یه نگاه به
این صفحه بندازی خودش داره داد میزنه چی به چیه و دیگه گم نمیشی تو سایتش!
ولی بازم یه سری نکته (امیدوارم جایی اشتباه نکنم):
خب چند تا دبیان داریم: پایدار، آزمون، ناپایدار و آزمایشی. (stable, testing, unstable & experimental)
دو تای آخری غلتان، آزمون نیمهغلتان و اولی هم مخازنش ثابته.
دبیان آزمایشی رو کاربر معمولی استفاده نمیکنه، چون همه بستههاش بتان و مدام بروز میشن!
پایدار هم بیشتر به درد سرور میخوره بخاطر پایداری و امنیتش! همه بسته ها بارها و بارها بررسی شدن و به هیچ وجه از باگ خبری نیس. ولی واقعا بستههاش قدیمین!
آزمون و ناپایدار بهترین دبیان برای کاربر خونگی، پایداریشونم بینظیر و مثال زدنیه!
دبیان آزمون اپدیتها رو به سرعت ناپایدار دریافت نمیکنه و با کمی تاخیر، بروز محسوب میشه.
(ولی پیشنهاد من دانلود یک اسنپشات از دبیان آزمون، اپدیت و ارتقاش به ناپایدار و نصب رابط گرافیکیه.)
حالا دو تا ایزوی مختلف داریم، دبیان سیدی و دیویدی. یه بیدی هم هست برای دیسکهای بلوری!
مشخصا حجم تصاویر (image) به اندازه CD و DVDعه. کمتر از ۷۰۰ مگ و نزدیک ۴ گیگ.
دبیان رسما آزاده ولی اگه به ثابتافزارهای مالکیتی نیاز داری، میتونی نسخه تماما آزاد رو بگیری و ثابتافزارهای انحصاری رو جداگونه دانلود کنی و موقع نصب بدیش به نصاب! یا نگارش غیر رسمیای که خودش شامل اونا میشه رو استفاده کنی.
با نسخه سیدی یا همون netinst میتونی بصورت آفلاین هم یه دبیان کمینه (minimal)، بدون رابط گرافیکی نصب کنی.
اگه بهش اینترنت هم بدی دسکتاپها رو هم میتونه دانلود کنه برات.
دبیان دیویدی هم خودش همه میزکارها رو همراه خودش داره و کاملا آفلاین برات یه دبیان کامل نصب میکنه.
نگارش زنده، بصورت لایو یکی از دسکتاپها رو برات بالا میاره و امکان نصبشم هست.
هر روز و هر هفته یه اسنپشات از دبیان آزمون منتشر میشه! روزانه فقط نسخه سیدی هست و هفتگیها نگارش دیویدی رو هم دارن.
یه سری هم هستن که توی اسمشون edu داره، میدونم از چه واژهای میاد ولی نمیدونم یعنی چی و چی اضافهتر دارن!
همه ایزوها رو از تورنت هم میتونی بگیری!
به طبع، نسخه های قدیمیتر (oldstable, oldoldstable, etc) هم که بایگانی شدن!
خب! کدومو لینک بدم؟
مثل باقی توزیعها، بهتره خارج از مخازن چیزی نصب نکنی. در مورد دبیان بشدت توصیه میشه!
توی دبیان خبری از ppa نیست. یجورایی هست ها! ولی بهتره استفاده نکنی.
تا اونجایی که من میدونم دبیان مشکلی توی پشتیبانی از سختافزارها نداره. برای انواع معماری هم منتشر میشه!
دبیان خدای همه توزیعهاست به نظر من، به قول دانیالخان باقیشون برای رتبه دوم مسابقه میدن و مقام اول با اختلاف برای دبیانه!
برای من از اوبونتو سریعتر بوده و تجربه بهتری رو رقم زده.
موفق باشی!