حالا یه کم بحث فلسفی هم داشته باشیم، واسه موضوع خوبه
من با کلمهی
باید مخالفم، برای نمونه:
- باید کاری که بهت میگم و بکنی
- باید از این نرمافزار استفاده کنی
- باید از نرمافزار آزاد و متن باز به جای نرمافزار انحصاری استفاده کنی
این که کاربر رو به استفاده از یک نرمافزار خاص (نرمافزار آزاد، متن باز یا انحصاری) تشویق کنیم و این که مجبور به استفاده از اون نرمافزار خاص کنیم کاملا با هم تفاوت دارن. این کاربره که انتخاب میکنه از چه چیزی میخواهد استفاده کنه و از چه چیزی نمیخواهد. تو دنیای گنو/لینوکس یه سری نرمافزارهای آزاد یا متنباز به نرمافزارهای انحصاری برتری دارن یه سری هم برتری ندارن. من به عنوان یه کاربر وقتی با adobe illustrator و inkscape کار کرده باشم متوجه میشم که inkscape میتونه
جایگزین بسیار مناسبی برای illustrator باشه و وقتی به این درک برسم خوبه که دیگران رو هم در تجربهی خودم شریک کنم.
به نظر من یکی از مشکلاتی که تو جامعهی گنو/لینوکس وجود داره اینه که افراد تاثیرگذار در این جامعه و آنهایی که برای اولین بار یه نوآوری رو پدیدآوردن (مانند ریچارد استالمن با پروژهی گنو یا لینوس توروالدز با هستهی لینوکس یا مارک شاتل ورث موسس کانونیکال و ...) هیچ وقت نیومدن اون محصول یا نوآوری خودشون و به عموم مردم به صورت صحیح آموزش بدن (از اطلاع رسانی گرفته تا نحوهی استفاده تا فلسفهی نرمافزار و خیلی موارد دیگه) یا حداقل کارهایی که کردند ادامه دار نبوده(البته این بین مارک شاتل ورث به خاطر فعالیتهاش، اوبونتو رو به بهترین توزیع لینوکس برای دسکتاپ تبدیل کرد). کاری که شرکتهای تجاری بزرگ مانند مایکروسافت یا اپل از اوایل دههی ۹۰ میلادی آغاز کردن کاملا مشخصه که براش برنامه داشتن و رو بازدهی اقتصادی و سودش حساب باز کرده بودن، مطلبی که شرکت
redhat بعد از گذشت بیش از یک دهه فعالیت در این زمینه بهش دست و یافت فهمید که میشه تو دنیای نرمافزار آزاد و متنباز هم تجارتهای کلان راهاندازی کرد و به خاطر همین تلاشها بود سال گذشتهی میلادی به عنوان اولین شرکت متنباز شناخته شد که یک میلیارد دلار در سال درآمد داره. نمونهی بارز دیگهای در این زمینه شرکت
acquia هستش که نه تنها خدمات حرفهای
drupal ارایه میده بلکه با برگذاری جلسات آموزشی مختلف داره فسلفهی استفاده از دروپال رو به کاربراش آموزش میده.
حالا این وسط گوگل اومده نیاز بازار به جستجوی اینترنتی رو دیده، براش برنامهریزی بلند مدت انجام داده و یه محصولی رو به جهانیان ارایه داده که از هر نظر در نوع خودش بینظیره. درسته که هیچ کس خارج از تیم توسعهی موتورجسجتوی گوگل از الگوریتمهای پیشرفتهاش خبر نداره و گوگل هم برای حفظ اسرار کاریاش تدابیر شدید امنیتی ایجاد میکنه ولی این دلیل نمیشه که بخوایم با استفاده از واژههایی مانند نرمافزار انحصاری یه حالتی رو به مخاطب القا کنیم که آقای گوگل چرا شما کد نرمافزار موتورجستجو ات و در اختیار بقیه نمیذاری تا همه ازش بهره ببرن؟ (استفاده از این واژه برای مایکروسافت ناگزیره
) باید قبول کرد تو یه سری موارد (مخصوصا تو دنیای رایانه و شبکه) باید شرکتهایی داشته باشیم که کاملا به صورت انحصاری کار بکنند.
نرمافزار آزاد با ۴ شرط اولیهاش واقعا بهترین فلسفهای بود که من تا حالا راجع بهش مطالعه و از محصولاتاش استفاده کردم و سعی کردم تا جایی که در توانم هست این انرژی رو با بقیه سهیم بشم.