انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۵٫۰۴ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: ***بهترین دستورات لینوکس برای کاربران تازه کار***  (دفعات بازدید: 16137 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین Texas

• Newbie
  • *
  • ارسال: 18
چند سالی از عرضه نسخه های پیشرفته سیستم عامل لینوکس میگذرد. اما با وجود سلطنت ویندوز به ویژه در کشور ما ، کاربران زیادی از این سیستم عامل بهره نمیبرند. اما کاربرانی هم هستند که تا حدودی با لینوکس آشنایی دارند و چند باری با آن کار کرده اند و به نوعی تازه کار محسوب میشوند. در این ترفند قصد داریم 10 نوع از بهترین و کاربردی ترین دستورهای موجود در لینوکس را برای این کاربران تازه کار مطرح سازیم. چرا که با استفاده از همین گونه دستورات است که به مرور در این سیستم عامل نیز حرفه ای خواهید شد.

کافی است در داخل Shell دستورات زیر را وارد نمایید:

1- ls
این دستور را میتوان کاربردی ترین و اساسی ترین دستور پایه نام برد. ls به منظور نمایش فایلهای موجود در دایرکتوری که در آن هستید به کار میرود.

2- who
از این دستور برای نمایش افرادی که هم اکنون داخل سیستم Login کرده اند استفاده میشود.

3- cd
دستور cd شما را به مسیر اصلی دایرکتوری که هم اکنون در آن هستید هدایت میکند.

4- ifconfig
این دستور امکان مشاهده کلیه قسمتهای مربوط به شبکه همانند آدرس IP شما ، Netword Device های فعال و ... را به شما میدهد.

5- man
این دستور خود یک دستور راهنماست ، به این شکل که در صورتی که از دستوری اطلاع نداشتند با تایپ man و سپس دستور مورد نظر ، کاربرد دستور فوق را در یک فایل متنی مشاهده خواهید کرد.

6- tar
دستور tar به منظور خارج کردن فایل ها و دایرکتوری ها از حالت فشرده به کار میرود. به فرض مثال شما ممکن است یک فایل tar. را دانلود کرده باشید. با استفاده از این دستور میتوانید این فایل ها را به فایل ها و فولدرهای معمولی تبدیل کنید.

7- gzip
با استفاده از دستور gzip شما ابزاری مناسب برای فشرده سازی و خارج سازی فایلهای فشرده خواهید داشت.

8- echo
این دستور جالب باعث میشود (ترفندستان) هر دستوری که پس از echo تایپ نمایید در یک خط جدید از Command Prompt نمایش پیدا کند. این دستور همچنین برای گرفتن خروجی از اسکریپتهای Shell بسیار مورد استفاده است.

9- df -h
این دستور مقدار فضای خالی شما در داخل درایو مورد نظر را برای شما نمایش میدهد.

10- apt-get, yum, emerge, etc
این دستورات هر کدام بر روی یکی از توزیع های لینوکس قابل اجراست. apt-get در ubuntu یا emerge برای gentoo. با این دستورات شما امکان فراخوانی هر یک بسته های مدیریتی از اینترنت و دانلود آنها برای کار بهتر در لینوکس را خواهید داشت.

آفلاین ریچارد استالمن بزرگ!

• High Sr. Member
  • *
  • ارسال: 694
  • انا المسموم ما عندی به تریاق ولا راقی !
    • بازاریابی چریکی و کسب درامد اینترنتی
خوب بد نیست دوستان برای تمرین تفاوت بین دستور
ls
و
dir
رو پیدا کنن و همینطور فرق بین دستور
cd
 و
.. cd

