ببخشید مهدی جان
این مال دیگران که فرمودید ما باید کاملش کنیم کجاست؟ من پیدا نکردم. بفرمایید تا همشو توی ویکی تبدیل به یه آموزش کنیم و من کم کم کاملش کنم. من یه جای دیگه هم درباره شل و بش و کنسول و خط فرمان پست زدم.
خوب یه دستور هم برای امروز هست که برای دوستان تازه کار باید جالب باشه:
یه دستوری هست با این فرمت:
exec PROGNAME
که اگر زحمت بکشید و اسم یه نرم افزاری رو که روی رایانتون نصب هستو بجای اون PROGNAME تایپ کنید اون برنامه اجرا می شه. مثلا
exec vlc
برنامه وی ال سی رو در محیط گرافیکی اجرا می کنه.
یه هشدار: *** با کاربر روت این کار رو نکنید اگر خیلی به دستورات مسلط نیستید***
exec هم مخفف execute هست که به عنوان یک دستور استفاده می شه. محبت کنید و تو دیکشنری ببینید یعنی چه!
اما شاید برای شما جالب باشه که ترمینال هم خودش یه برنامه هست که بطور پیش فرض بروی برخی از توزیع ها نصبه و بروی برخی نصب نیست! ترمینال درواقع برنامه ائی هست که این امکان رو برای شما فراهم میاره که در محیط گرافیکی ، یک کنسول داشته باشید و از این لحاظ یه جورائی بی شباهت به ورچوال باکس نیست. درباره کنسول ها در یه پست دیگه در یه تاپیک دیگه مفصل توضیح دادم و گفتم که شل چیه و پوسته چیه و بش چیه و ...!
این برنامه (ترمینال) هم مثل همه برنامه های دیگه هم دستور العمل داره و هم شورت کات های کنترلی. مثلا اگر در خط فرمان ترمینال تایپ کنید man رفرنس دستورات این نرم افزار رو خواهید دید. این دستور man مخفف کلمه manual به معنی دستورالعمل هست. اگر می خواهید نحوه کار با دستورالعمل رو یادبگیرید هم تایپ کنید:
man man
که در واقع دستورالعمل کار با دستورالعمل ترمینال رو به شما نشون میده!!!

خاطرتون باشه که این دستورالعمل یه رفرنس هست نه یه خودآموز که بشه ازش قدم به قدم آموزش دید. یه مرجعی برای دستورات هست.
خوب حالا درباره میانبر ها:
اگه توی ترمینال یه دستور رو بنویسید نیمه کاره و دگمه تب رو بزنید.ترمینال خودش ادامه اون دستور رو حدث می زنه! البته اگه دستورات زیادی (بیشتر از یکی) با اون حروفی که شما تایپ کردید وجود داشته باشه متوقف می شه. مثلا اگر در خط فرمان تایپ کنید
ex
هیچ چیزی اتفاق نمی افته
اما اگه تایپ کنید
exi
و دگمه تب رو فشار بدید یه حرف t به آخر تایپتون اضافه می شه چون در این حالت ترمینال مطمئن می شه که شما منظورتون همین دستور هست.
این البته برای این مثال چیز کاربردی به نظر نمی یاد ولی برای دستوراتی مثل sane-find-scanner می تونه کاربردی باشه!

حالا برای اینکه ببینین چه دستوراتی با ex شروع می شن که ترمینال نمی فهمه شما کدومشونو می خواین ، این دو حرفو تایپ کنید و دوبار دگمه تب رو بزنید و حالشو ببرین!

خوب حالا فرض کنیم که یه مدتی با ترمینال دستوراتی رو تایپ کردیم و رفتیم جلو و حالا می خوایم یکی از همون دستورات رو مجددا تایپ کنیم. دگمه های آررو کیز یا همون فلش های بالا و پایین رو می زنیم تا بروی دستوری که قبلا تایپ کردیم بریم. دگمه ای کنترل و پی ، کنترل و ان هم دوتا دستور به عقب و جلو پرش می کنن.
کنترل و آر امکان جستجو در دستوراتی که قبلا تایپ کردیم رو به ما می ده.
کنترل آ و کنترل ائی و کنترل بی و کنترل اف هم باشه خودتون امتحان کنید و کشف کنید

کنترل دی و کنترل ایکس و کنترل کی هم دگمه هائی برای حذف کردن کل یا بخشی از یک متن هستن.
این قاعده استثنا هم داره اما معمولا در بسیاری از دستورات اجرائی دگمه های کنترل و سی که توئم فشرده شوند زحمت توقف اجرای یه برنامه رو به عهده دارد. مثلا در دستور ping
در ترمینال با کاربر روت وقتی به اینترنت متصل هستید تایپ فرمایید:
ping www.google.com
جواب پینگ شما شروع به نمایش دادن می شود. اگر آنرا به حال خودش رها کنید ، تا قطع ارتباط با اینترنت برای شما اطلاعات رد و بدل می کند! برای متوقف کردن آن از دگمه های کنترل و سی استفاده می کنیم. امتحان بفرمایید!

حالا محبت کنید بفرمایید دستور exit در کاربر روت و کاربر معمولی چکار میکنه؟(هر دو رو امتحان کنید لطفا

) و فرق دو دستور gzip و gunzip با هم چیه؟ و نهایتا دستور ifconfig man چه محبتی می فرمایند؟لطفا اگه جواب ها رو پیدا نکردید بفرمایید تا توضیح بدم خدمتتون! از روشون رد نشید!