انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: سوال در مورد تفاوت های توزیع های مختلف با هم  (دفعات بازدید: 9327 بار)

0 کاربر و 2 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین foad

• Full Member
  • *
  • ارسال: 134

تو این چند وقتی که با لینوکس آشنا شدم اینو فهمیدم که یه سیستم عامل شامل :کرنل + دسکتاپ + اپلیکیشن ها میشه.حالا نمیدونم درست گفتم یا نه.
خوب سوالم اینه که تو توزیع های مختلف که کرنل یکیه دسکتاپ هم یا  KDE  یا گنومه.اپلیکیشن ها رو هم که میشه خود آدم اینستال کنه.پس فرق این توزیع ها از کجا ایجاد میشه؟
« آخرین ویرایش: 15 خرداد 1389، 03:04 ب‌ظ توسط foad »

آفلاین Midgårdsormen

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 900
پاسخ به: یه سوال ضایع و در حد مبتدی
« پاسخ #1 : 15 خرداد 1389، 02:20 ب‌ظ »
نه دوست عزیز...کرنل‌ها یکی نیست
هر توزیعی یه سری پچ اضافه میزنه تو کرنل
حتی دسکتاپ هم بسته‌هاش با بسته‌های اصلی ممکنه فرق کنه
مثلا چاکرا بسته‌های مربوط به kde رو با یه سری تغییرات به سبک خودش منتشر میکنه
یا اپن‌سوزی هم همین برنامه رو با kde  داره
یا فدورا  با گنوم

آفلاین amin-init

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 64
« پاسخ #2 : 15 خرداد 1389، 02:27 ب‌ظ »
1+  Midgårdsormen

آفلاین کرگدن

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1769
« پاسخ #3 : 15 خرداد 1389، 02:41 ب‌ظ »
یه سوال داشتم البته میدونم یه کم ضایع هستش اما خوب می ‍پرسم.
تو این چند وقتی که با لینوکس آشنا شدم اینو فهمیدم که یه سیستم عامل شامل :کرنل + دسکتاپ + اپلیکیشن ها میشه.حالا نمیدونم درست گفتم یا نه.
خوب سوالم اینه که تو توزیع های مختلف که کرنل یکیه دسکتاپ هم یا  KDE  یا گنومه.اپلیکیشن ها رو هم که میشه خود آدم اینستال کنه.پس فرق این توزیع ها از کجا ایجاد میشه؟

درود

اتفاقاً سئوال بسیار خوبی هست چون با دونستن جوابش می تونید راحت تر توزیع مورد نظر تون رو انتخاب کنید
در اصل هم همون چیز هایی هست که گفتید اما چیز هایی هم هست که بین اون دسته ها که گفتید هست مثل درایور ها یا لایه های مجرد برای لایه های بالاتر و سرویس ها

۱- هدف توزیع
هر توزیع اهداف خاصی داره که موارد بعدی رو بر اساس این چند هدف می ریم :)
-یک گروه توزیع برای پاسخگویی به نیاز سرور ها و سرویس دهنده ها هست
-یک گروه توزیع برای آموزش هست و در مدارس و محیط های آموزشی کاربرد داره
- یک گروه توزیع برای برنامه نویس ها و توسعه گر ها هستن
- یک گروه برای نت بوک ها
- یک گروه برای کاربران عمومی
-  یک گروه برای کارهای شبکه
- یک گروه برای کار های مولتی مدیا و پروسس مولتی مدیا
- یک گروه برای محققان و پژوهش گران
- یک گروه برای دیوایس های قدیمی و یا محدود
و............................
فعلا در مورد اینها صحبت کنیم :)
در هر مورد بعضی از این اهداف با مثال گفته میشه

۲- انتخاب پکیج های دیفالت و پشتیبانی از پکیج ها

هر توزیع بر اساس اهدافی که داره یک سری پکیج رو به طور دیفالت انتخاب می کنه که در انتشار اصلی ازش استفاده می کنه و در آپدیت هاش سعی می کنه روی این پکیج ها بیشتر کار کنه و یا حتی خودش دست به تولید بزنه

برای مثال در توزیع های سرور سعی می شه از نسخه های پایدار و نسخه هایی که کاملاً تست شدن و قابل اطمینان هستن استفاده بشه و برای همین معمولاً پکیج ها نسبت به توزیع های با اهداف دیگه کمی قدیمی تر هستن ( هم کرنل و هم نرم افزارهای مورد استفاده و.....)

