انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: چند نکته و روش برای افزایش عمر باتری لپتاپ (و موبایل!)  (دفعات بازدید: 3237 بار)

0 کاربر و 12 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1586
من لپتاپم معمولاً ثابته و جابجاش نمی‌کنم و برای راحتی بیشتر، همیشه به برق وصله. خب احتمال زیاد می‌دونید که اگه باتری‌های لیتیومی مدت طولانی شارژ ۱۰۰ درصد داشته باشن، به خاطر تنش و فشاری که تحمل می‌کنن عمرشون به شدت کم میشه. لپتاپ‌های ideapad لنوو یه قابلیتی که دارن اینه که می‌تونیم از طریق بسته‌ی tlp تنظیم کنیم شارژ باتریشون رو بین دو تا مقدار خاص نگه دارن. مثلاً ۷۰ تا ۸۰ درصد می‌تونه بازه‌ی خوبی باشه. اما مابقی لپتاپ‌های این کمپانی (کمپانی‌های دیگه رو نمی‌دونم) چنین امکانی ندارن. (خوش به حال شمایی که چنین شانسی داری دوست عزیز خوش‌شانس :) )

اما نباید ناامید بشیم! احتمال زیاد دیدید وقتی یه لپتاپ یا گوشی موبایل نو (آک بند!) رو از جعبه درمیارید، شارژش حوالی ۶۰ درصده. علتش اینه که این میزان، بهترین سطح شارژ واسه نگهداری بلند مدت باتری‌های لیتیومیه. یعنی محصولی که قراره مدت‌ها در مسیر حمل‌ونقل و انبار و فروشگاه باشه تا برسه دست شما، نباید با شارژ ۱۰۰ درصد از کارخونه خارج بشه. خب یه امکانی فراهمه، اونم اینکه حالا که نمی‌تونیم بازه‌ی شارژ تعریف کنیم، لااقل بیشینه‌ی مقدار شارژ رو تنظیم کنیم روی همین ۶۰ درصد طلایی. پس بعد از نصب بسته‌ی tlp در ترمینال وارد کنید:
sudo tlp-stat -b
در خروجی دنبال چنین چیزی بگردید:
Driver usage:
* vendor (ideapad_laptop) = active (charge threshold)
Parameter value range:
* STOP_CHARGE_THRESH_BAT0: 0(off), 1(on) -- battery conservation mode

/sys/bus/platform/drivers/ideapad_acpi/VPC2004:00/conservation_mode = 1 (60%)

همونطور که می‌بینید من این قابلیت رو قبلاً فعال کرده‌م پس مقدار battery conservation mode شده 1 (برای شما باید 0 باشه) و charge threshold هم فعاله. حالا کافیه همون فایلی که آدرسش رو نوشته رو با عدد 1 پر کنید:

echo "1" | sudo tee /sys/bus/platform/drivers/ideapad_acpi/VPC2004:00/conservation_modeاین آدرس رو نمی‌دونم همه جا مشابه باشه یا نه. از خروجی tlp-stat -b بخونیدش و جایگذاری کنید.

یه بار دیگه tlp-stat -b بگیرید تا مطمئن بشید conservation mode فعال شده. از این به بعد شارژ لپتاپ از ۶۰ درصد بیشتر نمیشه. برای غیرفعال کردنش هم کافیه فایل رو با 0 پر کنید.

فکر کنم اگه ویندوز رو بوت کنید این مقدار برمی‌گرده و صفر میشه. پس باید دستور بالا رو بذارید داخل Autostart توزیعتون.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نکته‌ی مهم بعد اینکه اگه به طور مکرر اجازه میدید شارژ لپتاپ یا موبایل یا هر دستگاه با باتری لیتیومی که دارید صفر بشه و خاموش بشه، دارید حتی از نگهداری دائمی اون وسیله در شارژ ۱۰۰ درصد هم بیشتر بهش ظلم می‌کنید! صفر شدن مکرر باتری لیتیومی عمرش رو تصاعدی کاهش میده. چون در فرایند مصرف شدن شارژ، یون‌های لیتیوم از مایع الکترولیت عبور می‌کنن و به قطب کاتد (اکسید کبالت) میرن. با خالی کردن کامل باتری، مقدار بسیار زیادی یون لیتیوم از جا کنده میشه می‌تونن با اکسیژن چسبیده به کبالت واکنش بدن و تبدیل به لیتیوم اکسید بشن. یعنی با خالی کردن کامل باتری، احتمال اینکه یون‌های لیتیوم و کبالت رو از دست بدیم و ظرفیت باتری کم و کمتر بشه رو خیلی زیاد می‌کنیم.

