فرض کنید من یک نرم افزار ساختم مثلا نرم افزار ادغام فونت.حالا میخوام از این نرم افزار درکسب درآمد کنم.
چطور میتونم بدون استفاده از قانون کپی رایت در ایران با این نرم افزار کسب درآمد کنم؟
این دید ویندوزی به قضیهی نرمافزاره. بیا به این صورت این مورد رو بررسی کنیم.
۱. آیا شما نیازی به این نرمافزار داشتی؟
اگه نه که خب اشتباه کردی چنین برنامهای نوشتی. نرمافزار آزاد فقط بنا بر نیاز به وجود میآد
اگه آره میریم سوال بعدی
۲. آیا اگه خودت نمینوشتی باید براش پول میدادی؟
اگه نه که خب یعنی قبلاً چنین نرمافزار آزادی بوده و باز هم اشتباه کردی که یه چیز مشابه ایجاد کردی
اگه آره هم حالا که خودت نوشتی به اندازهی X خرج نکردی. یعنی به اندازهی X کسب درآمد کردی
۳. آیا تو در زندگیات فقط به همین یه برنامه نیاز داری؟
فکر نمیکنم بتونی به این پرسش جوابی جز خیر بدی، حالا میرسیم به پرسش بعدی
۴. برای گذروندن امورت به چند تا برنامهی دیگه نیاز داری؟
فرض میکنیم به Y تا برنامهی دیگه نیاز داری که ارزش هرکدومشون هم به اندازهی همون X (ارزش برنامهی خودت) باشه. توجّه داشته باش که اینجا برنامههایی مثل ویرچوالباکس، کامپایلر GCC، خود لینوکس و… رو هم همارزش همون برنامهی خودت در نظر گرفتیم که دست پایینترین حالت ممکن رو به دست بیاریم. مطمئناً میدونی که در واقعیت ارزش اونها خیلی بیشتره و خودت هم هرگز نمیتونی چنین چیزی برای نیاز خودت بنویسی.
حالا ما میآیم یه اکوسیستمی معرّفی میکنیم به اسم نرمافزار آزاد. شما به عنوان یه توسعهدهنده میبینی که اگه توی این اکوسیستم وارد بشی و حتا نرمافزارت رو رایگان هم ارائه کنی، درسته که شاید در ظاهر به اندازهی X ضرر کنی، ولی در عوض به اندازهی Y×X که باید برای خرید نرمافزارهای مورد نیازت خرج میکردی، استفاده میکنی. با یه حساب سرانگشتی معلوم میشه که سود شما در این سیستم خیلی بیشتر از اون چیزیه که ممکنه ضرر به نظر بیاد.
اینها در صورتی که بود که نرمافزارت رو کاملاً رایگان ارائه کنی. حالا در کنار این همه سودی که در این سیستم میکنی، میتونی اگه کسی یا شرکتی برای نصب، پشتیبانی، آموزش و… نیاز به کمک داشت باهاش قرارداد ببندی و باز هم کسب سود کنی. منتها کسب سود درست و حلال بر پایهی خدمت واقعی، نه این که انتظار داشته باشی یک بار کار کنم و تا آخر عمر ازش پول دربیارم.