انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران  (دفعات بازدید: 8128 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین noppy

  • Newbie
  • *
  • ارسال: 5
سلام

در زمینه ای دارم تحقیقی انجام می دهم این تحقیق تا حدودی به نرم افزارهای آزاد و متن باز هم مرتبط می شود و مدتی هست که می بینم این قبیل موضوعات بین کاربرا داره شایع میشه مثل گلوله برفی کوچکی که به یه بهمن تبدیل شده  :) و این نشون میده انجمن های مثل اینجا و دیگر فعالیت های مرتبط (مثل ایجاد مجله و ...) تاثیر زیادی روی کاربران گداشته، با اینکه تاپیک رو برای گفتن این صحبتها نزدم و برای شروع گفتم بگم  :)

برم سر اصل مطلب، مساله ای وجود داره اونم اینکه می خوام بدونم کاربرای ایرانی و علاقه مند به این موضوعات (نرم افزارهای آزاد و متن باز) دقیقا تعریفشون از این موضوعات چیه؟ چرا خوبه (یا بده)؟ چرا باید کاربرای بیشتری با این موضوعات اشنا بشن (یا نشن  :) )؟ و خلاصه این تیپ سوالا بعد باز بر اساس جوابها ممکنه سوال های دیگه بپرسم

جواب دادنش میتونه گره بزرگی از زندگی من رو حل کنه :)، ممکنه بگین ای بابا باز یه خولی پیدا شد با این سوالای ساده و بدیهی ما کلی لینک و مطلب در این مورد گذاشتیم برو بخونشون دیگه، :) اگه نباید این سوال های تکراری رو بپرسم بهم بگین یا تاپیکو حذف کنید.

یه نکته: (اگر تا اینجا متن رو خوندین خصوصا مدیرها و تاپیک حذف نشده هنوز) لطفا ارجا به لینک سایتهای دیگه ندید ، برام نظر کاربرای این فروم مهمه، ممنون

و اما سوالا

۱- نرم افزارهای آزاد و متن باز، یک (فلسفه/فرهنگ/...)، یکسری تعاریف و معانی جدید به یک فرد میده، اونا چین؟

۲- تلاش برای جا انداختن این (فلسفه/فرهنگ/...) در جامعه ما زیاد شده دلیلش چیه، نرم افزارهای آزاد و متن باز چه ویژگی دارن که باقی ندارن؟

فعلا همین، ممنون میشم حالا هر کی تونست به این سوالا جواب بده
با تشکر

آفلاین دانیال بهزادی

  • ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19720
  • جنسیت : پسر
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
نرم‌افزار آزاد اومده تا فقط به یک پرسش پاسخ بده: «چه‌کسی رایانه‌ی شما را کنترل می‌کند؟»
من نمی‌تونم بهتر از خود استالمن توضیح بدم واقعاُ. این ویدیو رو ببین، قشنگ توضیح داده:
https://www.fsf.org/blogs/rms/20140407-geneva-tedx-talk-free-software-free-society

حالا در مسیر رسیدن به این هدف، به یه سری دستاورد هم رسیده مثل قیمت پایین، امنیت بالا، توسعه‌ی سریع، دردسترس بودن، قدرت آموزشی، قدرت اجتماعی و… که هدف نیستن، ولی دستاوردهای خوبی هستن.
برای آشنایی با این دستاوردها این مقاله رو بخون (فارسی). لینک می‌دم چون این همه مطلب رو نمی‌شه کپی کرد این‌جا: لینک
« آخرین ویرایش: 03 خرداد 1394، 12:54 ب‌ظ توسط دانیال بهزادی »
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین noppy

  • Newbie
  • *
  • ارسال: 5
با اینکه ترجیح میدادم لینکی از جای دیگه ندین بخاطر اینکه اینجوری مشخص نیست چقدر از مطالبی که سایت های دیگه دادن رو خود شما باور دارید یا ندارید. به هر حال همین چنتا جمله ای که هم گفتین هم خوبه  :)

نقل‌قول
نرم‌افزار آزاد اومده تا فقط به یک پرسش پاسخ بده: «چه‌کسی رایانه‌ی شما را کنترل می‌کند؟»

