منبع وقت اون رسیده که با خانواده ی اوبونتو از اول تا حالا آشنا بشیم.
چندتا نکته رو بهتر دیدم همین اول بگم.اول اینکه تیم توسعه اوبونتو برای هر انتشار جدید از یه اسم رمز استفاده میکنن.
دوم اینکه این اسم رمز قرار نیست زیاد جدی باشه و معمولا از جانوران عجیب و غریب و بعضا خنده دار برای این نامگذاری استفاده میکنن.
سوم اینکه هر اسم رمزی دارای دو قسمت هست که یکی اسم جانوره و دیگری صفتیه که بهش نسبت داده شد و نکته قابل توجه اینه که حرف اول هردو کلمه یکیه. مثلا ff یا gg یا...
چهارم اینکه برای صدا کردن نسخه ها! معمولا قسمت اول اسمشون که صفت مربوط به جانوره به کار میره. مثلا به اوبونتوی 7.04 میگیم فیستی یا به 7.10 میگیم گاتسی یا 8.04 که بهش میگیم هاردی!
چهار سال از انتشار اولین نسخه اوبونتو میگذره و هرروز این توزیع دوست داشتنی جای بیشتری رو تو قلب ما اشغال میکنه.
اولین نسخه ی اوبونتو در اکتبر سال 2004 توسط شرکت Canonical limited منتشر شد. نام اوبونتو از ترکیب دو نام Zulu و Xhosa بوجود آمده که معنیشون رو نمیدونم ولی اونچه که در مورد معنی اوبونتو میگن و شعار اوبونتو هم هست اینه : ” لینوکس برای نوع بشر”.
برای محیط میزکار یا همون دسکتاپ اوبونتو از Gnome (بخونید گنوم) استفاده میکنه.
اوبونتو نسخه ی جدید خودشو هر 6 ماه یکبار منتشر میکنه و این یعنی اوج بروز بودن!
اکتبر سال 20044.10 Warty Warthog
این اولین نسخه ی منتشر شده ی اوبونتو بود که وارد دنیای سیستم عاملها شد.
میشه گفت فلسفه ی این اسم گذاری اینه که اوبونتو یه چیزی تو مایه های این جونوره که مثل قارچ داره خودشو تو جهان پخش میکنه!!! والبته با این هیکل و قدرت هیچ سیستم عامل دیگه ای حریفش نمیشه!
نکته ی قابل توجه دیگه این بود که چرا اولین نسخه ی اوبونتو از 4.10 شروع شده نه از یک؟ این سوال جواب ساده ای داره : شماره گذاری نسخه ها در اوبونتو بر اساس سال و ماه انتشار آن نسخه هست. بهمین راحتی و با علم به این مطلب که هر 6 ماه یکبار یه نسخه از اوبونتو میاد بیرون میشه راحت شماره و زمان انتشار نسخه ی بعدی رو فهمید.
تو این نسخه رنگ دسکتاپ نسبتا تیره به نظر میرسه. یه چیزی تو مایه های نارنجی و قهوه ای که نماد قبیله های افریقای جنوبی هست.
این نسخه بصورت زنده هم قابل استفاده هست یعنی شما میتونید قبل از نصب از امکانات اون استفاده کنید و با محیطش آشنا بشید. البته تمامی نسخه های اوبونتو بصورت زنده هم قابل دسترسی هستند.
آوریل سال 20055.04 Hoary Hedgehog
شش ماه بعد جوجه تیغی کوجولو نوید انتشار نسخه ای جدید از سیستم عامل اوبونتو رو داد.
با اینکه رنگ دسکتاپ کمی روشن تر شده بود ولی همچنان تیره بنظر میرسید.
مهمترین اتفاقی که در زمان انتشار این نسخه بوقوع پیوست تولد اولین توزیع اوبونتو با نام کوبونتو بود. با ورود کوبونتو میزکار KDE هم وارد دنیای اوبونتو شد.
در این نسخه سی دی زنده هم بهبود یافت و از سیستم های 64 بیتی و پاور پی سی هم پشتیبانی میکرد.
اکتبر سال 20055.10 Breezy Badger
حالا دیگه اوبونتو تونست به مقبولیت زیادی در جامعه ی لینوکس کاران برسه.
با انتشار این نسخه از اوبونتو توزیع جدید دیگری به نام ادوبونتو به خانواده ی اوبونتو اضافه شد.
این توزیع جدید که کاملا شبیه اوبونتو هست برای کارهای آموزشی تهیه شده و دارای پکیج های اموزشی زیادیه.
همچنین همزمان با انتشار این نسخه قابلیت ساپورت سرور به اوبونتو اضافه شد.
کوبونتو هم Kynaptic رو که یک Package manager هست جایگزین Adept کرد و اولین توزیعی شد که از Devtags برای جستجوی ساده تر برنامه ها در Adept استفاده میکنه. KDE Bluetooth هم اضافه شد.
ژوئن سال 20066.06 Dapper Drake
این نسخه اولین انتشاری بود که قانون شش ماه یکبار رو شکست. آوریل اومد و رفت و خبری از انتشار نسخه ی جدید اوبنتو نشد و مارک شاتلورث (مؤسس اوبونتو) برای توسعه ی نسخه ی جدید فرصت بیشتری طلبید.
این اولین انتشاری بود که ویژگی
LTS یا
Long Time Support رو به اوبونتو اضافه کرد.همونطوری که میدونید یا نمیدونید نسخه های عادی تا 18 ماه ساپورت میشن و از آپدیت رایگان بهره میبرن ولی در این انتشار نسخه ی دسکتاپی تا سه سال و نسخه ی سروری تا 5 سال ساپورت میشن.
