من بارها و بارها وارد صفحه ویکی شدم ولی هیچوقت نتونستم ازش درست استفاده کنم. کار کردن با ویکی اینجا خیلی سخته یا حداقل برای کسی که تاحالا باهاش کار نکرده خیلی گیج کنندهاس و خیلی هم خسته کننده. کسی که این ویکی رو طراحی کرده بر این باور بوده کاربری که از این ویکی استفاده میکنه حتما اول میره نحوه استفاده از ویکی رو میخونه بعد میاد از ویکی استفاده میکنه. ولی اینطور نیست، بعد کاربر که به نتیجه نرسه میاد تو انجمن مشکلش رو مطرح میکنه خب انجمنم بزنم به تخته از نظر جواب دهی فعاله و قاعدتا افرادی که میتونن کمکش کنن خب کمکش میکنن.
مشکل بعدی مثلا من تازه برای اولین بار صفحه ویکی رو باز میکنم برخلاف اون چیزی که اکثرا تو ویکیپدیا دیدیم که شرح درستی از ویکی داده نشده و فقط چندتا لینک گذاشتن اون وسط و خواستن که به این لینکهای مراجعه کنیم، بنظرم بهتر بود اول یه شرح کوچیک از اهداف بوجود آمدن این ویکی و معرفی کوچیکی از اوبونتو (با عکس یا بدون عکس) میکردن و بین این متنها طرف رو به سمت اون چهارتا لینکی که توی صفحه اول ویکی هست میبردن(مثل ویکی پدیا و ویکی خود اوبونتو) در هر صورت این ویکی خیلی خسته کنندهاس و بنظرم کاربر تازه کار خیلی سخت بتونه ازش استفاده کنه.(من که تو این چندسال هیچ بهرهای ازش نبردم هیــــــچ) و این مشکل باعث شده دوستانی که توانایی گسترش ویکی رو دارن برای این کار ترغیب نشن.
نتیجه: تا زمانی که کار با ویکی راحت نشه و دسترسی به منابع و محتوای اون اینقدر پیجیده باشه کاربران این فروم مشکلاتشون رو توی فروم مطرح میکنن و وقتی هم که پاسخ مشکل رو توی تایپیکها بدن کسی سمت ویکی نمیره تا اونو گسترش بده یا از مطالبش استفاده کنه.....
دوست عزیز. برای تولید محتوا، فکر نمیکنم محیط کاربری مهم باشه!
کسی که تولید کنندهس و کسی که محتوا تولید میکنه، با کسی که مصرف کنندهس و فقط محتوا رو مصرف میکنه، متفاوته.
یه صفحه میدن بهت که توش بنویسی. با قواعد ویکی که خب واضحه!
شما متن رو مینویسی و بعد خروجی ویکی اون بهدست میاد.
من هم با ویکیپدیا کار کردم و هم با ویکی اوبونتو. تفاوتی بینشون نمیبینم!
چیزی که مسلمه اینه که اکثر کاربران توسط پیوند ویکی، به ویکی هدایت میشن.
مثلاً یکی میخواد برنامههاش رو بهروز کنه ولی خطا میگیره، بعد بهش پیوند APT در ویکی رو بهش میدن! خب باز میکنه و مشکلش رو پیدا میکنه و حل میکنه.
هدف هم چیز دیگهای نیست! هدف اینه هرکی هرچی بلده و میدونه که مفیده، بیاد یه جا بنویسه!
منتها الآن هرکسی داره چیزی رو که بلده جاهای پراکنده مینویسه! درصورتی که میشه اونو یکجا نوشت و بقیه هی اون رو کاملتر کنن.
درسته انجمن جای پرسش و پاسخه. ولی نه پاسخی که براش باید طومار نوشت!
من خودم هم قبلاً طرزفکرم مثل شما بود! حاضر بودم برای هر کاربر تازهواردی ۲۰۰۰ کاراکتر بنویسم و براش توضیح بدم! ولی حاضر نبودم همون ۲۰۰۰ کاراکتر رو توی ویکی بنویسم بعد پیوندش رو بدم به آدمای مشابه! دلیلش هم این بود که بلد نبودم چجوری ویکی بنویسم!
خب چیکار کردم؟ شروع کردم به نوشتن. طبیعتاً خیلی مشکلات داشت طرز نوشتنم. بعد از نوشتن یکی میاومد ویرایشش میکرد. تغییرات رو که نگاه میکردی متوجه میشدی کجاشو اشتباه نوشتی و یاد میگرفتی درستش چی هست و ...
و الآن ویرایش شدن مطالبم توی ویکی تقریباً به صفر درصد رسیده! چون دیگه قواعدش رو یاد گرفتم. نه کلاسش رو رفتم! نه توی اینترنت قواعدش رو یاد گرفتم و نه کار دیگهای کردم! همین که یکی بیاد اشکالت رو ویرایش کنه، متوجه میشی و یادش میگیری.
فارسی نوشتن که بلدین؟؟
اونجا باید فارسی نوشت! نه مثل Mark Down هست! نه مثل لاتک هست. فقط یه چهارتا علائم مثل = و <> و [] باید بذارین! والسلام.
کافیه یه مطلب رو باز کنین. ویرایشش رو بزنین. نگاه کنین ببینین از چه علائمی برای چه بخشی استفاده شده. همین. ویکی رو یاد گرفتین!
در نتیجه: کار با ویکی راحته. چون کسی که باهاش کار میکنه، کارش تولید محتواس و نه مصرف کننده که براش گیج کننده باشه!
محتوای اون هم خیلی ساده و قابل فهمه فقط شرطش اینه زبان فارسی رو بلد باشیم.
پاسخ سؤالات در انجمن هم باید خیلی ساده داده باشه نه طومارگونه که باعث خلا بیشتر در توسعهٔ ویکی بشه!
ویکی فارسی اوبونتو میتونه خیلی جذابتر و خلاقانه تر طراحی بشه و همچنین انقدر هم ساده نباشه. مثلا مثل ویکی آرچ صفحهی اصلی ویکی خیلی واضح تر و مرتب تر باشه (شاید نتونم درست منظورم رو برسونم یه سری به ویکی آرچ بزنید متوجه میشید ) و کاربر از همون صفحهی اول بتونه راهشو پیدا کنه.
شما حق ویرایش مطالب رو داری. میتونی صفحهٔ اول رو ویرایش کنی و جوری که دوست داری و فکر میکنی مفیده درش بیاری. اون پیوندها میتونن برقرار باشن و شما مطالب تکمیلی رو بهش اضافه کنی و پیوند صفحات مفید دیگه رو هم بهش بدی. کسی جلوی شما رو نمیگیره!
ولی در هر صورت صفحهٔ اول ویکی مهم نیست! ویکی سایت که نیست که Map داشته باشه و کلی زیرشاخه و ...
ویکی تشکیل شده از کلی صفحه که هر صفحه یه موضوعی رو روایت میکنه.
کاربری که مشکل داره، در جواب مشکلش پیوند wiki.ubuntu.ir/wiki داده نمیشه! بهش پیوند پاسخ مشکلش داده میشه مثلاً wiki.ubuntu.ir/wiki/apt و کاربر محتوا رو میخونه و مشکلش حل میشه! دیگه چی نیازه که نداریم؟؟