شاید شما جایی بزرگ شدید که چند هزار تومان از پول دیگران براتون مثل اب خوردن باشه،فک مکنم همه این نظر رو نداشته باشن.
بحث اصلاً اینه که به هیچوجه نمیشه این احتمال رو داد که کسی که نرمافزاری رو کرک شده استفاده میکنه، اگر امکان استفاده از نسخهی کرک شده رو نداشت، اصلاً از اون نرمافزار استفاده میکرد. اتّفاقاً من به شدّت معتقدم و واقعیت هم همینه که هر بار کرک شدن نرمافزار، خیلی بیشتر از هربار فروخته شدن اون نرمافزار به شرکت تولید کننده سود میرسونه. و این چیزیه که نظام سرمایهداری داره نهایت تلاشش رو میکنه که مردم متوجّهش نشن و با توجّه به نظرات شما و دوستان گویا متأسّفانه موفّق هم بوده. برای نمونه به کشور آلمان و روسیه نگاه کنید که قوانینی سفت و سخت در این زمینه دارند و کرک نرمافزار در اونها بسیار کم اتّفاق میافته. اتّفاقاً این دو کشور مقامهای نخست و دوم رو هم در زمینهی استفاده از نرمافزارهای ازاد دارن و بزرگترین جامعههای نرمافزار آزادی در اونها قرار دارن.
اگه در ایران مردم مجبور بشن در صورت استفاده از فوتوشاپ، بهای اون رو تمام و کمال بپردازند، فکر میکنی هنوز هم هر کسی که ویندوز داره، یه فوتوشاپ هم جهت خالی نبودن عریضه نصب کنه کنار سیستمش؟ مطمئناً جوابت به این پرسش «خیر» است. این عمل باعث میشه درصد نفوذ این نرمافزار در جامعه پایین بیاد. خیلیها هم که نیاز به چنین برنامهای دارن، به فکر استفاده از جایگزینهای آزاد یا ارزونتر میافتن و بخشی از بازار رو برنامهای دیگه به دستش میگیره. طبیعیه که با بیشتر شدن اتقاده از برنامهی دیگهای، مخصوصاً اگه رایگان هم باشه رفته رفته عموم مردم که تا حالا چنین برنامهای روی رایانهشون نداشتن، رو به استفاده از اون میآرن و به تدریج شما در بازار، اینترنت، کلاسهای آموزشی و… شاهد آموزشهای مربوط به اون برنامه به جای فوتوشاپ خواهید بود. حالا به نظر شما شرکت ادوبی از این سناریو راضی خواهد بود؟ این که چند نفر محدود بیان و برای استفاده از اون نرمافزار پول بدن، ولی نرمافزار دیگهای در بین عموم مردم به عنوان یک نرمافزار استاندارد برای ویرایش تصاویر محبوب شده باشه؟
همونطور که دیدید. اتّفاقاً نبود کپیرایت در ایران یکی از دلایلیه که نرمافزارهای آزاد خیلی خوب رشد نمیکنن، ولی ما باز هم با پیوستن ایران به معاهدهی برن مخالفیم، نه به خاطر این که به نفع ما نیست (چون دیدیم که هست)، بلکه به این خاطر که دوست نداریم اجباری بر کاربران باشه و دوست داریم اونها خودشون راه خودشون رو پیدا کنن، هرچند که راهشون اشتباه باشه و در این مورد ما فقط تذکّر میدیم و روشنگری میکنیم که راه درست اینه.
شما نیاز دارید مطالب مربوط به کپی رایت-کپی لفت-نرم افزار آزاد رو یک بار دیگه با دقت مطالعه کنید.
خیر، تصوّر نمیکنم نیازی باشه. من نمیدونم شما چند ساله با نرمافزارهای آزاد آشنا شدید، ولی من حدّاقل ۸ ساله که دارم در این زمینه خیلی دقیق مطالعه میکنم و در این مدّت هر حرفی در این زمینه زده شده رو به دقّت مورد مطالعه و بررسی قرار دارم. با یکسری از اونها موافق و با یکسری مخالفم بودم و برای این موافقت و مخافتم هم دلیل منطقی دارم. متون بسیاری رو در این زمینه سالها ترجمه و در دانشگاههای مختلف تدریس کردم و از هر لحاظ به این موضوع احاطهی کامل دارم و میتونم حرف درست رو از حرفی که از بچّگی تو گوش شما خوندن تا تبدیل به باورتون بشه، در حالی که هیچ منظقی پشتش نیست تشخیص بدم.
توصیهی من به شما اینه که پیش از این که هر حرفی رو به زبون بیارید در موردش خوب فکر کنید و ببینید که این حرف واقعاُ حرف شماست و شما به منشأ اون فکر کردید و به این نتیجه رسیدید یا این که حرفیه که به ذهن شما خورانده شده و خودتون نقشی در ایجادش نداشتید
هر کسی برای خودش نظری داره و قابل احترامه.حالا بیل گیتس باشه یا لینوس توروالد.
