و برعکس لینوکس که به فردی ویژه تعلق دارد BSD به هیچ کس تعلق ندارد و متعلق به یک گروه است.
از هر جهت که بررسی کنیم این حرف درست نیست.
اگه بخوایم سازندگان نرمافزار رو در نظر بگیریم، حتی کرنل لینوکس هم توسط چندین میلیون برنامهنویس ایجاد شده و توسعه داده میشه(که لینوس توروالدر فقط یکی از اونهاست). چه برسه به سیستمعامل گنو/لینوکس که افراد بیشتر درش نقش داشتن.
در ضمن در مورد یک نرمافزار آزاد(از جمله کرنل لینوکس و کرنل BSD و کلاً نرمافزارهای تحت GPL و LGPL و BSD و...) همهٔ افراد حق استفادهٔ آزادانه رو دارند، البته این آزادی مطلق نیست(مثل Public Domain) و این نرمافزارها هم کپیرایت دارند(کپیرایت یعنی حقوق مولف). در واقع هر نرمافزاری که Public Domain نباشه کپیرایت داره. اما در مورد نرمافزار آزاد، این کپیرایت خوب هست(در جهت بقای آزادی هست) بر خلاف کپیرایت نرمافزار انحصاری. به هر حال وقتی عدهای در تولید یک نرمافزار نقش دارن، کپیرایتش متعلق به همهٔ اونهاست(مگه اینکه وابسته به شرکت یا گروه خاصی باشن و کپیرایتش رو به اونا واگذار کنن)
در ضمن Mac OS X کرنلش بر اساس FreeBSD درست شده، اما جزء توزیعهای BSD قرار نمیگیره.
Mac OS X هستهش (که Darwin نام داره) آزاد هست، اما بقیهش غیرآزاد(و حتی غیر رایگان) هست. پس کل سیستمعامل غیرآزاد(و حتی غیر رایگان) هست.
درعمل FreeBSD پرکاربردترین یونیکس است
البته بعد از گنو/لینوکس. چون گنو/لینوکس هم مثل BSD (و مک و سولاریس و...) جزو سیستمعاملهای Unix-Like هست.
همونطور که دبیان یک توزیع گنو/لینوکس داره(به اسم Debian GNU/Linux) یه توزیع مبتنی بر BSD هم داره به اسم Debian GNU/NetBSD
http://www.debian.org/ports/netbsd/پس اسم درستش Debian GNU/NetBSD هست نه Debian NetBSD
توزیعهای مختلف BSD اهداف مختلفی رو دنبال میکنند، مثلاً FreeBSD و NetBSD هر دو برای سرورها مناسب هستن، با این تفاوت که NetBSD رو پشتیبانی سختافزاری تاکید بیشتری داره و FreeBSD روی پشتیبانی نرمافزاری تاکید بیشتر داره. همونطور که گفتم توزیعهایی هم برای دسکتاپ داره مثل DesktopBSD و PCBSD اما در کل BSD توی سرور بیشتر استفاده میشه. توی سرور با گنو/لینوکس قابل رقابت هست. حتی میگن یکم از گنو/لینوکس هم پایدارتر هست(البته نه زیاد) اما خب فقط پایداری نیست، پارامترهای دیگهای هم ممکنه اهمیت داشته باشن. اما در هر صورت، BSD توی دسکتاپ اصلاً با گنو/لینوکس قابل رقابت نیست، چون برای کاربران دسکتاپ چندان کاربرپسند نیست و پشتیبانی نرمافزاری و امکانات مخصوص دسکتاپش کمتر از گنو/لینوکس هست. شاید کنجکاو باشید که حداقل یه بار امتحانش کنید(مثلاً یه سیدی لایو DesktopBSD رو تهیه کنید) اما اگه با سرور کاری ندارید، پیشنهاد میکنم روی BSD اصلاً وقت نذارید(و این کنجکاوی رو بذارید کنار) چون چیز جذابی براتون نداره(که اوبونتو و کوبونتو نداشته باشه). جز اینکه احتمالاً خیلی کارهای ساده مثل مونت کردن پارتیشنها رو هم نمیتونید انجام بدید(چون کرنلش با لینوکس فرق داره، و اسم device پارتیشنها هم فرق داره، و تفاوتها دیگه...) انتظار نداشته باشید با یک نگاه بتونید پایداریش رو ببینید.
شاید مهمترین چیزی که باید در مورد BSD بدونید بحث مجوز هست. که مجوز BSD یک مجوز آزاد ولی غیر کپیلفت هست، اما GPL یک مجوز آزاد و کپیلفت هست. GPL محدودیتهایی رو (در مقایسه با BSD) ایجاد کرده که محدودیتهای خوبی هستن چون باعث بقای آزادی میشن. یعنی نرمافزار تحت مجوز BSD ممکنه توسط فرد دیگهای توسعه پیدا کنه ولی اون فرد بصورت غیرآزاد منتشر کنه، اما GPL این اجازه رو نمیده. از این جهت GPL و حتی LGPL بر مجوز BSD برتری داره(البته از دیدگاه ما و دیدگاه بنیاد نرمافزار آزاد و ریچارد استالمن کبیر)