نظرسنجی رو به صورت راضی/ناراضی بودن ننوشتم چون هرکار کنیم بازم یه عده همهجوره ناراضی هستن! پس نظرسنجی بدرد نمیخورد!
سلام.
همونطور که همگی شاهد هستیم، چند هفتهای هست که تعرفههای جدید ADSL به اسم "غیرحجمی (به معنی خرید سرویس براساس سرعت و نه ترافیک)" به فروش میرسن و خب طبق مصوبه و قانون وزارت ارتباطات، تعرفههای قبلی (غیرحجمیهای قبلی و حجمیها) از لیست سرویسهای ارائه شده، حذف شدن.
چیزی که مسلمه اینه که خرید این سرویسها اختیاری نیست! یعنی مشتری یا اصلاً نباید ADSL بخره یا اگه خواست بخره باید از این تعرفهها بخره.
از اونجایی که آدما شبیه به هم نیستن و نیازهای متفاوتی دارن، طبیعتاً این طرحها برای یه عده بهتر شده و برای یه عده بدتر!
ازتون میخوام بگین که برای شما بهتر شده با بدتر. منطقیها! نه اینکه خدای نکرده چشمامون رو ببندیم و دهنمون رو باز کنیم که دور از منطق و عقلانیته.
طبق بررسیهایی که من این چند هفته انجام دادم و طبق صحبتهایی که دیگران از این موضوع در اینترنت منتشر کردن، میشه فهمید که اکثر مردم شناخت درستی نه تنها از این تعرفهها بلکه حتی از اینترنت هم ندارن! بنابراین موضع منطقی داشتن بیشتر احساس میشه.
من دستهبندی خودم رو اینجوری مشخص کردم. (طبیعتاً همه مثل من فکر نمیکنن!):
ما میتونیم مشترکین اینترنت ADSL رو به دو دسته تقسیم کنیم.
۱) دستهٔ اول مشترکینی که ISP اونا پهنای باند خریداری شده رو بهشون نمیده و تا جایی که خط تلفن کشش داشته باشه، پهنای باند براش درنظر میگیره. این دسته کلاً جزو مبحث ما حساب نمیشه. شرکتهای اینترنتی برای سود و جذب بیشتر مشتری، سیاستی رو به خرج دادن که در نهایت به ضرر مشتری تموم شد. نه ضرر مالی! ضرر فرهنگی و فکری. تا قبل طرف بهفرض ۱۲ هزار تومن پول میداد و یک سرویس ۱۲۸ حجمی با ۲-۳ گیگ ترافیک + اینترنت شبانه میخرید و بعد ISP تا کشش خط اون (مثلاً ۱۶ مگابیت) پهنای باند در اختیارش قرار میداد. و این شخص تا الآن فکر میکرد که پولی که تا الآن میداده برابر با سرعتی بوده که داشته. در صورتی که یک شخص دیگه از همون ISP، مستقیماً سرویس ۱۶ مگابیت رو میخریده که خب مسلماً گرونتر هست. دهها هزار تومن گرونتر!
به عبارتی یک کاربر ۱۲ تومن پول داده و بهش سرعت ۱۶ مگابیت دادن و یه کاربر هم مثلاً ۵۰ تومن پول داده و بهش ۱۶ مگابیت دادن.
بنابراین این دسته رو ما کلاً در مقایسه حساب نمیکنیم چون تا همینجاش بیشتر از پولی که دادن (به نسبت باقی مشتریان) از اینترنت استفاده کردن. پس اگر از تعرفههای جدید راضیان یا ناراضی، به ما ارتباطی نداره!
دستهٔ دوم امّا: اینها همون سرویسی رو که میخریدن، براشون فعال میشده. اگر ۱۲۸ میخریدن، همون ۱۶کیلوبایت رو داشتن. اگر ۱۶ مگابیت رو میخریدن، همون ۲مگابایت رو داشتن. ما با حق و حقوق این دسته کار داریم.
باز این دسته خودش دو دسته داره
۱) مشترکینی که سرویسهای یکساله خریداری میکردن
۲) مشترکینی که سرویسهای ماهیانه خریداری میکردن
از هر دو دسته، یک عده در حقشون اجحاف شده.
از دستهٔ اول مشترکینی که سرویس یکساله با حجم کم میخریدن چون استفادهای نداشتن.
از دستهٔ دوم مشترکینی که اینترنت شبانه داشتن و در روز استفادهای نداشتن.
از دستهٔ اول مشترکینی که سرویس یکساله میخریدن ولی مصرفشون بالا بود، تعرفههای گرونتر رو انتخاب میکردن که گیگ بیشتری داشته باشن.