خیر نظر هرکسی قابل احترام نیست. فقط نظری قابل احترامه که درست و انسانی باشه. شما که معتقید نظر هرکسی قابل احترامه، پس لابد خودتون به نظرات گروه طالبان، القاعده، ناپلئون، هیلتر و… هم احترام میگذارید دیگه؟
یکی از همین اعضای گروه راهبران سایت که در برنامه نویسی جاوا شرکت تجاری دارن و فعالیت میکنن چرا نرم افزار هاشون رو بصورت هم آزاد و هم رایگان توی فروم به ما نمیدن و منتشر نمیکنن؟(فک کنم برنامه نویسی جاوا انجام میدن)
خوب به این دلیل میگم که ایشون (عضو گروه رهبران) مگر با فلسفه و دیدگاه نرم افزار آزاد نفس نمکشن و زندگی نمیکنن؟!
نمیدونم. حتا نمیدونم در مورد چه کسی صحبت میکنید. میتونید از خودشون بپرسید. من قطعاً دربرابر اعمال خودم مسئولم، ولی اعمال دیگران به من ربطی نداره. در ضمن شما که گفتید معتقید نظر هرکسی قابل احترامه، فرض کنید نظر ایشون اینه که اینگونه عمل کنه. متأسّفانه اعتفادات شما (که محصول تفکّر خودتون هم نیست) به طرز عجیبی تابع سیاست یک بام و دو هواست.
چرا همچین شخص مدیر سایت(و ایضا شما که از سوادتون اطلاعی ندارم ->بهزادی ) نرم افزار ها تون (البته اگه شما تا حالا نوشته باشید) رو منتشر نمی کنید به اسم نرم افزار آزاد، حداقل کاربران فروم ابونتوی ایران ازش استفاده ببرن.چرا؟
توصیه میکنم از دایرهی انصاف خارج نشید. اینجانب (که اصلاً بیسواد هم هستم) تا به حال هیچکاری رو انجام ندادم که مجوّزش غیر از GPLv3 یا CC-3 باشه و همه رو هم با تأکید بر ازاد بودن اون روی اینترنت قرار دادم. از متون وبلاگ شخصی تا نرمافزارهایی که نوشتم و اکثراً هم از سایت لانچپد قابل دریافت هستن. حتا متن پایاننامهام و سورس اون رو هم که هنوز به دانشگاه تحویل ندادم و منتشر شدن اون در حال حاضر ممکنه برام دردسر ایجاد کنه رو هم برای دسترسی ازاد دوستان در همین انجمن قرار دادم. قبل از تهمت زدن به دیگران از روی عصبانیت ناشی از دریافت این نکته که عقایدتون اشتباه هست، حدّاقل کمی در مورد حرف خودتون تحقیق کنید.
چرااون آقایی که شما به اسم "دزدی علم از نوع بشر" ازش اسم میبرید رو برای سایر افراد ازش اسم نمیبرد.؟
من متوجّه منظورتون نشدم، چون جملهی شما از نظر نگارشی مشکل داره، ولی اگه منظورتون اینه که چرا اسم کسی که علم رو میدزده نمیبرم، دلیلش اینه که یک نفر نیست. هرکسی که دستآورد هر علمی (از حمله نرمافزار) رو به صورت انحصاری برای خودش بدونه یک دزده و عملش با هیچ تبصرهی اخلاقیای قابل توجیه نیست.
مگه شما افرادی مثل (بیل گیتس-استیو جابز و ...) رو محکومش نمی کنید که نرم افزار انحصاری دارن و دزد علمی میدونید و خودتون رو طلایه دار راه لینوس توروالد میدونید.؟خوب بسم الله.
خیر. من خودم رو طلایهدار لینوس توروالدز نمیدونم. من خودم رو کوچکترین شاگرد استالمن میدونم که چشمش رو برای دیدن حقیقت باز کرده. البته این قسمت که امثال گیتس و جابز رو دزد میدون درسته که در بالا هم دلیلش رو ذکر کردم.
حرف من واضح و روشنه و احساس نمیکنم جاییش مبهم باشه.
واضح، روشن، ولی نادرست…
اگه قرار جایی این اتفاق بیفته چرا ما از خودمون شروع نمیکنیم.؟چسپیدیم به دم یکی دیگه.
خیلی وقته که این اتّفاق شروع شده و متأسّفانه شما در خواب به سر میبرید. امیدوارم قبل از این که این سیل شما رو با خودش ببره از خواب بیدار شید.
حالا هر دلیلی که برای دوستتون و حمایت از اون توی ذهن زیباتون شکل گرفته برای امثال کفار حربی هم به کار بگیرید.
کدوم دوستم؟ من از کار درت حمایت میکنم حتا اگه دشمنم انجام داده باشه و کار نادرست رو محکوم میکنم حتا اگه پدرم انجام داده باشه. در ضمن بهکار بردن واژههایی نظیر کفار حربی و… رو هم برای افراد عادی، هرچند که کارشون اشتبه باشه درست نمیدونم.
