یعنی همه ی ایزوهای دبیان درمورد فیرم ویر ها یک جور شدند؟
در مورد دبیان ۱۲ به بعد بله.
ولی هنوز دبیان ۱۱ نسخه پایدار دبیان محسوب میشه. پس به خاطر همین تا یه مدتی باید حواستون به این بودن و نبودن firmware توی isoهای دبیان ۱۱ باشه.
احتمالا حدود ۲ تا ۳ ماه دیگه دبیان ۱۲ منتشر میشه و isoهای دبیان ۱۱ بایگانی میشن و دیگه لازم نیست در مورد firmwareهای همراه isoها نگران باشید.
وپارتیشن efi درست کن مقدارش 50 مگ کافیه
50MiB برای (EFI SYSTEM PARTITION) ESP کمه. 512MiB باید مناسب باشه. بعضی پیادهسازیهایی uefi مشکل دارند و اگه ESP کوچک تر 512MiB باشه، نمیتونند محتویات اون رو بخونند. 520MiB گزینه ایمنیه. البته فکر نکنم دیگه چنین کامپیوترهایی پیدا بشه.
وقتی لازمه ESP بسازید که کامپیوتر قراره توی حالت uefi بوت بشه. اگه توی حالت legacy بوت میشه به ESP نیازی نیست.
فکر کنم کامپیوتر شما هم توی حالت legacy بوت میشه. پس فکر نکنم به ESP نیاز پیدا کنید.
این انویدیا کجای رایانه است؟رایانه ی من یک کارت گرافیک داره انویدیا مربوط به همین است؟ یعنی اگر این کارت گرافیک را عوض کنم مشکل بکلی حل میشه؟ اگر جواب بله است, چه کارت گرافیکی بگیرم که کاملا با لینوکس جماعت سازگار باشه؟
مشکل از همین گرافیک انویدیا هست.
در مورد اینکه چه گرافیکی بگیرید، معمولا گرافیکهای amd سازگاری خوبی با کرنل لینوکس دارن.
بهتره چیزی رو که میخواهید بگیرید اینجا بگید تا بقیه بگن پشتیبانیش چطوره و اگه تونستند، راهنمایی کنند.
فکر کنم، ولی مطمئن نیستم؛ انگار مشکل وقتی پیش میاد که برنامهها سعی میکنند از شتابدهنده گرافیکی استفاده کنند و بعد سیستم شما گیر میکنه.
من هم با یه گرافیک قدیمی انویدیا به مشکل مشابهی خوردم. بعد که یکم گشتم فهمیدم مشکل به خاطر شتابدهنده گرافیکی هست.
با یکم جستوجو مشخص شد با نصب firmwareهای مورد نیاز، مشکل حل میشه. (firmwareها توی مخارن دبیان نبود. باید دستی از درایورهای انحصاری انویدیا استخراج میشدن)
با نصب firmware مشکل من حل شد. ولی برای شما که جستوجو کردم، به نظر میاد nouveau از شتابدهنده گرافیک شما پشتیبانی نمیکنه.
صبح در مسیرم از پارک کوچکی رد میشدم چشمم خورد به صفحه ی لپتاپ کسی که داشت کار میکرد.زود متوجه شدم که لینوکس داره نزدیک شدم تا ازش سوالاتی بپرسم دیدم روی لپتاپش بزرگ علامت انویدیا داره. گفتم تو مشکلی از اول نداشتی گفت نه خودش لینوکس نصب کرده بود و گفت هیچ درایوری برای انویدیا نصب نکرده.مینت داشت و نشان داد که همه کاری هم میکنه و اثری از گیر کردن هم نبود. من که گیج شدم چرا لینوکس مینت روی لپتاب او راحت کار میکرد ولی روی دسکتاپ من گیر میکنه.
پشتیبانی انویدیا از کرنل لینوکس توی گذر زمان بهتر شده.
گرافیکهای خیلی قدیمی معمولا خیلی با لینوکس مشکل دارند و درست کار نمیکنند.
گرافیکهای قدیمی معمولا با nouveau درست کار میدن، هرچند ممکنه بعضی گرافیکها چنتا مشکل کوچک داشته باشند. اما عموما این مشکلها باعث نمیشه که کلا نشه از سیستم استفاده کرد.
گرافیکهایی که بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۵ تولید شدن بعضا با nouveau و بعضیا با درایورهای انحصاری انویدیا خوب کار میکنند. بعضیها هم هستند که با هر دو.
درست نمیدونم چه سری و مدلی با چه درایوری بهتره کار میده. باید امتحان کرد تا مشخص بشه.
