۱ و ۲: خیر. شما میتونید بفروشید اما نمیتونید استفاده از برنامه را منحصر به خرید کنید. شما مجبور نیستید نرمافزار آزادی که تولید کردهاید را رایگان به من بدهید اما اگر دادید، دیگر نمیتوانید (مگر در مواردی که در چهارچوب پروانه نشر ذکر شده و ناقض شرایط آزاد/متنباز بودن نمیشوند) کنترلی روی اینکه من چه طور آن را بتوانم در اختیار دیگران قرار دهم نخواهید داشت. لذا من میتوانم به رایگان در دسترس دیگران قرار دهم و آنها لازم نیست حتما از شما خرید کنند.
۳. آزاد یعنی شرایط آزاد بودن را دارد (۴ آزادی اساسی) و متنباز یعنی شرایط متنباز بودن را (۱۰ بند تعریف متنباز). آزاد/متنباز یعنی هم آزاد است و هم متنباز.
۴ و ۵: خیر. در دنیای واقعی، اکثر نرمافزارهای آزاد، متنباز هم هستند و بالعکس. اما همچنان اندک نرمافزارها و طبیعتا پروانههای نشری هستند که تنها در یکی از این دو دستهبندی قرار میگیرند. تقریبا تمام پروانههای مطرح (از خانواده GPL گرفته تا MIT و آپاچی و MPL و اکثر پروانههای BSD و...) و نرمافزارهایی که تحت آنها منتشر شدهاند همزمان هم آزاد هستند و هم متنباز.
۶. اینکه چرا دو مفهوم وجود داره به تصمیم گروهی از فعالان نرمافزار آزاد در اواخیر دهه ۹۰ میلادی یعنی نزدیک به ۱۳ سال بعد از مطرح شدن مفهوم «نرمافزار آزاد» و تاسیس بنیاد نرمافزار آزاد بر میگرده. کسانی که «پیشگامان متنباز» را تاسیس کردند ظاهرا با هدفی مشابه، روشی متفاوت را در پیش گرفتند تا بتوانند شرکتها را راحتتر ترغیب به تولید نرمافزار آزاد کنند. چیزی که پیشگامان آن را ترویج میکردند، تولید کمهزینهتر، منعطفتر، قابل اتکاتر و با کیفیتتر از طریق باز کردن کد منبع و جلب مشارکت عمومی بود. انتقادهایی از طرف استالمن به روش متنباز مطرح شده است که میتوانید در این نشانی ببینید:
چرا متنباز هدف اصلی نرمافزار آزاد را برآورده نمیکند۷. تعریفشون و فلسفهشون تفاوت داره. متنباز، بنیادیترین ارزش موجود در نرمافزار آزاد که آزادی کاربران است را کنار گذاشته است. هرچند عملا تولید یک نرمافزار متنباز در اکثر غریب به اتفاق موارد منتهی به تولید نرمافزار آزاد و تامین آزادیهای اساسی میشود اما این آزادیها، محصول جانبی است. متنباز به راحتی ممکن است ارزشهایی را که به دنبالشان بوده در رقابت از دست بدهد و کنار گذاشته شود در حالی که هیچ نرمافزار غیر آزادی نمیتواند در زمینه تامین آزادیها، با نرمافزار آزاد رقابتی داشته باشد. محوریت آزادی در طرفداران نرمافزار آزاد منتهی میشود به اینکه آنها پروانههای کپیلفت از جمله خانواده GPL را ترجیح دهند تا آزادی کاربران در آینده نیز تضمین شود (کسی نتواند نرمافزار آزادشان بگیرد و انحصاری تحویل دیگران دهد)
لذا مهمترین تفاوت بیان این دو، فلسفه و رویکرد است. از این رو، اگر برای من که آزادی اهمیت محوری دارد، همیشه میگویم نرمافزار آزاد. به این ترتیب به دیگران اعلام میکنم که فلان نرمافزار، به آزادیهای من و شما احترام میگذارد.
پارسال در جشن انتشار اوبونتو ارائهای با موضوع «نرمافزار آزاد یا متنباز» داشتم که شاید مفید باشد. متن و ویدئو را میتوانید در این نشانیها بیابید:
مقاله:
نرمافزار آزاد یا متنباز؟فیلم:
نرمافزار آزاد یا متنباز؟