در بهترین حالت یک ثانیه زمان رو کاهش داد که روی گزینه minimal بود.
شاید اصلا مشکل از الویتهای بوت هست.
گفتید قبلا یه گارودا نصب بوده و الان آرتیکس نصب کردید. شاید هنوز الویت اون توی متغییرهای EFI هست و سیستم سعی میکنه اول اون رو اجرا کنه، اما چون فایلهای اون موجود نیست، میره سراغ گزینه بعدی.
ممکنه مشکل از secure boot هم باشه، مطمئن نیستم
خروجی این دستورات رو قرار بدید
sudo dmesg --level err
sudo dmesg | grep -i secure
od -An -t u1 /sys/firmware/efi/efivars/SecureBoot-*
efibootmgr -v
برای آپدیت لپتاپهای دل باید ویندوز داشته باشید خود شرکت دل نرمافزار رسمی برای آپدیت از طریق لینوکس منتشر نکرده
شاید با fwupdبشه اینکار رو کرد. بعضی از سختافزارها میتونند بروزرسانیهای firmware رو از طریق این ابزار دریافت کنند. میتونید توی این لینک، لیست دستگاههای پشتیبانی شده رو ببینید. بعضی از محصولات dell هم پشتیبانی میشن.
https://fwupd.org/lvfs/devices ولی این بایوس خیلی عجق وجق است. باید America میبود. بهترین بایوس. پس برو در bios setup یک عکس بگیر
معمولا از محصولات
شرکت insyde برای ساخت firmware های لپتاپها استفاده میشه.
محصولات
شرکت ami یا همون American Megatrends International بیشتر توی کامپیوترهای شخصی استفاده میشه.
تا حالا ندیدم firmware یه لپتاپ، مربوط به ami باشه.
نمیذاره آپدیت کنم
فکر کنم مشکل از اینه که دارید سعی میکنید یه فایل exe رو بهش بدید. اون فایلها توی محیط ویندوز یا dos اجرا میشن. فکر نکنم این فایلی باشه که uefi قبول کنه.
توی وبسایت دل فایلهای دیگهای نبود؟ شاید توی صفحه مربوط به لپتاپ خودتون بتونید یه سری راهنمایی درباره آپدیت uefi بدست بیارید.
اگه فایل دیگهای نباشه و با fwupd هم نتونید بروزرسانی کنید، لازمه با ویندوز یا یه dos از روی فلش اینکار رو انجام بدید. توی وبسایت dell گفته بود که میتونید از dos هم برای اینکار استفاده کنید.
مثلا چه مشکلاتی میتونه پیش بیاره؟
وقتی خود سازنده لپ تاپ این آپدیت رو پیشنهاد میده، بازم ریسکه؟؟
بعضی وقتا حتی خود سازنده هم یه بروزرسانی مشکل داره میده. بهتره قبل از اینکه بروزرسانی کنید، یه جستوجو کنید که اون نسخه برای لپتاپ شما باگی چیزی داشته یا نه.
اگه بایوست مخصوص مدل دستگاهت نباشد یا اگر وسط کار آپدیت برق برود. ممکنه که دیگر اصلا کیس بوت نشه و تعمیرش خیلی سخته
تعمیرش خیلی هم سخت نیست.
باید لپتاپ باز بشه، چیپی که firmware روی اون ذخیره میشه رو پیدا کرد و یه نسخه firmware سالم رو روی اون ریخت. اون چیپ یه حافظه از جنس فلش هست. (با فلش درایو فرق داره)
معمولا برای ارتباط با این چیپهای حافظه از پروتکل spi استفاده میشه.
رزبری پای روی خودش پین gpio داره که میشه مستقیم از اونها استفاده کرد.
اگه قراره از پورت usb استفاده بشه، یه پروگرمر مثل ch341a لازمه. توی ویندوزمعمولا لازمه درایورهای اون پروگرمر نصب بشن ولی توی سیستمعاملهای لینوکسی، درایورها همراه خود کرنل هستند.
میشه از دستور flash2rom برای نوشتن و خوندن مستقیم اطلاعات از حافظههای فلش استفاده کرد. توی مخازن دبیان هم هست.
یه سری نرمافزارهای گرافیکی هم برای اینکار وجود دارند.
معمولا سختترین قسمت توی اینکار، پیدا کردن firmware سالم هست. معمولا میشه اون رو از فایلهای exe که سازندهها منتشر میکنند به دست آورد.
البته بازیابی bios/uefi به این روش ممکنه باعث بشه که شماره سریال و اینجور چیزهای لپتاپ از دست بره.
برای اینکه اینجوری نشه، باید قبل از نوشتن firmware حدید روی چیپ حافظه، firmware قبلی رو خوند، این اطلاعات رو از اون استخراج کرد و روی firmware جدید قرار داد.
از نرمافزار uefitool میشه برای دیدن و ویرایش این firmware ها استفاده کرد. توی مخازن دبیان هم هست.
اون فایلی که اول دانلود کردم revision A25 بود و گزینه آپدیت غیرفعال بود. الان یکی دیگه دانلود کردم که A15 هست و توی صفحه آپدیت هم نوشته بود که مال لپ تاپ من A15 هست.
اگه آپدیت کنم و مشکلی پیش میاد نمیشه کاری کرد؟
اگه مشکلی پیش بیاد، بعیده که بشه بدون باز کردن و نوشتن firmware سالم روی چیپهای مربوطه وضعیت رو درست کرد.
اگه به شانس منه که قطعا اون وسط چند باری برق قطع میشه
قبلش باتری لپتاپ رو کامل شارژ کنید. معمولا چنین بروزرسانیهایی بیشتر از ۵ دقیقه طول نمیکشن. بعید میدونم باتری توی ۵ دقیقه خالی بشه. برای اطمینان میتونید موقع بروزرسانی، لپتاپ رو به برق متصل کنید.
وسط آپدیت سیستم خاموش بشه اتفاق خاصی نمی افته فایل آپدیت رو میریزی تو یه فلش میزنی بهش نصب میکنه
تهش اینه که از سی دی خود کمپانی برای نصب دوباره استفاده میکنی
این قابلیت توی بعضی مادربردها هست. ممکنه توی مادربرد ایشون نباشه.
تعریف ایمنی دوگانه بایوس در خود سایت دل:
...
نحوه کار به این صورته که دوتا چیپ حافظه وجود داره و سیستم از یکی از اونها استفاده میکنه. دومی به عنوان پشتیبان در نظر گرفته شده.
در مواقعی که اطلاعات اولی آسیب دیده، از دومی استفاده میشه. ممکنه این تغییر به صورت خودکار انجام نشه.
تا حالا دیدم کامپیوتر با بایوس دوگانه موقع بروزرسانی براش مشکل پیش بیاد و بوت نشه.
میشه یه راهنمایی کنید؟ من نمیدونم باید A15 رو دانلود کنم یا اونایی که اعداد بالاتر داره، تا A28 داره ولی من A25 رو که دانلود کردم اجازه آپدیت نداد
معمولا اونی که عدد بالاتر داره جدیدتره و همون رو نصب میکنند.