گرافیکهای که پردازنده اونها با معماری maxwell و volta و pascal ساخته شدن به خوبی توسط آخرین نسخه درایورهای انحصاری انویدیا پشتیبانی میشن. گرافیکهای سری geforce 900 (معماری maxwell) و geforce 1000 (معماری pascal) و چنتا گرافیک رده سرور (معماری volta) با این معماری ساخته شدند.
معمولا میشه برای این گرافیکها بدون مشکل جدی، از nouveau هم استفاده کرد ولی در این حالت بعضی عملکردها در دسترس قرار نمیگیرن.
گرافیکهایی که با معماری turing و جدیدتر ساخته شدند هم به خوبی توسط آخرین نسخه درایورهای انحصاری انویدیا پشتیبانی میشن و معمولا میشه بدون مشکل جدی، از nouveau هم استفاده کرد. ولی اینجوری خیلی قابلیتهای در دسترس قرار نمیگیرن. گرافیکهای سری rtx 20 و rtx 16 با معماری turing ساخته شدند.
میشه برای اینها از درایور آزاد خود انویدیا هم استفاده کرد.
انویدیا سال پیش یه درایور آزاد برای گرافیکهای خودش منتشر کرد. این درایور فقط از گرافیکهایی که با معماری turing یا جدیدتر ساخته شدند پشتیبانی میکنه. دلیلش هم اینه که برای کار کردن، به یه پردازنده کوچک روی گرافیک به اسم (GPU system proccesdor) GSP نیاز داره که روی گرافیکهای قبلی موجود نیست.
البته این درایور هنوز وارد شاخه اصلی کرنل لینوکس نشده. یکم زمان میبره. هنوز ندیدم توزیعی اون رو توی مخازنش داشته باشه یا نصبش کنه.
قراره توی کوتاه مدت، همزمان درایورهای انحصاری و آزاد انویدیا توسعه پیدا کنند و توی طولانی مدت، وقتی که گرافیکهای با معماری maxwell و pascal و volta منسوخ شدند، تمرکز روی درایور آزاد قرار بگیره و فقط اون توسعه داده بشه.
یه نکتهای رو که باید در نظر بگیرید این هست که تقریبا همیشه، فارغ از اینکه درایوری که استفاده میکنید آزاد هست یا نه، باز هم لازمه یکی یا چنتا firmware انحصاری داشته باشید تا گرافیک با همه قابلیتهاش شروع به کار کنه؛ یا حتی یه عملکرد معمول داشته باشه.
معمولا توزیعهایی مثل لینوکس مینت، اوبونتو و pop os اگه متوجه بشن یه سختافزار توی سیستم به درایور انحصاری نیاز داره، اون رو خودکار نصب میکنند.
احتمالا اون شخصی که توی پارک دیدید یه لپتاپ نسبتا جدید داشته که طبیعتا شامل گرافیک جدیدی بوده. لینوکس مینت هم درایور انحصاری انویدیا رو نصب کرده.
گرافیکهای جدید انویدیا هم توی لینوکس با درایورهای انحصاری خوب کار میکنند.
درایور انویدیا کارت گرافیک شما را هچی توزیعی ندارد. از عزیزان با تجربه تر اگه درایور آزاد را هم غیر فعال کنه مشکل حل نمیشه
اگه درایور آزاد رو هم غیرفعال کنه که دیگه تصویر هم نمیگیره.
یکی از رفقا گفته بود که همه چیز در log ها ثبت میشه ولی من نمیدانستم لاگ را چطور ببینم یا کپی آنرا برای تجزیه و تحلیل دوستان بگذارم.متاسفانه ایشان راهنمائی راادامه نداد.
گزارشها (log) توی دایرکتوری /var/log/ ذخیره میشن. اگه اونجا رو ببینید، فایلهای خیلی زیاد پیدا میکنید که هر کدوم گزارش یه برنامه هست.
معمولا گزارشهای مربوط به سختافزار همراه گزارشهای کرنل قرار دارند.
گزارشهای کرنل فعلی که بوت شده و کار میکنه رو میتونید با دستور dmesg ببینید. معمولا برای دیدن گزارشهای کرنل به دسترسی روت نیاز دارید. پس لازمه قبل از dmesg رو با sudo اجرا کنید. (یا مستقیم توی کاربر روت باشید. اینجوری sudo لازم نیست)
اینجوری میتونید گزارشهای کرنل که خطا یا اخطار هستند رو ببینید
sudo dmesg --level err,warn
گزارشهای قبلی کرنل که از بوت شدنهای قبلی ذخیره شدند، توی فایل زیر پیدا میشه
/var/log/massages
دستورات دیگهای هم هست که باهاش گزارشهای دیگه و همینطور گزارشهای کرنل رو ببینید. مثلا journalctl