انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

ارائه ۲۴٫۱۰ اوبونتو منتشر شد 🎉

نویسنده موضوع: چی نصب کنم؟  (دفعات بازدید: 3123 بار)

0 کاربر و 4 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1609
  • Windows 7 - Windows xp - Windows 11
چی نصب کنم؟
« : 15 آبان 1400، 09:56 ق‌ظ »
سلام من سیستم عامل اوبونتو رو نصب کردم. من دوست دارم کل سیستم، توجه کنید کلللل سیستمم روش نرم افزار آزاد نصب شده باشه. توی همین انجمن بعضی کاربرا دیدم می گفتن اوبونتو داخلش بسته ها و فونت های انحصاری هم داره.

توزیعی می شناسید که همه چیزش آزاد باشه یا اینکه آیا میشه اصلا بسته های انحصاری اوبونتو رو پاک کرد و فقط با بسته های آزاد کار کرد؟
خداحافظ لینوکس!

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 5100
  • اممم . اره دیگه! mehr32
پاسخ : چی نصب کنم؟
« پاسخ #1 : 15 آبان 1400، 11:06 ق‌ظ »
گیکس هست
دبیان هم پیش فرض اگه مخازن انحصاری رو اضافه نکنید هست
پیشنهادم دبیانه
دیگر به انجمن باز نخواهم گشت شاید جایی با این نام پیدام کنید اگه کاری با من دارید : qxc9966@protonmail.com

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #2 : 15 آبان 1400، 11:15 ق‌ظ »
گیکس هست
پیشنهادم دبیانه
آرچ لینوکس، مانجارو، فدورا اینا هم انحصاری دارن؟
همین نمیشه روی اوبونتو موند ولی بسته های انحصاری رو حذف کرد آخه حیفه من تازه نرم افزار هامو نصب کردم دوباره چند گیگ سیستم عامل دانلود کنمو شخصی سازی کنم یک روز کامل زمان می بره
خداحافظ لینوکس!

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #3 : 15 آبان 1400، 11:19 ق‌ظ »
اولشه یکم دیگه دو دقیقه ای همه چی درسته هومت رو فرمت نکنی شخصی سازی ها می مونن
دیگر به انجمن باز نخواهم گشت شاید جایی با این نام پیدام کنید اگه کاری با من دارید : qxc9966@protonmail.com

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #4 : 15 آبان 1400، 11:19 ق‌ظ »
درمورد انحصاری داشتن دقیق نمیدونم

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #5 : 15 آبان 1400، 11:30 ق‌ظ »
اولشه یکم دیگه دو دقیقه ای همه چی درسته هومت رو فرمت نکنی شخصی سازی ها می مونن
موقع نصب اوبونتو وقتی mount point‌ پارتیشن هارو مشخص می کردم نوشت که باید فرمت بشن هوم هم جزءشون بود
خداحافظ لینوکس!

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #6 : 15 آبان 1400، 11:31 ق‌ظ »
خوب تیک فرمت رو بردار  :D

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #7 : 15 آبان 1400، 11:33 ق‌ظ »

اصلا تیک فرمت وجود نداشت من روی install که زدم گفت اکر نصب را ادامه دهید این پارتیشن ها فرمت خواهند شد.
خداحافظ لینوکس!

آفلاین جعفر فرقانلوژ

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #8 : 15 آبان 1400، 11:36 ق‌ظ »

اصلا تیک فرمت وجود نداشت من روی install که زدم گفت اکر نصب را ادامه دهید این پارتیشن ها فرمت خواهند شد.
توی ویکی صفحه پارتیشن بندی می تونه کمک کنه
پارتیشن هوم‌ جداست ؟ اگه اره روش فقط لازمه بزنید به عنوان هوم و تیک فرمت رو بردارید همین

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #9 : 15 آبان 1400، 12:10 ب‌ظ »

توی ویکی صفحه پارتیشن بندی می تونه کمک کنه
پارتیشن هوم‌ جداست ؟ اگه اره روش فقط لازمه بزنید به عنوان هوم و تیک فرمت رو بردارید همین

البته فکر کنم چون تازه پارتیشن ساخته بودم لازم به فرمت بود
خداحافظ لینوکس!

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19719
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
« پاسخ #10 : 15 آبان 1400، 12:51 ب‌ظ »
خود اوبونتو در صورتی که سخت‌افزار خاصی نداشته باشی که نیاز به راه‌انداز انحصاری داشته باشه، صددرصد آزاده.
اگه چنین سخت‌افزاری داشته باشی هم می‌تونی با apt راه‌انداز مربوط بهش رو پاک کنی تا صددرصد آزاد شه.
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
« پاسخ #11 : 15 آبان 1400، 02:02 ب‌ظ »
گیکس هست
پیشنهادم دبیانه
کار با گیگس به مقدار قابل توجهی با کار با بقیه توزیع‌ها فرق داره، به همین دلیل خیلی از راهنما‌هایی که برای بقیه توزیع‌ها پیدا میشه، راحت قابل اجرا روی گیگس نیستند و لازمه تغییرات زیادی روی اونها اعمال بشه تا برای گیگس کار کنند. مخصوصا اونهایی که مربوط به تنظیمات داخل /etc/ هست. این توزیعی نیست که یه تازه‌کار بتونه راحت باهاش کار کنه.