این نکته مهمی است که بعضی از این دستورات خودشان به تنهائی قابل اجرا هستند مانند ifconfig ولی بعضی دیگر یه چیزهائی هم باید جلوشون باشه مثل gzip که باید مشخص بشه بروی کدام فایل در کدام دایرکتوری باید اجرا شود و در نهایت بعضی هم بنا به موقعیت می توانند به تنهائی استفاده شوند یا با یه چیزائی جلوشون! ;)
مثلا دستور cd به تنهائی شما را از هر جا که باشین به دایرکتوری home کاربر بر می گرداند. و دستور .. cd رو خودتون پیدا کنید و  مثلا برای نمونه دستور  cd Desktop خط فرمان رو به دایرکتوری Desktop می بره! (دقیقا ! Desktop هم مثل همه چیزهای دیگه در لینوکس فقط یه دایرکتوری هست!)
اصولا در لینوکس همه چیز یا فایل هست و یا دایرکتوری (یعنی یا یه پرونده با مقداری اطلاعات داخلش و یا یه زونکن که میشه تعدادی پرونده رو در اون قرار داد)
بنا بر این این از لازمات کار خواهد بود که برای کار روی یک فایل ، خط فرمان را یا به دایرکتوری که فایل در آن قرار دارد ببریم و یا آدرس آن دایرکتوری و فایل رو با دقت به ادامه دستوری که می خواهیم بروی آن فایل انجام شود اضافه کنیم.
حالا محبت کنید و بفرمایید دستورات زیر چه شکری می خورند؟:

cd /etc/ppp/peers و همینطور

gzip /media/Depot/test.odt  /media/Run/test.gz

نکته کمکی: فرمت gz. یه فرمت برای فشرده سازی فایل هست
من نباید چیزى باشم که تو می خواهى ، من را خودم از خودم ساخته ام، تو را دیگرى باید برایت بسازد و منى که من از خود ساخته ام،آرزوهای من است ،تویى که تو از من می سازى کمبودهایت هستند.
----
ده نکته در استفاده از لینوکس یا آنتی ویندوز!

آفلاین Alir3z4

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 750
  • Guess who's back?
واقعا ممنون
دنبال چنین چیزهایی هستم
باز هم ارسال کنید
یه مرد هیچوقت زمین نمیخوره...

آفلاین Zartosht

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1437
  • جاوید ایران باستان و اندیشه پاک زرتشت
واقعا ممنون
دنبال چنین چیزهایی هستم
باز هم ارسال کنید
دستورات در ویکی سایت موجود است.
خداحافظی همیشگی من از انجمن اوبونتو ایران با امید پیروزی برای همه دوستان
-------
ما از تبار کوروش و فرزند جمشیدیم / پیروز بی برده ، بت نپرستیدیم

آفلاین shovalie

• Full Member
  • *
  • ارسال: 223
فکر می کنم این ۱۲ پستیه که به این سبکه
میگم ۱ سوال:
چرا بجای اینکه هرکی بیاد یه قسمت جدید ایجاد کنه نمیره مال دیگران رو کامل کنه؟؟!!

آفلاین مهدی...

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 997
  • http://Mearaji.ir
    • وبلاگم
چرا بجای اینکه هرکی بیاد یه قسمت جدید ایجاد کنه نمیره مال دیگران رو کامل کنه؟؟!!
دلایل مختلفی داره!
شلوغی انجمنه
بی حوصلگی کاربران برای جستجو
عدم استفاده کاربران تازه کار از ویکی...
(به نظر من ویکی خیلی مهمه و یادش بخیر قدیما خیلی طرفدار داشت)

• High Sr. Member
  • *
ببخشید مهدی جان
این مال دیگران که فرمودید ما باید کاملش کنیم کجاست؟ من پیدا نکردم. بفرمایید تا همشو توی ویکی تبدیل به یه آموزش کنیم و من کم کم کاملش کنم. من یه جای دیگه هم درباره شل و بش و کنسول و خط فرمان پست زدم.

خوب یه دستور هم برای امروز هست که برای دوستان تازه کار باید جالب باشه:
یه دستوری هست با این فرمت:
exec PROGNAMEکه اگر زحمت بکشید و اسم یه نرم افزاری رو که روی رایانتون نصب هستو بجای اون PROGNAME تایپ کنید اون برنامه اجرا می شه. مثلا
exec vlcبرنامه وی ال سی رو در محیط گرافیکی اجرا می کنه.
یه هشدار: *** با کاربر روت این کار رو نکنید اگر خیلی به دستورات مسلط نیستید***
exec هم مخفف execute هست که به عنوان یک دستور استفاده می شه. محبت کنید و تو دیکشنری ببینید یعنی چه!