در توزیع های آموزشی بیشتر نرم افزار های آموزشی مورد استفاده قرار می گیره
در توزیع های که برای توسعه نرم افزار ها و برنامه نویس ها هست سعی میشه پکیج های اصلی و مربوط به دولوپ به روز تر و بیشتر باشن
در توزیع های مربوط به مولتی مدیا از کرنل ریل تایم استفا ده میشه و کدکها و ابزار های کار با فایل های مولتی مدیا

در توزیع های سبک و مربوط به دیوایس های محدود تا جای ممکن کرنل رو کوچیک می کنن و برای نیاز خاص خودشون از نرم افزار های سبک که منابع کمی نیاز دارن استفاده می کنن

همچنین هر توزیع یک دسکتاپ خاص رو همراه با نرم افزار های رو به طور دیفالت انتخاب می کنه و بیشتر روی اون کار می کنه که اگر شما از اونها خوشتون بیاد می تونید تو توزیع های مربوط بهش دنبالش باشید
مثلا یک توزیع رو gnome یا KDE کار بیشتری کرده وابزار های زیادی براش ایجاد کرده :)
برای این تغییرات هم پچ هایی آماده کردن که روی محصولات اصلی اعمال می کنن :)

۳-نحوه ی آپدیت ها و بروز رسانی ها

توزیع های سرور یک برنامه زمانی برای آپدیت پکیج ها و همچنین آپدیت موارد امنیتی دارن
ساختار این آپدیت ها بسیار متفاوت هست
بعضی از توزیع ها مثل دبیان ساختار بسیار قوی و پیچیده تری دارن
و بعضی بسیار راحت هستن
ولی به طور عمومی اکثر توزیع ها مخازن تست و اصلی دارن ( ویا آزاد و غیر آزاد برای هردو ) که سیاست اضافه شدن نرم افزار ها و پکیج ها و همچنین تغییر اونها از تست به اصلی می تونه خیلی متفاوت باشه که هر توزیع ساختار و قوانین خودش رو دارد و بعضی از توزیع های وابسته به توزیع های بزرگتر از خودشون به اونها وابسته هستن

۴- نحوه ی منتشر کردن نسخه و پشتیبانی از نسخه های قبلی
بعضی از توزیع ها انتشار منظمی  دارن و مثلاً هر ۶ ماه یا یک سال یک نسخه جدید منتشر می کنند مانند مندریوا اوبنتو مینت opensuse
بعضی از توزیع ها نسخه های آپدیت بین نسخه های اصلی دارن
بعضی از توزیع ها هم  نسخه به مفهومی که گفته شد ندارن و همیشه با آپدیت کردن رشد می کنن مانند توزیع های arch - chakra

۵- مخازن و نوع پکیج هاو مدیریت پکیج ها و تعدادشان
اکثر توزیع ها به طور مجزا یا وابسته به توزیع دیگر دارای مخازنی برای خود هستن
تعداد پکیج های موجود در منابع یک توزیع و تنوع و موارد استفاده اونها ( پکیج های مولتی مدیا - نرم افزاری و برنامه نویسی و....) بسیار مهم هست
همچنین مدیریت پکیج ها و ابزار های کار با اونها

بعضی از توزیع ها بر اساس دبیان هستن و از ساختار پکیج های دبیان استفاده می کنن که ابزار های قوی ساده و منابعی بسیار بزرگ و متنوع از نرم افزار های گوناگون دارن
بعضی از توزیع ها پکیج های rpm رو انتخاب کردن که یک سری مزایای تکنیکی داره و با deb ها متفاوت هست و هر توزیع ابزار خاص خودش رو داره
بعضی از توزیع ها از روی سورس کد کامپایل می شن و مخازن سورس دارن که این کار رو راحت می کنه مانند AUR
بعضی از توزیع ها هم ساختار مربوط به خودشون رو دارن
بعضی هام ترکیبی از اینها :)

۶-سیاست اصلی و تجاری

پشت بعضی از توزیع ها اهداف تجاری و یا بزرگتری وجود داره که نحوه ی رشد و توسعه اون وابسته به اون سیاست اصلی هست
بعضی از توزیع ها براشون آزادی بسیار مهم هست
بعضی از توزیع ها می خوان تجاری باشن
و بعضی راحتی استفاده کاربران

فعلاً اینا به نظرم رسید
اگر توضیح بیشتری به ذهنم رسید حتماً اضافه می کنم :)

Vaio-VPCCW - core i7 -Nvidia GT320M -4GB -OS Fedora 20/ kde 4.12
Vbox: Centos 6.4 (server) / Archlinux

