من نرمافزار پیامرسانی رو که توسعه دهندهاش یه شرکت توی ایران هست، توصیه نمیکنم. در ضمن نسخه سرور اون هم ندیدم که جایی منتشر شده باشه و بنظر میرسه که غیرآزاد هست. در ضمن یکی از مهمترین مسایل metadata هست که این شرکت من ندیدم جایی نوشته باشه که چه اطلاعاتی از کاربرها رو ذخیره میکنه.
البته چندان فرقی بین این برنامه نیست از نظر من.
ما در هر صورت با کارسازهایی سر و کار داریم که آزاد نیستن و تمام اطلاعات کاربران روشون ذخیره میشه و پشتیبان گرفته میشه.
البته رینگ اوضاعش بهتره چون دستگاه کاربر به عنوان کارساز عمل میکنه و اطلاعات جای دیگهای انباشته نمیشن. فقط نمیدونم چجوری متوجه ارتباط بین دستگاهها میشه. به نظر میاد بازم در هر صورت یه کارساز وجود داره که اطلاعات جزئیای از کاربرها داره تا بتونه بهم متصلشون کنه. برای همینه وقتی یه حساب باز میکنیم با یک ID خاص، بعد دیگه نمیتونیم همون رو دوباره بسازیم! پس اطلاعات مربوط به اون ID یکجایی ذخیره شده!
به نظر من تنها پروتکلی که باهاش میشه به صورت امن و با حفظ حریم شخصی با بقیه در ارتباط بود، فقط XMPP هست که کارخواههای زیادی هم براش هست در تمام سیستمعاملها و سکوها و با رمزنگاری هم رابطهٔ خوبی داره. که خب اینم نیاز به فردی مطمئن داره که کارساز اونو راهاندازی کنه و بقیه عضوش بشن که خب کافیه اون شخص پیامهای رد و بدل شده در درصورتی که رمزنگاری نشده، به جایی یا کسی بفروشه!
حالا حساب کنین وضعیت باقی کارساز و کارخواهها رو!!
بنابراین اگه بخواهیم عرف رو حساب کنیم، تمام این برنامههای پیامرسان مثل همن! ایرانی و خارجی نداره. در تمام این برنامهها، اطلاعات کاربران دراختیار شرکت سازنده قرار میگیره. کمترین کارشون آنالیز کردن دادهها و گرفتن اطلاعات آماری هست. از هر قشری و دین و مذهب و طبقهٔ اجتماعی و سیاسی و ...
چیزی که مسلمه اینه که توی بحث پیامرسان، آزاد بودن و امن بودن و ... ملاک نیست! ملاک حضور کاربران هست. اگه ملت برن سراغ یه برنامه و کاربراش زیاد بشن، طبیعتاً ما خودمون هم میریم سمتش!
اینکه تلگرام اینهمه معروف شد، نه به خاطر امن بودنش بود نه به خاطر آزاد بودنش! من که هیشکیو نمیشناسم که به خاطر آزاد بودن تلگرام، اونو نصب کرده باشه (در اطراف خودم! نه انجمنی مثل اینجا). خیلیا بعد از استفاده از تلگرام فهمیدن که این برنامه آزاد هم هست. اونم تازه فقط در سمت کارخواه!
در نتیجه یکی مثل من برای ارتباط با بقیه، میرم سراغ برنامهای که ملت همه رفتن! آزاد بودن و امن بودن و ... باشه واسه خودمون! واسه نیازهای خودمون.
مگه اینکه یه آدم پیدا بشه که همه بهش اعتماد داشته باشن و بدونن که چپ نمیکنه و یک کارساز مثلاً برای XMPP فراهم کنه و دیگران هم با هر کارخواهی دلشون خواست بهش دسترسی داشته باشن و ازش استفاده کنن. دستِ کم در جامعهٔ نرمافزار آزاد و یا گیکها. اگه کسی باشه، من مشکلی ندارم. ولی موضوع همینه که کسی نیست که بشه بهش کاملاً اعتماد کرد. پس در حال حاضر میریم سمتی که باد میاد.