من اگه یکی ازم این سوال رو بپرسه "چه‌کسی رایانه‌ی شما را کنترل می‌کند؟" احتمالا اینو میگم،
اول اینکه فقط در مورد نرم افزار حرف می زنیم (نه سخت افزار) سیستم عامل به بالا
دوم همیشه این رابطه برقراره یه عده ای همیشه کنترل میشن و یه عده ای کنترل می کنن یا همه چی تحت کنترلشونه :)، در مورد نرم افزار آزاد ما داریم در مورد یکسری انتخاب (محصول) صحبت می کنیم درسته؟ پس اونی که همیشه استفاده می کرده که براش فرقی نداره همیشه تحت کنترل باقی میمونن  :D و برای اون یکی گروه هم خوب از اونجایی که اون گروه باید همه چی تحت کنترلش باشه اون نرم افزار اگر تا جای ممکن نیاز اون فرد رو بر طرف کرد که کرد در غیر اینصورت احتمالال این گروه خودش یک نرم افزار بر اساس نیازش میسازه یا حتی از اون نرم افزار متن باز هم استفاده میکنه و بهترش میکنه (اگه نباشه هم فرقی براش نمیکنه باز کارشو انجام میده)

خلاصه ایمه از این چیزهایی که شما گفتین (تا اینجا) و چیزهایی که خودم گفتم اینه که یکسری سازندن و یکسری مصرف کننده و یک نرم افزار ازاد و متن باز چندان تغییری تو اصل مطلب (ویژگی گروه ها نمیکنه، درسته؟) مگر اینکه شما در مورد چیز دیگه ای صحبت می کنید، که البته بیشترش چیزی بود که خودتون صحبت نمی کنین  ;)

نقل‌قول
حالا در مسیر رسیدن به این هدف، به یه سری دستاورد هم رسیده مثل قیمت پایین، امنیت بالا، توسعه‌ی سریع، دردسترس بودن، قدرت آموزشی، قدرت اجتماعی و… که هدف نیستن، ولی دستاوردهای خوبی هستن.
برای آشنایی با این دستاوردها این مقاله رو بخون (فارسی). لینک می‌دم چون این همه مطلب رو نمی‌شه کپی کرد این‌جا: لینک

در مورد این دست آوردا در مورد چنتاش ابهام دارم  :D ، فقط در مورد یکیش نظر میدم چون یکسریش نظراتم بار منفیش ممکنه زیاد باشه :)

امنیت بالا: نمی دونم کسی که یه نرم افزار می نویسه و سورسشو در اختیار دیگران میزاره جادوگری چیزیه که کدش امنیت بالایی داره :D؟ یعنی الان من برنامه ای درست کنم سورس رو بزارم در اختیار همه امنیتش میره بالا؟  این اتفاق برای همه نمی افته نه؟ فقط برای یکسری نرم افزارها می افته. یه بابایی میگفت هر چی تعداد افرادی که کد ها رو بررسی می کنن بیشتر باشه امنیت میره بالا. خوب این درسته ولی یعنی این افراد می شینن همه کدهای روی اینترنت رو بررسی می کنن و ایراداتشون رو میگیرن؟ یا فقط یکسری محصول خاص رو؟

پس ذاتا نرم افزار آزاد ارتباط مستقیمی به بالا رفتن امنیت نداره، این اتفاق فقط برای یکسری از نرم افزارها می افته اونم همیشه به صورت داوطلبانه نیست یکسری از اون افرادی که ایرادات نرم افزار رو میگیرن کارشون اینه.

خوب این قضیه برای نرم افزارهای غیر آزاد هم که صادقه، یه عده ای کارشون پیدا کردن ایرادات نرم افزاره چه داوطلبانه چه با خاطر پول و حرفه اشون. پس از این نظر خیلی فرق چندانی ندران.


====================
خوب حالا کلی تبلیغ برای یکسری نرم افزار آزاد متن باز تو این کشور راه افتاده که واقعیتش چندان آزادیی هم برای همه ایجاد نمیکنه و خیلی از ما بیین چنتا نرم افزار یکی رو انتخاب میکنیم دقیقا چیه؟ چون شما که سورس نرم افزار رو تبلیغ و آموزش نمی دین فقط نرم افزار رو آموزش میدین خوب این که فقط یک نرم افزاره و اون غیر آزادها هم یمش نرم افزارن فقط برای اولین گروه یک لغت "آزاد" هم کنارش اومده، برای خودمم جالب شد این جمله آخر و گفتم  :)

فعلا همینا

آفلاین alireza hashemi

  • Full Member
  • *
  • ارسال: 232
  • جنسیت : پسر
سلام.

