بیشتر گیج شدم. الان من باید برنامه های مورد نیازم رو از کجا دانلود و نصب کنم؟
از طریق مخازن.
من همه ی پیش فرض های سیستم رو پاک کردم و برای نصب برنامه ها از gnome software استفاده میکنم. خیلی کند هستش و بسیاری از برنامه ها رو هم نداره. مثلا عرض میکنم که vscode رو که من قبلا به عنوان ادیتور پیش فرض استفاده میکردم نداره.
منطورتون از "من همه ی پیش فرض های سیستم رو پاک کردم" اینه که snap رو پاک کردید؟
اگه برنامهها دیر دانلود میشن، شاید بهتر باشه از یه آینه دیگه استفاده کنید.
آینهها، سرورهایی هستند که توی جاهای مختلف زمین، توسط افراد داوطلب، دانشگاهها یا شرکتها بر پا شدند. اونها رو میتونید یه کپی از مخازن خود توزیع در نظر بگیرید.
چیزهایی که داخل اونها هست، با چیزی که توی مخازن خود توزیع هست یکیه. نمیتونند اونها رو عوض کنند یا چیز دیگه به اونها اضافه کنند چون apt موقع دریافت هر چیزی از مخازن، امضای دیجیتال اونها رو بررسی میکنه و اگه معتبر نباشه، اونها رو رد میکنه. امضای دیجیتال رو فقط کسی میتونه رو یه چیزی بزنه که کلید خصوصی درست رو داشته باشه. توی این مورد، این کلید دست خود توسعه دهندههای توزیع هست.
دلیل وجود آینهها اینه که شما چیزهای مورد نیاز رو از یه سرور نزدیک به محل فعلی بگیرید تا سرعت بیشتری داشته باشید. اگه آینهها رو بذارید روی آینهها داخل ایران، احتمالا سرعت دانلود درست میشه.
البته معمولا آینهها ممکنه چند ساعت یا شاید یک روز از مخازن اصلی عقبتر باشند و دیرتر بروزرسانیها رو قرار بدند. چون اول بروزرسانیها وارد مخازن اصلی میشه و بعد آینهها خودشون رو با اون همگامسازی میکنند.
برای تغییر آینهها چند راه دارید.
میتونید دستی فایل sources.list رو تغییر بدید و آینه مورد نظر رو اونجا تعریف کنید. فایل sources.list توی این مسیر هست. برای تغییر اونوهم به دسترسی روت نیاز دارید.
/etc/apt/sources.list
میتونید از برنامه softwares and updates اینکار رو به صورت گرافیکی انجام بدید. این برنامه با توجه به آینهای که انتخاب کردید، خودش فایل sources.list رو تغییر میده. همچنین یه لیست از کشورها و آینههایی که داخل هر کدوم هست در احتیار شما میذاره تا راحتتر انتخاب کنید.
یا برای نصب و کار با وی پی ان من الان مجبور شدم این دستوران رو استفاده کنم :
$ sudo add-apt-repository ppa:nm-l2tp/network-manager-l2tp
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install network-manager-l2tp network-manager-l2tp-gnome
عجیبه که برنامههایی که توی مخازن اصلی هستند کار نکردند. مشکل از سروری که بهش وصل شده بودید، نبوده؟ قبل و بعد از نصب از این دوتا بسته، یه سرور رو امتحان کرده بودید؟ یا اینکه سرورها فرق داشتند؟
الان هم خروجی دستور snap list من اینطوری هستش :
nader@nader-ThinkPad-T480:~$ snap list
Command 'snap' not found, but can be installed with:
sudo apt install snapd
اصلا snap نصب نیست. پاک شده.
و همین الان که میخوام این برنامه رو نصب کنم :
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install xdman
ppa های زیاد اضافه نکنید و سعی کنید از چیزهایی که داخل مخازن هست، استفاده کنید. با اضافه کرد ppa های زیاد، ممکنه موقع ارتقا به نسخه بعدی اوبونتو، به مشکل بخورید.
بعید میدونم بسته بالا، مشکل ایجاد کنه.
بله دقیقا منظورم این هستش. خیلی از برنامه های فایل deb دارن برای نصب مثل همین vscode. بعضی ها هم فایل install.sh دارند. مثلا تلگرام.
تلگرام که توی خود مخازن هست. در مورد vscode، شاید بهتر باشه از نسخه آزاد اون، vscodium استفاده کنید. میتونید نسخه appimage اون رو دانلود کنطد، بهش دسترسی اجرایی بدید و بعد اجراش کنید. به همین راحتی.
اینجا میتونید نسخه آخر اون رو دانلود کنید. فایلهای زیادی اونجا هست. اگه نتونستید نسخه appimage رو پیدا کنید،
این یه لینک مستقیم به فایل appimage، نسخه 1.62 هست. حجمش حدود 113Mib هست. از اونجایی که از github دانلود میکنید و داخل ایران هستید، ممکنه سرعت کند باشه. شاید لازم باشه چیزشکن رو فعال کنید تا سرعت بهتری بگیرید.
لینک دومی احتمالا خیلی زود قدیمی میشه. گزینه بهتر اینه که در آینده، از لینک اولی استفاده کنید.
یک سوال برایم پیش آمد یعنی از دبیان پایدار هم نباید استفاده کنیم چون نرمافزار های آن همیشه قدیمی هستند درسته؟بین دبیان ناپایدار و دبیان آزمایشی کدام را انتخاب کنیم؟
نبایدی وجود نداره. گفتیم بهتره از آخرین نسخه پایدار اوبونتو استفاده کنید تا نرمافزارهای جدیدتر داشته باشید. میتونید همچنان از اوبونتو 20.04 استفاده کنید و کارها رو با همون نرمافزارهایی که داره راه بندازید.
در مورد دبیان، اگه پایداری میخواهید، میتونید از شاخه پایدار استفاده کنید. توی دبیان، یه سری از بستهها از شاخه آزمایشی backport میشن و داخل مخازن backport قرار میگیرن تا بتونید نسخه جدید اونها رو توی دبیان پایدار داشته باشید. این بستهها کمتر آزمایش شدند ولی من تا حالا با بستههای backport شده به مشکل نخوررم.
معمولا کرنل و systemd چیزهایی هستند که backport میشن. چیزهایی مثل glibc یا پایتون یا میزکارها رو ندیدم که backport بشن.
پیشنهاد من ب شما :
efi : 0.5G
root : 20 G
swap : 4 G
باقی مانده هم مختص home
بعد از اتمام نصب اوبونتو : آپدیت اون و اپگرید بسته ها ، بعد حذف اسنپ و هولد کردنش ، بعد نصب نرم افزار های آزاد جایگزین نرم افزار های انحصاری و در نهایت لذت بردن از یک سیستم عامل دوست داشتنی !
روت کمه. فکر کنم همین 40Gib فعلی مناسب باشه.
دوباره که نصب نکنه خب. همینی که نصب کرده خوبه
فقط بهنرین حالت رو مشخص کردم ک اگه یروزی دوباره به هر دلیلی خواست نصب کنه این مسیرو بره !
البته ممکنه با توجه به نیاز لازم باشه چیزهای دیگه رو هم جدا کرد. مثلا من اینها رو جدا کردم. (باز هم هستند، اینجا نگفتم)
/var/lib/libvirt
/var/lib/docker