آفلاین foad

• Full Member
  • *
« پاسخ #4 : 15 خرداد 1389، 02:54 ب‌ظ »
نقل‌قول
فعلاً اینا به نظرم رسید
اگر توضیح بیشتری به ذهنم رسید حتماً اضافه می کنم
همیناش هم فوق العاده بود مرسی.
به قول بقیه +۱
اگر چیز بیشتری به ذهنتون رسید ممنون میشم اضافه کنید

آفلاین کرگدن

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #5 : 15 خرداد 1389، 02:57 ب‌ظ »
نقل‌قول
فعلاً اینا به نظرم رسید
اگر توضیح بیشتری به ذهنم رسید حتماً اضافه می کنم
همیناش هم فوق العاده بود مرسی.
به قول بقیه +۱
اگر چیز بیشتری به ذهنتون رسید ممنون میشم اضافه کنید

خواهش می کنم حتماَ اضافه می کنم:)

اگر ممکنه عنوان رو عوض کنید چون از نظر من بحث بسیار خوب و کمک کننده ای هست برای همه :)
با عنوان مناسب همه می تونن ازش سود ببرن
ممنون

آفلاین foad

• Full Member
  • *
پاسخ به: سوال در مورد تفاوت های توزیع های مخت
« پاسخ #6 : 15 خرداد 1389، 03:07 ب‌ظ »
نقل‌قول
اگر ممکنه عنوان رو عوض کنید چون از نظر من بحث بسیار خوب و کمک کننده ای هست برای همه
انجام شد.
من تا حالا فکر میکردم که وقتی میگن لینوکس کرنل هستش نه سیستم عامل میشه اینجوری نتیجه گرفت که تو همه ی توزیع ها این کرنل یکسانه!

آفلاین کرگدن

• High Hero Member
  • *
نقل‌قول
اگر ممکنه عنوان رو عوض کنید چون از نظر من بحث بسیار خوب و کمک کننده ای هست برای همه
انجام شد.
من تا حالا فکر میکردم که وقتی میگن لینوکس کرنل هستش نه سیستم عامل میشه اینجوری نتیجه گرفت که تو همه ی توزیع ها این کرنل یکسانه!

بله کرنل هست
هر توزیعی یک سری پچ های خودش رو به اون کرنل اعمال می کنه و به روش خودش کامپایل می کنه :)
مثلا اوبنتو کرنل و بقیه پکیج ها رو برای i386 کامپایل می کنه ولی opensuse و مندریوا ۵۸۶ و fedora  و arch برای i686
همشون هم ۶۴ بیتی دارن
و در منابع توزیع های معروف اوبنتو opensuseو. فدورا و.... کرنل های realtime و pae هم موجود هست
بعضی از توزیع ها مثل فدورا و اوپن سوزه بسیار تغییرات زیادی روی کرنل می دن و اکثراً هم روی نسخه اصلی کرنل ( که همه سورس رو ازش می گیرن ) اعمال میشه

پس هم موارد زمان کامپایل و بهینه سازی ها و پچ های اعمال شده  بر کرنل برای هر توزیع فرق میکنه
بعضی از توزیع های وابسته ممکنه از کرنل توزیع اصلی استفاده کنند
بعضی از توزیع ها هم کرنل بدون اعمال پچ و هیچ تغییر خاصی رو در منابعشون دارن که مثلاً در opensuse بهش کرنل وانیلی می گن ( مثل بستنی وانیلی که طعمی بهش اضافه نشده :) )
« آخرین ویرایش: 15 خرداد 1389، 03:27 ب‌ظ توسط کرگدن »

آفلاین Freeman

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2310
    • KDE Software Compilation
عالیه کرگدن ( هوس بستنی وانیلی نمودیم  ;D )

پیشنهاد میکنم چسبناک بشه

در ضمن برخی توزیعها مثل اسلکور تقریبا رو انتشار و نصب سورس خالص تاکید دارن با کمترین حد ممکن تغییرات و پچ میشه گفت سورسها رو کنار هم میچینن !

یکی مثل جنتو نیز با سورسها کار داره البته با پکیج منجر ( بهتره گفته بشه سورس منجر ) ولی این برعکس تا حد ممکن پچ میکنه حتی GCC جنتو مختص به خودشه از بس پچ روش میزنن خیلی روش کار کردن و میکنن
« آخرین ویرایش: 15 خرداد 1389، 04:43 ب‌ظ توسط Freeman »

آفلاین ellvllan

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 425
عالیه کرگدن ( هوس بستنی وانیلی نمودیم  ;D )

پیشنهاد میکنم چسبناک بشه

در ضمن برخی توزیعها مثل اسلکور تقریبا رو انتشار و نصب سورس خالص تاکید دارن با کمترین حد ممکن تغییرات و پچ میشه گفت سورسها رو کنار هم میچینن !

