همون طور که میدونید قلم پیشفرض فایرفاکس در ابونتو و بسیاری از توزیعهای دیگه نامش هست FreeSerif. این قلم تا نسخهٔ ۱۲٫۰۴ اوبونتو مشکلات خیلی جدیای در نمایش فارسی و عربی داشت. از نسخهٔ ۱۲٫۱۰ به بعد نسخهٔ تازهتر این قلم جایگزین شد که اشکالهای مهم رو رفع کرده بود. ولی همچنان این قلم خیلی زشته. در مقایسه با قلمهای معروف فارسی مانند نازلی هیچ حرفی برای گفتن نداره. برای تاریخچهٔ این موضوع
اینجا رو ببینید. تصویر زیر مال پیش از انتشار اوبونتوی ۱۲٫۱۰ هست:
ولی از اون جا که این قلم جزئی از یک مجموعهٔ بسیار بزرگتر هست، به همین آسونیها نمیتونیم از دستش رها بشیم! قلم FreeSerif و سایر قلمهای خانوادهٔ GNU FreeFont بسیار بسیار کامل هستند و نویسههای خیلی خیلی از زبونهای عجیب و غریب رو در خودشون دارند. بنابراین این قلمها پتانسیل این رو دارند که به عنوان قلم پایه در همهٔ توزیعها بهکار بروند. دلیل این که قلم پیشفرض اوبونتو هستند هم همینه.
حالا من میخوام دعوت کنم از آدمهای علاقهمند که این قلم رو بهبود بدیم و کمی خوشگلترش کنیم. من اینجا یه تصویر (و پروندهٔ pdf) آماده کردم که همهٔ نویسههای فارسی این قلم رو در همهٔ شکلهاشون نمایش میده:
همین شکل در قالب پیدیاف هم
اینجاست. میبینید که بعضاً نکتههای افتضاحی در این قلم هست. این حرف رو دارم میزنم با وجود این که آخرین مشارکتکنندهای که روی این نویسهها کار کرد خود من بودم!
پیشنهاد من:
برنامهٔ FontForge رو از مخازن نصب کنید. این قلم رو توش باز کنید و نویسههایی رو که فکر میکنید مشکل داره تغییر بدید و خوشگلتر کنید. بعد تصویرش رو اینجا بگذارید. فونتفورج برنامهٔ خوشدست و پایداری نیست، ولی یه خورده که باهاش ور برید دستتون میاد که باید چهکار کنید. میتونیم روی ظاهر نویسهها اینجا بحث کنیم. یا حتی خودتون میتونید بهتنهایی طراحیهای خودتون رو به توسعهدهندهٔ اصلی قلم پیشنهاد بدید و بیخیال اینجا بشید.
یک چیز مهم رو هم باید توضیح بدم: ممکنه بعضیها پیشنهاد کنند که نیازی به این کار نیست و بهتره که کل نویسههای فارسی در این قلم رو با یک قلم آزاد دیگه مثل نازلی جایگزین کنیم. کاش این کار ممکن بود. ولی نیست. متریک یا اندازهٔ این قلم (یعنی نسبت طول به عرض) و مکان قرارگیری خط زمینه در این قلم خیلی با قلمهای دیگهٔ فارسی فرق داره. برای همین اگر نویسههای فارسی رو در این قلم با قلمی مثل نازلی جایگزین کنیم، نوشتههای فارسی و انگلیسی در کنار هم کاملاً نامیزان میشوند. اتفاقاً متریک خاص این قلم یک نکتهٔ قوت بزرگ براش هست، چون از نظر اندازه و ارتفاع حروف کاملاً سازگار با خط لاتین طراحی شده. این یعنی اگر نوشتهای همزمان شامل حروف فارسی و لاتین باشه، کاملاً یکدست بهنظر میاد. برای این که باورتون بشه پیشنهاد میکنم یک متن مخلوط انگلیسی و فارسی رو با نازلی بنویسید و نتیجه رو با FreeSerif مقایسه کنید! خودتون خواهید دید که هرچند FreeSerif زشتتره، ولی هماهنگی (از نظر اندازه و ارتفاع از خط زمینه) بین حروف انگلیسی و فارسی در FreeSerif خیلی بهتره.
پس برخلاف ظاهر زشتش، پایهٔ این قلم از نظر متریک خیلی خوب گذاشته شده. اگر قلمی با این متریک توسعه پیدا کنه، خیلی به درد میخوره برای وب.