اینکه می بینید کشورهای غربی تو ابزار پیشرفته شده اند بله به خاطر به غارت بردن کشورهای ثروتمند شرق است. اینکه میبینید الان هم تو ابزار پیش میره باز هم به خاطر نیروهای مستعد شرقی است که غرب رو برای پیشرفت خودشان قرار دادند بدون اینکه توجه کنند همه ی اینها به نام غرب نوشته میشه نه شرق!
مثلا بسیاری از ابزارهای هنر تایپوگرافی حاصل تلاش عربهای مفت خوره و غرب با کمال میل استفاده میکنه. نمیدانم شاید زمانه اینگونه است که الان باید به نام بلوک دیگری باشد.
بله من فرهنگ مردمی که دانشمندانش متعلق به 1000 سال پیشه ، ترجیح میدم به فرهنگی که قدیمی ترین دانشمنداش متلعق به 300 یا 400 سال قبله! و خوشحال هم هستم که جایی بزرگ شدم که کشورش نیاز نداشته باشه دنبال تاریخ یا هویت باشه.
تاریخ و هویت تاریخی دو دروغ بزرگ هستند. افراد با چیزی که الآن هستند سنجیده میشن، نه شایعاتی در مورد این که ۲۰۰ سال پیش یه بابایی اهل اینجا بود. اون آدم اگه آدم بزرگی بود به خاطر تلاش خودش بود، نه به دنیا اومدنش توی یه منطقهی جغرافیاییای که حتا خودش انتخابش نکرده بود. یک انسان سالم از هرجای جهان همون قدر میتونه به ابن سینا افتخار کنه که به اینشتاین یا به مادام کوری یا به ابولوفای بوزجانی یا به هرکس دیگه. اگه به چیزی که در اختیار خودش نبوده مثل ملّیت افتخار کرد یعنی یه جای کارش ایراد داره
درسته و اتفاقا یکی از بدترین بیفرهنگیهامون هم همین افتخار الکی به تاریخمونه. من نمیدونم یه دانشمندی که چند صد سال پیش در یه جایی به دنیا اومده و الان توی تقیسمان کشوری ایرانی حساب میشه چه افتخاری داره؟
ما الان تقریبا هیچی نداریم. هر چی آدم حسابی هم که داریم تو دنیا یا اونجا درس خوندن یا اونجا شکوفا شدن یا دورگه هستن. مثل پیر امیدیار یا اون پسره همه کارهی دراپ باکس.
من از شهری هستم که ۱۰۰۰۰ سال تاریخ داره. اولین شهر مدرن دنیا و پایتخت اولین امپراتوری جهان. یکی از پاتختهای هخامنشیان. اتفاقا بوعلیسینا و باباطاهر هم داشته. و یه عالمه تاریخ و آدمهای مهم. الان هم پروفوسور موسیوند داره که اولین خالق قلب مصنوعیه، احسان یارشاطر، نوسنده فرهنگ عظیم ایرانیکا،یا شیرین عبادی برنده جایزه صلح بینالملل ، یه عالمه استاد که جاهای مختلف دنیا هستد و حتی ناسا و...
ولی خوب آخرش که چی؟ اینا بخاطر تلاش خودشون به اونجاها رسیدن و تنها نقطهی مشترشکون با من تولد در یک نقطه مشخص جغرافیایست.
ما حتی صحبت کردن عادی هم بلد نیستیم. توی کارهای گروهی خیلی ضعیفیم. تربیت هم نداریم. ادب هم نداریم. تازه الان توی ۳۰ سالگی باید بهمون بگن که مثلا پرسیدن میزان حقوق ماهیانهی یه نفر بی ادبیه! فضولی کردن بی ادبیه.
ما تمرین خیلی چیزا رو نکردیم و تقصیر خودمون هم نیست. تقصیر باباهامون هم نیست. عقب موندگی ما ریشهای شده.
دورویی و ریاکاری، خیانت و فریب در تمام تاریخ ما موج میزنه.
الان هم از همیشه بدتر چون ضد ارزشها ارزش شده. زرنگی کلاه گزاشتن سر مردم شده.
مردمی که هزاران سال به مهمون نوازی شهره بودن، حالا عید که میشه فرار میکنن که یه وقت مهمون نیاد.
راستی و درستی، کمک به هم نوع، آیینهای پهلوونی دیگه ارزشی ندارن. هر کس صادق باشه میگن دیوونه است.
اینا اسمش چیه؟ خب ناراحت نشیم بیفرهنگیه دیگه. سقوط آزاد به ماقبل تاریخ اون هم در عرض چند دهه.
اینجا یه انجمن تخصصیه که غالبا آدم های تحصیل کرده و محترمی توش میان. اما اگه اینجا از این چیزا دیده بشه دیگه از متن جامعه چی میخواد بیرون بیاد؟
آمار رو که نگاه کنیم، بزنم به تخته توی تمام شاخصهای انسانی آخریم. آمار افسردگی داره میشه ۵۰ درصد! این از فاجعه هم بدتره.
امیدوارم از این حرفم ناراحت نشید ولی کلا ایران و ایرانی داره از دست میره. هر روز بدتر از دیروز.
توی سربازی چند ماهی افسر راهنمایی بودم. به زور باید مردم رو جریمه میکردم وگرنه بازداشت میشدم. روزی ۲ بسته که میشد ۵۰ برگه جریمه. توی این مدت یه چیزایی دیدم از فرهنگ بسیار پایینمون که کلا منزجر شدم. اصلی ترین دلیل خروجم هم همین بود.
در شهری که من من ازش میام دو تا کتیبه هست به خط میخی در کنار هم مال یه پدر و پسر از دودمان کوروش: خشایارشا و داریوش. توش نوشته شده اهورا مزدا این کشور را از دروغ و خشکسالی در امان دارد. انگار میدونستن یه روزی دروغ میشه عصارهی ایران و ایرانی از بالا تا پایین. تا جایی که خودمون هم یه خودمون دروغ میگیم.
باز هم زیاد نوشتم. اما دلم پره. نه پر نیست داغوونه. راستی میدونید نوشتن اینا با کیبردی که فارسی نداره چقدر سخته؟
اینجا میام و اینجا مینویسم چون حس میکنم اینجا مثل یه جزیره است مه هنوز خیلی از آلودگیها توش نیوومده و دوست ندارم شاهد این چیزا باشم، حتی به مقدار کمش به همین خاطر بود که که این پست رو دادم.
آینه چون نقش تو بنمود راست ...خود شکن ، آینه شکستن خطاست ...