خب پتنت هم خوبی داره هم بدی، فکر کنید اگر همین پتنت ها نبودند، الان اپل دستش به جایی بند بود؟ میتونست فروش گلکسی تب رو یک سال ممنوع کنه؟
پتنت هم به نوبه خودش خیلی خوبه ؛ همونطور که میدونید در ایران چیزی که بهش توجه نمیشه، کپی رایت هست، حتی برای محصولات داخلی! بنابراین منی که پروژه ای مثل جبیر رو دارم میگردونم باید بتونم یه جایی حق خودم رو از کسی که از علامات ثبت شده من سوء استفاده کرده بگیرم یا نه؟
اگر دقت کنید، کمپانی اپل با کسایی مثل Hackintosher یا Jailbreaker ها هیچ کاری نداره، چون پتنت رو نقض نمیکنند بلکه فقط قفل هایی که روی سیستم عامل هست میشکنند برای نصبشون روی دستگاه دیگه و یا استفاده از برنامه های کرک شده و دسترسی به فایل سیستم و ....
Patentها باعث میشه که دنیا رو به انحصاری رفتن بره. یعنی یک کاری که میکنند دیگه کسی اجازه نداره اون رو انجام بده و این جلوی ایدههای نو رو میگیره، و از طرفی چون سیستم انحصاری میشه، نیازی به رقابت شدید نمیبینند و سرعت رشد و پیشرفت کمتر میشه! مثلا همین قضیهای که برای Galaxy Tab پیش اومد. Apple باید همواره رو به بهتر شدن بره که افراد سراغ محصولات دیگه نروند و اینشکلی اصلا نگرانی کپی شدن نیست چون مردم اون رو بخاطر امکانات بیشتر و محصول بهتر میخرند. کمی عقبتر برگردیم، اگر Xerox یک Patent درستحسابی برای محیط گرافیکی داشت الان ببینید رشد نرمافزاری چقدر کمتر بود! یا قضیه Multitouch که یک چیز منطقی هست و Apple با اینکارهاش باعث میشه که بقیه نتونند از این تکنولوژیها استفاده کنند، در نتیجه Apple هم نیازی به خلاقیت و رشد بیشتر نرمافزار و سختافزارش نخواهد بود چون رقیبی نخواهد داشت و محصولاتش همینطوری فروش میره.
علامات ثبتشده و اینها ربطی به Patentها نداره و بحث Trademark هستش. من با Trademark مخالف نیستم.
چرا، معلومه که Apple با اونها کار داره! قانون دست Apple رو بسته، وگرنه تا حدی که میتونند جلوشو میگیرند. برای مثال شما تا Jailbreak بکنید گارانتی دستگاهتون رو از دست میدید. حتی سعی کردن که این کار رو کاملا غیر قانونی اعلام کنند که باهاش موافقت نشد. وقتی که یکی از افرادی که توی گروههای Jailbreak بودند رو پیدا میکنند، سریع Account اونها رو میبندند. همواره هم سعی میکنند جلوی Jailbreak رو بگیرند تا شما کنترل کمتری روی چیزی که خریدید داشته باشید.
به عنوان مثال به روزی فکر کنید که اگر بخواید برنامهای برای کامپیوتر خودتون بنویسید و بخواید اون رو توی کامپیوتر خودتون اجرا کنید لازم باشه که اول یک Developer Account از Apple بخرید، و تا زمانی هم که Apple اون رو تایید نکنه به هیچ شخص دیگهای هم نمیتونید بفروشید. از این هم بگذریم که اگر توی ایران باشید اصلا نمیتونید بخاطر تحریمها این Account رو بگیرید و اصلا حق ندارید برای کامپیوتر خودتون هم برنامه بنویسید. این الان وضعیت iPhone و iPad و iPod هستش که ممکنه روزی به کامپیوترها هم انتقال پیدا کنه.