با سلام و عرض ادب و وقت بخیر خدمت تمامی کاربران، ناظمان و مدیران انجمنهای فارسی اوبونتو.
احتمالا میدونید که من تصمیم گرفتم پس از سالها نبودن در این انجمن خاص (و حتی شاید کلیت فضای آنلاین و فارسیزبان نرمافزار آزاد) به این انجمن برگردم و خب اول در حد وسع و دانش خودم به کاربران کمک بدم که بتونن بهتر از نرمافزار و سختافزارشون استفاده کنند و دوم هم ببینم که چه پتانسیلهایی برای ایجاد پروژههای جدید وجود داره.
دروغ نگفته باشم در میان نسل جدید اعضای انجمن ذهنهای روشن و افکار نابی رو دیدم که در خیلی از چالشهایی که بود خلاقانه به حل مسائل میپرداختند و خب انتشار مطالب موردی در این انجمن پیرامون هوش مصنوعی و ...؛ همین بازخوردها باعث شد که من برگردم و فعالانهتر در انجمن حضور داشته باشم.
راستش اما تغییری در سیستم مدیریتی انجمن، احساس نکردم. برخوردهای موردی و شخصی با افراد، برخوردهای سلیقهای با عقاید، برخوردهای بیمنطق با پروژهها. انگار که انجمن از سال ۱۳۹۱ تا امروز کوچکترین پیشرفتی نداشته.
از طرفی، این انجمن، همونطور که از عنوانش برمیاد «انجمن فارسی اوبونتو» بوده و برند اوبونتو رو یدک میکشه. از طرف دیگر؛ مدعی اینه که انجمن یا هابی برای نرمافزار آزاده (که البته ادعای درستیه تا حد زیادی) ولی خب آنچه بیشتر دیده شده اینه که انگار این انجمن، وبسایت شخصی مدیران و ناظمانه.
اولین انتقادی که میتونم مطرح کنم، حذف کامل پستهای مرتبط با پروژه جبیر بود. من کتمان نمیکنم که این پروژه، قبلتر چقدر حاشیه ساخت اما به یاد ندارم در پستهای بازگشت، حاشیهای (به جز دعواهای همیشگی گنوم و KDE) به وجود آمده باشد.
نه تنها تاپیکها کاملا حذف شدند، بلکه من اخطاری هم دریافت کردم مبنی بر این که در حال تبلیغ وبسایت شخصی خودم هستم. این هم نیاز به یک وارسی عمیقتر داره قطعا. این وارسی برمیگرده به این موارد که:
۱. تبلیغ وبسایت شخصی (یا به قولی backlink ساختن) تا وقتی حالت اسپمگونه و مزاحمت برای سایر کاربران نداشته باشه، مشکلش چیه؟ اگر انقدر مشکلسازه چرا با قرار دادن لینک وبسایت شخصیم در امضاء مخالفت/مقابله نکردید؟ بهرحال هر پستی که در این انجمن ارسال میکنم، امضای من - که شامل لینکه - رو هم شامل میشه و این خودش میشه یک بکلینک (تازه بگذریم از این که نرمافزارهای انجمنساز عموما لینکها و بخصوص لینکهای امضاء رو به صورت nofollow میزنند که خودش میشه یک قلم نقض بزرگ بر بسیاری از ادعاهای آینده).
۲. حواشی گذشته پروژه. در این مورد حرفی نمیزنم، حداقل میشه فهمید بسیاری از دوستان درک و بلوغ کافی برای این موضوع رو ندارند که شما نمیتونید یک شخص سی ساله رو از اعمال و افعال ۱۵ سالگیش قضاوت کنید (کما این که خیلی از این دوستان همون سالها خودشون از ترولینگ و ... کم نمیذاشتند، و من هم این حق قضاوت رو برای خودم قائلم که بخوام بلوغ و درکشون رو زیر سوال ببرم).
۳. صحبت در مورد یک پروژه خاص. تاپیکهای خاص جبیر که در «کافه اوبونتو» زده میشدند. در حالی که در همون زیرانجمن، تاپیکهایی با موضوعات حساس و حتی خطرناک وجود داشت، تاپیکهای بیخطری مثل پروژه جبیر، حذف شدند. اگر انتشار محتوای مرتبط با یک پروژه خاص در انجمن ممنوعه، لطف کنید و در بخش «اعلانات و قوانین» درجش کنید. چون طبق آنچه در قوانین هست:
۳. شما توافق میکنید که هیچگونه ارسال هرزنامه، انبوهارسال، تبلیغات، نامههای زنجیروار، طرح و برنامههای شرکتهای هرمی و درخواستهای نامربوط و نامعقول، بصورت خصوصی یا عمومی نخواهید داشت.
که خب نظر به وجود زیرانجمن «پروژهها» در مورد پروژههایی که «آزاد» محسوب بشن یا کمکی به نرمافزار آزاد کنند؛ این قانون طور دیگری تفسیر میشه. حالا بگذریم که از هیچ کدام از پروژهها هم موضوع تبلیغ و نفع مالی مطرح نبود و صرفا درخواست کمکی از جامعه نرمافزار آزاد محسوب میشد.
در مورد پروژه مانی هم که تاپیکش قفل شد همین سوال پیش آمد. مجوز مدل مورد بحث، تحت پروانه MIT منتشر شده، این یعنی یک نرمافزار آزاده و خب بحثهای حاشیهای پیش آمد. چرا به جای پاکسازی تاپیک، تاپیک قفل شد؟
ضمن این که بخش دیگری از قوانین که ممکنه ذیل اون بخواهید بهانهای بیارید برای این رفتار سلیقهای و گزینش شده، اینه:
. انجمنهای فارسی اوبونتو از پذیرش هر گونه عنوانی که به هر نحوی کاربران را به استفاده از نرمافزارهای غیرآزاد مایل نماید معذور است و حق حذف، قفل، انتقال یا ویرایش چنین ارسالهایی را برای خود محفوظ میداند. مسلما انواع مقایسه بین نرمافزارهای آزاد و غیرآزاد شامل این بند نمیشود.
همونطوری که پیشتر عرض کردم، هیچ کدام از نرمافزارها غیرآزاد نبودند و کاری که شما کردید، به طور خاص نقضی بر قوانینیه که خودتان وضع کردید.
خلاصه که این شاید آخرین پست و آخرین تاپیک من در این انجمن باشه، چون میدونم که چه اتفاقاتی ممکنه بعدش بیفته. خلاصه که دیگه عرضی نیست
پ.ن: این تاپیک در بایگانی وب (Web Archive) ذخیره خواهد شد.