بسمه تعالی
در این سرمقاله قصد زیر سؤال بردن لینوکس را ندارم ولی من ایراداتی در آن میبینم که فکر میکنم گفتن آن باعث کمک به روند پیشرفت این سیستم عامل می شود. بهتر است از اول شروع کنیم البته این مقاله رو میشه یک سؤال بزرگ تلقی کرد و وقتی جوابهای آن کامل شد مرجع خوبی خواهد شد.
همچنین به این نکته توجه کنید که این سؤالها مخصوص کاربرپسند ترین نسخه لینوکس یعنی اوبونتو هست.
۱- کرنل، چرا باید دائماً کرنل جدید نصب شود و چرا امکان به روز شدن کرنل وجود ندارد.مثلا بعضی وقتها باید تا ۴۰ مگابایت بابت کرنل جدید دانلود کرد. در صورتی که تفاوت های آن شاید به چند کیلوبایت هم نرسد.
۲- این مقدار بروزرسانی برای یک سیستم عامل زیاد نیست؟ گاهی آپدیت های طول مدت پشتیبانی یک ورژن حتی از ۱ گیگ هم می گذره و این نشان دهنده نداشتن یک مدیریت مناسب است که حداقل یا این آپدیت ها را فشرده کنند یا فیلترهای مناسبی روی آنها قرار دهند.و اصلا میتوان گفت اگر یک ورژن اینقدر نیاز به آپدیت و وصله چسباندن دارد چرا انتشار پیدا میکند بهتر نیست قبل از انتشار این مشکلات برطرف شوند.
۳- هنوز در این سیستم عامل نمیتوان یک vcd را در درایو گذاشت و به صورت اتوران و یا حتی به صورت دستی به راحتی اجرا کرد حتی اگر تمام کدک ها را نصب کرده باشیmplayer نمیتونه به درستی اون رو اجرا کنه(سی دی اتوران بالا می یاد ولی موقع اجرا شدن از مجوز دسترسی ایراد میگیره) و بعد هم که به صورت دستی mplayer را اجرا میکنی باید از اول فیلم تا آخر اون رو ببینی و فیلم را نمیتوان جلو و عقب برد. و حتی به ترک بعدی برد.
۴- دسترسی به قسمتهای مختلف از جمله خیلی از نرمافزار ها به صورت فاجعه باری سخت است و باید برای خیلی از کارهای ساده پسورد ریشه را وارد کنی .
۵- برخلاف گفتههای خیلی از متعصبین این سیستم عامل ، رابط گرافیکی که دیگر بخش اجتنابناپذیر همه سیستم عامل هاست در این سیستم عامل پایدار نیست من virtual box رو نصب کردم لینوکس مینت۸ رو توش اودم اجرا کنم که بالا نیامد حدود ۳ یا ۴ بار امتحان کردم بعد virtual box رو بستم تمام درایو سیستم پر شده بود وحتی سیستم هشدار داد که پر شده، از چی نمیدونم log off کردم و انجام شد ولی بعد که آمدم log on کنم دیگه نشد چون … .ریستارت کردم و دیگه رابط گرافیکی وجود نداشت.
۵-۱- در ادامه سیستم عامل خیلی بد شرکت ماکروسافت در این مواقع چندین گزینه برای بازیابی سیستم به حالت قبل دارد ولی اینجا نه خبری از system restore هست و نه خبری از repair هست و نه خبری از گزینه last good .. در منوی بوت هست چرا یک گزینه هست ولی نوشته درست کردن پکیج های خراب که اون کار رو هم به درستی انجام نمیده.
۶- قسمت کنترل سختافزار ناقص ترین قسمت اون هست مخصوصاً برای صدا ، در ویندوز وقتی وارد قسمت مدیریت سختافزار میشوید به راحتی میتوانید درایور ها را آپدیت کنید و تغییر دهید غیر فعال کنید اما این امکانات در محیط گرافیکی گنوم یا نیست یا محدود هست.
۷- مرورگرها میگم مرورگرها چون فایرفاکس ، اپرا ،اپی فانی ، کرومیوم ، رو تست کردم ۹۸٪ سایتها به صورت صحیح در این مرورگرها بارگذاری نمی شوند. برای اثبات که البته نیاز به اثبات ندارد نام چند سایت همراه با ایراداهایی که در هنگام بارگذاری با این مرورگرها پیش میآید اشاره میکنم .سایت tebyan.net این سایت منوی قرمز رنگی در سمت راست دارد که با لغزش صفحه به پایین و بالا حرکت میکند و همیشه در دسترس هست ولی هنگام بار گذاری با هر کدام از مرورگر های ذکر شده نوار لغزنده ای در پایین بوجود میآید و این منو در خارج از کادر بارگذاری قرار میگیرد و حتی بعضی از این مرورگرها اصلا آن را نشان نمی دهند. و یا در سایت iranseda.ir که سایت رادیو اینترنتی هست هیچکدام از فایلهای صوتی پخش آنلاین در خود مرورگر نمی شود. و یا در سایت iribnews.ir بسیاری از صفحه ها با چیدمان بهم ریخته بارگذاری می شود. در سایت iran.ir در قسمت سنجش سرعت اینترنت که به صورت جاوا هست البته با در نظر گرفتن اینکه هر بسته ای که نام java در آن و جود داشت را در مدیر بستهها نسب کردهام اجرا نشد که نشد.
۸- پنجرهها در گنوم هنوز شبیه ویندوز ۹۸ هستند بسیار ابتدایی.
