انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

توزیع گنو/لینوکس اوبونتو ۲۰ ساله شد 🎉

نویسنده موضوع: توضیحی برای بایوس و داس(حل شد)  (دفعات بازدید: 2907 بار)

0 کاربر و 4 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2745
  • من عاشق یونیکسی ها هستم
توضیحی برای بایوس و داس(حل شد)
« : 07 شهریور 1392، 05:00 ب‌ظ »
سلام می دونم که سوالم خیلی پیش پا افتاده است ولی چون سنم قد نمیده از dos استفاده کرده باشم مجبورم بپرسم.
dos و بایوس چیستند؟آیا با هم ارتباطی دارند؟آیا همه ی سیستم ها دارای این‌ها هستند؟کدام سیستم ها فاقد این‌ها هستند؟
« آخرین ویرایش: 08 شهریور 1392، 07:38 ب‌ظ توسط MHA152 »
بهتون پیشنهاد می کنم به دنیای بزرگ شبه−یونیکس وارد بشید و از پیشرفت لذت ببرید
جیمیلم

آفلاین mohammad kazemi

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 896
  • ... :|
پاسخ : توضیحی برای بایوس و داس
« پاسخ #1 : 07 شهریور 1392، 05:17 ب‌ظ »
در حقیقت بایوس نرم افزاری است که روی مادر برد نصب شده و درایوری است که نرم افزار را به سخت افزار ربط میدهد. مثلا ویندوز سون می تواند بر روی کامپیوتر هایی با سخت افزار متفاوت به صورت یکسان و یک شکل اجرا شود. بایوس رابط بین این دو است. زمانی که سیستم عامل داس وجود داشت، درایور نداشت و بایوس درایور داس بود. داس سیستم عامل کامل ولی متنی است، حتی فایل منیجر هم دارد!
راستی سه تا منبع هم برایت گذاشتم. تو گوگل باز پیدا میشه. چه فارسی و چه انگلیسی.

http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%88%D8%B3

http://www.sarzamindownload.com/modules.php?name=Content&file=tags&op=tags&tags=%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D9%88%D8%B3_%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA

http://sarirservice.com/index.php?Module=SMMArticles&SMMOp=View&SMM_CMD=&PageId=88

دانلود سیستم عامل داس : http://www.allbootdisks.com/download/dos.html
« آخرین ویرایش: 07 شهریور 1392، 05:22 ب‌ظ توسط mohammad kazemi »

آفلاین سالار مقدم

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 2074
  • هر چقدر بدونی بازم کمه.
    • سالار مقدم
« پاسخ #2 : 07 شهریور 1392، 05:20 ب‌ظ »
dos که داس خونده میشه یک سیستم عامله، مثل لینوکس و ویندوز. داس در واقع عین cmd عه، در واقع مثل ترمینال خودمون میمونه که در زمان های خیلی قدیم استفاده میشده(در مقابل ترمینال ما هیچی نیست ولی کار اون زمانیارو راه مینداخته).در اون زمان برای مدیریت پرونده ها، پارتیشن بندی و ... استفاده میشده. داس فاقد محیط گرافیکیه یه جورایی مثل آرچه ما میمونه فقط بدون هیچ قابلیتی! :دی. cmd از بیس داس ساخته شده که به دنبال اون کل ویندوز هم انشعابی از اون محسوب میشه.راستی ما دو تا داس داریم یکی msdos که میشه داس مایکروسافت و یکی freedos که من روی کامپیوترم بود، دومی آزاده.دیگه فکر نکنم توضیح خاص دیگه ای بخوای در همین حد کافیه.