۱- نرم افزارهای آزاد و متن باز، یک (فلسفه/فرهنگ/...)، یکسری تعاریف و معانی جدید به یک فرد میده، اونا چین؟
مسئله تعریف جدید نیست (ایده ی باز بودن کد نرم افزارها خیلی قدیمی تر از قانون GNU و کپی رایت هست). اگر درست تاریخ نرم افزار و سیستم عامل (سیستم عامل هم یک نرم افزار سیستمیه) رو بخونی متوجه میشی که خیلی قبل تر از زمانی که قوانین کپی رایت و نرم افزارهای آزاد ساخته بشه افراد زیاد و مهمی توی علم کامپیوتر بودن که نرم افزارهایی که میساختن رو به صورت کد باز در اختیار همه قرار میدادن و اعتقاد داشتن که میتونیم کد نرم افزار رو در اختیار مصرف کننده قرار بدیم تا سرعت توسعه بالا بره و مصرف کننده هم به نرم افزار اعتماد بیشتر پیدا کنه. برای کسب درامد از این روش هم راه حل های مختلفی پیدا کردن.(پس این یک اختلاف نظر خیلی قدیمیه)
چون ما اول از ویندوز و اکثرا نرم افزارهای کد بسته استفاده کردیم فکر میکنیم که کد باز بودن نرم افزارها ایده ی جدیدیه.
در صورتی که از همون اول برای خیلی از دانشمندان علم کامپیوتر و نرم افزار مشخص بود که این مدل قانون کپی رایت برای نرم افزارها منطقی نیست و ی روزی همه اون رو کنار میزارن.

۲- تلاش برای جا انداختن این (فلسفه/فرهنگ/...) در جامعه ما زیاد شده دلیلش چیه، نرم افزارهای آزاد و متن باز چه ویژگی دارن که باقی ندارن؟
این موضوع به تحریم ایران و میزان درامد سرانه ی هر فرد در ایران مربوط میشه.
موضوع تحریم بیشتر به شرکتها و سازمانها آسیب میرسونه و پایین بودن قدرت خرید مردم ایران هم باعث میشه که اگر ی روزی بخواد قانون کپی رایت توی ایران رعایت بشه مردم برای استفاده از کامپیوتر مجبور میشن هزینه ی زیادی بکنن . که توی دنیای نرم افزار آزاد یا نرم افزار ها رایگان هستن یا قیمت خیلی پایین تری دارن.
البته باید این نکته رو هم بگیم که کاربران عادی احتمالا همان کارمندهای شرکتها و سازمانها میشن و مشکل اصلی شرکتها برای رفتن به سمت نرم افزارهای آزاد بی اطلاع بودن کارمنان و یا ضعیف بودن کارمندان در استفاده از این مدل نرم افزارها هست. (که اینجا باید سیستم آموزشی کمک کنه).


و در آخر هم نمیشه از مسئله ی اقتصادی چشم پوشی کنیم:

درامد شرکتهایی که کد نرم افزارهاشون رو هم با اون ارائه میدن (یکی از مهم ترین اونها redhat) تقریبا تا سال 2013 پایین بود اما از اون سال به بعد به خاطر اجرای کامل ایده ی  cloud computing (که تقریبا از سال 2004 شروع شده بود) درامد این شرکتا چند برابر شد تا جایی که شرکتهایی که از قانون کپی رایت برای فروش محصولاتشون استفاده میکردن (مثل ماکروسافت)احساس خطر کردن. (که العان هم ماکروسافت داره به سمت این قوانین میاد)
« آخرین ویرایش: 04 خرداد 1394، 02:14 ق‌ظ توسط alireza hashemi »

آفلاین ava

  • High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1330
فکر نمیکنم کاربرای ایرانی و خارجی فرقی داشته باشن
عده ای به خاطر امنیت
عده ای به خاطر امکاناتش
عده ای به خاطر تفریح
عده ای به خاطر باور هاشون و فلسفش
و عده ای بدون دلیل
---
کلا سوالت اشتباه هست به نظر من
این که بپرسی چرا یکی در ایران از اوبونتو استفاده میکنه
کامل ترین جوابش اینه که چون دلش میخواد !
مثل این که چرا از اندروید یا آی او اس استفاده میکنن و ...
و البته مردم دوست دارن چیزای جدید رو امتحان کنن
« آخرین ویرایش: 04 خرداد 1394، 03:59 ق‌ظ توسط ava »
صدای پلیس : هاپ هاپ

آفلاین دانیال بهزادی

  • ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19720
  • جنسیت : پسر
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
با اینکه ترجیح میدادم لینکی از جای دیگه ندین بخاطر اینکه اینجوری مشخص نیست چقدر از مطالبی که سایت های دیگه دادن رو خود شما باور دارید یا ندارید.
من تا به چیری اعتقاد ۱۰۰درصدی نداشته باشم، بهش پیوند نمی‌دم


