اون چیزی که به عنوان داس تو مادربرد ها میشناسیم مود داس یا Dos mode هست که مثل cmd تو ویندوز میمونه و کل سیستم عامل داس نیست و فقط دستورات داس ( DOS prompt ) برای انجام کارها رو ساپورت میکنه.
برای یه سری از کارها مثل آپدیت بایوس و یا فلش کردن بایوس کارت گرافیک ازش استفاده میشه و یا فرمت هارد و کارهای دیگه که نمیخوایم تو محیط ویندوز یا سیستم عامل ما انجام بشه.
بایوس( BIOS, ROM BIOS, یا System BIOS ) که مخفف Basic Input/Output System هست در واقع یه چیپ هست تو همه مادربرد ها که شامل دستوراتی برای راه اندازی سیستم هست که به سیستم میگه که چه طوری بوت بشه و چگونه عمل کنه.
بایوس شامل یه سری دستورات راه اندازی و یه سری دستورات تست هست که به POST که مخفف Power On Self Test هست معروف هست.
این دستورات شرایط و ملزومات رو برای به درستی بوت شدن کامپیوتر شما و سخت افزارتون به صورت پایه بررسی میکنه.
اگه سیستم شما نتونه POST رو پاس کنه یه سری اخطار به صورت بوق به شما میده که نحوه بوق زدن و تعدادشون معنی مختلف داره.البته تو یه سری از مادربرد ها ابزاری به اسم دیباگر نصب هست که به صورت دو تا سون سگمنت یه پیغام میده و با مراجعه به دفترچه مادربرد میتونید علت بوت نشدن رو عیب یابی کنید.( دیباگر جدا هم داریم )
به غیر از POST ، بایوس 3 تا فانکشن اصلی دیگه هم داره:
Bootstrap Loader : تو این مرحله بایوس تو هارد مسترتون میگرده دنبال سیستم عامل که اگه پیدا کرد کنترل سیستم رو به دست اون میسپاره.
BIOS drivers : تو این مرحله تمام درایور های سطح پایین برای کنتل عملیات های اجرایی حول سخت افزار کامپیوترتون لود میشه.
BIOS or CMOS Setup : این همون برنامه پیکربندی ای هستش که به شما اجازه میده تنظیمات سخت افزاری مثل تاریخ و زمان و پسورد ( همون پسورد ورود به این برنامه که به پسورد بایوس معروفه ) رو پیکربندی کنید.همچنین تنظیمات پیشرفته ای مثل عمل اورکلاکینگ مثل تنظیم فرکانس و ولتاژهای رم و CPU و تنظیمات دیگه
اون چیزی که ما آپدیت میکنیم firmware هستش ( یه جور میان افزار ) و بایوس اون چیپی هستش که firmware روش سوار میشه برای کنترل کار هایی که باید انجام بشه.
هر سخت افزاری میتونه دارای بایوس و firmware مخصوص خودش باشه.
به غیر از مادربرد، سخت افزار هایی مثل کارت گرافیک و هارد دیسک هم دارای بایوس و firmware هستند.
هر کدوم از این سخت افزار هایی که ما داریم برای خودش یه کامپیوتر به حساب میاد که مجموع این کامپیوتر های کوچیک ، کامپیوتری که ما بهش میگیم کامپیوتر رو میسازه
امیدوارم توضیحاتم کافی بوده باشه