بهترین عادت استفاده می‌تونه این باشه که همیشه شارژ دستگاه رو بین ۲۰ تا ۸۰ درصد حفظ کنید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نکته‌ی بعد اینکه در موبایل‌های اندرویدی هم چنین امکانی فراهمه (به طور غیر رسمی). یعنی تنظیم کردن بیشینه و کمینه‌ی شارژ. اگه کاستوم رام داشته باشید که بعضیشون چنین امکانی رو از اول دارن. اما اگه رامتون این قابلیت رو نداره کافیه دسترسی ریشه رو فعال کرده باشید:
این اپلیکیشن فوق‌العاده کاربردی رو نصب کنید. با استفاده ازش می‌تونید برای میزان شارژ Threshold تعیین کنید، برای دمای باتری حدود تعریف کنید (باتری‌های لیتیومی رو در هنگام شارژ دماهای بالا ۵۰ درجه و حین دیسشارژ دمای بالای ۶۰ درجه می‌تونه در لحظه خرابشون کنه. چون مایع الکترولیت به سرعت تبخیر میشه و باتری باد می‌کنه) یا حتی مقدار ولتاژ و جریان شارژ رو دستکاری کنید. طبق راهنمای خود اپ هر ۰.۱ ولت (یک دهم) که از بیشینه‌ی ولتاژ شارژ کم کنید، می‌تونید دو برابر چرخه‌ی شارژ از اون باتری بگیرید! به بهای کمتر شدن سرعت شارژ. حتی اگه کرنل رام شما پشتیبانی کنه، می‌تونید Bypass کردن باتری رو فعال کنید. به این صورت که وقتی گوشی به برق وصله، باتری از مدار خارج میشه و فقط از برق آداپتور استفاده میشه. این قابلیت بسیار برای مواقعی که بار زیادی رو گوشی هست (مثل بازی کردن) مناسبه و هم چرخه‌های عمر باتری مصرف نمیشه، هم بالا رفتن دمای باتری نمی‌تونه بهش صدمه بزنه.
در ادامه حرف شما باید بگم که با باتری لپتاپ اصلا کار سنگین نکنید مگر اینکه مک بوک باشه اونم ام وان ولی غیر اون اصلا نکنید که داغون میشه طبق تجربه خودم
:My Instagram
_.hartin._

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3095
  • :(){ :|:& };:
نقل قول نکن اینجوری 😐😑
« آخرین ویرایش: 16 فروردین 1401، 02:44 ق‌ظ توسط ㅤSUDOㅤ »
آرچ و گنوم!

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
در ادامه حرف شما باید بگم که با باتری لپتاپ اصلا کار سنگین نکنید مگر اینکه مک بوک باشه اونم ام وان ولی غیر اون اصلا نکنید که داغون میشه طبق تجربه خودم
اینکه یه پست اینهمه طولانی رو کامل نقل قول می‌کنی و کوتاهش نمی‌کنی به نظر خودت حرکت باسلیقه‌ای به حساب میاد؟ و واسه نوشتن همین یه دونه جمله به نظرت نقل‌قول کردن پست کامل، زائد نیست؟

باتری رو فقط دو عامل حرارت زیاد، و مصرف کردن چرخه‌های شارژ می‌تونه فرسوده کنه و «کار سنگین کردن» به خودی خود هیچ تأثیری روی سلامتی باتری نداره؛ چون مدارات درایو باتری‌های لیتیومی خودشون دما و شدت جریان مصرفی رو طوری تنظیم می‌کنن که باتری آسیب نبینه. شاید چون باتری لپتاپت رو با استفاده‌ی زیاد زود به زود پر و خالی کردی، چرخه‌های شارژش مصرف شده‌ن و به همین علت فرسوده شده. تفاوتی بین باتری لپتاپ‌های واقعی با اون گوشی موبایل در پوست لپتاپ (مک‌بوک m1) وجود نداره.
« آخرین ویرایش: 16 فروردین 1401، 12:41 ق‌ظ توسط آرمان اسماعیلی »
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
اینکه یه پست اینهمه طولانی رو کامل نقل قول می‌کنی و کوتاهش نمی‌کنی به نظر خودت حرکت باسلیقه‌ای به حساب میاد؟ و واسه نوشتن همین یه دونه جمله به نظرت نقل‌قول کردن پست کامل، زائد نیست؟

