گنوم یا کی دی ای؟ مساله این است!
شاید این موضوع برای خیلیها مطرح باشه که بالاخره کی دی ای یا گنوم! اینجا دوست دارم این موضوع ر از جهت
خیلی افراطی و
کاملا غیر جدی بررسی کنم:
مساله این نیست که کسی نمی خواد از محیط گرافیکی خودش کوتاه بیاد! موضوع لجبازی نیست! اگه کسی تاریخ ر بخونه میبینه که سر این مساله جنگهای زیادی اتفاق افتاده
(!) و خیلیها جونشون ر سر این موضوع گذاشتن و اگه احیانا حتی یه تعریف از یک برنامه از جبهه مقابل انجام بشه، به خون عزیزان و آرمان دوستان همرزم توهین شده! چه برسه به اجرا که حکم تردید در اصول ر داره و عوض کردن محیط گرافیکی که دیگه نـــــــــــــــــــــــــــــــــه!
موضوع یه طوریه که یا شما طرفدار گنوم و از اهل نجات و یا طرفدار کی دی ای و اهل جهنم هستید! ویا برعکس اگه کی دی ای داشته باشین در راه هدایتید و اگه گنوم داشته باشید از فرق ضاله و خونتون مباحه!
اگه این احساس ر در خودتون دارین
احتمالا وارد گروهی شدین به نام طرفداران دوآتیشه کی دی ای یا گنوم! (توجه داشته باشین که در این نوشته سعی شده برای جلوگیری از دلخوری توی ترکیبات یکبار گنوم اول اومده و یک بارکی دی;) )
در موارد پیشرفته این جانبداری، موضوع در رفتارها و شئون فرهنگی هم بروز میکنه
. محققین برای روشن شدن موضوع، یک تحقیق فراگیر روی تعداد بی شماری از طرفدارای هر دو گروه انجام دادن.
موضوع تحقیق بازی اسم فامیل بوده که در شرایط کنترل شده انجام گرفته. یک منبعی که خواست اسمش فاش نشه گفت که دلیل انتخاب این بازی، مخفی موندن هدف اصلی تحقیق بوده. آزمایش به اینصورت انجام شد که فرمهای بازی اسم فامیل
به گروهای آزمایش داده شد و یه گروه آدم عاقل به عنوان گروه شاهد انتخاب شدن!! نتایج بدست اومده جالبه. در اینجا به دونمونه به صورت خلاصه اشاره میشه:
نام: کی قباد/ نام خانوادگی: کیانی/ میوه: کیوی/ سیاره مورد علاقه: کیوان/ رنگ مورد علاقه: کاکستری/ میز کار: کی دی ای
نام: گرسیوز/ نام خانوادگی: گودرزی/ میوه: گلابی/ سیاره مورد علاقه: سیاره گنده/ رنگ مورد علاقه: گلی/ میزکار: گنوم
همونطوری که نتایج نشون می ده، در موارد پیشرفته طرفدار مزبور کی دی ای نسبت به کلماتی که با گاف شروع میشه حساسیت پیدا می کنه. همین مطلب هم در مورد طرفدار گنوم و کلمات شروع شده با کاف دیده شده. هر دو دسته سعی می کنن کمتر فرهنگ (!) طرف مقابل ر رواج بدن! از این رو، این طرفدارای دو آتیشه مجبورن یا حقایق ر عوض کنن و یا یه جور دیگه به قضیه نگاه کنن! مثلا طرفدارای افراطی گنوم به جای استفاده از یه برنامه خوب مثل K3B برای رایت سی دی به صورت حرفه ای به زور با برنامه های دیگه گنوم یا شده به صورت دستی رایت کنه! (نگا. سیاره گنده به جای ژوپیتر) فقط برای اینکه کی دی استفاده نکنن! یا در سمت مقابل یه کی دی ای کار افراطی حاضره هر کاری کنه که از برنامه حرفه ای GIMP استفاده نکنه و با هر چی شده به زور یه چیزی سر هم کنه که گنوم نباشه! (نگا. کاکستری به جای خاکستری)
برای تکمیل این تحقیق، رفتار چند نمونه خیلی بارز مورد بررسی قرار گرفتن که خلاصه نتایج از بررسی به شرح ذیل است:
- گنوم کارها محیط کاریشون، منظم مرتب هست و هر چیزی سر جاشه چه دلت بخواد چه دلت نخواد! معمولا در اکثر موارد دوتا نوار چسب بالا و پایین میز کارشون می چسبونن.
برای تنظیم همه چی منجمله تلفن به دنبال کنسول می گردن. پایداری خوبی دارن و به بیماریها مقاومترن!
- کی دی ای کارها، محیط کاریشون به دلخواه خودشون چیده میشه. دقیقا مطابق سلیقه. گاهی دیده شده که بعضی از وسایل ر تکه تکه می گنن و به جای ویجت بکار میبرن!
برای تنظیم هر چی حتی اتومبیل به دنبال یه برنامه می گردن! کرش جزو عادی زندگیشونه برای این، سکته در این افراد خیلی معمولیه!
اما لازم به تذکره که در کنار این طرفدارای افراطی، دسته سومی هم هستن که از هر دو محیط طوری استفاده می کنن اما یه طوری معلوم نیست که محیط کار کی دی ای هست یا گنوم! از لحاظ معنوی این کار یعنی صلح و پذیرش! اما از لحاظ تکنیکی معمولا نتیجه جالبی نمی ده و همه برنامه ها با مشکل جدی مواجه میشن
. لذا باید اینطوری کار کرد که محیط گرافیکی از اصالت خودش نیفته تا کارایی مناسب هم وجود داشته باشه.