خلاصه ای از این چیزهایی که شما گفتین (تا اینجا) و چیزهایی که خودم گفتم اینه که یکسری سازندن و یکسری مصرف کننده و یک نرم افزار ازاد و متن باز چندان تغییری تو اصل مطلب (ویژگی گروه ها نمیکنه، درسته؟) مگر اینکه شما در مورد چیز دیگه ای صحبت می کنید، که البته بیشترش چیزی بود که خودتون صحبت نمی کنین  ;)
نه، اشتباهه. در نرم‌افزار آزاد مصرف‌کننده و توسعه‌دهنده دو دسته نیستن و یکین. در حقیقت در نرم‌افزار آزاد نخستین مصرف‌کننده خود توسعه‌دهنده‌است. در غیر این صورت هیچ دلیل برای ایجاد اون نرم‌افزار وجود نداره. پیش‌نهاد مي‌کنم این مقاله ا زخودم رو بخونی: http://azadrah.net/2011/11/the-free-software-development-model/


امنیت بالا: نمی دونم کسی که یه نرم افزار می نویسه و سورسشو در اختیار دیگران میزاره جادوگری چیزیه که کدش امنیت بالایی داره :D؟ یعنی الان من برنامه ای درست کنم سورس رو بزارم در اختیار همه امنیتش میره بالا؟  این اتفاق برای همه نمی افته نه؟ فقط برای یکسری نرم افزارها می افته. یه بابایی میگفت هر چی تعداد افرادی که کد ها رو بررسی می کنن بیشتر باشه امنیت میره بالا. خوب این درسته ولی یعنی این افراد می شینن همه کدهای روی اینترنت رو بررسی می کنن و ایراداتشون رو میگیرن؟ یا فقط یکسری محصول خاص رو؟

پس ذاتا نرم افزار آزاد ارتباط مستقیمی به بالا رفتن امنیت نداره، این اتفاق فقط برای یکسری از نرم افزارها می افته اونم همیشه به صورت داوطلبانه نیست یکسری از اون افرادی که ایرادات نرم افزار رو میگیرن کارشون اینه.

خوب این قضیه برای نرم افزارهای غیر آزاد هم که صادقه، یه عده ای کارشون پیدا کردن ایرادات نرم افزاره چه داوطلبانه چه با خاطر پول و حرفه اشون. پس از این نظر خیلی فرق چندانی ندران.
خب شواهد چیز دیگه‌ای می‌گه. شما برای کارتون یا نیاز دارید نرم‌افزاری رو خودتون طراحی کنید، یا روی چیزی که هست کار کنید. اگه اون وقت و هزینه‌ای که برای طرّاحی و پیاده‌سازی یه چیز جدید قراره هدر بره، برای بهبود چیز موجود هزینه بشه، هم شما محصول باکیفیت‌تری داری و هم همه‌ی آدم‌های دیگه که در آینده نیازی مثل شما دارن. کافیه فقط فایرفاکس رو با IE مقایسه کنی. یا گنو رو با ویندوز. یا آنجین‌اکس رو با ISS یا پایتون رو با دات‌نت یا…. ولی در نایت فراموش نشه که این‌ها هدف نیست. چیزهاییه که با انجام درست کارها ناگزیر بهشون دست پیدا می‌کنیم.


خوب حالا کلی تبلیغ برای یکسری نرم افزار آزاد متن باز تو این کشور راه افتاده که واقعیتش چندان آزادیی هم برای همه ایجاد نمیکنه و خیلی از ما بیین چنتا نرم افزار یکی رو انتخاب میکنیم دقیقا چیه؟ چون شما که سورس نرم افزار رو تبلیغ و آموزش نمی دین فقط نرم افزار رو آموزش میدین خوب این که فقط یک نرم افزاره و اون غیر آزادها هم یمش نرم افزارن فقط برای اولین گروه یک لغت "آزاد" هم کنارش اومده، برای خودمم جالب شد این جمله آخر و گفتم  :)
نرم‌افزار آزاد، یکی از شاخه‌های دانش آزاده. بر خلاف گفته‌های شما در نرم‌افزار آزاد (برخلاف اوپن‌سورس) کد و نرم‌افزار مهم نیست، بلکه دانش تولید نرم‌افزار و از اون بالاتر، انسان با دانش تولید اونه که مهمه. پیش‌نهاد می‌کنم این پایگاه وب و مخصوصاً مقالاتش رو ببینی: http://lfkf.org/fa
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین noppy

  • Newbie
  • *
  • ارسال: 5
سلام

اول ممنون که جواب میدین، یک هدفم برای زدن این تاپیک این بود که خودمم یک چیزی یاد بگیرم نکته هایی که گفته میشه کمک زیادی بهم کرده اند. با این حال یک هدف دیگه ای هم دارم که میگم در ادامه.


نقل‌قول
مسئله تعریف جدید نیست (ایده ی باز بودن کد نرم افزارها خیلی قدیمی تر از قانون GNU و کپی رایت هست).