دبیان گزینه راحت‌تری هست، اینکه از مدیربسته apt استفاده می‌کنه باعث میشه ‌کسی که از قبلا از اوبونتو استفاده می‌کرده، کارش راحت‌تر باشه. توی مخازن اصلیش هم فقط بسته‌های آزاد داره. میشه با فعال کردن قسمت‌های contrib و non-free مخارن، به بسته‌های انحصاری دسترسی داشت. (به طور پیش‌فرض فعال نیست)
فکر کنم کرنلی که دبیان استفاده می‌کنه، بعضی firmware های دودویی که همراه کرنل اصلی هستند رو هم نداره به خاطر همین ممکنه وایفای یا بعضی چیز‌ها (بیشتر دستگاه‌های مربوط به شبکه) کار نکنند، البته همه این firmware ها توی بسته‌های متفاوت توی قسمت contrib یا non-free مخازن وجود دارند و اگه لازم بود، میشه نصبشون کرد.

همین نمیشه روی اوبونتو موند ولی بسته های انحصاری رو حذف کرد آخه حیفه من تازه نرم افزار هامو نصب کردم دوباره چند گیگ سیستم عامل دانلود کنمو شخصی سازی کنم یک روز کامل زمان می بره
همه اون توزیع‌ها آزاد هستند، ولی فکر کنم آرچ اون firmware ها که بالاتر گفتم رو همراه کرنل داره. مانجارو که بر اساس آرچ هست، احتمالا همینطوره.
فدورا یکم روی نرم‌افزار‌های آزاد سخت‌گیر‌تره به خاطر همین حتی بعضی برنامه‌های آزاد مثل vlc هم توی مخازنش نیست و باید مخزن rpmfusion رو برای داشتن اونها اضافه کنید. نمی‌دونم firmware های دودویی همراه کرنلش هست یا نه.

میشه بسته‌های انحصاری رو از روی اوبونتو حذف کرد. اگه سخت‌افزار‌های شما به بسته‌های انحصاری نیاز نداشته باشند، اونها نصب نمیشن. ولی ممکنه کدک‌های انحصاری نصب شده باشند. این کدک‌های برای این هستند که سیستم بتونه بعضی فایل‌های صوتی یا تصویری رو باز کنه. استفاده و توزیع اونها فقط رایگان هست ولی اجازه ندارید اونها رو disassemble یا هر کار دیگه کنید تا بتونید کدشون رو بدست بیارید. firmware هایی که بالاتر گفتم هم مثل همین کدک‌ها هستند. فکر می‌کنم اون firmware ها همراه کرنل اوبونتو باشند.

می‌تونید با دستور vrms ببینید چه بسته‌های انحصاری روی سیستم نصب شده. برای اینکار اول بسته vrms رو نصب کنید
sudo apt install vrmsالان دستور vrms رو بزنید تا یه گزارش کوچیک به شما نمایش داده بشه.
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #12 : 15 آبان 1400، 03:12 ب‌ظ »
گیکس هست
پیشنهادم دبیانه
کار با گیگس به مقدار قابل توجهی با کار با بقیه توزیع‌ها فرق داره، به همین دلیل خیلی از راهنما‌هایی که برای بقیه توزیع‌ها پیدا میشه، راحت قابل اجرا روی گیگس نیستند و لازمه تغییرات زیادی روی اونها اعمال بشه تا برای گیگس کار کنند. مخصوصا اونهایی که مربوط به تنظیمات داخل /etc/ هست. این توزیعی نیست که یه تازه‌کار بتونه راحت باهاش کار کنه.

دبیان گزینه راحت‌تری هست، اینکه از مدیربسته apt استفاده می‌کنه باعث میشه ‌کسی که از قبلا از اوبونتو استفاده می‌کرده، کارش راحت‌تر باشه. توی مخازن اصلیش هم فقط بسته‌های آزاد داره. میشه با فعال کردن قسمت‌های contrib و non-free مخارن، به بسته‌های انحصاری دسترسی داشت. (به طور پیش‌فرض فعال نیست)
فکر کنم کرنلی که دبیان استفاده می‌کنه، بعضی firmware های دودویی که همراه کرنل اصلی هستند رو هم نداره به خاطر همین ممکنه وایفای یا بعضی چیز‌ها (بیشتر دستگاه‌های مربوط به شبکه) کار نکنند، البته همه این firmware ها توی بسته‌های متفاوت توی قسمت contrib یا non-free مخازن وجود دارند و اگه لازم بود، میشه نصبشون کرد.