اما شاید برای شما جالب باشه که ترمینال هم خودش یه برنامه هست که بطور پیش فرض بروی برخی از توزیع ها نصبه و بروی برخی نصب نیست! ترمینال درواقع برنامه ائی هست که این امکان رو برای شما فراهم میاره که در محیط گرافیکی ، یک کنسول داشته باشید و از این لحاظ یه جورائی بی شباهت به ورچوال باکس نیست. درباره کنسول ها در یه پست دیگه در یه تاپیک دیگه مفصل توضیح دادم و گفتم که شل چیه و پوسته چیه و بش چیه و ...!
این برنامه (ترمینال) هم مثل همه برنامه های دیگه هم دستور العمل داره و هم شورت کات های کنترلی. مثلا اگر در خط فرمان ترمینال تایپ کنید man رفرنس دستورات این نرم افزار رو خواهید دید. این دستور man مخفف کلمه manual به معنی دستورالعمل هست. اگر می خواهید نحوه کار با دستورالعمل رو یادبگیرید هم تایپ کنید:
man man
که در واقع دستورالعمل کار با دستورالعمل ترمینال رو به شما نشون میده!!! ;D
خاطرتون باشه که این دستورالعمل یه رفرنس هست نه یه خودآموز که بشه ازش قدم به قدم آموزش دید. یه مرجعی برای دستورات هست.
خوب حالا درباره میانبر ها:
اگه توی ترمینال یه دستور رو بنویسید نیمه کاره و دگمه تب رو بزنید.ترمینال خودش ادامه اون دستور رو حدث می زنه! البته اگه دستورات زیادی (بیشتر از یکی) با اون حروفی که شما تایپ کردید وجود داشته باشه متوقف می شه. مثلا اگر در خط فرمان تایپ کنید
ex
هیچ چیزی اتفاق نمی افته
اما اگه تایپ کنید
exi
 و دگمه تب رو فشار بدید یه حرف t به آخر تایپتون اضافه می شه چون در این حالت ترمینال مطمئن می شه که شما منظورتون همین دستور هست.
این البته برای این مثال چیز کاربردی به نظر نمی یاد ولی برای دستوراتی مثل sane-find-scanner می تونه کاربردی باشه! ;)
حالا برای اینکه ببینین چه دستوراتی با ex شروع می شن که ترمینال نمی فهمه شما کدومشونو می خواین ، این دو حرفو تایپ کنید و دوبار دگمه تب رو بزنید و حالشو ببرین! ;D
خوب حالا فرض کنیم که یه مدتی با ترمینال دستوراتی رو تایپ کردیم و رفتیم جلو و حالا می خوایم یکی از همون دستورات رو مجددا تایپ کنیم. دگمه های آررو کیز یا همون فلش های بالا و پایین رو می زنیم تا بروی دستوری که قبلا تایپ کردیم بریم. دگمه ای کنترل و پی ، کنترل و ان هم دوتا دستور به عقب و جلو پرش می کنن.
کنترل و آر امکان جستجو در دستوراتی که قبلا تایپ کردیم رو به ما می ده.
کنترل آ و کنترل ائی و کنترل بی و کنترل اف هم باشه خودتون امتحان کنید و کشف کنید ;)
کنترل دی و کنترل ایکس و کنترل کی هم دگمه هائی برای حذف کردن کل یا بخشی از یک متن هستن.
این قاعده استثنا هم داره اما معمولا در بسیاری از دستورات اجرائی دگمه های کنترل و سی که توئم فشرده شوند زحمت توقف اجرای یه برنامه رو به عهده دارد. مثلا در دستور ping
در ترمینال با کاربر روت وقتی به اینترنت متصل هستید تایپ فرمایید:
ping www.google.comجواب پینگ شما شروع به نمایش دادن می شود. اگر آنرا به حال خودش رها کنید ، تا قطع ارتباط با اینترنت برای شما اطلاعات رد و بدل می کند! برای متوقف کردن آن از دگمه های کنترل و سی استفاده می کنیم. امتحان بفرمایید! ;D
حالا محبت کنید بفرمایید دستور exit در کاربر روت و کاربر معمولی چکار میکنه؟(هر دو رو امتحان کنید لطفا ;)) و فرق دو دستور gzip  و gunzip با هم چیه؟ و نهایتا دستور ifconfig man  چه محبتی می فرمایند؟لطفا اگه جواب ها رو پیدا نکردید بفرمایید تا توضیح بدم خدمتتون! از روشون رد نشید! ???
من نباید چیزى باشم که تو می خواهى ، من را خودم از خودم ساخته ام، تو را دیگرى باید برایت بسازد و منى که من از خود ساخته ام،آرزوهای من است ،تویى که تو از من می سازى کمبودهایت هستند.
----

