دوستان لطفا توجه کنید: بحث من این نیست که oo بهتره یا msoffice. در این زمینه هر کس میتونه نظر خودش رو داشته باشه. نکته اینه که عقل سالم میگه اگه معتقدی هر کدوم بهتره باید دلیل داشته باشی و بتونی یه سری شاخص ارائه بدی. و البته اگه معتقدی هر کدوم بهتره نمیتونی اون یکی رو یکسره بفرستی سطل آشغال. همین. به نظرم بهتره پست abahjati و کامنت من زیر نظر ایشون رو یک بار دیگه بخونید:
حرف شما تا حدی صحیحه ! ولی بستگی داره. این که کدوم برتره بر میگرده به ارزشهایی که واسه این مقایسه تعیین کردیم! گاهی اوقات دوستان واسشون آزاد بودن خیلی مهم تر از چیز دیگه ای هست و واقعا به خاطر این آزادی و نه برای قدرت و سرعت و امنیت و پایداری و ویژگی های دیگر گنولینوکس با گنولینوکس کار میکنند ! فقط برای آزادی که از این جهت مثلا مایکروسافت آفیس چون انحصاری هست به درد من که دوست دارم با نرمافزاری آژاد کار کنم و ور برم نمیخونه و برای لایبرآفیس به طبع بهتر خواهد بود ! ولی این که افراد مختلفی با ارزشبندیهای مختلفی بیان و بحث بکنن خودزنی محسوب میشه ! کسی به نتیجه نمیرسه !
اما یه نکته خیلی کوچیک اما مهم مطرح شد:
به هیچ روی نباید این دو بسته نرم افزاری را با هم سنجید . برای MSOFFICE بنده باید نزدیک به 300 دلار هزینه کنم . برای OOO هیچ . سنجیدن دو نرم افزار رایگان و تجاری احمقانه است . من و شما اصلا نباید این دو گونه نرم افزار را با هم بسنجیم .
شاید بگویید کسی که هزینه برای MSOFFICE کرده حق دارد آن را با OOO بسنجد . بله درست است . ما تا زمانی که هزینه ای بابت نرم افزار نداده ایم نباید بستان کار و طلبکار سازندگان آن نرم افزار باشیم .
این چیزیست که عرضه شده . ما نباید غرغر کنیم . نباید ایراد بگیریم . نباید مثلا OOO را تقلید کودکانه بخوانیم . چرا ؟ چون بابتش هیچ هزینه ای نکرده ایم .
پس باید چه کنیم ؟ تنها باید سپاسگزار باشیم . در بومی سازی آن ابزار شرکت کنیم . گزارش باگ بفرستیم . اگر هم میتوانیم در گستراندن ابزار انبازش و مشارکت کنیم .
هر زمان خواستیم دو چیز را با هم بسنجیم به بخش مالی توجه ویژه ای داشته باشید .
البته توجه به بخش ملی خیلی نکته مهمیه. بزارید از چند منظر به کل قضیه نگاه کنیم:
۱- مجانی بودن: «اگه یه نرمافزاری آزاده دلیل نمیشه که برای نویسندش منبع درآمد نباشه.» این مضمونیه که تو خیلی جاها خوندیم. قطعا کسی که نرمافزار معظمی مثل oo یا خود هسته رو تولید میکنه باید برای زن و بچش نون ببره خونه. بنابر این خیلی از نرمافزارهای آزاد هم منبع درآمدی برای نویسندههاشون هستن، اما با یه مدل تجاری متفاوت. توجه دارید که آدمایی که یه همچین چیزایی تولید میکنن آدمای خبرهای هستن که سطح دستمزد خوبی طلب میکنن. لابد این رو هم شنیدید که هیچ گربهای در راه رضای خدا موش نمیگیره (بر خلاف بسیاری که فکر میکنن یه عده جوون مثل هکرای تو سینما نشستن دارن لینوکس مینویسن). و اتفاقا تو این مدل تجاری هر چی کاربر بیشتر باشه نرمافزار سود آورتره. پس به نوعی هم من کاربر منتفع میشم هم نویسنده نرمافزار. اما این چرخه باید با دقت حفظ بشه: اگه من کاربر oo هستم و اون داره از کاربربودن من استفاده میکنه
دیگه نمیتونه هر آشغالی به من تحویل بده پس اگه جایی من از نتیجه نهایی خوشم نیاد هم من ضرر میکنم هم اون.
۲- از دیدگاه عملگرایانه: مثال: فرض کنید مدیر یه شرکت هستید. به عنوان مدیر شرکت وظیفه شما به جای حمایت از فلسفه دنیای آزاد، بیشینه کردن سود شرکته. حالا دو انتخاب دارید: xxoffice مجانی که کارکردن باهاش سخته و yyoffice پولی که اتفاقا خیلی هم عالیه. فکر میکنید کدوم رو انتخاب میکنید؟ به شخصه اگه بخوام روی یه پروژه بیش از ۶ ماهه وقت بزارم حتما میرم سراغ نسخه روونتر تا وقت کارمندام کمتر صرف بشه. به هر حال تو اینجور موارد پای محاسبه نسبت سود به هزینه وسط کشیده میشه.
۳- از دیدگاه یه دلداده نرمافزار آزاد: اگه واقعا میخوام چیزی که بهش علاقه دارم گسترش پیدا کنه بهتره به جای فوش دادن به این و اون، بشینم نرمافزار بهتری تولید کنم یا لااقل با دیدگاه منطقی نشون بدم که ضعفها و قوتهای نرمافزارم چیه. اینجوری حتما آدمهای دور و برم هم به من و هم به نرمافزاری که دارم تبلیغ میکنم دیدگاه بهتری پیدا میکنن.
باز من تاکید میکنم: هدف من از این پست مقایسه نیست. من فقط میگم اگه کسی اومد در باره wine پرسی بهش نگیم با دستور sudo apt-get purge wine مشکلش حل میشه. همین.