی که کپیرایتش رعایت نشده گناهکار شناخته میشی! البته تو بعضی از کشورها ظاهر فونت هم قابل کپی رایت هست. بهتره مجوز فونتی که میخواید ازش استفاده کنید به دقت بررسی بشه.