با سلام مجدد به دوستان گلم، ان شاء الله سرزنده و سلامت باشید.
تااینجا سروران عزیز لطف نمودند و اکثر سوالاتم را صبورانه پاسخ دادند،مطالبی در ذهن داشتم که دوست داشتم آنها را با دوستانم در اینجا به اشتراک بگذارم. اکثریت آنها ماحصل تحقیق و آزمایش و خطای بنده بر روی سیستم می باشد. لطفا دوستان مرا از نظرات اصلاحی خود بهره مند سازند.
نکته:
از دوستانی که تازه وارد گنو/لینوکس شده اند ، خواهشمندم این موارد را در میزکارتان بدون دانش و مهارت کافی یا انجام back up های لازم انجام ندهید.
۶- یک مطلب جالب و عجیب برایم ، نرم افزار scrot بود که البته در اینترنت گفته شده بود برای screenshot آنرا نصب کنم ولی با کمال تعجب دیدم که بصورت پیش فرض آن نصب می باشد!!
ولی چرا این نرم افزار بصورت پیش فرض نصب در دبیان مینیمال نصب می باشد؟
نمی دانم شاید هم مربوط به چند بسته ای باشد که آنها را نصب کرده ام و همرا آنها نصب شده. البته این امر را بعید می دانم.
با این دستور می توان فهمید که scrot ، در هنگام نصب openbox بصورت اتوماتیک نصب شده است. با این دستور شما هم می توانید ببینید ، بسته های نصب شده در سیستمتان دارای کدام وابستگی ها می باشند.( عکس شماره ۱)
apt depends openbox
۴- وقتیکه در محیط دسکتاب راست کلیک می کنم، از منوی مربوط مثلا وقتی firefox و یا termit را می زنم ، برنامه های مربوط launch شده و اجرا می شوند ولی وقتیکه می خواهم synaptic یا مثلا Timeshift را اجرا نمایم ، هیچ چیزی Launch نشده و هیچ پنجره ای هم باز نمی شود.
این مطلب مهمی است که متاسفانه در اینترنت حداقل من نتوانستم جواب گیرایی برای حل این مشکل پیدا کنم. بعد از چند روز تحقیق بطور اتفاقی توانستم به این موضوع پی ببرم و این مشکل را بطور کامل حل بنمایم. آن را در خدمت شما در این قسمت قرار می دهم :
احتمالا اگر بجای میزکار از window manager استفاده نمایید، در باز کردن برخی برنامه که نیازمند مجوز مدیریتی هستند، در محیط گرافیکی کاربر، دچار مشکل بشوید، یعنی پنجره محاوره ای و کوچک رمز عبور برایتان باز نخواهد شد تا شما در آن رمزتان را وارد کرده و وارد برنامه بشوید، یا اگر هم در برخی از برنامه ها وارد برنامه شوید ، اگر بخواهید توسط آن برنامه تغییری در سیستم بدهید ،آن عمل اعمال نخواهد شد.
شما اگر وارد محیط گرافیکی کاربر ریشه بشوید( به هیچ عنوان کار درستی نیست، و احتمالا باعث خرابی سیستمتان شود. من مجبور بودم ، به هر دری بزنم تا به جواب برسم)
توانستم آنجا در محیط گرافیکی ریشه، برنامه ها را بدون مشکل اجرا نمایم، در آنجا نیازی به رمز عبور نیست. پس فهمیدم مشکل من با اجزای مربوط به گرافیک و ... نیست .
از جهت دیگر ، حتی اگر در محیط گرافیکی کاربر عادیتان، کاربرتان را عضو گروههای sudo و حتی root نمایید، این مشکل همچنان باقیست.
برای اجرای برخی برنامه ها مانند synaptic در محیط گرافیکی کاربران عادی با عضویت در گروه sudo می توانید از دستور :
sudo synaptic
استفاده نمایید ولی این عمل مثلا برای timeshift جواب نخواهد داد.
برای آشنابی بیشتر با این موضوعات می توانید این دو واژه را در اینترنت جستجو نمایید:
pkexec ، polkit
نکته:
اگر از میزکار lxde استفاده می کنید، می توانید با نرم افزاری که بصورت پیش فرض بانام lxsession-default-apps در آن نصب شده است، حتی polkit پیش فرض سیستمتان را هم عوض کنید، جالب است در این حالت آن پنجره ای که درخواست رمز عبور از شما می کند شکلش عوض خواهد شد.