یکی مثل جنتو نیز با سورسها کار داره البته با پکیج منجر ( بهتره گفته بشه سورس منجر ) ولی این برعکس تا حد ممکن پچ میکنه حتی GCC جنتو مختص به خودشه از بس پچ روش میزنن خیلی روش کار کردن و میکنن
+1

آفلاین sasan-pink

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 37

مثلا اوبنتو کرنل و بقیه پکیج ها رو برای i386 کامپایل می کنه ولی opensuse و مندریوا ۵۸۶ و fedora  و arch برای i686
همشون هم ۶۴ بیتی دارن

[/quote]

با تشکر از کرگدن عزیر که اینقدر مایه گذاشتن و واقعا پست های پر محتوایی دادن خواهش میکنم در صورت امکان یکمقدار تفاوت این سه تا رو ( 386 و 586 و 686 ) بیشتر توضیح بدید. ممنون
هیچ حیوان درنده خویی را ندیدم که بویی از مهربانی و شفقت نبرده باشد و من بویی از شفقت نبرده ام پس حیوان نیستم. (قطار فراری - آندره کونچالفسکی - به جرات میتونم بگم هرکسی باید توی عمرش یکبار این فیلم رو ببینه - درسته که مال 25 سال پیشه اما این فیملیه که میتونه به راحتی احساساتت رو به بازی بگیره ).

آفلاین Freeman

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2310
    • KDE Software Compilation
با تشکر از کرگدن عزیر که اینقدر مایه گذاشتن و واقعا پست های پر محتوایی دادن خواهش میکنم در صورت امکان یکمقدار تفاوت این سه تا رو ( 386 و 586 و 686 ) بیشتر توضیح بدید. ممنون

با اجازه یار قدیمی ;)

تو روند ساخت سی پی یو ها معماری ساختشون به مرور زمان تغییر کرد از 386 تا 686 که ماله اخرین سری سی پی یو های 32 بیته البته سی پی یوهای با ساپورت 64 بیتی نیز برای اجرای 32 بیت از همین ساختار بهره میبرن حالا وقتی شما داری کرنل رو کامپایل میکنی ( شما در اینجا یعنی تیم تهیه توزیع ) اگه بیای از 386 استفاده کنی اوج کارایی تو سیستمهای امروزی نخواهد داشت تقریبا سی پی یو هدر میره ! میتونی بیای بهتر عمل کنی بیخیال خیلی قدیمی ها بشی و مثل سوزه بر اساس 586 کامپایل کنی که کارایی بالا بره یا دیگه خیلی مدرن عمل کنی و 686 کامپایل کنی که اوج هماهنگی کرنل و سی پی یو های امروزی رو تو کاربری 32 بیتی ببینی

http://en.wikipedia.org/wiki/I686

همچنین میشه ( بصورت شخصی ) تو توزیعهای مثل ارچ و یا جنتو ( تو کاربراش خیلی مرسومه ) بصورت دستی و شخصی کرنل رو برای یه سری سی پی یو خاص کامپایل کنی مثلا برای Intel Core2 Duo که از تمام کارایی استفاده بشه در نتیجه به بهترین راندمان و سرعت برسی  :)
« آخرین ویرایش: 15 خرداد 1389، 07:33 ب‌ظ توسط Freeman »

آفلاین pooria892

• Full Member
  • *
  • ارسال: 233
نقل‌قول
برای مثال در توزیع های سرور سعی می شه از نسخه های پایدار و نسخه هایی که کاملاً تست شدن و قابل اطمینان هستن استفاده بشه و برای همین معمولاً پکیج ها نسبت به توزیع های با اهداف دیگه کمی قدیمی تر هستن ( هم کرنل و هم نرم افزارهای مورد استفاده و.....)
اونوقت مشکلات امنیتی پکیج های قدیمی تر رو چی کار می کنن؟ مگه تو نسخه های جدیدتر ایرادات رو رفع نمی کنن؟

آفلاین کرگدن

• High Hero Member
  • *
نقل‌قول
اونوقت مشکلات امنیتی پکیج های قدیمی تر رو چی کار می کنن؟ مگه تو نسخه های جدیدتر ایرادات رو رفع نمی کنن؟