باتری رو فقط دو عامل حرارت زیاد، و مصرف کردن چرخه‌های شارژ می‌تونه فرسوده کنه و «کار سنگین کردن» به خودی خود هیچ تأثیری روی سلامتی باتری نداره؛ چون مدارات درایو باتری‌های لیتیومی خودشون دما و شدت جریان مصرفی رو طوری تنظیم می‌کنن که باتری آسیب نبینه. شاید چون باتری لپتاپت رو با استفاده‌ی زیاد زود به زود پر و خالی کردی، چرخه‌های شارژش مصرف شده‌ن و به همین علت فرسوده شده. تفاوتی بین باتری لپتاپ‌های واقعی با اون گوشی موبایل در پوست لپتاپ (مک‌بوک m1) وجود نداره.
بین باتری ها فرقس نیست ولی مصرف ام وان کلا بیست وات هست باتری مک ها هم ۶۰ وات ولی بقیه لپتاپ ها گاهی تا ۴۵ وات هم میرسن فکر کنید بیچاره لپتاپ با اون حجم فشاری که به باتری میاد تو استفاده سنگین چی میشه باتری که برای دو ساعت هست تو نیم ساعت خالی بشه عمرش کم نمیشه آیا؟؟؟؟
_.hartin._

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1609
  • Windows 7 - Windows xp - Windows 11
شما دست از سر اپل بر نمی‌داری  ;D
پول می‌گیرید که بیاید تبلیغ کنید؟ آخه یه آشغال ارزش دفاع کردن نداره واقعاً.
خداحافظ لینوکس!

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
بین باتری ها فرقس نیست ولی مصرف ام وان کلا بیست وات هست باتری مک ها هم ۶۰ وات ولی بقیه لپتاپ ها گاهی تا ۴۵ وات هم میرسن فکر کنید بیچاره لپتاپ با اون حجم فشاری که به باتری میاد تو استفاده سنگین چی میشه باتری که برای دو ساعت هست تو نیم ساعت خالی بشه عمرش کم نمیشه آیا؟؟؟؟
معماری ARM، از ابتدای ظهورش ساده‌سازی شده به همین هدف که توان مصرفیش کمتر باشه. مثل این می‌مونه که یه لپ‌تاپ رو با یه گوشی موبایل مقایسه کنی. واضحه که مصرف گوشی موبایل کمتره. باقی لپ‌تاپ‌های آرم هم همینه. حتی کروم‌بوک‌های ۳۰۰ ۴۰۰ دلاری هم به همین شکل عمل می‌کنن.
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
معماری ARM، از ابتدای ظهورش ساده‌سازی شده به همین هدف که توان مصرفیش کمتر باشه. مثل این می‌مونه که یه لپ‌تاپ رو با یه گوشی موبایل مقایسه کنی. واضحه که مصرف گوشی موبایل کمتره. باقی لپ‌تاپ‌های آرم هم همینه. حتی کروم‌بوک‌های ۳۰۰ ۴۰۰ دلاری هم به همین شکل عمل می‌کنن.
بله همینه ولی من ندیدم کروم بوک وارد بشه (جایی میشناسید بگید)
_.hartin._

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
نه الان به اپل ربطی نداره من از arm دفاع میکنم چون کم مصرفه و باتری رو داغون نمیکنه
_.hartin._

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
نه الان به اپل ربطی نداره من از arm دفاع میکنم چون کم مصرفه و باتری رو داغون نمیکنه
باتری چرا باید داغون بشه. اصلأ ربطی نداره.
کم مصرف شدنش که خب گوشیا معمولاً کم مصرف تر از لپ‌تاپ هستن.
لپ‌تاپ رو نمی تونید با یک گوشی موبایل مقایسه کنید.
خداحافظ لینوکس!

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1923
اره متاسفانه کامپیوتر هم چیز چرتیه  هم فضای زیادی میگیره هم  انقدر پر مصرفه که با باتری کار نمیکنه(یکمم قدرتش بالاست که البته این مهم نیست)

آفلاین BiG

• High Hero Member
  • *
اره متاسفانه کامپیوتر هم چیز چرتیه  هم فضای زیادی میگیره هم  انقدر پر مصرفه که با باتری کار نمیکنه(یکمم قدرتش بالاست که البته این مهم نیست)
پر مصرف هم همچین نیست، بستگی داره چه کاری انجام بدید.
اوبونتو که کم مصرف بوده برای من.
شما با پردازنده arm می تونید برنامه های سنگین رو کامپایل کنید؟
خداحافظ لینوکس!