به هر حال یکی می خواد یک مفهوم جدید رو معرفی کنه همراهش تعاریف جدیدی هم میاره اینطور نیست؟ باید یه جرقه هایی تو ذهن طرف بوده باشه که وادار کنه فردو که بخواد ایدش رو برای همه مطرح کنه.

نقل از http://www.gnu.org/philosophy/free-software-for-freedom.en.html

نقل‌قول
The fundamental difference between the two movements is in their values, their ways of looking at the world. For the Open Source movement, the issue of whether software should be open source is a practical question, not an ethical one. As one person put it, “Open source is a development methodology; free software is a social movement.” For the Open Source movement, non-free software is a suboptimal solution. For the Free Software movement, non-free software is a social problem and free software is the solution.

نقل‌قول
این موضوع به تحریم ایران و میزان درامد سرانه ی هر فرد در ایران مربوط میشه.
این دلیل تا الان به نطرم منطقی ترین دلیلی هست که چرا باید از نرم افزارهای آزاد در ایران استفاده بشه، البته با احترام به نظر دیگر افراد.

نقل‌قول
نه، اشتباهه. در نرم‌افزار آزاد مصرف‌کننده و توسعه‌دهنده دو دسته نیستن و یکین. در حقیقت در نرم‌افزار آزاد نخستین مصرف‌کننده خود توسعه‌دهنده‌است. در غیر این صورت هیچ دلیل برای ایجاد اون نرم‌افزار وجود نداره. پیش‌نهاد مي‌کنم این مقاله ا زخودم رو بخونی: http://azadrah.net/2011/11/the-free-software-development-model/

خوب درسته تعریفی که دادم اشتباه بود سازنده تنها بی معنیه، درست می کنم جملم رو، ولی همجنان دو دسته وجود دارن به نظرم  :):

=====> یکسری سازنده و مصرف کنندن و یکسری فقط مصرف کننده هستند.


نقل‌قول
خب شواهد چیز دیگه‌ای می‌گه. شما برای کارتون یا نیاز دارید نرم‌افزاری رو خودتون طراحی کنید، یا روی چیزی که هست کار کنید. اگه اون وقت و هزینه‌ای که برای طرّاحی و پیاده‌سازی یه چیز جدید قراره هدر بره، برای بهبود چیز موجود هزینه بشه، هم شما محصول باکیفیت‌تری داری و هم همه‌ی آدم‌های دیگه که در آینده نیازی مثل شما دارن. کافیه فقط فایرفاکس رو با IE مقایسه کنی. یا گنو رو با ویندوز. یا آنجین‌اکس رو با ISS یا پایتون رو با دات‌نت یا…. ولی در نایت فراموش نشه که این‌ها هدف نیست. چیزهاییه که با انجام درست کارها ناگزیر بهشون دست پیدا می‌کنیم.

درست نقل قول کردین؟ در مورد امنیت دارین صحبت می کنین؟
به هر حال نمی دونم چرا اینا رو گفتین ولی واقعیتش برای مقایسه اینا که گفتین فعلا اطلاع کافی ندارم. ولی شاید به وقتش در موردشون مطالعه کنم و یه اینکارو انجام بدم.


نقل‌قول
نرم‌افزار آزاد، یکی از شاخه‌های دانش آزاده. بر خلاف گفته‌های شما در نرم‌افزار آزاد (برخلاف اوپن‌سورس) کد و نرم‌افزار مهم نیست، بلکه دانش تولید نرم‌افزار و از اون بالاتر، انسان با دانش تولید اونه که مهمه. پیش‌نهاد می‌کنم این پایگاه وب و مخصوصاً مقالاتش رو ببینی: http://lfkf.org/fa

آره حرف شما درسته در واقع وقتی در مورد نرم افزار آزاد صحبت می کنیم در مورد نرم افزار بخصوص یا سورس نرم افزار صحبت نمی کنیم در مورد یه چیزی غیر از این صحبت می کنیم.
ممنون بابت سایت به نظر جالبه با اینکه خیلی جاهاش خالی بود ولی بعد مطالب ویکیشو می خونم
و اگر امکان داره سایتی که ارتباط بین دانش آزاد و نرم افزار آزاد رو گفته هم بهم معرفی کنید. ممنون

===============================

حالا یسری سوال دیگه

چیزی که بیشتر تو فروم ها و جاهای دیگه فارسی زبان می بینم که معرفی میشه در مورد نرم افز آزاد آیا منظور نرم افزار آزاد (یکسری نرم افزاره) یا نرم افزار آزد (همون یه چیزی غیر از نرم افزار و سورس هست)؟ یا احتمالا هر دو؟ (و فکر می کنم واقعا هر دو اینا هست اگر نیست خوشحال می شم بدونم کدومشه)