شما نرم افزار آزادت را مینویسی و برای فروش میذاری توی یک سایت به نام www.doomhammer65.ir و یک نفر از تو میاد میخره! ایشون میره یک سایت میزنه به اسم www.asdfghjkl.ir و نرم ازار تو رو مجانی میذاره برای دانلود!
نفر سوم فکر میکنی میاد از www.doomhammer65.ir میخره یا از www.asdfghjkl.ir دانلود میکنه؟ (نه موضوع حرف تو و نه من در اینجا پشتیبانی نیست. پس بحثش رو به میون نکشید)
خب بذار ببینم، چرا یه نفر باید چنین کاری رو بکنه:
۱. شرکت سازنده به اون شخص پشتیبانی نمیده (به علّت تحریم یا…): خب این که خیلی خوبه. چیزی از شرکت سازنده کم نشده، اون فرد هم پشتیبانیاش رو گرفته.
۲. شرکت سازنده به خوبی شرکت دوم پشتیبانی نمیده: این هم خیلی خوبه. مدل نرمافزار آزاد یه مدل داروینیه. توی اون همیشه بهترینها باقی میمونن و کسی که خوب کار نکنه حذف میشه. این عمل به تحکیم و تقویت جامعهی نرمافزار آزاد منجر میشه.
۳. شرکت دوم کرم داره و میخواد برای خنده شرکت سازنده رو زمین بزنه: این سناریو دیگه خیلی علمی-تخیّلیه، پس جوابش هم البته با درصد کمتری همینطور
اینجا بحث اخلاق مطرح میشه. شرکت سازنده میتونه از مردم خواهش کنه که از پشتیبانی خودش استفاده کنن. اگه مردم از شرکت سازنده و نرمافزارش راضی باشن، مطمئناً به توصیهی اون عمل میکنن. اگه راضی نباشن هم که خب حق شرکت سازنده اینه که از بین بره.
باید دید چرا اینطوریه؟ رایگان منتشر کردن کار خوبیه؟ اخلاقیه؟ثواب داره؟
علت اینه که معتقدین به نرم افزار آزاد خودشون میدونند که پولی کردن نرم افزارشون خنده داره! پس وقتی به فلسفه نرم افزار آزاد معتقد باشی مجبوری برای این اعتقاد از درامد مستقیم روی خود نرم افزارت صرف نظر کنی چون کسب درامد از خود نرم افزار نشدنیه.
خب مسلّماً کار خوبی که هست و اگه کسی اعتقاد داشته باشه، ثواب هم داره. در ضمن چندان خندهدار هم نیست. همین الآن ردهت، زوزه و خیلی از شرکتهای دیگهی حتا ایرانی دارن محصولات ازاد خودشون رو مستقیماً به فروش می رسونن و در عمل میبینم که نشدنی نیست. گرچه این روش چندان جالب نیست و روش اصلی کسب درآمد نرمافزار آزاد (اعانه) ظاهر قشنگتر و دربسیاری از موارد درآمد بیشتری داره
دزدی بده. حالا از هر نوعیش که باشه. از هر کی که باشه. هر چقدر که باشه.
بله موافقم. ولی بین بد و بدترترترتر انتخاب من بده، گرچه خودم اون بد رو هم انجام نمیدم و خوب رو انتخاب میکنم که همون استفاده از نرمافزار آزاده، ولی بین کسی که کار بد میکنه و اونی که کار بدترترترتر رو انتخاب میکنه، از شخص نخست حمایت میکنم
رابین هود مال تو قصههاس. وقتی قانونی اینچنینی تصویب و بدبختانه پذیرفته شده پس همه ملزم به رعایتشن. به نظرم بهترین راه همنیه که ستالمن انجام میده.
چرا؟ قانونهای انسانی برای شکسته شدنه. حتا قوانین الهی رو هم در نهایت باید شکست. پیشنهاد میکنم به داستان موسا و خضر مراجعه کنی که ببینی خدا چهطور موسا رو برای این که قوانین الهی رو نشکسته تنبیه میکنه.
اتّفاقاُ استالمن هم داره همین کار رو انجام میده، منتها چون خیلی از من باهوشتره این کار رو از درون و به زیبایی تمام انجام میده. به این صورت که یه افزونهای بر کپیرایت نوشته (GPL) که نهتنها خود به خود کپیرایت رو بیاثر میکنه، بلکه مثل ویروس خودش رو گسترش میده و به تدریج کپیرایت رو از بین میبره. اصلاً برای همین استالمن و ژولیان آسانز جزو چهار هکر واقعی جهان در طول تاریخ دستهبندی شدن که قوانین دنیای واقعی رو هک کردن و براش ویروس نوشتن
در پایان از دوستان به خاطر طولانی شدن این پست عذرخواهی میکنم