آفلاین shovalie

• Full Member
  • *
پاسخ به: ***بهترین دستورات لینوکس برای کاربرا
« پاسخ #7 : 23 امرداد 1389، 03:17 ب‌ظ »
http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=6316.0
http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=801.0
http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=14653.0
http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=14715.0
http://forum.ubuntu.ir/index.php?topic=3971.0
http://forum.ubuntu.ir/index.php/topic,3480.html
http://wiki.ubuntu-ir.org/CLI-Tips (البته هیچی توش نیست همین جوری دادمش)
راستی آقای ریچارد می تونین اون لینکی رو که گفتین توش در مورد shell ,bash توضیح دادین رو برام بزارین خیلی مشتاق شدم!!
« آخرین ویرایش: 23 امرداد 1389، 03:34 ب‌ظ توسط shovalie »

آفلاین Cool.X

• Newbie
  • *
  • ارسال: 24
میشه یک سری دستورات هم بزارید برای سرور ها
یعنی یه دستور بفرستیم به سرور و جواب بگیریم
بگید طریقه نوشتنشون چطوریه
با تشکر

• High Sr. Member
  • *
شوالیه عزیز

http://wiki.ubuntu.ir/LinuxKernelIntroduction

راستی این لینک ویکی رو هم اینجا داشته باشیم خوبه (حاج سجاد کجائی؟ یه مدتیه بی خبرم ازت)

http://wiki.ubuntu.ir/BashCommands

این لینک ترجمه دستورالعمل bash هست. کلا دستورالعمل ها ( که گفتیم مرجع هستن نه آموزش ) به زبان انگلیسی همین شکلی هستن.
درباره گفتگو و پینگ کردن با سرورها باید توی یه تاپیک دیگه و یه پست دیگه صحبت کنیم تا این تاپیک بی ربط نشه! اونم بروی چشم بزودی ترتیبشو می دم ;)
----

• High Sr. Member
  • *
خوب دوستان عزیز باز هم سلام
یه نکته جالب برای دوستانی که تازه به جمع ما پیوستن شاید این باشه:
این علامت های # و $ که در اول دستور نویسی برای ترمینال نوشته می شه چیه؟
خوب جواب هم ساده و جالب هست:
این یه قرار داد عمومی بین همه لینوکس کارها هست که وقتی اول یه دستور ، علامت  $ نوشته بشه یعنی این دستور در محیط کاربر شخصی قابل اجراست!
وقتی علامت # در اول یه دستور باشه یعنی این دستور باید با کاربر روت اجرا بشه ( در اوبونتو باید اول دستور یه sudo اضافه بشه). بنا بر این نوشتن دستور به صورت:
# sudo COMMANDغلط هست و درست آن به صورت:
# COMMANDخواهد بود. و به همین منوال دستوری که علامت $ اولش باشه هم که مربوط به کاربر شخصی هست.
جای همه دوستان خالی دارم می رم مسافرت. برگشتم با تعدادی دستور جالب به عنوان سوقاتی ظهور خواهم فرمود ;)
----

