فکر کنم بد نباشه که چند اسکرین شات اخیر با هم از لحاظ فنی مقایسه بشه و به جای بیان سلایق به عنوان مستند ، از روی مستندات و به دور از غرض ورزی ها صحبت کنیم.
نام کاربری : علیرضا امیرصمیمی
میزکار : KDE Plasma
توزیع : ArchLinux
تعداد بسته های نصب شده : ۱.۳۷ بسته
مقدار رم اشغال شده : ۴۹۷ مگا بایت
نام کاربری : RASOOL
توزیع : اوبونتو مینیمال
مدیرپنجره : i3
تعداد بسته های نصب شده : ۱۴۵۰
مقدار رم اسغال شده : ۹۳۵ مگابایت
نام کاربری : Ma$oud
توزیع : آرچ لینوکس
مدیرپنجره : OpenBox
تعداد بسته های نصب شده : ۹۳۰
مقدار رم اشغال شده : ۱۲۵۳ مگابایت
نام کاربری : ®️ Mostafa Asadi
توزیع : آرچ لینوکس
میزکار : KDE Plasma
تعداد بسته های نصب شده : ۸۳۳ بسته
مقدار رم اشغال شده : ۶۸۸ مگابایت
چرا فقط این اسکرین شات ها مقایسه شده است ؟چون اوبونتو مینیمال (اوبونتو مینی) و آرچ لینوکس باید از صفر توسط کاربر کانفیگ شوند و کانفیگ های پیش فرض کمتری نسبت به توزیع های دیگر دارند . پس میتوان نتیجه گرفت نتایج بدست آمده هر چهار اسکرین شات نتیجه کانفیگ شخصی چهارکاربر است.
الف : تحلیل و مقایسه تعداد بسته های نصب شده:مقایسه تعداد بسته های نصب شده نشان میدهد که کاربر با نام کاربری ®️ Mostafa Asadi با میزکار kde plasma کمترین بسته (۸۳۳ بسته) را نصب کرده اند . در رده بعدی آقای Ma$oud با ۹۳۰ بسته و در رده سوم بنده هستم. کاربر با نام کاربری RASOOL بیشترین تعداد بسته (۱۴۵۰ بسته) در مقایسه هر چهار نفر نصب کرده اند و ۶۱۷ بسته بیشتر از مصطفی اسدی نصب دارند . این مقایسه نشان میدهد آقای مصطفی اسدی سیستم عامل خلوت تری! نسبت به بقیه ما سه نفر دارند.
لازم به توضیح است که اینجانب (علیرضا امیرصمیمی) ۱۰۳۷ بسته نصب شده دارم که این بسته ها علاوه بر بسته های موردنیاز معمول مثل نرم افزار برای پخش فیلم و موسیقی و مدیریت فایل و مرورگر و ویرایشگر و ... ، شامل نرم افزارهای آهنگ سازی و نت نویسی و ضبط صدا و ویرایش فیلم و مجازی سازی و ویرایش عکس و آیکن و ضبط ویدیو کست و برنامه نویسی Qt و PyQt هم میشود . لازم به ذکر است اینجانب هیچ تعصبی برای استفاده از نرم افزار تحت ترمینال یا گرافیکی ندارم و به موقع از هر دو استفاده مینمایم.
تبصره مهم در قسمت الف البته تعداد بسته های مورد نیاز افراد فرق دارد(یک کاربر بسته های بیشتر لازم دارد و یکی کمتر). ولی میبینید یک سیستم پر از برنامه های معمول و ضروری به علاوه تعداد بسته های مورد نیاز ، اگر درست و خوب کانفیگ شده باشد، آنقدرهایی که فکر میکنید بسته نصبی نخواهد داشت. میتوانید kde plasma داشته باشید ولی تعداد بسته های زیادی نداشته باشید و بالعکس
ب: تحلیل میزان رم اشغال شده :سیستم عامل نصب شده روی سیستم (آرچ لینوکس با میزکار KDE Plasma)اینجانب(علیرضا امیرصمیمی)با ۴۹۷ مگابایت رم اشغال شده ، کمترین میزان رم اشغال شده را داراست و کاربر با نام کاربری Ma$oud (آرچ لینوکس و میزکار OpenBox)با ۱۲۵۳ مگابایت بیشترین مقدار رم اشغال شده را دارا بودند و در رتبه بعدی (از لحاظ بیشترین رم اشعال شده) کاربر با نام کاربری RASOOL با ۹۳۵ مگ رم اشغال شده هستند.
تبصره مهم در قسمت ب چون همه سیستم عامل های مقایسه شده در حالت بعد از بوت نیستند، نمیتوان مقایسه دقیقی انجام داد. ولی با یک حساب سرانگشتی و کمی احتمالات از روی تجربه میتوان این حدس را زد که هر چهار سیستم در زمان بوت تقریبا هم اندازه هم (با صد یا دویست مگ اختلاف که میزان ناچیزی است) رم را اشغال کردند.
نتیجه گیری ۱۱- با دیدن تعداد بسته های نصبی یا رم اشغال شده میتوان نتیجه گرفت که کاربرانی که از نرم افزارهای گرافیکی استفاده میکنند نیاز به نصب ۱۰۰۰ بسته بیشتر یا منابع سیستمی عجیب و غریب ندارد.
۲ - الزاما نصب i3 یا ... نشانه مینیمال بودن نیست. میتوان KDE Plasma یا Gnome یا ... داشت ولی فقط بسته های ضروری و مورد نیاز را نصب کرد . که البته این کار نیاز به خواندن ویکی و کمی تجربه دارد.