BIOS که من بایوس می خونمش( بعضی ها هم بایاس) مخفف جمله ی basic input/output standard عه اگه اشتباه نکنم کلمه ی standard رو. اساسی ترین نقطه ی نرم افزاری هر کامپیوتره، رابط بین سخت افزار و نرم افزاره و تنها نقطه ی نرم افزاریه که بدون هیچ پیش نیازی به کامپیوتر جان نرم افزاری میبخشه، سخت افزار رو میشناسه و به سیستم عامل اراعه میده. تعیین می کنه که کامپیوتر از کجا بوت بشه(که ما معمولا موقع نصب سیستم عامل دی وی دی رام رو انتخاب می کنیم) و تاریخ و زمان هم توسط اون نگهداری میشه. در بعضی بایوس ها میتونی قطعات سخت افزاری خودت رو مثل کارت گرافیک رو خاموش کنی(که ما از این شانسا نداریم :دی). بایوس در حافظه ی فقط خواندنی ROM نگهداری میشه. ROM مخفف Read Only Memory عه که بدلیل اهمیت والا، بایوس در این حافظه نگهداری میشه. یادت باشه هیچ وقت با بایوس شوخی نکن، مثلا فلشش نکن به جز مواقعی که مجبوری چون اگه بپره یا درست نمیشه یا اگه بشه کمه کم ۱۰۰ تومن میفتی و کلی باید این در اون در بزنی.اگر حافظت خوب کار نمیکنه روش پسورد نذار چون اگه یادت بره کلی به دردسر میفتی.

این دو هیچ ربطی به هم ندارند فقط همونطور که بالا گفتم بایوس قطعات سخت افزاری رو در اخطیار داس(همون سیستم عامل) میزاره.

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #3 : 07 شهریور 1392، 05:30 ب‌ظ »
یعنی الآن داس روی هیچ سیستمی نصب نیست؟من شنیده بودم که همه ی سیتم ها داس داره و به همین دلیل می تونه تو بوت exe ها را اجرا کنه
جیمیلم

آفلاین mohammad kazemi

• Hero Member
  • *
  • ارسال: 896
  • ... :|
« پاسخ #4 : 07 شهریور 1392، 05:33 ب‌ظ »
یعنی الآن داس روی هیچ سیستمی نصب نیست؟من شنیده بودم که همه ی سیتم ها داس داره و به همین دلیل می تونه تو بوت exe ها را اجرا کنه
شاید بایوس چون درایوره بتونه exe رو هم اجرا کنه.

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #5 : 07 شهریور 1392، 05:40 ب‌ظ »
اگه بایوس اجرا می کنه چرا exe ها را اجرا می کنه؟چرا چیزای دیگه را اجرا نمی کنه؟مگه بایوس مال ماکروسافت است که اینکار ها را بکنه؟

پس یعنی بایوس همیشه کار های اولیه برای شروع سیستم عامل را انجام میده و بعدش دیگه باش کاری نداریم؟ و داس هم یک سیستم عامل متنی بوده که دیگه الآن وجود نداره؟
« آخرین ویرایش: 07 شهریور 1392، 05:41 ب‌ظ توسط MHA152 »
جیمیلم

آفلاین سالار مقدم

• عضو کاربران ایرانی اوبونتو
  • *
  • ارسال: 2074
  • هر چقدر بدونی بازم کمه.
    • سالار مقدم
« پاسخ #6 : 07 شهریور 1392، 05:58 ب‌ظ »
اگه بایوس اجرا می کنه چرا exe ها را اجرا می کنه؟چرا چیزای دیگه را اجرا نمی کنه؟مگه بایوس مال ماکروسافت است که اینکار ها را بکنه؟