حالا این سوال رو می پرسم ما نمونه ای از نرم افزار آزاد و متن باز (ساخت داخل) داریم یا خیر؟ اگر هست چی؟ و اگر نه چرا هنوز با این همه آموزش نیست؟


و ممنون بابت وقتی که میزارین (و شاید در آینده نخواین بزارین  :) )

آفلاین احسان☺

  • Full Member
  • *
  • ارسال: 220
  • جنسیت : پسر
noppy
توی دنیای واقعی به چیزی که در قید و بند نباشه میگن آزاد.
 http://www.vajehyab.com/moein/%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF
کلمه ی free انگلیسی هم همین معنی رو میده.
اگه به شرایط مجوز هایی که اینجا تحت عنوان آزاد تبلیغ میشن نگاه کنی میبینی که نه تنها آزاد نیستن، بلکه محدودیت های بسیار زیادی اعمال میکنن. واژه ی درست برای اینجور برنامه ها همون واژه ی متن باز یا معادل انگلیسیش یعنی اوپن سورس هستش. برخلاف چیزی که دوستان میگن، کاربرد واژه ی متن باز توی دنیا همونی هستش که این دوستان با عنوان آزاد ازش استفاده میکنن.
یه مثال خوب از این قبیل مجوز ها هم GPL هستش.(این رو هم اینجا به عنوان شروع کننده ی جنبش برنامه های متن باز یا قول اونا آزاد هم تبلیغش میکنن! که همونطور که علیرضای عزیز گفتن کاملا غلطه.)

در جواب بقیه ی سوالاتت: دلایل زیادی وجود داره و برای هرکسی میتونه این دلایل متفاوت باشه. چندتا از دلایل شخصیم رو به صورت رندوم میگم.
 با باز بودن متن برنامه امکان سو استفاده ازش پایین میاد. و خوبه که هر وقت خواستی بتونی ببینی اون زیر دقیقا چطوری کار میکنه. هرچند که این قسمت دوم خیلی مورد استفاده ی عموم استفاده کنندگان قرار نگیره.
کلا فرم سیستم های شبه یونیکس هم برای من پسندیده تر هستش و کاربریشون برام لذت بخش تره.که این سیستم ها عموما متن بازن.
در نهایت این ها هم یه سری ابزار هستن که مثل باقی ابزار ها میتونن خوبی و بدی های خوشونو داشته باشن.و چیزی که برای من مزیته ممکنه برای یکی دیگه مضرت باشه.
تلاش برای جا انداختنش هم باز مثل جریان بالا برای هر کس میتونه متفاوت باشه. و قطعا نمیشه چند تا دلیل آورد و گفت فقط اینها هستش. ممکنه دلایل یه عده در عین این که همه درسته، کاملا در،تضاد با همدیگه باشه حتی. یه عده زامبی و فن بوی شدن یه عده دوس دارن چیزی که واسشون مفید بوده رو با بقیه به اشتراک بذارن یه عده ممکنه دلیلشون فنی باشه یه عده که تعداد زیادیشون رو هم دیدم اینطور القا میکنن به دلیل استفاده از اینا خفنن ووووو

آفلاین دانیال بهزادی

  • ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19720
  • جنسیت : پسر
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
چیزی که بیشتر تو فروم ها و جاهای دیگه فارسی زبان می بینم که معرفی میشه در مورد نرم افز آزاد آیا منظور نرم افزار آزاد (یکسری نرم افزاره) یا نرم افزار آزد (همون یه چیزی غیر از نرم افزار و سورس هست)؟ یا احتمالا هر دو؟ (و فکر می کنم واقعا هر دو اینا هست اگر نیست خوشحال می شم بدونم کدومشه)
هر کسی از ظن خود شد یار من!
صحبت‌هایی که هر فردی در مورد نرم‌افزار آزاد می‌کنه بستگی به عقیده و نظر خودش داره. اگه می‌خوایم واقعاً یک پدیده رو بررسی کنیم، بهتره به کسی که اون رو معرّفی کرده رجوع کنیم. جون هرفردی در تعریف هرپدیده‌ای دیدگاه خودش رو هم دخیل می‌کنه. من خودم هم برای درک نرم‌افزار آزاد، مقالات گنو (http://www.gnu.org/philosophy) رو خوندم.

