انجمن‌های فارسی اوبونتو

لطفاً به انجمن‌ها وارد شده و یا جهت ورود ثبت‌نام نمائید

لطفاً جهت ورود نام کاربری و رمز عبورتان را وارد نمائید

نویسنده موضوع: آیا نرم افزار آزاد به صورت غیرمستقیم الزاما مفتی است؟  (دفعات بازدید: 11679 بار)

0 کاربر و 1 مهمان درحال مشاهده موضوع.

آفلاین samn

• Full Member
  • *
  • ارسال: 220
یک نرم افزار آزاد پولی را فرض میکنیم. میرم اونو میخرم. طبق 4 تا شرطی که fsf ارایه میده مجازم نرم افزارم رو به همسایم، دوستم، همشهریم، هموطنم و... بدم و این یعنی من پول دادم خریدم و بقیه غیرمستقیم یک نرم افزار ازاد غیررایگان رو رایگان به دست اوردن. پس نرم افزار آزاد الزاما (حداقل غیرمستقیم) رایگان هم هست! این توجیه درسته؟

آفلاین محمدرضا ح.

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 3117
  • Your Future is our Past!
یک نرم افزار آزاد پولی را فرض میکنیم. میرم اونو میخرم. طبق 4 تا شرطی که fsf ارایه میده مجازم نرم افزارم رو به همسایم، دوستم، همشهریم، هموطنم و... بدم و این یعنی من پول دادم خریدم و بقیه غیرمستقیم یک نرم افزار ازاد غیررایگان رو رایگان به دست اوردن. پس نرم افزار آزاد الزاما (حداقل غیرمستقیم) رایگان هم هست! این توجیه درسته؟

خب شاید اون نرم افزار نیاز به یک شناسه خاص برای پشتیبانی داشته باشه. اون موقع پشتیبانی بسیار ضعیف میشه. اگرچه توجیه خوبی هست ولی الزاما رایگان نیست. مثالش ردهت ۲۰۰۰ دلاری که سنت او اس رایگانش کرده. ولی پشتیبانی ردهت کجا و پشتیبانی سنت او اس کجا :)
قاضی : تو السالوادور چه کار میکردی؟
چه‌گوارا : آفتاب میگرفتم
قاضی : پس چرا ساختمان دادگستری رو منفجر کردی؟
چه‌گوارا : جلوی آفتاب رو گرفته بود

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • ارسال: 19722
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
آره. باهات موافقم و حرفت درسته، ولی حواست باشه که بعضی‌ها این‌جا روی این حساس هستن. پارسال «یه‌انقلابی» تو اصفهان این رو گفت و تا یک سال ملت باهاش درگیر بودن :D
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین samn

• Full Member
  • *
آره. باهات موافقم و حرفت درسته، ولی حواست باشه که بعضی‌ها این‌جا روی این حساس هستن. پارسال «یه‌انقلابی» تو اصفهان این رو گفت و تا یک سال ملت باهاش درگیر بودن :D
یعنی استدلال دیگه ای دارن؟

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
راستش من استدلالی ندیدم ازشون  :-\"
اگه این ارسال بهت کمک کرد، دنبال دکمهٔ تشکر نگرد. به جاش تو هم به جامعهٔ آزادت کمک کن

آفلاین آرمان اسماعیلی

• High Hero Member
  • *
  • ارسال: 2366
یعنی استدلال دیگه ای دارن؟
به نظرم پیش از من و شما، خود توسعه‌دهنده‌ها به این موضوع پی برده‌اند. اما مثلا همین ردهت درآمدش میلیاردی شده. چرا؟ چون در اصل داره خدمات و پشتیبانی می‌فروشه. نه خود سیستم عامل رو. در بقیه‌ی موارد هم به همین صورته. یعنی رقابت بیشتر در خدمات یا نوآوری است؛ نه فروش خود نرم‌افزار.
صفحه‌ی من در اینستاگرام: ‎‎@armanes92

آفلاین نوید امامی

• Jr. Member
  • *
  • ارسال: 42
چیزی که میگم بیشتر برای نرم‌افزارهای متن‌باز(Open Source) صادق هست تا نرم‌افزار آزاد(Free Software). از سال ۲۰۰۰ تا الان اکثر نرم‌افزارهای بزرگ که با این فلسفه به وجود میان معمولا از دو جهت به کار خود ادامه میدن:
  • یه بنیاد غیرانتفاعی مسیولیت آموزش، اطلاع‌رسانی و توزیع فرهنگ استفاده از اون نرم‌افزار رو به عهده می‌گیره.
  • یک شرکت تجاری (Enterprise) مسیولیت کسب درآمد و فروش اون نرم‌افزار رو به عهده داره.
فعالیت این دو نهاد اگر در راستای اهداف کلی نرم‌افزار باشه اون‌وقته که اون نرم‌افزار هم به محبوبیت بالا و هم به فروش خوبی میرسه.