چند تا نکته هست اینجا
اول تعریف پچ
برای رفع باگ سورس رو می گیرن و تغییرات رو در اون اعمال می کنن و بعد از تست و اطمینان از رفع شدن مشکل از اون پچ درست می کنن
پچ یک فایل هست که وقتی رو ورژن سورس مورد نظر اعمال بشه سورس جدید رو ایجاد می کنه

دوم سورس کنترل و برنچ
تیم های توسعه نرم افزار برای اشتراک گذاری و کار تیمی روی یک محصول از ابزاری به نام سورس کنترل یا ورژن کنترل استفاده می کنند ( git - svn - cvs -bazar و.......)
یک مفهومی  به نام برنچ هست که پروژه به شاخه های دیگه شکسته میشه و مثلاً برای هر ورژن که داره ساپورت می شه یه شاخه ایجاد میشه
مثال ( اینا همش مثال هست و ممکنه نحوه ی کار واقعی این تیم فرق داشته باشه )
ما kde 4.5 رو داریم روش کار می کنیم ولی باید از kde 4.4 هم پشتیبانی کنیم و همچنین به روز رسانی کنیم
میایم ۲ تا برنچ از هر دو درست می کنیم
اگر باگی در ۴.۴ گزارش بشه در ۴.۴ حلش می کنیم و اگر این باگ روی نسخه جدید هم وجود داشت اون پچ رو رو ۴.۵ اعمال می کنیم
همینطور بر عکس

:)
این به طور خیلی خلاصه بود و در واقعیت کمی پیچیده تر و متفاوت هست ( بستگی به روند کاری و قوانین هر تیم و ابزار های مورد استفاده فرق می کنه )

پس رفع باگ های که مربوط به چند ورژن هست با استفاده از پچ اعمال میشه ( حتی ممکنه پچ های ورژن های مختلف کمی نیاز به تغییر داشته باشه :) )

برای این منظور می تونید به
http://www.kernel.org/
مراجعه کنید و ببینید که ورژن های مختلف همراه با پچ هاشون قرار دارن و به طور هم زمان مشکلاتشون رفع میشه و همچنین نسخه اصلی main  هم در حال توسعه هست
« آخرین ویرایش: 15 خرداد 1389، 07:55 ب‌ظ توسط کرگدن »

آفلاین کرگدن

• High Hero Member
  • *

با اجازه یار قدیمی ;)

تو روند ساخت سی پی یو ها معماری ساختشون به مرور زمان تغییر کرد از 386 تا 686 که ماله اخرین سری سی پی یو های 32 بیته البته سی پی یوهای با ساپورت 64 بیتی نیز برای اجرای 32 بیت از همین ساختار بهره میبرن حالا وقتی شما داری کرنل رو کامپایل میکنی ( شما در اینجا یعنی تیم تهیه توزیع ) اگه بیای از 386 استفاده کنی اوج کارایی تو سیستمهای امروزی نخواهد داشت تقریبا سی پی یو هدر میره ! میتونی بیای بهتر عمل کنی بیخیال خیلی قدیمی ها بشی و مثل سوزه بر اساس 586 کامپایل کنی که کارایی بالا بره یا دیگه خیلی مدرن عمل کنی و 686 کامپایل کنی که اوج هماهنگی کرنل و سی پی یو های امروزی رو تو کاربری 32 بیتی ببینی

http://en.wikipedia.org/wiki/I686

همچنین میشه ( بصورت شخصی ) تو توزیعهای مثل ارچ و یا جنتو ( تو کاربراش خیلی مرسومه ) بصورت دستی و شخصی کرنل رو برای یه سری سی پی یو خاص کامپایل کنی مثلا برای Intel Core2 Duo که از تمام کارایی استفاده بشه در نتیجه به بهترین راندمان و سرعت برسی  :)

ممنون
من فقط یه مثال هم بهش اضافه کنم

در 386 خیلی از مباحث ریاضی ( مثل float ها و عملیات ریاضی) به طور نرم افزار ی شبیه سازی می شد  ویا coprocessor ای برای این کار در نظر گرفته می شد
همین مثال نشون می ده که الان خیلی از کار هایی که قبلاَ به طور نرم افزار پیاده سازی می شده در ساختار های جدید دیده شده و می تونیم حیلی امکانات جدید رو در cpu های معماری جدید داشته باشیم که سرعت پردازش رو بالا می برن
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/80386with387.JPG