Startup سریعتر، Shutdown گرافیکی، نصب برروی USB Device ، ابزار جدید ارتقا و پخش بهتر ویدیویی از جمله ویژگیهای این نسخه بود.
با انتشار این نسخه یک عضو دیگه هم به خانواده ی اوبونتو اضافه شد: ” زوبونتو” که از میزکار سبکتری بنام Xfce استفاده میکرد. زوبنتو برای سیستم های قدیمی و ضعیف طراحی شد.
اکتبر سال 20066.10 Edgy Eft
اوبونتو با انتشار این نسخه گامی بزرگ بسوی سریعتر شدن برداشت.
برنامه ی مدیریت عکس با نام digiKam به کوبونتو اضافه شد.
آوریل 20077.04 Feisty Fawn
انتشار جدید اوبونتو با ابزار و بهبودهای جدید قلبها رو به تسخیر خودش درآورد.
نصب ساده ی کدکهای صوتی و تصویری ، ارتقا اتصالات شبکه ای ، نصب آسان درایورهای سخت افزاری ، ابزارهای خطایابی سریع، بازیهای جدید ، Help Center جدید با اینترفیس ساده تر و کاربردی تر و… اوبونتو رو تبدیل به یک سیستم عامل همه فن حریف کردند.
اکتبر 20077.10 Gutsy Gibbon
با ورود گاتسی تمامی ایرادها و باگهای شناسایی شده برطرف شدند.
محیط گرافیکی جذابتر ، سوئیچ سریع بین یوزرها ، پکیجهای جدید ، استفاده از میزکارهای ارتقا یافته و… اوبونتوی قدرتمندی روبه همگان معرفی کردند.
آوریل سال 20088.04 Hardy Heron
این نسخه دومین انتشار اوبونتو با پشتیبانی دراز مدت بود.
حواصیل ماندگار نویدبخش آینده ای موفق برای سیر تکاملی رشد خانواده ی اوبونتو بحساب می آمد.
اکتبر سال 20088.10 Intrepid Ibex
بز شجاع نشان داد که ذاتا با آن قیافه فیلسوفانه اش صفت شجاعت را یدک میکشد.
قابلیت حملیکی از این ویژگیها قابلیت حمل هست. برنامه ای کوچک همراه این نسخه هست که به کاربر این احازه رو می ده، با ایجاد یک USB راه انداز نسخه ای از Ubuntu خود را در هر جا داشته باشه. همچنین این امکان وجود دارد که تنظیمات اعمال شده توسط کاربر نیز همراه این دیسک USB قرار داده بشه.
Compiz و افکت ها تصویریویژگی دیگری که بهبود پیدا کرده و یا بهتر بگم تغییر کرده، پوسته اوبوتو هست. این تغییر از دو نسخه قبلی برنامه ریزی شده بود و در این نسخه اجرا می شود.
در این نسخه سعی شده است که اشکالات نسخه قبلی Compiz رفع بشه. موتور گرافیکی جدیدی نیز بر پایه GTK+ مورد استفاده قرار گرفته تا با استفاده از پوسته های SVG محیطی زیبا را خلق کند.
کاربر میهماناین یک اکانت است که به کاربر اجازه می ده، شخص دیگری از کامپیوتر وی استفاده کرده و در تنظمیات و کارهای وی دخالتی نداشته باشد. این اکانت دسترسی به قسمت های مهم و حساس را به طور موقت غیر فعال می کند:
اتصال به اینترنت راحتMark Shuttleworth مدیر Ubuntu دسترسی آسان و بدون دردسر رو یکی از ویژگی های عمده این نسخه دانسته است. یکی از مشکلات کاربران لینوکس اتصال به اینترنت در مکانهای مختلف و کانکشن های مختلف است. سیستم یکپارچه اتصال به اینترنت یکی از ویژگی ها مهم خواهد بود و سعی خواهد کرد که کاربر همیشه بتواند به راحتی در مکانهای مختلف و با اتصالات مختلف اقدام به اتصال به اینترنت کند.
BBCدر مدیا پلیر های نسخه جدید اوبونتو (Totem Movie Player و Rhythmbox) ویژگی جدیدی قرار داده شده است که با استفاده از آن می توان آخرین ویدیو و صوت و یا Podcast را از اینترنت دریافت کرد. این سرویس را BBC فراهم میکند.
3G networkingپشتیبانی از شبکه های 3G از مدت ها در لینوکس قرار داشت، از زمانی که شبکه های این وسایل مانند بلوتوس و تلفن های همراه و مودم های USB استاندارد شدند لینوکس می توانست انها را به کار بگیره. تنها مشکلی که وجود داشت تنظمیاتی که به اندازه کافی سخت هستند و هر کاربری از پس آنها بر نمی آید. در راستای سیاست اوبونتو مبتنی بر لینوکس برای همه؛ یک ابزار گرافیکی یا به قولی GUI که اطلاعات لازم را از کاربر گرفته و با شناسایی خودکار وسایل تنظیمات را اعمال می کند.
آوریل سال 20099.04 Jaunty Jackalope
نمیدونم شما اسم این جانور رو چی میزارید ولی علی الحساب بهش میگیم خرگوش!
اسم این نسخه خرگوش مغروره (یا خود نما). کاملا از اسمش معلومه که میخواد چی از آب در بیاد!