گیکس هست
دبیان هم پیش فرض اگه مخازن انحصاری رو اضافه نکنید هست
پیشنهادم دبیانه
کار با گیگس به مقدار قابل توجهی با کار با بقیه توزیعها فرق داره، به همین دلیل خیلی از راهنماهایی که برای بقیه توزیعها پیدا میشه، راحت قابل اجرا روی گیگس نیستند و لازمه تغییرات زیادی روی اونها اعمال بشه تا برای گیگس کار کنند. مخصوصا اونهایی که مربوط به تنظیمات داخل /etc/ هست. این توزیعی نیست که یه تازهکار بتونه راحت باهاش کار کنه.
دبیان گزینه راحتتری هست، اینکه از مدیربسته apt استفاده میکنه باعث میشه کسی که از قبلا از اوبونتو استفاده میکرده، کارش راحتتر باشه. توی مخازن اصلیش هم فقط بستههای آزاد داره. میشه با فعال کردن قسمتهای contrib و non-free مخارن، به بستههای انحصاری دسترسی داشت. (به طور پیشفرض فعال نیست)
فکر کنم کرنلی که دبیان استفاده میکنه، بعضی firmware های دودویی که همراه کرنل اصلی هستند رو هم نداره به خاطر همین ممکنه وایفای یا بعضی چیزها (بیشتر دستگاههای مربوط به شبکه) کار نکنند، البته همه این firmware ها توی بستههای متفاوت توی قسمت contrib یا non-free مخازن وجود دارند و اگه لازم بود، میشه نصبشون کرد.
آرچ لینوکس، مانجارو، فدورا اینا هم انحصاری دارن؟
همین نمیشه روی اوبونتو موند ولی بسته های انحصاری رو حذف کرد آخه حیفه من تازه نرم افزار هامو نصب کردم دوباره چند گیگ سیستم عامل دانلود کنمو شخصی سازی کنم یک روز کامل زمان می بره
همه اون توزیعها آزاد هستند، ولی فکر کنم آرچ اون firmware ها که بالاتر گفتم رو همراه کرنل داره. مانجارو که بر اساس آرچ هست، احتمالا همینطوره.
فدورا یکم روی نرمافزارهای آزاد سختگیرتره به خاطر همین حتی بعضی برنامههای آزاد مثل vlc هم توی مخازنش نیست و باید مخزن rpmfusion رو برای داشتن اونها اضافه کنید. نمیدونم firmware های دودویی همراه کرنلش هست یا نه.
میشه بستههای انحصاری رو از روی اوبونتو حذف کرد. اگه سختافزارهای شما به بستههای انحصاری نیاز نداشته باشند، اونها نصب نمیشن. ولی ممکنه کدکهای انحصاری نصب شده باشند. این کدکهای برای این هستند که سیستم بتونه بعضی فایلهای صوتی یا تصویری رو باز کنه. استفاده و توزیع اونها
فقط رایگان هست ولی اجازه ندارید اونها رو disassemble یا هر کار دیگه کنید تا بتونید کدشون رو بدست بیارید. firmware هایی که بالاتر گفتم هم مثل همین کدکها هستند. فکر میکنم اون firmware ها همراه کرنل اوبونتو باشند.
میتونید با دستور vrms ببینید چه بستههای انحصاری روی سیستم نصب شده. برای اینکار اول بسته vrms رو نصب کنید
sudo apt install vrms
الان دستور vrms رو بزنید تا یه گزارش کوچیک به شما نمایش داده بشه.