من بین ۲ و ۳ هستم
۹۸ درصد نرمافزارهایی که استفاده میکنم آزاد هستن، به ندرت از نرمافزار رایگان و غیرآزاد استفاده میکنم(مثل بعضی درایورهای لینوکسی). آخرین باری که ویندوز یا نرمافزارهای کرکشده (یا کپیشدهٔ غیرمجاز) استفاده کردم یادم نیست (یه ویندوز اورجینال رو لپتاپم دارم که ممکنه ماهی یهبار هم نرم توش!! حتی درایور وایرلسم رو هم توش نصب نکردم و توش به اینترنت وصل نمیشم، خیالم هم راحته که ویروس نمیگیره
)
موبایلم هم N900 هست که بیشترش آزاده و اون کمترش هم قانونیه.
موزیک و فیلم رو تا حد امکان، اگه قابل خریداری باشه خریداری میکنم. مخصوصاً محصولات ایرانی رو سعی میکنم حتماً بخرم. از طریق فروشگاههای اینترنتی و پرداخت آنلاین، بعضیها بعد از پرداخت آنلاین CD/DVD رو میفرستن، بعضیها اصلا لینک دانلود میدن که امیدوارم این نوع خرید (پرداخت آنلاین و گرفتن لینک دانلود) روز به روز رایجتر بشه.
اما خب فیلمها موزیکهای خارجی رو نمیتونم بخرم (فعلاً) پس مجبورم کپی کنم! (چون نمیتونم خودم رو ایزوله کنم)
به هر حال نقض کپیرایت یه جور دزدی هست. و اینکه مثلاً
دولت آمریکا و دولت کشورهای غربی، چندده سال پیش از کشور ما کلی دزدی کردن، دلیل نمیشه که ما، الآن از
مردم اونها دزدی کنیم. پس تا جای ممکن باید سعی کنیم کپیرایتشون رو رعایت کنیم. چون کپیرایت قانون هست. و بیقانونی یعنی هرجومرج، یا قانون جنگل، شما بخونید «خر تو خر»، مثل بعضی کشورها مثل ...