حالا این سوال رو می پرسم ما نمونه ای از نرم افزار آزاد و متن باز (ساخت داخل) داریم یا خیر؟ اگر هست چی؟ و اگر نه چرا هنوز با این همه آموزش نیست؟
در نرم‌افزار آزاد، مفهومی به عنوان ساخت فلان‌جا کاملاً بی‌معنی و ناممکنه.نرم‌افزار آزاد روش ارتباطی و توسعه‌ی یک نرم‌افزاره که توی اون افراد مختلف از تمام جهان می‌تونن همکاری کنن و به کمک هم اون رو توسعه بدن. برای همین نرم‌افزارهایی مثل چغک و… که توسعه‌شون در ایران شروع شده، الآن تعداد زیادی توسعه‌دهنده از سراسر جهان دارن و به هیچ‌عنوان نمی‌شه اون رو «ساخت داخل» درنظر گرفت. هم‌چنین خیلی از ایرانی‌ها هم در روند توسعه‌ی بسیاری از نرم‌افزارهای آزاد دیگه مشارکت داشتن. همون‌طور که پیش‌تر هم اشاره کردم، نرم‌افزار آزاد به معنی این همکاری و تعاون در روند توسعه‌ی نرم‌افزاره.
« آخرین ویرایش: 05 خرداد 1394، 03:58 ب‌ظ توسط دانیال بهزادی »
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین بی نام تا اطلاع ثانوی

  • Sr. Member
  • *
  • ارسال: 401
  • جنسیت : پسر
چون حوصله زیاد نوشتن ندارم خلاصه‌اش میکنم در چند جمله:
تفکر گنو (GNU) به دنبال این هست که با انحصاری بودن علم و تکنولوژی مقابله کند!
این یک امر کاملا منطقی هست که شما در قبال برنامه‌ای که می‌نویسید پاداش دریافت کنید (ولی متأسفانه به غلط فکر می‌کنیم که نرم‌افزارهای آزاد، رایگان هم باید باشند!) و به همین اندازه هم غیرمنطقی هست که کد برنامه‌تان را در اختیار کسی قرار ندهید!
تفکر گنو به پیشرفت نوع بشر کمک میکند و به دنبال منافع گروهی خاص نیست.
شاید من نوعی، مهارتی در نوشتن برنامه‌های تحت سیستم‌عامل نداشته باشم ولی ازآنجا که به شدت به این تفکر علاقه‌مند هستم و نیز خواهان شکسته شدن غول (های) انحصاری میباشم، هم خودم از نرم‌افزارهای آزاد استفاده میکنم و هم دیگران را که بعضا توانایی برنامه‌نویسی هم دارند به این راه دعوت میکنم.

آفلاین Shahin HBB

  • Newbie
  • *
  • ارسال: 12
  • جنسیت : پسر
پاسخ : فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران
« پاسخ #10 : 06 خرداد 1394، 12:38 ق‌ظ »
نمیدونم چه اصراریه به این که بگی فلسفه نرم افزار آزاد "در کشور" چه تعریف و فایده ای داره. اولا که فلسفه و قانون نرم افزار آزاد و هسته لینوکس و اکثر توزیع ها و نرم افزار ها در کشور نوشته و انجام نشدن. ماهیت نرم افزار آزاد رو هم از مبدع و نویسنده قوانین اصلیش یعنی آقای ریچارد استالمن باید یاد گرفت نه فروم ها و اشخاص نامعلوم ایرانی. فلسفه و ماهیت نرم افزار آزاد هم با انحصار کشور و شرکت خاص در تناقضه و اگه میخواید تعریف جدیدی طبق ذایقه سیاسی خاص خودتون ارایه بدید مشکلی نیست ولی ماهیتش با نرم افزار آزاد فرق میکنه. نرم افزار آزاد قوانین خاص خودش رو داره که در ورژن های GPL به بیان شدن. وجود نرم افزار آزاد به قانون کپی رایت وابستست که چنین قانونی به هیچ عنوان در ایران اجرا نمیشه و وضعیت نرم افزار های کرک شده و کپی شده از ویندوز تا نرم افزار های دیگه خودش گویای این قضیه است. پس کاربر ایرانی از نظر مجانی بودن نرم افزار تفاوت چندانی احساس نمیکنه. ماهیت نرم افزار آزاد به کشور و موسسه و جای خاصی وابسته نیست پس نباید بحث در کشور رو پیش کشید.

آفلاین محمدرضا ح.

  • High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3117
  • جنسیت : پسر
  • Your Future is our Past!
پاسخ : فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران
« پاسخ #11 : 06 خرداد 1394، 01:17 ق‌ظ »
پس از مدتهای خیلی خیلی خیلی طولانی قصد کردم پست بزنم :)

جناب noppy عزیز، اگر واقعا قصد دارید در مورد این فلسفه ها چیزی عایدتون بشه، بهتره برید سراغ سایتهایی مثل fsf.org و gnu.org و داکیومنت های خودشون رو بخونید (اکثرا هم به فارسی ترجمه شدن). بعدش توی ذهن خودتون یک AND و OR منطقی انجام بدید. متاسفانه رفتارهای کورکورانه و کوته بینانه و گاهاً خداسازی هایی توسط مردم صورت میگیره که اصلا اعتبار علمی نداره.