پس یعنی بایوس همیشه کار های اولیه برای شروع سیستم عامل را انجام میده و بعدش دیگه باش کاری نداریم؟ و داس هم یک سیستم عامل متنی بوده که دیگه الآن وجود نداره؟
نه داس یه سیستم عامله، برای استفاده ازش باید نصبش کنی که فقط چند مگابایته. خوب در سیستم عامل ها یه جورایی داس وجود داره اما داس مثل بایوس روی سیستم (کامپیوتر) نصب نیست. بله برنامه هاش اگزه هست چون توسعه دهندش مایکروسافت بوده(قبل از مایکروسافت یه هکر روسی بوده).
چرا با بایوس کار داریم همچنان، بایوس سخت افزار رو اراعه میده و سخت افزار تا زمانی که سیستم عامل روشنه مورد نیازه.
چرا رو بعضی کامپیوتر ها مثل کامپیوتر من به صورت سیستم عامل پیشفرض وجود داره، من پاکش کردم و گنو/لینوکس نصب کردم، اون داس که دوستانت گفتند احتمالا منظورشون cmd ویندوز بوده

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #7 : 07 شهریور 1392، 06:04 ب‌ظ »
.
چرا رو بعضی کامپیوتر ها مثل کامپیوتر من به صورت سیستم عامل پیشفرض وجود داره، من پاکش کردم و گنو/لینوکس نصب کردم، اون داس که دوستانت گفتند احتمالا منظورشون cmd ویندوز بوده
یعنی مثل بقیه ی سیتم عامل ها روی هارد بود و میشد پاکش کرد؟

پس داستان اجرای exe توی بوت چیه؟
جیمیلم

آفلاین Ghost Shadow

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 1803
  • Linux is Secured By Design
« پاسخ #8 : 08 شهریور 1392، 04:02 ب‌ظ »
اون چیزی که به عنوان داس تو مادربرد ها میشناسیم مود داس یا Dos mode هست که مثل cmd تو ویندوز میمونه و کل سیستم عامل داس نیست و فقط دستورات داس ( DOS prompt ) برای انجام کارها رو ساپورت میکنه.

برای یه سری از کارها مثل آپدیت بایوس و یا فلش کردن بایوس کارت گرافیک ازش استفاده میشه و یا فرمت هارد و کارهای دیگه که نمیخوایم تو محیط ویندوز یا سیستم عامل ما انجام بشه.

بایوس( BIOS, ROM BIOS, یا System BIOS ) که مخفف Basic Input/Output System هست در واقع یه چیپ هست تو همه مادربرد ها که شامل دستوراتی برای راه اندازی سیستم هست که به سیستم میگه که چه طوری بوت بشه و چگونه عمل کنه.

بایوس شامل یه سری دستورات راه اندازی و یه سری دستورات تست هست که به POST که مخفف Power On Self Test هست معروف هست.

این دستورات شرایط و ملزومات رو برای به درستی بوت شدن کامپیوتر شما و سخت افزارتون به صورت پایه بررسی میکنه.

اگه سیستم شما نتونه POST رو پاس کنه یه سری اخطار به صورت بوق به شما میده که نحوه بوق زدن و تعدادشون معنی مختلف داره.البته تو یه سری از مادربرد ها ابزاری به اسم دیباگر نصب هست که به صورت دو تا سون سگمنت یه پیغام میده و با مراجعه به دفترچه مادربرد میتونید علت بوت نشدن رو عیب یابی کنید.( دیباگر جدا هم داریم )

به غیر از POST ، بایوس  3 تا فانکشن اصلی دیگه هم داره:

Bootstrap Loader : تو این مرحله بایوس تو هارد مسترتون میگرده دنبال سیستم عامل که اگه پیدا کرد کنترل سیستم رو به دست اون میسپاره.

BIOS drivers : تو این مرحله تمام درایور های سطح پایین برای کنتل عملیات های اجرایی حول سخت افزار کامپیوترتون لود میشه.

BIOS or CMOS Setup : این همون برنامه پیکربندی ای هستش که به شما اجازه میده تنظیمات سخت افزاری مثل تاریخ و زمان و پسورد ( همون پسورد ورود به این برنامه که به پسورد بایوس معروفه ) رو پیکربندی کنید.همچنین تنظیمات پیشرفته ای مثل عمل اورکلاکینگ مثل تنظیم فرکانس و ولتاژهای رم و CPU و تنظیمات دیگه

اون چیزی که ما آپدیت میکنیم firmware هستش ( یه جور میان افزار ) و بایوس اون چیپی هستش که firmware روش سوار میشه برای کنترل کار هایی که باید انجام بشه.