• High Sr. Member
  • *
ظهور فرمودم دوباره!!!!!!!!!!!!!!!! ;D
خوب یه دستور تازه:
دستور cat دستوری است برای کار با فایل های متنی در لینوکس ( که دست بر قضا "غذا؟ قظا؟ غظا؟ قزا؟ غزا؟....؟"  لینوکس همش فایل متنی هست!) که مخفف کلمه concatenate به معنی پشت سر هم مرتب کردن هست.
کار این دستور هم اینه که هم میشه باهاش مطالب داخل یه فایل متنی رو دید و هم میشه مثلا دوتا فایل متنی رو بهم چسبوند! فرمت دستور به این ترتیب هست:
$ cat MATN1.txt MATN2.txt > MATN3.txtاین دستور میاد و مطالب فایل MATN1.txt رو می ذاره اول یه فایل جدیدی که خودش ایجاد می کنه به نام MATN3.txt و متن فایل MATN2.txt رو به زیر اون در همون فایل MATN3.txt اضافه می کنه. به این ترتیب فایل سوم که جدید هست حاوی مطالب فایل اول و دوم با هم هست!
اگه یه وقتی خواستیم محتویات یه فایلی رو در کنسول یا ترمینال به سرعت ببینیم دستور:
$ cat MATN.txt
متن فایل رو در ترمینال برای ما به نمایش در میاره. اگه یه شرط E- به بعد از دستور cat اضافه کنیم یه علامت $ به آخر هر خط از دستورات متن اضافه می کنه.
شرط n- هم ابتدای هر خط یه عدد محبت می کنه و میذاره ( که دستور به صورت $ cat -n MATN.txt در خواهد آمد!)
نکته: دستورات رو لطفا خودتون تایپ کنید. برای اینکه صورت دستور درست بشه اونها را یکم تغییر دادم که اگه به همین ترتیب که می بینیدشون در کنسول یا ترمینال تایپ بشن درست هستن ( این از ایرادات ناسازگاری کامل با زبان فارسی فروم هست)
در نهایت هم اینکه یه نگاهی هم به منوئل دستور بندازید. چیزهای جالبی داره. یه دستوری هم هست به فرمت tac که اون هم به یه نحوی برعکس دستور cat هست! امتحانش کنید و نتایج رو ببینید! ;)
----

آفلاین agostino

• Newbie
  • *
  • ارسال: 22
دوست عزیز سلام
ممنون از دستورا و تمرین هایی که میزاری ;)
یه سوال در مورد $ و#.این کاربر شخصی و کاربر روت که میگی یعنی چی؟!! ;D

آفلاین shovalie

• Full Member
  • *
نگا رفیق شما در حالت عاددی که یه ترمینال باز میکنی اون کنار زده $ ولی روت میشی (تو فدورا و سوزه با دستور su - ) اون کنار علامت دلار به شارپ # تغیر می کنه
اینا:
[shovalie@shovalie ~]$ su -
Password:
[root@shovalie ~]#
« آخرین ویرایش: 07 شهریور 1389، 07:40 ب‌ظ توسط shovalie »

آفلاین vahdani_d

• Full Member
  • *
  • ارسال: 153
نگا رفیق شما در حالت عاددی که یه ترمینال باز میکنی اون کنار زده $ ولی روت میشی (تو فدورا و سوزه با دستور su - ) اون کنار علامت دلار به شارپ # تغیر می کنه
اینا:
[shovalie@shovalie ~]$ su -
Password:
[root@shovalie ~]#

توی اوبونتو هم این راه شما رو به کاربر اصلی یا روت میرسونه البته اگه قبل از هر دستور اجرایی ازکلمه
sudo
هم استفاده کنید همین کار رو انجام میده

sky@Sky:~$ sudo -i
[sudo] password for sky:
root@Sky:~#