همون محققین
کذایی که اون آزمایشها ر انجام دادن توصیه می کنن که استفاده از چند برنامه از محیط دیگه زیاد اذیت نمی کنه! گرچه خوردن یه کمی آنتی هیستامین برای حساسیت هم در مواردی که تب و لزر هست، توصیه می کنن!
موضوع دیگه ای هم هست که شاید بحث گنوم و کی دی ای ر کمی بازتر کنه و این موضوع وجود محیطهای شناخته شده گرافیکی دیگه ای مثل XFCE (برای زوبونتو) و همچنین محیطهای کمتر شناخته شده ای مثل enlightenment و Flubox و ... هم وجود داره که باعث میشه تقسیم دنیای متن باز به دوجبهه ر، کم رنگتر کنه.
آشنایی با این محیطها میتونه که تنش ر کمتر کنه و اینطوری شاید شاهد جنگها و خونریزیهای کمتری در محیط متن باز باشیم
و این حرکت با انسجام بیشتری ادامه پیدا کند. (این همون پیام اخلاقیشه!
)
از محیطهای دیگه صحبت شد، محیطهایی که ویژگیها و جذابیتهای خودشون ر دارن. Enlightenment یا E محیط موضوع اصلی این شبه راهنماست که در ادامه میاد.
و اما شبه راهنما....Enlightenment یا E یک محیط گرافیکی دیگه هست که به سبک بودن، زیبایی و سرعت مشهوره. شاید کامپیوتر شما قدیمی باشه، شاید از نظر بعضی به درد نخور بیاد. اما گزارشهایی هست که با ماشینهایی با ۶۴ مگابایت رم هم این محیط گرافیکی کار می کنه.
جنبه دیگه ای که شبه راهنما برای اون نوشته شده، زیبایی قابل توجهی هست که به ازای منابع بسیار کم مصرفی ارایه میده. این محیط جلوههای ویژه به اون صورت نداره، اما اگه Screenshot ازش ببینید، زیبایی اش ر خواهید دید. مثلا این محیط از پس زمینه های متحرک به صورت پیشفرص پشتیبانی میکنه. در کل، یه طوریه که کمبود جلوههای ویژه توش حس نمیشه. گرچه یه نسخه ازش به تازگی اومده که جلوههای ویژه ر هم داره و به این محیط زیبایی دو چندان میده.
این محیط از محیطهایی که هنوز جای کار داره، اما همین نسخه فعلیش هم نیازهای اصلی ر از یک محیط گرافیکی رفع میکنه، پس توقع یه محیط کامل مثل کی دی ای و گنوم نباشید که همه برنامههاشون کامله.
توجه: بعضی از قسمتهای این محیط گرافیکی ناقصه و گاهی دچار مشکل خواهید شد. پس اولا تعجب نکنید! ثانیا احتیاط کنید.
آخرین نسخه پایدار Enlightenment نسخه 0.16 هست که به e16 معروفه و توی مخازن وجود داره. با دستور sudo aptitude install e16 قابل نصبه و با لاگ اوت می تونید این محیط گرافیکی ر تست کنید.
اما چیزی که به این راحتی در دسترس نیست، نسخه 0.17 (البته دقیقا 0.16.999) هست.
لذا اگه دنبال یه نگاه هستید، e16 ر از مخازن نصب کنید. اما اگه می خواید یه محیط کاملتر و جذابتر داشته باشید میتونید نسخه e17 رنصب کنید. این کار کمی سخت تره اما به نظرم ارزش امتحان داره.
این روش نیاز به دانلود نسبتا حجیم داره، پس لطفا دقیقا تصمیم بگیرین
روش اول نصب، گرفتن سورس از svn و کامپایل اون هست. اینطوری جدیدترین بسته ها ر میشه بدست آورد. یکی از توسعه دهنده ها اسکریپتی نوشته به نام easy_e17.sh که به صورت خودکار سورس ر می گیره و کامپایل می کنه. این وسط شما نیاز به دانشی از بسته ها هستید که بتونید استفاده اش کنید. چون کلی کتابخونه باید نصب کنید. این روش چون سخته به خود دوستان واگذار می کنم. اما خودم تستش کردم و جواب می ده.
روش دوم که یه جورایی باز به اولی مربوطه. خودم از این طریق نصب نکردم ولی خیلی از دوستان نصب کردن و من بر اساس کار اونا این روش ساده ر آوردم.
این مخزن ر اضافه کنید:
deb http://cafelinux.org/Downloads/oz-os tinwoodman main
کلید مخزن یادتون نره:
wget -q http://cafelinux.org/Downloads/oz-os/key.asc -O- | sudo apt-key add -
بعد یه بروز رسانی مخازن:
sudo apt-get update
برنامه cvsر نصب کنید. ظاهرا یه باگ توی یکی از ماژولها هست که باید این برنامه نصب باشه.
sudo apt-get install cvs
و حالا نصب e17
sudo apt-get install e17-svn
و تمام! می تونید با لاگ اوت کردن این محیط ر امتحان کنید.
همونطوری که گفتم، این محیط هنوز کامل نیست و برای اجرای برنامه هاتون نیاز به استفاده از برنامه های محیطهای دیگه هستین. اما این محیط یه خاصیت داره...
سادگی زیباست... برای این enlightenmentرا دوست دارم
ممنون که تا آخر این شبه راهنما همراهم بودین.
توجه! توجه!: اگه از احیانا مطلبی داخل این شبه راهنما باعث ناراحتی کسی شده باشه، من عذر خواهی می کنم. چون قصد بدی نبوده و حتما بگید که ویرایشش کنم.