تمام این مواردی که گفتید درسته ولی تا وقتی طرف نخواد ما از محصولش استفاده کنیم ما هم نمی تونیم از محصولش استفاده کنیم.
بحث «طرف نخواد» خیلی بحث پیچیدهایه. در اکثر قریب به اتفاق موارد، اون طرفی که نمیخواد، اصلاً حقی نداره که بخواد یا نخواد.
مثل این می مونه مثلا دوچرخه کرایه ای رو برید سوار شید و بعد پول کرایه رو هم ندید بگید من که دوچرخه رو از دست شما در نیاوردم که استفاده کردم پس دادم.
شما در اون مدّتی که دوچرخه دستتون بوده، اون رو از دست صاحبش در میآرید و ممکنه لازم باشه هزینهاش رو بپردازید.
مثال دیگه، فیلم و سریال نمایش خانگی!
طرف راضی نیست مفت و مجانی ببینیم ولی اکثرا میریم از جاهای دیگه دانلود می کنیم بعد بگیم امتیاز فیلم رو که ازشون نگرفتیم.
طرف کیه؟ آیا کسی که ساخته، کسیه که راضی نیست یا یه نفر دیگه راضی نیست شما چیزی رو که کس دیگهای ساخته ببینید؟
اگر به این مطلب نگاه کنیم ، در کشور آلمان حتی برای دانلود غیرقانونی فیلم یا عکس ، دچار جریمه می شوند.
آیا بنظرتان آنها اشتباه می کنند؟
به نظر من، بله. خیلی هم اشتباه میکنن.
فرض کنیم ، فردی چند میلیارد تومان صرف ساختن یک فیلم سینمایی کرده است، حالا تهیه کننده می خواهد هزینه هایی که کرده در بیاورد.
اگر فردی این فیلم را بگذارد در اینترنت ، دیگران هم بیایند و با خیال راحت دانلود کنند و با خیال راحت نگاه کنند، تکلیف تهیه کننده
و دیگر عوامل آن فیلم چیست؟
۱. مگه ما بهش گفتیم بسازه که حالا می خواد پولش رو از ما بگیره؟
۲. کی گفته منی که الآن رایگان میبینم، اگه نمیتونستم رایگاه ببینم، میرفتم براش پول میدادم. لااقل در مورد خودم مطمينم که اصلاً نمیدیدم. بنابراین در هر صورت، هیچ پولی به ناشر نمیرسید.
۳. اتفاقاً اگه من فیلم رو ببینم و بهش نمرهٔ بالا بدم، اون فیلم فرصت دیده شدن و فروختن پیدا میکنه. بنابراین نه تنها ناشر باید خوشحال باشه که من دارم فیلم رو میبینم، که اگه بخوایم با همون نگاه ببینیم، باید من رو هم در سودش شریک کنه.
پولی که باید بدیم ولی نمیدیم چی؟ اون پول حق صاحب اثر نیست؟ این دزدی نیست؟ (دزدین اون پول نه محصول)
پولی وجود نداره که بخواد دزدیده بشه. این فقط عدم کسب «سود احتمالی»ه.
ایشون کپی رایت کرده؟
کس دیگه، چه حقی داره کار یه نفر دیگه رو کپیرایت کنه؟ در ضمن همونطور که گفتم، شنیدن رایگان، نقض کپیرایت نیست. نقض کپیرایت اینه که بگی این آهنگ رو من خوندم و بری بفروشیش.
قوانینی وضع کرده اند ولی فکر نمی کنم معقولانه باشد.
این قوانین کپی رایت کشورهای خارجی بنظرم بیشتر باعث ناراحتی و افسردگی انسانهاست و نه باعث آزادی و شادی انسانها.
موافقم و نه فقط باعث آزار و ناراحتی میشه، که جلوی خلاقیت و پیشرفت رو هم میگیره.