به قول جادی لینوکس اولش سخته.
ورود به لینوکس معمولا با اوبونتو یا مینته. مراحل نصب که خیلی ساده هست هر چند برای بار اول چیز هایی مثل swap یا تصمیم گیری در مورد جدا کردن /boot برای یه تازه وارد گیج کنندست. حالا فرض کنیم نصب تموم شد. اولین سوال فک کنم در مورد نرم افزار های جایگزین باشه. این ها رو هم پیدا میکنه. بعد دنبال چیزی میگرده به اسم "سایت دانلود نرم افزار" که برای ویندوزی ها مرسومه. درصورتی که لینوکسی ها اصلا نیازی به همچین چیزی ندارند. شما که N ساله از لینوکس استفاده میکنی به این قضیه می خندی ولی برای یه تازه وارد یکم سخته طرز فکرش رو تغییر بده. میره و نرم افزاری رو که می خواد از اینترنت دانلود میکنه با این تفکر که الان که روش کلیک کنه یه wizard باز میشه و ... .
یه بحث دیگه پاسخ گو بودن یا نبودن نرم افزار ها به نیاز های کاربره. مثالش نرم افزار دانلود منیجر هست که همه دنبال یه چیزی مثل IDM هستن. خب من دو سالی هست که زیاد سراغ کامپیوتر نیومدم و نمیدونم چقدر توی این مورد پیشرفت داشتیم. جبهه هم نگیرید که ما aria2 و wget و ... رو داریم. بحث من در مورد یه کاربر تازه وارده که با IDM زندگی میکرده.
مورد بعدی زشت بودن رابط کاربری بعضی نرم افزار ها هست. بعضی هاشون واقعا قشنگ هستن و عالی ولی یه چیزی مثل libreoffice ازش انتظار میره یکم قشنگ تر بشه بعد از این همه سال
بریم سراغ game. وضع واقعا جالب نیست. با اومدن استیم یکم بهتر شده ولی یه گیمر دوست داره به راحتی بتونه بازی هایی مثل witcher و GTA و ... رو بازی کنه. بدون هیچ دردسری.
و اما میرسیم به برنامه نویس ها. من که هنوز قانع نشدم یه نرم افزار آزاد رو بنویسم تا باهاش پول در بیارم. ایده هایی هست برای پول در آوردن ولی این ایده ها همه نرم افزار ها رو پوشش نمیدن. یه چیزی رو دو سال پیش نوشتم میذارمش اینجا:
۱− فروش پشتیبانی: اینو دیگه همه می دونن. نمونه این گونه تجارت رو redhat, novel, enterpriseDB و صدها شرکت دیگه.
۲− درآمد از زایی از طریق Cloud:
۱−۲− SaaS: مخفف Software As A Service هست و طبق اون شوما پول رو واسه خود نرم افزار نمی گیری. پول می گیری که اون نرم افزار رو تو سرور های خودت پیاده سازی کنی. مثلا فرض کن یه شرکت ایرانی بیاد نرم افزار حساب داری رو بجای اینکه دونه دونه بفرشوه به صورت تحت وب بنویسه(در ضمن سورس نرم افزار هم منتشر بشه) و فقط پول بگیره از شرکت ها تا برای اونها عملیات هاستینگ رو انجام بده. تو این حالت رقابت فوق سنگین هست. چون سورس نرم افزار موجوده و کسی که بهترین سرویس رو به مشتری بده اون برنده میشه.
۲−۲− PaaS: مخفف Platform As A Service هست. یه شرکت میاد و یه محصول (عمدتا محصول زیر ساخت) رو به مشتری ارایه میده. به عنوان مثال یه شرکت میاد و یه کلاستر خفن از MySQL می سازه. بعدش میاد میگه هر شرکتی می خواد دیتابیسش رو ما مدیریت کنیم بیاد از ما خدمات بخره. این مدل یه لایه بالاتر از SaaS هست.
۳−۲− IaaS: مخفف Infrastructure As A Service هست و بالاترین لایه تو Cloud حساب میشه. تو این حالت همه امکانات زیر ساخت اعم از شبکه− سرورها− نرم افزار− سیستم عامل رو سرویس دهنده به مشتری تحویل میده. نکته اصلی تو این مدل Virtualization هست. باز تو این مدل سورس نرم افزارها از قبل موجوده و فقط شرکتی برنده میشه که بهترین کیفیت رو به مشتری بده.
۳− مدل سوم هم باز همه میشناسن: خدمات سفارشی سازی و ترجمه و از این کارها انجام بده.
فرض کنیم می می خوام یه بازی بسازم. ببینیم کدوم مدل به دردم می خوره:
۱-
۲-
۳-
اگه مدل دیگه ای هست بگید.
حالا فرض کنیم می خوام یه نرم افزار تشخیص صدا بسازم:
۱- از چی پشتیبانی کنم؟
۲- کلا این مدلهای سری دوم از اون مدلهاست. طرف اینهمه زحمت کشیده نرم افزار نوشته بیاد با هاستینگ و مدیریت دیتابیس و ... پول در بیاره. خب از همون اول هاستینگ راه مینداختی. در ضمن چرا افراد باید نمونه همون نرم افزار که تحت وب نیست رو نخرن؟
۳- مثلا سفارشی سازی کنی سفید برفی بهت جواب بده...
یه مدل ۴ رو خودم می گم. ساختن پلاگین که البته همه جا کاربرد نداره و یه مشکل هم داره. خب من برای این سیستم تشخیص صدا یه پلاگین می نویسم که اگه شنید "Where is name-of-a-place" گوگل مپ یا اپن مپس رو باز کنه و اون مکان رو نشون بده. اما این پلاگین نباید آزاد باشه و سورسش منتشر بشه؟ اگه آره پس دوباره بر میگردیم به نقطه اول که کی میاد برای این کارمون بهمون پول بده. میره سورسش رو بر میداره.
-----------------------------------------------
حالا برداشت من از کل این قضایا. برنامه نویسی که برای یه شرکت بنویسه و نیاز یه شرکت رو برطرف کنه پولشو در میاره اما این موضوع برای برنامه نویسی که برای کاربر می نویسه صدق نمی کنه که نمونه واضحش رو توی بازی ها می تونید ببینید.
بعد میدونید چی میشه؟ اون کاربر تازه وارد که بخاطر تعریف هایی که از لینوکس شنیده واردش شده با یه وضع بد ترکش میکنه. که معمولا به هر کسی هم که میرسه میگه لینوکس چرته.
به هر حال من تا الان مشکلی با لینوکس نداشتم و بجز بحث game توی قسمت های دیگه ترجیحش دادم به ویندوز و مک. اما در آینده اگه ببینم نیاز دارم که به ویندوز یا مک سوییچ کنم به راحتی این کار رو میکنم. الان هم یه برنامه دارم برای آموزش ورود به دنیای لینوکس که امیدوارم همین تابستون تموم بشه. تا یکم از مشکلات کم بشه. اما دیگه برای بحث هایی مثل زشت بودن بعضی نرم افزار ها یا بحث Game به تنهایی کاری از دستم بر نمیاد.
در ضمن اگه خواستید تبلیغ کنید میتونید به telegram هم اشاره کنید. مردم واقعا فهمیدن که این نرم افزار چقدر از رقباش سره ولی نمیدونن بیشترش به خاطر متن باز بودنش هست.