آفلاین سودو.

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3095
  • :(){ :|:& };:
یکمم ؟ ن اخه یکمم ؟ الان داری ارمو با یک پردازنده واقعی مقایسه میکنی و کلمه برگزیدت یکمم هست ؟ 👌😕
آرچ و گنوم!

آفلاین ABOLDOM

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1923
نقل‌قول
بله میتونم ولی دقیقا مثل پردازنده های دیگه یه مدل پر قدرتش نیازه، گوشی داداشم مال چند سال پیشه اون زمان ۲ تومن خریدش و جالبه بگم توی بنچمارک گرافیکش از لپ تاپ خدا بیامرزم که جنتو روش داشتم قوی تر بود پردازندش دقیق یادم نیست ولی فک کنم اونم قدرت خوبی داشت، همیشه فک میکنم چرا باید چنین سخت افزار قوی بسازن و توی اندروید مسخره محدودمون کنن!

یکمم ؟ ن اخه یکمم ؟ الان داری ارمو با یک پردازنده واقعی مقایسه میکنی و کلمه برگزیدت یکمم هست ؟ 👌😕
راستش کل حرفم شوخی بود! منظورم همینه، خب اون pc یا لپ تاپی که واسه گیمینگ بیشتر رو کارایی تمرکز کرده تا مصرف برق، که تازه بنظرم لپ تاپ هایی که برای کار معمولی هستن و گرافیک جدا برای کار های  سنگین ندارن خیلی هم کم مصرف هستن، یا پردازنده های دارای گرافیک amd که نزدیک به ۳۰ وات مصرف داره..

پ‌ن: خودمم از معماری X86 و سازندگان پردازندش خیلی خوشم نمیاد ولی اینها هم مدل کم مصرف دارن، البته شاید به پای arm نرسه ولی درست نیست پردازنده های arm کم مصرف تریناش با پردازنده های پرمصرف X86 مقایسه بشه
« آخرین ویرایش: 17 فروردین 1401، 12:06 ق‌ظ توسط ali-n »

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
باتری چرا باید داغون بشه. اصلأ ربطی نداره.
کم مصرف شدنش که خب گوشیا معمولاً کم مصرف تر از لپ‌تاپ هستن.
لپ‌تاپ رو نمی تونید با یک گوشی موبایل مقایسه کنید.
نگاه کنید ۴۵ وات سی پی یو هست جی پی یو بالای صد وات بدبخت باتری نهایت ۶۰ وات باید چیکار کنه؟یک دفعه کلی از عمرش میره امتحان مجانیه با لپتاپ بزار رندر ویدیو بگیره یا گیم بزن بعد ده بار نتیجه رو ببین هم خودم با لپتاپ قبلی این کارو کردم هم آشناها ازهمه خواهش میکنم رو باتری کار سنگین نکنید
_.hartin._

آفلاین hartin

• High Hero Member
  • *
نقل‌قول
بله میتونم ولی دقیقا مثل پردازنده های دیگه یه مدل پر قدرتش نیازه، گوشی داداشم مال چند سال پیشه اون زمان ۲ تومن خریدش و جالبه بگم توی بنچمارک گرافیکش از لپ تاپ خدا بیامرزم که جنتو روش داشتم قوی تر بود پردازندش دقیق یادم نیست ولی فک کنم اونم قدرت خوبی داشت، همیشه فک میکنم چرا باید چنین سخت افزار قوی بسازن و توی اندروید مسخره محدودمون کنن!

راستش کل حرفم شوخی بود! منظورم همینه، خب اون pc یا لپ تاپی که واسه گیمینگ بیشتر رو کارایی تمرکز کرده تا مصرف برق، که تازه بنظرم لپ تاپ هایی که برای کار معمولی هستن و گرافیک جدا برای کار های  سنگین ندارن خیلی هم کم مصرف هستن، یا پردازنده های دارای گرافیک amd که نزدیک به ۳۰ وات مصرف داره..

پ‌ن: خودمم از معماری X86 و سازندگان پردازندش خیلی خوشم نمیاد ولی اینها هم مدل کم مصرف دارن، البته شاید به پای arm نرسه ولی درست نیست پردازنده های arm کم مصرف تریناش با پردازنده های پرمصرف X86 مقایسه بشه
باید بگم s22الترا الان از پلی استیشن فور قوی تره ولی نرم افزار نیست استفاده کنه
_.hartin._