موفق باشید.
قاضی : تو السالوادور چه کار میکردی؟
چه‌گوارا : آفتاب میگرفتم
قاضی : پس چرا ساختمان دادگستری رو منفجر کردی؟
چه‌گوارا : جلوی آفتاب رو گرفته بود

آفلاین noppy

  • Newbie
  • *
  • ارسال: 5
پاسخ : فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران
« پاسخ #12 : 07 خرداد 1394، 04:45 ب‌ظ »
نقل‌قول
توی دنیای واقعی به چیزی که در قید و بند نباشه میگن آزاد.
 http://www.vajehyab.com/moein/%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF
کلمه ی free انگلیسی هم همین معنی رو میده.
اگه به شرایط مجوز هایی که اینجا تحت عنوان آزاد تبلیغ میشن نگاه کنی میبینی که نه تنها آزاد نیستن، بلکه محدودیت های بسیار زیادی اعمال میکنن. واژه ی درست برای اینجور برنامه ها همون واژه ی متن باز یا معادل انگلیسیش یعنی اوپن سورس هستش. برخلاف چیزی که دوستان میگن، کاربرد واژه ی متن باز توی دنیا همونی هستش که این دوستان با عنوان آزاد ازش استفاده میکنن.
یه مثال خوب از این قبیل مجوز ها هم GPL هستش.(این رو هم اینجا به عنوان شروع کننده ی جنبش برنامه های متن باز یا قول اونا آزاد هم تبلیغش میکنن! که همونطور که علیرضای عزیز گفتن کاملا غلطه.)

نرم افزار متن باز با آزاد طبق تعریف خودشون باهم فرق داره نقل قولی که بالا از سایت gnu کردم رو ببینید. در مورد درست یا غلطش نظری ندارم  :)
آزادی لغت انتزاعی هست. منظور اونا هم از آزادی یکسری قوانینی هست که خودشون تعریف کردن در مقابل نرم افزارهای غیر آزاد، که خوب توش آزادی بیشتری وجود داره

نقل‌قول
نمیدونم چه اصراریه به این که بگی فلسفه نرم افزار آزاد "در کشور" چه تعریف و فایده ای داره.

داشتن تعریف درست ازش میتونه تاثیر مستقیمی با فوایدی (اگر داشته باشه  :) )که همراه خودش میاره داشته باشه

دانیال بهزادی از اصطلاح قدرت اجتماعی استفاده کرد که طبق تعریف آورندگان نرم افزار آزاد جزء ارزش های نرم افزار آزاد به حساب میاد. هر چی بیشتر افراد یک اجتماع با این فرهنگ (یا بطور کلی شاید هر فرهنگی که مفیده) آشنا بشن باعث رشد و توسعه تو اون کشور می شن، نمی دونم شایدم اینطوری نباشه.

=================================

ممنون
فعلا

آفلاین احسان☺

  • Full Member
  • *
  • ارسال: 220
  • جنسیت : پسر
پاسخ : فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران
« پاسخ #13 : 07 خرداد 1394، 06:51 ب‌ظ »
noppy سایت گنو که وحی منزل نیست. مگه اونجا دیکشنریه؟ منبع آکادمیکه؟ چیه؟ شما هم میتونید یه سایت بزنید و توش هر چیزی بنویسد.متوجه نمیشم که اصولا چرا باید این مهم باشه؟
این که اونا میگن چیه کاری به اصل موضوع و واقعیت نداره.
مثل اینه که اونا «آب آلبالو» رو بخوان «مایعی سبز رنگ که از هویج گرفته میشود» تعریف کنن. آیا این باعث میشه که تو دنیای واقعی چیزی عوض بشه؟ نه. آب هویج هنوز آب هویجه و آب آلبالو هم آب آلبالو. مثل همین جریان هم آزاد و باقی قضایا تعریف خودشونو دارن. توی دنیا هم همونطور که قبلا اشاره کردم معانیشون مشخصه..

آفلاین nixoeen

  • ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 4872
  • جنسیت : پسر
  • masoft قدیم
پاسخ : فلسفه نرم افزارهای آزاد و متن باز در ایران
« پاسخ #14 : 07 خرداد 1394، 09:14 ب‌ظ »
noppy سایت گنو که وحی منزل نیست.
پروژه گنو و بنیاد گنو تاثیرگذارترین یا حداقل یکی از تاثیرگذارترین بخش‌های نرم‌افزار آزاد هستند، در نتیجه منبع موثق‌تری هم نسبت به نظرات شخصی کاربرهایی مثل من و شما هستند.