فرض کن شما نرم‌افزار آزاد رو خریداری کردی و به صورت رایگان در اختیار دوستت قرار دادی. ممکنه دوستت بابت استفاده از خدمات اون نرم‌افزار هزینه‌ای پرداخت نکرده باشه ولی اگه تو مفاد قرارداد نرم‌افزار موجود اومده باشه که خدمات پشتیبانی فقط به اون دسته کاربرانی تعلق میگیره که حق استفاده از نرم‌افزار رو پرداخت کرده باشند. اینجا دوستت دیگه نمی‌تونه از خدمات پشتیبانی اون نرم‌افزار به صورت رسمی استفاده کنه اما دسترسی کامل به خود نرم‌افزار داره و میتونه طبق اصول ۴ گانه‌ی نرم‌افزار آزاد ازش استفاده کنه.
آزادی == نرم افزار آزاد == گنو/لینوکس

آفلاین samn

• Full Member
  • *
مدلهای درامدزایی نرم افزار ازاد؟
« پاسخ #7 : 11 آبان 1391، 01:13 ب‌ظ »
پس نتیجه بگیرم:
از خود نرم افزار ازاد نمیشه پول در اورد و چون برنامه نویسهای کوچیک بیشتر از خود نرم افزار پول در میارن تا از پشتبانیش، اینجا جای این برنامه نویسها که بخوان نگاه اقتصادی به پروژه شون داشته باشن نیست.

آفلاین نوید امامی

• Jr. Member
  • *
پاسخ : مدلهای درامدزایی نرم افزار ازاد؟
« پاسخ #8 : 11 آبان 1391، 02:25 ب‌ظ »
پس نتیجه بگیرم:
از خود نرم افزار ازاد نمیشه پول در اورد و چون برنامه نویسهای کوچیک بیشتر از خود نرم افزار پول در میارن تا از پشتبانیش، اینجا جای این برنامه نویسها که بخوان نگاه اقتصادی به پروژه شون داشته باشن نیست.
اتفاقا از خود نرم‌افزار آزاد هم میشه کسب درآمد کرد، برای نمونه میشه به شرکت ردهت اشاره کرد که در سال گذشته‌ی میلادی به عنوان اولین شرکتی اعلام شد که در این حوزه به درآمد یک میلیارد دلاری رسید. همش بستگی به این داره که هدف شما از بوجود آوردن چنین نرم‌افزاری چی هست. اگه فقط کسب درآمد باشه خوب این کار و میشه با نرم‌افزارهای انحصاری راحت‌تر انجام داد ولی اگه به اصول نرم‌افزار آزاد بخواین پایبند باشین اون‌وقت برای مدل تجاری‌تون باید برنامه‌ریزی بلند مدت بکنید.

آفلاین samn

• Full Member
  • *
ردهت با پشتیبانی که میده کسب درامد میکنه!

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
پس نتیجه بگیرم:

اتّفاقاً این یه دورغ بزرگه که خیلی از جریان‌ها دارن پخشش می‌کنن. نرم‌افزار آزاد فقط در صورت وجود نیاز به وجود می‌آد و هرشرکتی حاضره برای رفع نیازهاش هزینه کنه. اتّفاقاً تنها جایی که حقوق توسعه‌دهنده حفظ می‌شه فقط همین سیستم نرم‌افزار آزاده! خوندن مقاله‌ی مدل تجاری نرم‌افزار آزاد رو بهت توصیه می‌کنم

آفلاین samn

• Full Member
  • *
من منظورم یه برنامه نویس ساده است مثل خودم! فرض کن من یک نرم افزار تحت وب مینویسم برای نیاز خودم و به تدریج تبدیل میشه به غولی مثل دروپال. حالا من چه جوری از این پول دربیارم؟ (دروپال چجوری پول در میاره)
کسی به من سفارس کار نداده من برای فان خودم روش کار کردم و حالا میخوام ازش پول دربیارم (توانایی راه اندازی شرکت معظمی که پشتیبانی و غیره ارایه بده هم ندارم؟
اگه ازاد منتشر کنم که همه از خود نرم افزار مفتی استفاده میکنند. اگه انحصاری اش کنم مجبورن خود نرم افزار رو بخرن.
یک کم بیشتر توضیح میدی.
اون مقاله که گفتی همون که تو ازاد راهه؟ خوندمش، اون هم بیشتر بیسش همین حرفته که سفارش کار داشته باشیم!
« آخرین ویرایش: 15 آبان 1391، 11:25 ق‌ظ توسط saman.kr »

آفلاین دانیال بهزادی

• ناظر انجمن
  • *
  • Urahara Kiesuke
    • وبلاگ
خب اصلاً ایجاد نرم‌افزار آزاد بر همین اساسه. اگه نیاز خودت بوده که خب نیاز خودت رو مجّانی رفع کردی، پس پول ندادی و ندادن پول معادل گرفتن پوله.

