خب این مطلب تقریبا یک سالی میشه ازش میگذره. راستش رو بخواهید از روز اولی که دیدمش یه نیرویی داشت قلقلکم میداد که درش شرکت کنم. اما خب ترجیح دادم:
۱. خوب بخونم
۲. در مورد متاورس تحقیق کنم
۳. مجدد بخونم
و بعد بیام پاسخ بدم.
فقط برای این که کمی context بدم از سواد خودم در این زمینه، بیش از یک ساله که همبنیانگذار یک استارتاپ AR/VR هستم و اتفاقا متاورس، به رشد ما کمک کرد. در واقع همون اسمه و ترندی که ساخت باعث شد که ما بتونیم بریم بالا.
اما موضوع اینجاست، متاورس چیه؟ چطوری باید ببینیمش؟ اصلا توش چی کار میشه کرد؟
خب مفهوم متاورس - همونطور که پیش از این ریپلای هم اشاره شده - مفهومی بسیار قدیمیه (از دهه ۹۰ میلادی بوده، شاید مثلا ۱۹۹۲ اینا) و خب به جهانی مجازی اطلاق میشه که مردم درش میتونن هم رو ملاقات کنن. مفاهیمی مثل واقعیت مجازی و واقعیت افزوده هم بسیار قدیمیتر از اون چیزی هستند که فکر میکنید. دستگاههایی حتی براشون ساخته شده که قدمتشون به ۱۹۰۱ اینا برمیگرده.
خلاصه سرتون رو درد نیارم، در طی یک سالی که شخصا روی بحث متاورس داشتم مطالعه میکردم دو جنبه از متاورس دیدم.
۱.
جنبه اجتماعی.یعنی چی؟ یعنی مثل
موزیلا هابز (و حالا اگر بیجنبهبازی
در نمیآرید یه نمونه دیگه که به زودی ازش صحبت خواهم کرد) که صرفا برای مراودات و ارتباطات اجتماعی آدمها ساخته شده. شما جلسه داری؟ خب میبریش روی متاورس. حالا متاورس زاکربرگ نه، متاورس حقیری. فرقی نمیکنن با هم این داستانا.
۲.
جنبه مالی خب این زاکربرگ تخمسگ 😂 اومد و ایده رو با web 3.0 مطرح کرد، چیزی که به بلاکچین و رمزارز و فلان گره خورده. خرید و فروش زمین در متاورس مطرح شد. و خب خیلیها به چشم یک Treasure Box (جعبه گنج) دیدن متاورس رو و رفتن اونجا.
حالا نظر مششع شخص فخیمه من رو میخواهید؟ من چشمم به جنبه اجتماعیش بیشتر روشنه. حداقل میشه روش شبکه اجتماعی آورد بالا، میشه کلی کار خفن کرد. جنبه مالیش؟ با حرف یکی مثل ایلان ماسک میلیاردت میشه صفر. نتیجه اینه که بازار مالی مطمئنی حولش نخواهیم داشت.