و اگر هم بخواهید از پنل lxpanel در window manager تان استفاده نمایید ، بایستی بسته lxsession-default-apps را خودتان نصب نمایید .
مسیر دسترسی به Default application for LXsession بدین صورت است(عکس شماره ۲)
menu-> Preferences-> Default application for LXsession-> window of LXSession configuration -> core application ->polkit agent
نکته:
توجه کنید اگر از پنل lxpanel استفاده نمی کنید و بسته lxsession-default-apps را نصب نمایید، منوی Default application for LXsession به لیست منویتان افزوده می گردد ولی عمل نخواهد کرد و پنجره ای LXSession configuration برایتان باز نخواهد شد.
شاید هم دوست نداشته باشید از این نرم افزار استفاده کنید و شاید هم دوست نداشته باشید بسته های lxpanel و lxsession-default-apps را در سیستمتان نصب نمایید، در این حالت که من هم بیشتر همین را ترجیح می دهم ، بصورت دستی اینکار را انجام می دهیم.بدین صورت:
در گنوم از این بسته برای نصب polkit استفاده می شود: policykit-1-gnome
در lxde از این بسته برای نصب polkit استفاده می شود:lxpolkit
در Mate از این بسته برای نصب polkit استفاده می شود:mate-polkit
در KDE از این بسته برای نصب polkit استفاده می شود : polkit-kde-agent-1
در این قسمت ما با دو عمل اساسی سر و کار داریم:
الف) نصب polkit مربوطه
ب) معرفی کردن آن به عنوان default policy
یکی از بسته ها را انتخاب نمایید و آنرا نصب نمایید .
نکته:
اگر از میزکار استفاده می کنید یکی از این polkit ها بنا بر نوع میزکارتان در سیستمتان بصورت پیش فرض نصب می باشد و یا اینکه اگر از window manager استفاده می کنید و یکی از این polkit ها را در سیستمتان نصب کرده اید ، در این حالتها در هر زمان در سیستم شما یک polkit بایستی باشد و اگر مثلا تنها یک polikit داشته باشید بنام lxpolkit و بخواهید آنرا حذف کنید ، سیستم lxpolkit را حذف و سپس بصورت اتوماتیک policykit-1-gnome را برایتان نصب خواهد کرد و همچنین مثلا
تنها اگر فقط policykit-1-gnome را داشته باشید و بخواهید آنرا حذف نمایید، این بسته حذف گردیده ولی بصورت اتوماتیک سیستم lxpolkit را برایتان نصب خواهد کرد.
خوب الان فرض می کنیم یکی از polkit ها را در window manager مان نصب کرده ایم، الان نوبت می رسد به اینکه آنرا بعنوان default policy در سیستممان معرفی نماییم.
مثلا lxpolkit را نصب کرده ایم ، بعد از نصب می رویم به این مسیر:
/etc/xdg/autostart/
اگر به فایلهای داخل پوشه autostart دقت کنید، فایلی بنام LXPolkit ، وجود دارد ، این فایل را بوسله یک texteditor باز می نماییم و در فایل متنی باز شده می رویم سروقت سطری که در ان Exec نوشته شده است ، مثلا در مال من این بود:
Exec=lxpolkit
هر چیزی را که در جلوی مساوی نوشته شده (در اینجا lxpolkit )را دقیقا کپی کرده و یا در جایی یادداشت می کنیم. اگر می خواهیم تنها به یک کاربر اعمال کنیم، می رویم به مسیر:
~/.config/openbox/autostart
و فایل autostart را باز می کنیم و در آن می نویسیم:
lxpolkit &
من چون می خواهم در سیستمم چند کاربر داشته باشم، چکار می توانم بکنم عوض اینکه بروم و در تک تک پوشه Home کاربرها این تغییرات را اعمال بکنم، در یک مسیری اینها را بنویسم که به کل کاربرها این تغییرات و موارد اعمال بشود. ولی در کدام مسیر؟!
البته آقای Dragon- زحمت کشیده بودند و به این سوال جواب داده بودند.