این افراد پول زیادی میدادن. و تعرفههای الآن از نظر قیمت فرق چندانی با تعرفههای قبلی ندارن.
از دستهٔ دوم مشترکینی که شبانه نداشتن و در طول روز استفاده میکردن، بیشتر مصرف خونوادگی داشتن (مثل خونوادهٔ ما که ۵ دستگاه مرتباً به اینترنت متصلن و همه هم مصرفشون بالاس) باید هر ماه پول زیادی بابت گیگ و طرحهایی مثل فشفشه و ... میدادن که تعرفههای الآن با همون قیمت، ترافیک چندبرابری در اختیارشون قرار گرفته.
نکتهای که مهمه اینه که اون دو دستهای که boldشون هم کردم، خیلی معدودن. مخصوصاً افرادی که اینترنت شبانه دارن! از کجا میشه فهمید؟ از اونجایی که اکثر اعتراضها به سرعت برای Stream کردن و تماشای برخط از سرویسهایی مثل یوتوب و ... هست پس نتیجه میگیریم که بیشتر مردم روزانه از اینترنت استفاده میکنن نه شبانه. چون کمتر کسی شب بیدار میمونه که بره یوتوب فیلم ببینه.
بنابراین تعرفههای جدید برای طیف زیادی از مردم جوابگو هستن.
من خودم دو سال هست که از Hiweb استفاده میکنم. طی این دوسال، من ماهی ۵۰ تومن میدادم و حول و حوش ۸۰ گیگ ترافیک (۴۰ گیگ بین الملل یا ۸۰ گیگ داخلی) داشتم. چون خونوادگی مصرف داریم، اینترنت شبانه به درد نمیخوره. همه که بیدار نمیمونن تا شب برن تلگرام و اینستا و آپارات و ... پس در طول روز استفاده میکنن و نیاز به حجم زیادی هست. منتها خب ۸۰ گیگ اینترنت آزاد خریدن که صرفی نداشت (۱۲۰ هزارتومن). به جاش از فشفشه استفاده میکردم که حول و حوش گیگی ۵۰۰ تومن برام میافتاد. که با هزینهٔ خود سرویس در ماه میشد ۵۰ تومن.
الآن چی شده؟ الآن من همون ۵۰ تومن رو میدم ولی ۵۲۰ گیگ (۱۳۰ گیگ بینالملل یا ۵۲۰ گیگ داخلی) ترافیک دارم. بیش از ۶ برابر ترافیک نسبت به قبل.
یه نکته هم هست راجع به ترافیک داخلی که خیلیها حرف از بی استفاده بودنش میزنن! در صورتی که همین الان اکثر سایتهای ایرانی در داخل میزبانی میشن. مثلاً آپارات که شاید خیلیا فکر کنن بدرد نخوره ولی نصف ترافیک داخلی خونهٔ ما از آپاراته. ماهی حداقل ۱۰ گیگ
یا درآینده وقتی لیست از ۵۰۰ سایت فراتر بره و تمام کارسازهای داخل ایران جزو ترافیک داخلی محسوب بشن، منفعت بیشتری برامون بوجود میاد. از جمله بهروز رسانی اوبونتو با آینههای داخلی با هزینهٔ کمتر. این یعنی حتی آرچیها هم میتونن راحتتر توزیعشون رو بهروز رسانی کنن اگر آینهٔ داخل ایران داشته باشن. یا حتی اوبونتو و باقی توزیعها که کاربران از حجم زیاد بهروز رسانیها ایراد میگیرن!
یا برای مبحث اتمام ترافیک و کاهش سرعت به
حداقل ۱۲۸ کیلوبیت هم میشه گفت، تا قبل از این تعرفهها، اینترنت بعد از اتمام ترافیک
کاملاً قطع بود (مگر سایت ISP برای خرید ترافیک) ولی الآن بعد از اتمام ترافیک بازم اینترنت هست. همون ۱۲۸ کیلوبیت رو من ۲ سال داشتم، روزی ۱ گیگ استفادهم بود! (سال ۸۹-۹۰ با سرعت ۱۶کیلوبایت. که تازه مثل الآن اینقدر پیشرفت نبود! و سایتهارو میکشتی تا باز میشدن و مثل الآن طراحی تخت و CSS3 و HTML5 و ... نبود)
در هر صورت نیازها متفاوته و آدما استفادههای مختلف زیادی از اینترنت دارن.
من که دارم استفاده میکنم و راضیام. نسبت به قبل گیگ بیشتری دراختیارم قرار میگیره با همون مبلغ قبل. همچنین ترافیک داخلی که مورد استفادهٔ خونوادمه.