۹- برای uninstall کردن نرمافزارها محیط مناسبی وجود ندارد.(البته برای کاربران عادی یک کامپیوتر شخصی)
۱۰- مشکلی که هزار بار گفتیم و فکری برایش نکردن حتی کاربران ایرانی متعصب ، مودم هست، گیرم که مودم های توی بازار soft modem هستند چرا کاری برای اضافه کردن این مودمها به قابلیتهای لینوکس نمیکنید ،. حالا ما یک مودم com هم از دوران های قدیم پیدا کردیم . در ویندوز به سرعت، سادهترین کاربران رایانه میتوانند یک اتصال dial up ایجاد کرده و از آن استفاده کنند ولی در اوبونتو بگرد تا پیدا بشه.
۱۱- اعداد فارسی در لینوکس به عنوان عدد کار نمیکنند بلکه به صورت کاراکتری مانند بقیه حروف هستند و در خیلی از سایتها اعدادی که احتمالاً با ویندوز درج شدهاند به صورت ؟؟؟ هزار و یا ؟؟؟ نفر دیده میشوند .
۱۲- خیلی از سایتهای بانک ها و یا مثلاً سایت دانشگاه پیام نور سیستم گلستان اصلاً هیچکدوم از مرورگر های لینوکس رو آدم حساب نمیکنند و میگویند فقط از مرورگر IE استفاده کنید برای نمونه سایت سیستم گلستان که مخصوص دانشگاه پیام نور هست به آدرسhttp://reg1.pnu.ac.ir/ اولاً تذکر میدهد که مرورگر شما قابلیت اجرا سایت رو ندارد و از اینترنت اکسپلورر استفاده کنید بعد هم که مراحل رو میری جلو به یک جا میرسه که میگه چند لحظه صبر کنید ولی مطمئن باشید اگر هزار سال هم صبر کنید هیچ اتقاقی نمیفته .
۱۳- صدا، من از اولین لینوکس که نصب کردم با صداش مشکل داشتم تا حالا من حدود ۲۵ بار انواع لینوکس از مینت گرفته تا ورژنهای مختلف اوبونتو و زوزه رو نصب کردم ولی یا صدا نداشت یا به طور ناگهانی صدا با فروپاشی مواجه میشد و یا یک دفعه انشاالله وقتی بوت میشد صدا داشت و صد دفعه هم نداشت.
۱۴- درایو کارت گرافیک انویدیا رو که باید در محیط text و به سختی نصب کنم وقتی داخل مدیر آپدیت می نویسه کرنل جدید اومده کرنل رو نصبش میکنم و باید دوباره سخت تر از دفعه قبل کارت گرافیک رو نصب کنم از اون مهمتر درایو مودم dial up رو که به سختی در محیط text نصب شده از دست میدم و برای کرنل جدید درایور جدید باید دانلود کنم و قبلی دیگه کار نمی کنه حتی اگر دوباره نصبش کنی.
۱۵- چرا با هر بار که کرنل جدید نصب میشه خیلی از سختافزار ها و نرمافزار ها از دور خارج شده و باید دوباره نصب بشن این چرا از اون چرا ها نیست که جواب بخواد بلکه فقط باید راه حل داد.
دیگه فعلاً چیزی یادم نمی یاد ولی اگر یادم اومد بازم مینویسم و فقط این کار رو برای بهبود این سیستم عامل انجام می دم.
پیشنهادات:
نصب گرافیکی و قابل اجرا بودن در لحظه بدون یاز به ریستارت برای درایو کارت گرافیک
نصب و پیکربندی گرافیکی و آسان مودم های dial up موجود در بازار
بازنگری کوچک در پروسه صدا چون هر وقت هم صدا نیاد با یک دستور text یعنیsudo alsa force-reload فعال میشه.
ایجاد اتصال اینترنتی از هر نوع بصورت آسان مخصوصاً (dial up)
کم کردن هر چه بیشتر حجم آپدیت ها از هر راهی که میشه(واقعا آبرو ریزیه)به راحتی میشه اونها رو فشرده کرد و یا حجمش رو کمتر کرد مثل ماکروسافت.
ساخت یک فایروال متن باز و آزاد خارج از روال iptable چون الآن هیچ کدوم از کاربر های خانگی نیازی به بلوک کردن یک آی پی خاص ندارند بلکه می خوان جلو یک برنامه یا یک فایل رو برای اتصال به اینترنت بگیرن و کاری به یک عدد چند رقمی که چندتا نقطه هم بین اعدادش هست ندارند.
ایجاد ویزاردهای قوی که کاربر خانگی بتونه به راحتی عملیاتها رو با کمترین اطلاعات انجام بده.
در لینوکس اوبونتو کاربران وقتی ایترنت نداشته باشن تقریباً تنهان ولی در ویندوز حداقل هر جا که فکر میکنی تنهای تنها هستی یک چیزی به نام trubleshooting هست که به کمکت میاد .
هم زدن و حل کردن محیط گرافیکی با لینوکس جوری که کسی نفهمه یک روز لینوکس محیط text هم داشته.و دیگه دیده نشه که ناگهان لینوکس بدون محیط گرافیکی بالا اومده.
در آخر همه اینها رو که گفتم در صورتی هست که لینوکس بخواد وارد خونه ها بشه و با کاربر هایی که هیچ چیز از کامپیوتر سرشون نمیشه دوست بشه و به واقع با اونها حرف بزنه.
ولی اگر همچنان بخواد به دنیای مرموز text (البته برای home user) ادامه بده لینوکس همچنان مهجور خواهد ماند.