از منظری دیگر من به همان سوال جواب می دهم. هر چند که بهتر است که در همان پوشه هوم کاربران این تغییرات اعمال شود.
ابتدا به این دو نکته توجه کنید:
Note: Local configuration files will always override global equivalents.
نکته بسیار فوق العاده مهمی است.
Tip: It's better to copy a theme to your home directory than to edit those found in /usr/share/themes/. This will retain the original should anything go wrong and ensure that your changes are not overwritten on update.
https://wiki.archlinux.org/title/openbox اگر بخواهیم عوض اینکه در فایل کانفیگ تک به تک کاربران این عمل را اعمال بکنیم ، می توانیم به این مسیر برویم و همان دستور را در این فایل اعمال بکنیم تا به تمامی کاربران حاضر و چه کاربرانی که در آینده خواهیم ساخت اعمال بشود، این هم مسیر مربوطه:
/etc/xdg/openbox/autostart
و در فایل autostart در این مسیر می نویسیم :
lxpolkit &
یک مثال دیگر:
فرض کنید در سیستمتان lxpolkit را دارید ولی دوست دارید policykit-1-gnome که مال گنوم است را نصب کنید ، خوب دوباره می رویم سروقت :
/etc/xdg/autostart/
در داخل پوشه autostart هم فایلی بنام lxpolkit وجود دارد و هم فایلPolicykit Authentication Agent ، ولی چون می خواهیم مال گنوم را بعنوان پیش فرض قرار بدهیم،
فایل Policykit Authentication Agent را بوسیله texteditor باز می کنیم و می رویم سروقت جایی در پایین فایل که نوشته Exec و ببینید که جلوی مساوی چی نوشته.
Exec=/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1
همین را یعنی:
/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1
را کپی کنید و بعد بروید در فایل
~/.config/openbox/autostart
و بنویسید:
/usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1 &
در این حالت اگر قبلا عبارت
lxpolkit &
را در این فایل نوشته اید ، انرا پاک کنید و یا اولش یک # بگذارید.
یک مثال دیگر:
برای mate-polkit ، دوباره بروید سر وقت فایل
/etc/xdg/autostart/policykit Authentication Agent
فایل را با texteditor باز کنید و بروید سروقت Exec، ببینید که جلوی مساوی چی نوشته:
Exec=/usr/lib/x86_64-linux-gnu/polkit-mate/Polkit-mate-authentication-agent-1
عبارت
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/polkit-mate/Polkit-mate-authentication-agent-1
را در فایل
~/.config/openbox/autostart
بنویسید، یعنی بنویسید:
/usr/lib/x86_64-linux-gnu/polkit-mate/Polkit-mate-authentication-agent-1 &
فکر کنم توی همون نصب کننده، موقعی که انتخاب میکنید چه میزکارهایی نصب بشن، اگه تیک هیچ کدوم رو نزنید، دبیان نسبتا به طور حداقلی نصب بشه.
موصوع دیگری که می خواستم در اینجا مطرح کنم این بود که بله دبیان را بدین نحو نصب کرده ام ولی موضوع جالب ،تاثیر نصب display manager در میزان رم مصرفی می باشد.
در حالت بدون میزکار و بدون window manager و بدون display manager و چیزهای اضافی دیگر ، میزان مصرف رم 86.3 می باشد.( شکل ۳)
در حالت بدون میزکار و بدون window manager و بدون چیزهای اضافی دیگر و با نصب gdm3 میزان مصرف رم ، در حدود ۳۳۳.۴ می باشد.(شکل ۴ )
در حالت بدون میزکار و بدون window manager و چیزهای اضافی دیگر و با نصب lightdm میزان مصرف رم ، در حدود ۱۷۴.۱ می باشد.( شکل ۵)
مطلب دیگر این است که یکی از وابستگی های cairo-dock ، فایل منیجر nautilus می باشد.پس اگر زمانی خواستید از cairo-dock استفاده کنید، این نکته را در نظر بگیرید.
مطلب دیگر این است که یکی از وابستگی های synaptic ،ترمینال Termit می باشد.این نکته را هم در نظر بگیرید و بدانید که termit از کجا یهو در سیستمتان سبز شده است.