هر سخت افزاری میتونه دارای بایوس و firmware مخصوص خودش باشه.

به غیر از مادربرد، سخت افزار هایی مثل کارت گرافیک و هارد دیسک هم دارای بایوس و firmware هستند.

هر کدوم از این سخت افزار هایی که ما داریم برای خودش یه کامپیوتر به حساب میاد که مجموع این کامپیوتر های کوچیک ، کامپیوتری که ما بهش میگیم کامپیوتر رو میسازه ;)

امیدوارم توضیحاتم کافی بوده باشه :)

« آخرین ویرایش: 08 شهریور 1392، 04:06 ب‌ظ توسط Ghost Shadow »

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #9 : 08 شهریور 1392، 07:05 ب‌ظ »
خیلی ممنون از توضیحاتتون ولی من هنوز هم نفهمیدم چرا exe توی بوت اجرا میشه؟توسط بایوس اجرا میشه؟بایوس چه ربطی داره به ماکروسافت که exe هاش را اجرا می کنه؟
جیمیلم

آفلاین Ghost Shadow

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #10 : 08 شهریور 1392، 07:21 ب‌ظ »
خیلی ممنون از توضیحاتتون ولی من هنوز هم نفهمیدم چرا exe توی بوت اجرا میشه؟توسط بایوس اجرا میشه؟بایوس چه ربطی داره به ماکروسافت که exe هاش را اجرا می کنه؟

خواهش میکنم :)

همون طور که گفتم DOS mode مثل cmd ویندوز هست و دارای دستوراتی برای اجرا کردن فایل های با پسوند exe ( البته برنامه هایی که تو محیط داس اجرا میشوند ) هست.

بایوس ربطی نداره ولی امکان DOS mode به DOS ربط داره و میتونه exe رو اجرا کنه ;)

DOS mode یکی از امکاناتی هست که بایوس مادربرد ها در ختیارمون قرار میدند.
« آخرین ویرایش: 08 شهریور 1392، 07:27 ب‌ظ توسط Ghost Shadow »

آفلاین MHA152

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #11 : 08 شهریور 1392، 07:38 ب‌ظ »
واقعا دستتون درد نکنه Ghost Shadow جان خیلی زحمت کشیدید
جیمیلم

آفلاین Ghost Shadow

• High Hero Member
  • *
« پاسخ #12 : 08 شهریور 1392، 07:54 ب‌ظ »
واقعا دستتون درد نکنه Ghost Shadow جان خیلی زحمت کشیدید

خواهش میکنم عزیز :)

آفلاین DebianGod

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 461
  • Ruby
پاسخ : توضیحی برای بایوس و داس(حل شد)
« پاسخ #13 : 08 شهریور 1392، 09:40 ب‌ظ »
تو فرودگاه ها توی کانتر وقتی میخوان بلیط صادر کنن یه کنسول دارن که دیدم بعضیا تو سنت او اس اونو دارن تو ایران هم ویندوز ریختن مثلا تو دانمارک مینت داشتن روش یه کنسول بود باهاش بلیط صادر میکردند اون چیه؟   فکر کردم شاید داس باشه برای همین اینجا پرسیدم
بدلیل متنفر بودن از ابونتو دیگه این فروم نمیام

آفلاین DebianGod

• Sr. Member
  • *
  • ارسال: 461
  • Ruby
پاسخ : توضیحی برای بایوس و داس(حل شد)
« پاسخ #14 : 08 شهریور 1392، 09:44 ب‌ظ »
نرم افزار COMFAR || مخصوص فرودگاه این .

این هست؟
بدلیل متنفر بودن از ابونتو دیگه این فروم نمیام