آفلاین نوید امامی

• Jr. Member
  • *
در مورد دروپال باید گفت یه شرکت تجاری بزرگ مثل acquia میاد و خدمات enterprise دروپال ارایه میده. از اون طرف هم یه جامعه‌ی خیلی بزرگ و پویا از توسعه‌دهندگان میان و بخش‌های مختلف و اصلی دروپال و گسترش میدن. نرم‌افزارهای بزرگ متن باز و آزاد، معمولا با این سیاست به حیات خودشون ادامه میدن.

آفلاین samn

• Full Member
  • *
نرم‌افزار آزاد فقط در صورت وجود نیاز به وجود می‌آد و هرشرکتی حاضره برای رفع نیازهاش هزینه کنه. اتّفاقاً تنها جایی که حقوق توسعه‌دهنده حفظ می‌شه فقط همین سیستم نرم‌افزار آزاده! خوندن مقاله‌ی مدل تجاری نرم‌افزار آزاد رو بهت توصیه می‌کنم
همیشه شرکت ها نیستند که میان سراغ آدم! خودت میتونی به نیاز بازار نگاه کنی و برنامه ای رو بنویسی که ازش پول در بیاری و اگر آزاد منتشر کنی دیگه یعنی مجانی منتشر کردی! جواب عیال رو چی میدی؟
درآمد پشتیبانی حرف درستیه ولی برای هر برنامه ای پشتیبانی که نیاز نیست! یک تم برای وردپرس میزنی و آزاد منتشر میکنی. اگه چیز توپی باشه هزاران نفر مجانی ازش استفاده میکنند. اگر هم کسی بخواد همون تم رو متناسب با سایتش اختصاصی کنه هزار برنامه نویس داوطلب وجود دارند که مجانی این کار رو میکنند و باز اگر طرف بابت اختصاصی کردن تم حاضر باشه پول بده بعیده از اون سر دنیا بیاد به من پول بده وقتی بقال سر کوچه شون  طراحی وب بلده.

نکته بعدی در مورد پشتیبانی اینه که دیگران هم چون سورس رو دارند میتونند پشتیبانی ارایه کنند و رقیب روی رقیب با برنامه ای که خودم نوشتم!!! حتی ممکنه رقیبم با سرمایه گذاری پشتیبانی قوی تری بده و من رو از میدون بدر کنه. پس من چی؟ نون عیال و خانواده ام چی؟ هزینه تحصیلم چی؟

(دوست دارم آزاد باشه نرم افزاری که مینویسم بشرطی که واقعا درکش کنم که چی میگه). مجهولاتم زیاده!

و فرض کنیم شرکته بیاد سراغمون: با این فرض که شرکتی حاضر باشه برای نیازش هزینه کنه دیگه آزاد بودن یا نبودن نرم افزار فرقی نداره چون تنها استفاده کننده فقط همون شرکته است.

فرض کنیم این شرکت بخواد سرمایه گذاری روی نیاز بازار کنه. تو این حالت من  و دوستم که یک بچه زرنگه میریم سر چهار راه و یک تابلو دست میگریم که روش نوشته: (ما برنامه نویسیم)
رییس یک شرکت حسابداری که از نیاز بازار خبر داره از پنجره اتاقش اون طرف چهار راه ما رو میبینه و میاد پیشنهاد کار میده: نوشتن برنامه حسابداری.
چون من خوش تیپ ترم اول به من پیشنهاد میده! من شرط میذارم که نرم افزار باید آزاد منتشر بشه و براش توضیح میدم آزادی یعنی چی! و قیافه طرف میره تو هم!
از دوستم میپرسه و چون بچه تیزیه از این شرطها نمیذاره و طرف پیش خودش میگه من که دارم سرمایه گذاری می کنم چرا آزاد منتشر کنم که از خود نرم افزار پول در نیاد! این رییس شرکته آدم پلیدیه و دوباره پیش خودش میگه اگر آزاد منتشر بشه شرکت این طرف چهارراه هم ممکنه بیاد و درآمد دربیاره و غلط کرده! این طوری میشه که به دوستم پیشنهاد میده. سر من بی کلاه میشه. سر من بی کلاه میمونه چون رییس شرکت نمیدونه نرم افزار آزا دیعنی احترام به مصرف کننده. یعنی احترام به برنامه نویس.

ته حرفم اینه که باید سوسیالیست باشی تا برنامه نویس آزاد بشی! باید از پولدار شدن و نظام سرمایه داری که تعریف دنیای امروزه بیزار باشی که برنامه نویس آزاد بشی. باید برای تفریح بنویسی که بخوای برنامه نویس آزاد باشی. برای کلاسش بنویسی. برای احترام توی جامعه آزاد بنویسی.....