همه اون توزیع‌ها آزاد هستند، ولی فکر کنم آرچ اون firmware ها که بالاتر گفتم رو همراه کرنل داره. مانجارو که بر اساس آرچ هست، احتمالا همینطوره.
فدورا یکم روی نرم‌افزار‌های آزاد سخت‌گیر‌تره به خاطر همین حتی بعضی برنامه‌های آزاد مثل vlc هم توی مخازنش نیست و باید مخزن rpmfusion رو برای داشتن اونها اضافه کنید. نمی‌دونم firmware های دودویی همراه کرنلش هست یا نه.

میشه بسته‌های انحصاری رو از روی اوبونتو حذف کرد. اگه سخت‌افزار‌های شما به بسته‌های انحصاری نیاز نداشته باشند، اونها نصب نمیشن. ولی ممکنه کدک‌های انحصاری نصب شده باشند. این کدک‌های برای این هستند که سیستم بتونه بعضی فایل‌های صوتی یا تصویری رو باز کنه. استفاده و توزیع اونها فقط رایگان هست ولی اجازه ندارید اونها رو disassemble یا هر کار دیگه کنید تا بتونید کدشون رو بدست بیارید. firmware هایی که بالاتر گفتم هم مثل همین کدک‌ها هستند. فکر می‌کنم اون firmware ها همراه کرنل اوبونتو باشند.

می‌تونید با دستور vrms ببینید چه بسته‌های انحصاری روی سیستم نصب شده. برای اینکار اول بسته vrms رو نصب کنید
sudo apt install vrmsالان دستور vrms رو بزنید تا یه گزارش کوچیک به شما نمایش داده بشه.

این بسته ها درایور هستند؟
خب اگه برم روی دبیان ممکنه بازم اینا لازم شن؟

Non-free packages installed on mohammadtaha-pc

amd64-microcode                     Processor microcode firmware for AMD CPUs
intel-microcode                     Processor microcode firmware for Intel CPUs

Contrib packages installed on mohammadtaha-pc

iucode-tool                         Intel processor microcode tool

2 non-free packages, 0.1% of 2052 installed packages.
  1 contrib packages, 0.0% of 2052 installed packages.
خداحافظ لینوکس!

آفلاین Dragon-

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 5124
« پاسخ #13 : 15 آبان 1400، 03:44 ب‌ظ »
اینها microcode برای پردازنده هستند. اینطور نیست که حتما لازم داشته باشید. بعضی اوقات یه آپدیت برای پردازنده میاد تا رفتار غیرعادی اون یا چیزی رو درست کنه، این آپدیت‌ها داخل این بسته‌ها هست و موقع اجرای initramfs، توی مراحل اول بوت، به پردازنده اعمال میشن تا اون مشکل یا رفتار غیرعادی برطرف بشه. بسته به پردازنده شما ممکنه این آپدیت وجود داشته باشه، ممکن هم هست آپدیتی برای پردارنده شما موجود نباشه.
از یه موضوع دیگه شما به نظر میاد پردازنده شما amd باشه، پس می‌تونید بسته‌های intel-microcode و iucode-tool رو حذف کنید. البته اگه بقیه بسته‌های نصب شده، به اینها وابسته نباشن.
بسته amd64-microcode رو اگه لازم داشتید نگه دارید، اگه نه، می‌تونید پاک کنید.
میدونید که زکات علم نشر آن است

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #14 : 15 آبان 1400، 04:15 ب‌ظ »
گیکس هست
پیشنهادم دبیانه

واقعا چرا انقدر حجم دبیان کمه؟ 300 مگابایت! اوبونتو 3 گیگ بود.
امکانات اوبونتو بیشتره؟

اینها microcode برای پردازنده هستند. اینطور نیست که حتما لازم داشته باشید. بعضی اوقات یه آپدیت برای پردازنده میاد تا رفتار غیرعادی اون یا چیزی رو درست کنه، این آپدیت‌ها داخل این بسته‌ها هست و موقع اجرای initramfs، توی مراحل اول بوت، به پردازنده اعمال میشن تا اون مشکل یا رفتار غیرعادی برطرف بشه. بسته به پردازنده شما ممکنه این آپدیت وجود داشته باشه، ممکن هم هست آپدیتی برای پردارنده شما موجود نباشه.
از یه موضوع دیگه شما به نظر میاد پردازنده شما amd باشه، پس می‌تونید بسته‌های intel-microcode و iucode-tool رو حذف کنید. البته اگه بقیه بسته‌های نصب شده، به اینها وابسته نباشن.
بسته amd64-microcode رو اگه لازم داشتید نگه دارید، اگه نه، می‌تونید پاک کنید.

یعنی تو سیستم من فقظ همین درایور ها نرم افزار انحصاری هستند ؟
من کدک صوتی اومدم نصب کنم دیدم مال مایکروسافته لایسنس داشت کنسل کردم vlc دارم الان vlc آزاده؟
« آخرین ویرایش: 15 آبان 1400، 04:17 ب‌ظ توسط Mtsaghafi »
خداحافظ لینوکس!