۳- اگر چه میزان رم یک مدیر پنجره سبک مثل i3 یا OpenBox منطقا باید کمتر از یک میزکار کامل مثل KDE Plasma باشد . ولی در مجموع در توزیع های DIY نظیر آرچ و اوبونتو مینی ، تفاوت زیادی نخواهند داشت (حدود ۲۰۰ مگ کمتر یا بیشتر) . عمده رم شما را سرویس ها پیش فرض توزیع شما و برنامه های شما و ... پر میکند . پس داشتن i3 و OpenBox تضمین کننده داشتن سیستم سبک نیست . ممکن است شماسیستم عامل خود با i3 را جوری کانفیگ کنید که حتی از Gnome و KDE Plasma بسته های نصبی بیشتری داشته باشد و سرویس های بیشتری را در حال اجرا بگذارید و در نهایت حتی از KDE Plasma و ... هم سنگین تر شود.
قطعا درگیری رم تنها شاخص برای بررسی دقیق سبکی یا سنگینی نیست و اگر با توجه به قدرت سی پی یو های چهار سیستم، مقدار درگیری سی پی یو ها در دسترس بود، میتوانستیم باز هم بررسی دقیق تری انجام دهیم. نتیجه گیری۲ سوال : پس با مقایسه های انجام شده نصب i3 و OpenBox با این همه نیاز کانفیگ و ... چه ضرورتی میتواند داشته باشد؟
جواب : ممکن است شخصی همه میزکارها را تست کند و دلخواه خودش را در میزکارهای معمول پیدا نکند. پس خودش دست به کار میشود و i3 و OpenBox و ... نصب میکند و هر چیز که دوست دارد را با توجه به علاقه و نیازش اضافه میکند. مثل کسی که ممکن هست ادیتور ها و IDE های مرسوم او را راضی نکند و برای کانفیگ Vim وقت کافی بگذارد تا به ادیتور مورد نیازش برسد.
نتیجه گیری ۳ آیا تعداد بسته نصب شده کمتر یا میزان رم کمتر اشغال شده نشانه افتخار است؟
به هیچ وجه! هر روز سخت افزار در حال پیشرفت است و هر روز سیستم ها با کانفیگ قویتر و با قیمت تمام شده ارزانتر به بازار ارائه میشوند. پس اگر منابع سیستمی قابل قبولی دارید به طور معمول نیاز به نگرانی درباره این مسائل ندارید.
سیستم عامل برای استفاده شما ساخته شده و نه برای اینکه از شما زاهد و پارسا بسازد! هر چند بسته ای که دوست دارید نصب کنید!
نتیجه گیری ۴ انتخاب سیستم عامل و میزکار و ... صرفا با توجه به علاقه و سلیقه و نیاز شخص انجام میشود . زیبایی و کاربری ساده یک میزکار نه تنها نقطه ضعف میزکار نیست، بلکه نقطه قوت آن میزکار کانفیگ شده است که نشان میدهد آن میزکار برنامه نویسان باهوش و کاردانی دارد و البته کاربر با سلیقه ای پشت آن سیستم عامل نشسته و آن را به سیقه خود کانفیگ کرده است. هر میزکار یا مدیر پنجره ای با کمی سلیقه زیبا میشود (چه KDE و چه i3 چه OpenBox و ...)
همانطور که این تصمیم شماست که وقت بگذارید و به دیوار اتاقتان را رنگ زیبایی بزنید یا از کاغذ دیواری زیبایی استفاده کنید و یا از دیوار های گچی رنگ نشده استفاده کنید ، این تصمیم با شماست که میزکار خود را زیبا کانفیگ کنید و یا اصلا به زیبایی آن اهمیت ندهید و حتی والپیپر آن را هم حذف کنید و فقط با سیستم کارهای خود را انجام بدهید .
زیبایی میزکار نقطه ضعف نیست (خدا زیباست و زیبایی ها را دوست دارد)
نتیجه گیری ۵با توجه به موارد گفته شده میتوان نتیجه گیری کرد که تا وقتی از نرم افزار آزاد استفاده میکنید، تفاوتی نمیکند که سلیقه شما نصب گنوم باشد یا kde plasma و یا i3 و یا OpenBox . فقط مهم هست که خودتان با آن راحت باشید و نه کس دیگر
به جای خودنمایی (شوآف) درباره اینکه چه چیزی نصب کردید یا نکردید و یا نمیکنید و زیرسوال بردن بقیه میزکارها ، ببینید هر روز چه کمکی به پیش برد جامعه نرم افزار آزاد کردید؟
بارها من این ویدیو را برای دوستان مثال زدم
https://www.youtube.com/watch?v=S5S9LIT-hdc&pbjreload=10در این ویدیو سیستم خانگی لینوس تروالدز را میبینید . در این ویدیو میبینید که لینوس تروالدز از میزکار گنوم استفاده میکند (کمی سرچ کنید میبینید توزیع او فدوراست) . خبری از یک میزکار عجیب یا چند مانیتور یا صفحه مانیتوری شبیه به فیلم ماتریکس نیست! ولی همین شخص خالق کرنل لینوکس است و تاثیر او بر جامعه نرم افزار آزاد بر کسی پوشیده نیست.
تعصب های بیجا و نابالغ خواندن بقیه افراد و شوآف کسی را به جایی نمیرساند.
موفق باشید