آیا برای من که کارهای خیلی مختلفی با کامپیوتر انجام میدم و با محیط گرافیکی کاملا خو گرفتم و هر برنامه ای رو دوست دارم تنظیماتش رو بهینه کنم و از فیلم و مطالعه و اینترنت و گرافیک و... خلاصه همه زندگیم با کامپیوتره آیا به نظر شما لینوکس و نسخه و توزیعهای مختلف اون می توانند همه نیازهای من را برآورده سازند؟
در هیچ یک از مراحل ابتدایی لیست زیر اسمی از خط فرمان و دستورات متنی نیست.
راهنمای مهاجرت به لینوکس:قبل از مهاجرت: لیستی از نرم افزارهایی که در حال حاضر توی ویندوز استفاده می کنی تهیه کن. فرض کنیم اینها نرم افزارهای پرکاربردته: ویندوزمدیاپلیر - وینمپ - مدیریت ایمیل تاندربرد - اینترنت اکسپلورر - فوتوشاپ - پِینت - MaYa - ادوبی ریدر - متلب - مایکروسافت آفیس - نِرو - آنتی ویروس کسپرسکی -> حالا تحقیق کن معادل اینها در لینوکس چه؟ که به ترتیب: برنامه VLC - موزیک پلیر Audacious - تاندربرد - فایرفاکس/کروم - گیمپ - پینتا - مایا - okular/evince - متلب - لییره آفیس - Brasero/Nero - آنتی ویروس هم نیاز نیست.
خیلی هاشون بین هم ویندوز و هم لینوکس مشترکند، مثل متلب، MaYa، تاندربرد و Nero
بعضی از اونهایی که مشترک نیستند، نسخه ویندوزی دارند. مثل گیمپ (جایگزین فوتوشاپ)، لیبره آفیس (جایگزین MS Office)، فایرفاکس و کروم (جایگزین IE) که می تونی در ویندوز نصبشون کنی و مدتی باهاشون کار کنی.
بعد از آشنایی اولیه و تصمیم به مهاجرت:- مشاهده فیلم های دسکتاپ توزیع های مشهور (اوبونتو، مینت، اوپن سوزه) در شبکه های به اشتراک گذاری ویدیو
- انتخاب توزیع بر اساس رم سیستم: 2GB به بالا اوبونتو و ۲گیگ به پایین لوبونتو یا Mint xfce؛ در انتخاب توزیع کارت گرافیک و cpu رو هم باید در نظر گرفت
- مطالعه چند مقاله جدید آموزش نصب لینوکس (اوبونتو یا مینت) که در سایتهای فارسی اندکی بعد از انتشار نسخه های جدید اوبونتو به وفور یافت میشه و یا مشاهده فیلم های راهنمای نصب از شبکه های به اشتراک گذاری ویدیو
- نصب سیستم از روی راهنما. برای کاربران تازه وارد توصیه میشه لینوکس انتخابیشون رو کنار ویندوز نصب کنند
- بعد از نصب اگر سیستمون اوبونتو باشه، نصب کدک باید انجام بدید که توضیحاتش رو از روی مقاله هایی که تحت عنوان هایی مثل «10 کاری که بعد از نصب اوبونتو باید انجام دهید» روی اینترنت می تونید پیدا کنید. توی این مقاله موارد پیچیده دیگه ای مثل توصیه به استفاده از نرم افزار های کانفیگ (tweak)، نصب تم وووو هم ممکنه وجود داشته باشه که یک کاربر تازه کار باید از اونها پرهیز کنه. اگر سیستم عاملی که نصب کردید مینت باشه هیچ کار اضافه ای نباید بعد از نصب مینت انجام بدید. سیستم رو دستکاری نکنید.
- مشترک سایت های لینوکسی معروف فارسی بشید تا آخرین اخبار توزیعتون رو از طریق ایمیل دنبال کنید. اگر در مسیر نصب یا بعد از نصب براتون مشکلی بوجود اومد در فروم توزیعتون (www.forum.ubuntu.ir یا www.forums.linuxmint.com) ثبت نام کنید و سوال بپرسید. استفاده از فروم ها قوانینی داره که باید رعایت کنید تا به سوالهاتون جواب خوب داده بشه!
- اگر یک کاربر عادی هستید به استفاده روزمره تون از کامپیوتر مشغول بشید: اینترنت گردی، استفاده از مجموعه آفیس، ایمیل و چت وووو. اگر برنامه نویس یا گرافیست هستید به دنبال نرم افزارهای تخصصی رشته تون بگردید و اونها روی سیستمتون نصب کنید. نصب نرم افزار جدید در توزیع هایی مثل اوبونتو و مینت نیاز به اینترنت داره و به شیوه ای مجتمع از مرکز نرم افزاری بدون پیچیدگی انجام میشه.
- غر نزنید و مدتی با نرم افزارهای لینوکس کار کنید تا عادت کنید. هیچ کمبودی نسبت به ویندوز و مک وجود نداره و فقط باید در بعضی موارد مثل استفاده از آفیس عادت هاتون رو تغییر بدید.
- سیستمتون رو آپدیت نگه دارید.
- کم کم در مورد فلسفه نرم افزارهای آزاد از روی اینترنت جستجو کنید و با مبانی اولیه اش آشنا بشید.
- بعد از آشنایی و عادت کردن به محیط دسکتاپتون وارد کارهای جزیی و تغییرات گسترده نشید که راه به ترکستان داره! اوبونتو و مینت با بهترین کانفیگ ممکن برای شما آماده شدند. به جای دستکاری سیستم تون وقت تون رو برای یادگیری چیزی مفیدتر بذارید:
- یادگیری یک زبان برنامه نویسی به هر نوع کاربری توصیه میشه! اگر هیچ ایده ای در این مورد ندارید می تونید از زبان های پایتون یا shell scripting شروع کنید. shell scripting شما رو با یک لایه دیگه از سیستم عامل لینوکس آشنا میکنه!
- یادگیری نرم افزارهای خاص که می تونه برای لذت یک کار جدید انجام بشه یا به عنوان حرفه دنبال بشه: لاتک، لیبره آفیس، گیمپ، ووو
دوازدهمین مرحله: برگرداندن کمک ها به جامعه!